Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Čas adventní trochu jinak

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Čas adventní trochu jinak

Čas adventní trochu jinak [1099]

Mám dojem (a asi nejen já), že čas předvánoční již po delší dobu vzbuzuje v obyvatelstvu skryté pudy šílenství - horečné nakupování, smýčení, pečení. Jen málokdo -přiznávám, že k této menšině patřím- nepodlehne výše uvedenému a raději volný čas věnuje vycházkám do přírody či setkávání s přáteli. A proč ne u dobrého piva. Ať už v prostředí komorním, nebo na pořádaných akcích. V týdnu minulém se takové akce sešly v Praze hned dvě a to nepočítám čistě individuální akci - sraz spolužáků v Krkonošské hospůdce (díky Davide).

Ve středu 4. prosince proběhlo již tradiční Předvánoční pivovarské posezení v sýpce Břevnovského kláštera. Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha bilancoval rok končící, seznámil s novinkami i plánovanými počiny do budoucna.

Prezentace novinek
Prezentace novinek

Ovšem na pořadu byla nejen "šedá teorie", ale pro účastníky byla připravena i degustace pěti vzorků z nového i staršího portfolia pivovaru. První na pořadu byl IPL 12° Royal Czech Beer, za studena chmelený Citrou, s 5% alk.,45 IBU. S přidaným chmelem Cascade na aroma a na hořkost Nothern Brewer. Výborné, dobře pitelné pivo. Dalším pak byla břevnovská již klasika, tradiční zimní speciál 17° Břevnovské Abbey (se 4 druhy sladu, chmeleno ŽPČ), 7% alk. 25 IBU. Výborné, ale "zrádné" pivo.

Břevnovské Abbey
Břevnovské Abbey

Následovalo Břevnovské pinot (17,2°, 7,5% alk., 20 IBU), tmavé belgické pivo, vařené v říjnu 2018, s praženým a pšeničným sladem a belgickými kvasinkami, smíchané se šťávou z vinných hroznů odrůdy Rulandské modré. Poté následovala druhá fáze kvašení a kysnutí, naočkování kvasinkami Brettanomycetes. Celkem pivo zrálo jeden rok a síla byla znát. Výborné třeba jako vánoční aperitiv. Pro chladné dny připravil pivovar alternativu ke svařenému vínu - horké pivo. Mnozí jistě znáte různé varianty z Německa, kde je populárním nápojem na vánočních trzích. Zde bylo připraveno z 11° tmavého ležáku s přídavkem čokolády, višní a oříšků. Kdo by chtěl ochutnat, má možnost vždy o víkendech v Klášterní sýpce. Opravdu dobré pro zahřátí.

V Klášterní sýpce
V Klášterní sýpce

Posledním vzorkem pak bylo kávové pivo, 11° se 4,5% alk, které se sice čepuje po dlouhá léta v Pivovarském domě, ale letos je poprvé stáčené do láhví. Špatné rozhodně nebylo, ale přiznávám, že si radši obě komponenty dám zvlášť. K zakoupení byla i další piva z produkce pivovaru, ať už té běžné, nebo dalších letošních novinek - 9° Šamp se 4,3% alk. s upravenou recepturou, či 12,8° Benedictus furiosus, kyseláč s 5,3% alk. Po skončení oficiální části pak na dotazy účastníků odpovídali pánové ing. Petr Janík a ing. Aleš Potěšil, který také celou prezentaci uváděl.

Diskuse
Diskuse

O prodlouženém víkendu, 6. - 8. prosince "vypukl" 1. ročník Festivalu kyselých piv, pořádaných pivovarem Trilobit v jejich Pivním baru v Košířích. Festivalu se zúčastnilo celkem dvacet pivovarů s 32 různými typy kyseláčů, které se na čepu střídaly. Akci jsem navštívila hned v pátek, kdy se nabízela piva z 12 pivovarů. Ochutnala jsem jich celkem 10 a jako všude, byla to piva výborná, průměrná, i kulantně řečeno, ne příliš povedená.

Moravian Sour Ale
Moravian Sour Ale

Mým favoritem se stala 13° Moravian Sour Ale Cabernet Moravia, s 5,3% alk. z pivovaru Moravská Nová Ves. Mezi ty výborné ovšem patřila i piva: 11° Gose čisté, 4,7% alk. od pořadatelského pivovaru, 12° Sour-Passion Friut + Guava 12, 5,4% alk., ze Zichovce a 13° Podzimní šípek, Brown Ale Fruity, 5,8% alk., z Cobolisu.

Čisté Gose
Čisté Gose

Nejhorším ochutnaným pivem byla 15° Sour Fruity Lady Marmelada, 6,4% alk.,z Clocku. Tvůrci si zřejmě vzali za vzor pohádku "Jak pejsek s kočičkou vařili dort". K těm nepovedeným patřilo i pivo Your Mirror Image, 10° Gose fruit, 4% alk., z pivovaru Řeporyje, ve kterém převládala výrazná slaná chuť.

V Pivním baru
V Pivním baru

Ostatní ochutnaná piva pak byla: 8° Elektrolít, Berliner Weisse, 3,7% alk., z Voltu, 12° Linecký věneček, Sour Ale, 5,1% alk., z Ravenu a 14° Blueberry Imperial, Berliner Weisse, 6% alk., z Pacova. Na čepu se nabízela ještě piva z pivovarů Bad Flash, Crazy Clown a Chroust. Příjemné prostředí, klídek, pokec se známými, co víc si přát v předvánočním šílenství. Nezbývá, než doufat, že tradice Festivalu kyseláčů byla tímto založena.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 2340x] [9. prosinec 2019]
[Události] [comments: 4] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dwarf

sobota, 14. prosinec 2019
22:22

Dwarf

nu, pokud dominantní chutí Gose je chuť slaná, tak tomu nelze nic vytknout, ne? ;)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Jana

neděle, 15. prosinec 2019
10:14

Jana

Dwarf:
Slaná ano, ale ne solanka. :) To fakt byl skoro nasycený roztok NaCl.Na rozdíl od trilobitího gose, který byl naopak velmi chutný, jen s lehkým nádechem té slané chuti.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 10. prosinec 2019
13:36

jiri.kana

Zajímavé. Z pivovaru Na vyhlídce bych po děsivé předloňské zkušenosti na místě už nikdy nic dobrého nečekal. Třeba se ale našli v kyselém pivu.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
23:28


posted by: Inzerce

Jana

úterý, 10. prosinec 2019
15:30

Jana

jiri.kana:
Inu, oni jsou tam takoví zvláštní. :D Taky mám zkušenosti z návštěvy v místě.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI