Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Čížovský Oktoberfest

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Čížovský Oktoberfest

Čížovský Oktoberfest [p2058]

Čížovské pivo Josef 11 jsme sice již ochutnali ve Strakonicích. Podívat se ale přímo do pivovaru a ochutnat všechna zde vařená piva, jak hlásají plakátky je výzva, už jen proto, že k Písku to zase nemáme tak daleko a od pondělí je vyhlášen v celé ČR nouzový stav. Je tedy jedna s posledních (letošních?) možností účastnit se větší pivovarské akce, dokonce s živou hudbou k poslechu a tanci.

Tudy
Tudy

Čížová je malebná vesnice, které vévodí místní zámeček v jehož útrobách najdete pivovárek, který začal vařit v říjnu 2018 a svá piva pojmenoval podle křestních jmen svých zakladatelů, kteří si od obce pronajali západní křídlo zámku, jenž se postupně jistě opravuje. Vše ještě není hotové, ale to nebrání tomu, aby se již druhý ročník Čížovského Oktoberfestu konal na zámeckém nádvoří, nebo spíše dvorku.

Nádvoří
Nádvoří

Hned po příchodu se ptáme na možnost prohlídky pivovaru, ale ty jsou dnes bohužel kvůli omezením zrušené. Chápeme, ale nechápeme, proč tato informace nepronikla ven dříve, i na plakátu nalepeném u vchodu do areálu je tato možnost nepřeškrtlá :( No nic, pojďme ochutnat jednotlivá piva na čepu. V areálu jsou dva výčepy, v jednom se točí tři ležáky, ve druhém pak IPA a malinovka.

Desítka
Desítka

Začneme pěkně podle stupňovitosti. Desítka Pepa je velmi příjemné pivo, ideální na prvotní žízeň. Řezaná jedenáctka Jura je také docela pitelná, ne moc pražená, docela dobré polotmavé pivo. Později se dozvídáme, že se řeže z Pepy 10 a tmavého Jirky 13. Největší odběr měl samozřejmě Olaf, což je místní světlá dvanáctka. Tady byla velká výtoč znát tím, že pivo bylo podáváno teplejší :(

Výčepní stánek
Výčepní stánek

V průběhu naší návštěvy došlo k posílení výtoče Olafa i u druhého stánku, bohužel na úkor Horsta 13 IPA. Tu jsme tedy na místě neochutnali a zakoupili jen v PET na domácí degustaci. Stejně tak překontrolujeme Josefa. Domů jste si ještě mohli odnést v originálních chlazených PET Pepu, Juru, Olafa a Jirku.

PET na doma
PET na doma

Nakonec jsme zlomili jednoho z majitelů a přeci jen se podívali do útrob pivovaru. Technologii pivovaru má na svědomí zejména firma J.Hradecký z Pacova. Jedná se o dvounádobou nerezovou varnu o objemu 15hl, tanky jsou pak o objemu 30hl, tedy kvasí a leží společně vždy dvě várky. Ležácké tanky jsou plášťově chlazené.

Varna
Varna

Pivovar Čížová je pivovarem distribučním, což znamená, že v areálu pivovaru nenajdete restaurační zařízení. S výjimkou pivního klubu, kde můžete ochutnat v omezené otevírací době. Pivo tedy můžete potkat v různých hospodách a na akcích zejména na jihu Čech. Paradoxem je, že přímo v Čížové ho nikde ani jako přítoč nenajdete. Ale to tak někdy v místě vzniku bývá…

Nashledanou v Čížové
Nashledanou v Čížové

Děkujeme pivovaru Čížová za to, že svůj Oktoberfest nakonec uskutečnil. Akce to byla spíše pro místní příznivce, ale i nám tam na zámku v Čížové bylo dobře.

Další fotky z Čížovského Oktoberfestu a z Pivovaru Čížová



[Richard Chodora] [Zobrazeno 2113x] [7. říjen 2020]
[Pivní slavnosti] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI