Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Nejen Gambrinus den

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Nejen Gambrinus den

Nejen Gambrinus den [p172]

Muzika a pivo, to již bylo téma Slovanského lomcování. Dnes se podíváme na další akce, kam jsme nejeli prvotně kvůli pivu, ale které stály za návštěvu i svým hudebním vystoupením.

Když se řekne Dobřany, vybaví se celé republice zdejší psychiatrická léčebna. Asi není nic příjemného se tam dostat. Vám ale na mysl vytane spíše jeden z prvních minipivovarů na Plzeňsku. Již od roku 1998 se v hotelu Modrá Hvězda na dobřanském náměstí vaří pivo, jehož stálou kvalitu má na starosti sládek Petr Petružálek. 11. června se na témže náměstí konaly Svatovítské slavnosti, kam jsme se vydali na půl šestou, kdy měla opět zahrát Zvlášňý škola.

Domácí
Domácí

Dalo se předpokládat, že na akci budou čepována domácí piva (a když ne, vždy můžete zaskočit pro pivo do výčepu) a samozřejmě byla. Nicméně nejen Dobřanským pivem mohl lačný návštěvník svlažit hrdlo. Z minipivovarů jste mohli ještě ochutnat Letiny či Purkmistra. Z těch větších pak Konrada, Svijany, Primátora či Rohozec. Z eMBéčka ještě pivo strakonické. Ve stáncích s jídlem jistě i nějakého toho giganta. Jednalo se tak o takové malé pivní slavnosti. Je dobře, že i na takových akcích můžete narazit na pestrý výběr piva.

Průmyslová část
Průmyslová část

Na sobotu 25. června je ohlášena oslava nejprodávanějšího českého piva, které se stalo synonymem úpadku českého pivovarnictví. Gambrinus den slibuje na plzeňském Náměstí Republiky největší pivní zahrádku u nás, kde se bude čepovat výhradně do skla. Co jsem stačil postřehnout, tak po bocích náměstí jsou rozeseté stany plzeňských restaurací, které mají normálně na čepu Gambrinus. Z nich je pak pivo roznášeno ke stolům. Musím uznat, že v těchto zahrádkách je docela plno, sice by se místo našlo, ale pro skupinku horko těžko.

Jedna z předzahrádek
Jedna z předzahrádek

Kvůli pivu sem dneska nejdeme, ale docela dobře bych si dovedl představit konzumaci na jedné ze zahrádek a s ní spojený poslech oblíbené kapely. Ty hrají na třech pódiích - hlavní na Náměstí Republiky, další pak ve Smetanových sadech "u branky" a třetí v Křižíkových sadech. Scény jsou rozmístěny tak, že se produkce vzájemně neruší. Gambrinus si hodlá zahrávat na plzeňskou notu. My začínáme u branky, kde od 14 hodin hraje klatovský Trautenberk, po něm stíháme konec revivalu Extra bandu a úderem čtvrté odpolední pak hraje kultovní Odyssea Classic. Z dalšího programu namátkou Cop, Kamelot, Semtex či Kníry.

Odyssea na hlavním pódiu
Odyssea na hlavním pódiu

Za pivo se tu platí žetony, který jeden má hodnotu 25,- Kč, což je cena jednoho piva. Pivo zde čepují ve trojím provedení. Krom standardní nepasterizované desítky a dvanáctky je největším lákadlem Festivalový speciál - polotmavá nefiltrovaná 13. I já se nechávám zlákat a jedno koštuju. Do nějaké zahrádky se mi moc nechce, tak volím pivo do vratného kelímku. K tomu potřebuju žetony tři (na kelímek dva). Bez fronty dostávám, podle slečny výčepní, dnes nejrychleji načepovaný speciál. Bohužel je to tím, že jich má co bych na prstech spočítal roztočeno. O kultuře čepování to zřejmě dnes není :(

Festivalový speciál
Festivalový speciál

Pivo tudíž nebylo zrovna orosené (vzduch má teplotu cca 35°C), ve vůni nijaké, kvasnice v chuti téměř znát nejsou. I přesto všechno ale vyloženě špatné není. Asi by se jich dalo vypít více, nicméně v tomhle vedru by nebyla vyšší stupňovitost moc dobrou volbou.

Strávil jsem v centru Plzně cca 3 hodinky a musím uznat, že tahle akce se Gambrinusu povedla. Sázka na převážně místní hudební produkci vyšla, vždyť Plzeň je jedna z nejúspěšnějších líhní českého bigbítu a nejen jeho. Kdo se sem dostal náhodně, byl jistě příjemně překvapen. Bylo plno, ale ne přeplněno.

Rozcestník
Rozcestník

No a pro koho by přeci jen nebyl převlečený Patron dost dobrý, ten mohl mezi produkcí (byla vždy cca 45´ přestávka) vyrazit na něco lepšího. Do KMP či Grollu to není daleko.

Takhle přegambrinusováno už jsem hodně dlouho nikde neviděl. Jinde bych byl asi konsternován, ale tady v Plzni to tolik nevadí. Vždyť tady je Gambrinus doma a kde jinde by tedy měl "dědek" slavit. Na pražské náplavce či budějovickém náměstí by to bylo jako pěst na oko...

Patron kam se podíváš
Patron kam se podíváš

Nás dnes ještě čeká Blatná, kde se konají Rybářské slavnosti a kde hraje (pro syna) Cirkus Problem. V proluce mezi blatenským zámkem a rybářstvím je na čepu Holba a Dudák. Ale nějaké speciality nečekejte, myslím, že jste mohli svlažit hanušovickou desítkou a Šerákem a ze Strakonic pak jedenáctkou a Klostermannem. Ale to už je po koncertu, začíná bouřka...



[Richard Chodora] [Zobrazeno 4876x] [29. červen 2016]
[Události] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI