Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Třicátý Tábor v ČB

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Třicátý Tábor v ČB

Třicátý Tábor v ČB

Mezinárodní festival piva v Českých Budějovicích (dříve v Táboře) je pro pivaře stálicí v zimním programu. Vězte nebo ne, ale letos jsme se v únoru sešli už potřicáté. Tudíž akce je natolik známá, že ji nemá cenu široce představovat. Má své nedostatky - pro nás přespolní hlavně otevírací dobu, od 15 hodin. Klady však jasně převládají. Takže žádné vysedávání, ale pěkně si užít co nejvíce rezervované dvě hodinky. Do Budějovic přijíždíme už ve 14 hodin a tak se nabízí něco ochutnat cestou na Výstaviště.

Solnice Stout
Solnice Stout

Nabízí se nové pivo ze Solnice : Stout (**). Není to špatné tmavé pivo, ale já mám raději stout sušší. No nic, na festivalu nás jistě čeká plno zajímavého. Jak už to tak bývá, člověk chce ochutnat zejména to, co ještě neměl, nebo nemá šanci hned tak zkusit. Pro mne to jsou dnes čtyři základní body. Jako první koštuju akademické pivo Čtyrák 11 (***), které má nasládlou vůni, chutě spíše sladové, celkově však docela pitelné pivo. Od obsluhy se dozvídám, že pivovarský obor na JČU čeká již jen na akreditaci.

Univerzitní Čtyrák
Univerzitní Čtyrák

Po minulých ne moc dobrých zkušenostech s ležákem z Cobolisu zkouším jen decinku Praotce 12 (***), který konečně není propadákem. Snad vše zachránila opravdu hodně drsná hořkost, která se Vás drží jako klíště.

Další mou malou premiérou je Vltavotýnský pivovar, jehož Hradní ležák (***) voní po karamelu, chuťově však nijak nevyčnívá, je sladší, ale pitelný.

Vltavotýnský výčep
Vltavotýnský výčep

Vainar, dvanáctka z Nové Bystřice byl dnes pro mne nejlepším ležákem (****). Tady bylo znát, že se jedná o plnotučné pivo, sice také sladší, ale to je asi takový jihočeský trend. Nicméně dost pitelné.

Poslední novinkou byl prostějovský Axiom, jehož Rumpál 12 (**) mi byl natočen skoro bez pěny a na chuti to bylo bohužel znát :( Ve vůni spíše sladší, chuťově sladovější s ulpívající hořkostí, ale skoro bez řízu. (**).

Nová Bystřice
Nová Bystřice

Ještě zkoušíme pivo u Pivního Pilíře, který čepuje ležák ze švýcarského pivovaru Bündner bier (**). Pivo je dosti zakalené, svěží, chuťově se mi zdá trochu do pšenice. Z ležáků ještě zkouším pro mne nedostupný nefiltrovaný Samson (*), který je jasným zklamáním (ještě že jsem zkusil jen decinku) - šel do výlevky. Úplně nakonec, na cestu dávám ještě královéhradecký Klenot 11 (***), který je naprosto v pořádku.

Pivní pilíř
Pivní pilíř

Ale to trochu předbíhám, protože po ležácích se vrhám na kyseláče, kterých tady ale moc na čepu není. Ochutnávám postupně Raven Rapsberry Coffe 12 (**), které je jistě dobré pivo, ale mne tahle kombinace nechává spíše chladným. Axiom Sour Station Passionfruit 10 maracuja (**) je na můj vkus málo kyselý a perlivý, Cobolis Berliner Weisse Trnka 14 (***) v pořádku. Vrchol kyselého ledovce obsadil právem Zichovec Sour Malina (****), jemuž se dá máloco vytknout. Tady se můj vkus dostal do souladu s degustační porotou.

Zichovec Sour Malina
Zichovec Sour Malina

Bohužel zkouška kyselého Permona dopadla tak jako několik předchozích pokusů. Ovocná šťáva bez kyselosti, bez perlivosti - dnes Tropical 8, v KMP pak červená řepa a v Mělníku malina, z lahve višeň. Jak něco takového může jít z pivovaru ven? To to vůbec neochutnávají? Nebo si myslí, že takto má sour chutnat? Divím se multipípovým hospodám, že něco takového nabízejí :(

Stout s kokosem
Stout s kokosem

Stoutem jsme začali, stoupem to skončíme. U Klenota z Hradce mě zaujala cedule hlásající 21° Stout s praženým kokosem. To Vám byla dobrota.

P.S.: Chápu, že taková akce stojí něco námahy, peněz, sil a že pivo zde prostě nemůže být levné, ale chtít za decku ležáku 30 Kč (Cobolis) je už trochu dost :(


Další fotky z Pivního festivalu České Budějovice 1 2



[Richard Chodora] [Zobrazeno 1922x] [25. únor 2020]
[Pivní slavnosti] [comments: 3] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Michal_CB

úterý, 25. únor 2020
16:02

Michal_CB

Byl jsem se podívat v pátek i v sobotu. Myslím že oproti loňsku byla kvalita pivní nabídky na festivalu vyšší, i když to bylo kompenzováno docela vysokými cenami piva i vstupného (NB jsem zvědavý na cenové laťky na Brewstocku v Plzni, kde bude sestava pivovarů obdobná a kde je vstup zdarma - v ČB chtěli 100 Kč na den!)

Z piv mi axiomský Rumpál docela chutnal, rovněž Vainar z Nové Bystřice mile překvapil, v porovnání s pivem, které jsem kdysi ochutnal přímo v pivovaru. Vltavotýnský ležák trochu slabší a nevýrazný, ale v Týně teprve začínají, je prostor to vyladit. Zkusil jsem i nefiltrované verze průmyslových ležáků (Rohozec, Rakovník, Bündner-to švýcarské-), ale chuťově to na minipivovary nestačilo. Asi největším zklamáním bylo "festivalové" pivo z Trilobitu, které kromě vysoké ceny nezaujalo ničím.

Ze speciálů zaujala ukrajinská Imperial IPA z pivovaru Tsypa (Tsura?), ta se krásně usrkávala. A vítězem byl jasně Královehradecký Stout s praženým kokosem, za takovou lahůdku nebylo moc ani 70 Kč. Obecně se tam povedených stoutů sešlo docela dost (fajn byl i Krušnohor, Krkonošský medvěd, Axiom i ten ukrajinský Milk Stout).

Ještě se vrátím k jedné mrzké věci, a tou byla hudební produkce. Kapely byly asi nazvučovány dle požadavků babiček u kasy na druhém konci haly, blíže k pódiu se během vystoupení ani nedalo domluvit s obsluhou stánku. "Zlatým hřebem" bylo vystoupení poslední sobotní kapely, jejiž frontman byl již regulerně zlitej na šrot (dokonce ani ne z piva; z jeho blekotání se dalo vyrozumět, že se povzbuzoval Becherovkou/Jägrem nebo něčím takovým :( ) a museli ho usměrňovat spoluhráči ... myslím že pivní festival se bez takovýchto kulis docela důstojně obejde a navrch se můžou ušetřené prostředky promítnout do nižší ceny vstupenek.


napsal(a): Michal_CB [Odpovědět]

jiri.kana

sobota, 29. únor 2020
20:21

jiri.kana

Michal_CB: Brewstock byl dražší, ale mnohem příjemnější.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Dwarf

úterý, 25. únor 2020
11:03

Dwarf

dovolil jsem si v textu opravit název toho švýcarského piva // jinak mě ze světlých ležáků oslovil jen Lyer (Glok šel do kanálu - stejně jako loni plný diacetylu, celkem dost ho měl v sobě i Vainar z Nové Bystřice, ale ten jsem dopil, protože po výborném Rye the Wizard 16 IPA z Chotovin sloužil hlavně jako výplach hořkosti; o ležáku z Cobolisu jsem uvažoval, ale po předchozích 6 špatných a ještě horších zkušenostech jsem to nakonec vzdal) / z dalších piv jsem si pochutnal na tmavé 14 Tobiáš z Týna nad Vltavou, žitné 14 z JČU a dvou stoutech - 17 milk stout ukrajinského Hutsul Brewery a 27 Imperial stout z Axiomu
---------------------------------
Zpráva byla upravena 25.02.2020 ve 11:04:31


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
00:20


posted by: Inzerce


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI