Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Mezinárodně, pivně, jihočesky...

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Mezinárodně, pivně, jihočesky...

Mezinárodně, pivně, jihočesky...

Loni jsem zimní pivní radovánky v Českých Budějovicích vynechal a tak mně při pohledu na letošní plakátek začalo malinko šimrat a já se jal plánovat. Moc možností pro nás přespolní a pracující není, takže sobota to jistí. Škoda, že se otevírá až v 15 hodin, myslím, že alespoň v tu sobotu by mohlo být pro veřejnost otevřeno dříve, ale to je pořád ta samá písnička. Vyhrazuji si na festival dvě hodinky, což nakonec bohatě stačí. Nemůžeme si dovolit žádné zdržování, takže hned ve tři hodiny vstupujeme do pavilonu Z, který se mi zdá oproti Téčku takový zabydlenější.

Hulváti
Hulváti

Začínám u pro mne zcela nového pivovárku Hulvát , kde postupně koštuju všechna světlá piva. Desítka (*) se mi zdá zbytečně přehořčená, jedenáctka je jemnější a příjemně pitelná (***) a dvanáctka už zase moc hutná (**). Na Slunci ve skle mi moc neoslovil ležák od Cobolisu (*), tak mu dávám druhou šanci, ale bohužel chutná podobně jako na SVS :( Některá piva, která nemají nejlepší pověst dnes překvapila a naopak, některé pivovary, jenž mám zaškatulkované mezi těmi lepšími, zklamaly. Tím prvním případem je moje další novinka Hlubocký Melichar 11 (**), který byl v pohodě.

Cobolis a Zichovec
Cobolis a Zichovec

Druhým případem byl pro mne Dražíč , který mi doposud vždy chutnal. Bohužel vybírám pivo Budivoj 12 a to mi moc nejede (*1/2). O hvězdičku lépe je na tom průmyslový Kvasňák z Pardubic (**1/2) a překvapuje i jedenáctka budějovický Kněžínek (***). Od Krkonošského medvěda jsem čekal více, asi mu jdou lépe svrchně kvašená piva (**1/2), nicméně o jednu hvězdičku je horší Glok 12 (*1/2). Chuť si napravím skoro dvanáctkou od Antoše (***) a pro mne nejlepším dnešním pivem, které jsem ani neměl v plánu dnes koštovat.

Lipan
Lipan

Plnotučná Zlatá kráva 12 (****) z Nepomuka byla dnes opravdu nejlepším ležákem a já jsem rád, že mám v blízkosti svého bydliště pivovárky, která vaří špičková piva. Nepomuk má výborné ležáky (a mimochodem čokoládový stout je fakt dobrota), Zhůřák pak udává tón v různých ejlech. Mimochodem byl dnes také osobně přítomen. Laťku trošku snižuje Krahulík 12 (**) ze Zichovce a Krávě nakonec dýchá na záda modravský Lyer 12 (***1/2).

Zlatá Kráva
Zlatá Kráva

Na cestu si dávám malinového Raráška, který vždy potěší a jsem spokojen. Docela mne zarazila poměrně malá účast průmyslových pivovarů, bývaly doby, kdy jste v Táboře potkali plno regionálních pivovárků typu Polička, Poutník, Nymburk, Rampušák, Hubertus, Konrad apod. Ale nevadí, minipivovary převzaly otěže ochutnávek na výbornou.

Něco z průmyslových
Něco z průmyslových

Sto lidí, sto pohledů. Jsem proto rád, že svoje poznatky nám poskytl i Jirka Kaňa:

Po loňském kroku vedle s KD Gerbera se slavnosti vrátily zpět na výstaviště. Sice do menšího pavilonu, ale přecpáno nebylo. Dokonce byla k dispozici i klidnější zóna v patře, kde se v neútulné místnosti plné stolů a židlí dalo schovat před kulturní produkcí. Vřelé díky za toto útočiště! Pořadatelé mi v tomhle ohledu vůbec připadají lehce praštění – nechápu, proč ta hudební produkce musí tolik řvát. O nějakém popovídaní si nemůže být řeč, rámus dost znesnadňuje nákup piva a rachot sám o sobě přehluší i tu hudbu, která snad někde na pozadí je.

Zhůřák a Raven
Zhůřák a Raven

Letošní ročník přinesl ve srovnání s předchozími i výrazně pestřejší a zajímavější nabídku piva k ochutnávání. Průřez produkcí pivovarů Raven, Zichovec, Zlatá Kráva, Cobolis, a Zhůřák (plus tradiční Zvíkovské Podhradí ) musel uspokojit většinu pivních ochutnavačů. Prezentovaly se i nějaké craft pivovary z Ruska, drobet jsem si od kolegů líznul, nejvyšší přidanou hodnotu ale dle mého představovala jejich jistá exotičnost. Mě osobně nejvíc potěšily vítězné ležáky z Modravy, spodně kvašená světlá čtrnáctka ze Zichovce, Černá Díra od Zhůřáka, mým absolutním vítězem byl opět Zichovec, tentokrát s 18% saisonem ze sudu po červeném víně. Delikatesa.

Zichovec
Zichovec

Z „mainstreamových“ novinek bych rád zmínil novou jedenáctku Budvar B:33 (číslovka odkazuje na IBU) či IPA z Krušovic. První ochutnávka B:33 mě zrovna nepřesvědčila, zato IPA z Krušovic, kdyby byl časem dostupný i v lahvích, by se tu a tam v mém nákupním košíku ocitnul. Když to Heineken umí v Polsku, mohl by to umět i u nás… Ještě poznámka k Budvaru – s nabídkou piv z minipivovarů to zřejmě myslí vážně, o čemž svědčila přítomnost ejlů např. z Potštejna či Krnova na jeho stánku.

Zóna minipivovarů
Zóna minipivovarů

Znatelné bylo zvýšení cen piva, půllitr ležáku za 45-50 korun nebyl výjimkou. Pro cenově citlivější návštěvníky tu byl stánek pivovaru Staropramen s 0,4 l piva za dvacku. Ani tak jsem u něj větší fronty neregistroval.


Další fotky z Mezinárodního pivního festivalu 1 2 3



[Richard Chodora] [Zobrazeno 3471x] [20. únor 2019]
[Pivní slavnosti] [comments: 6] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

T

pondělí, 25. únor 2019
16:12

Antoš nedělá dvanáctku ležáka, ale jedenactku


napsal(a): T [Odpovědět]

Chody

pondělí, 25. únor 2019
16:15

Chody

T: Psal jsem SKORO dvanáctku, na stánku měli napsáno 11,8%


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

über Bier

pondělí, 25. únor 2019
21:46

T: Téčko, kdo ve skutečnosti jsi?


napsal(a): über Bier [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
05:50


posted by: Inzerce

Dwarf

neděle, 24. únor 2019
12:49

Dwarf

nu, dovolím si reagovat: ležáky dle mě - 11 Hulvát celkem fádní pivo bez chuti a zápachu, 12 Glok plné diacetylu (měl jsem po 4 letech a vůbec nepotěšilo), 12 Kněžínek v pořádku, 12 Lyer v pořádku, 11 Melichar v pořádku, Lipan Budivoj za mě výborně vyladěný - jediné pivo z Dražíče, které postrádá typickou "lipanovitost" // a přeqapila mě nepřítomnost tradičního Dudáka...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 24.02.2019 ve 19:43:40


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Jana

středa, 20. únor 2019
16:40

Jana

B:33 jsem včera ochutnala v Pivoklubu a vůbec nebyla špatná. Takové příjemné popití, u kterého by se dalo vydržet.
Nevíš, Jirko, jestli je to jen experiment, nebo bude nastálo? A v jaké formě (sudové, nebo i láhvové)?


napsal(a): Jana [Odpovědět]

mandleek

středa, 27. únor 2019
07:46

mandleek

Jana:
Podle infa ze stánku by mělo být stálé a pouze sudové.


napsal(a): mandleek [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI