Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Příjemná, ale i náročná lednová sobota

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Příjemná, ale i náročná lednová sobota

Příjemná, ale i náročná lednová sobota [p936]

Jakkoli je leden spíše pivně odpočinkovým měsícem, občas se nějaká ta pivní akce přece jenom najde. Ovšem, když jsou dvě v jednom dni a ještě má člověk na obě osobní pozvání, tak to už se jedná o hodně náročný den. Sobota 18. ledna byla přesně taková. Únětický pivovar připravil na ten den tradiční zabíjačku, spojenou s naražením nového speciálu, polotmavé 15° Rubín. A SPP pořádal oslavu u příležitosti 30 let svého působení.

Venkovní občerstvovna
Venkovní občerstvovna

V Úněticích, kromě tradičních zabijačkových pochoutek přímo zkonzumovaných v místě, mohli návštěvníci přihlížet práci řezníků, kteří se činili v plnění jitrnic či jelit nebo i přípravy pravé české "prdelačky". Všechny jejich výrobky pak bylo možné zakoupit i s sebou domů. Pro mne je zabíjačka spíš ke koukání než ke konzumaci, i když jsem samozřejmě něco z nabízených pochoutek ochutnala.

Páni řezníci
Páni řezníci

Přišla jsem ale hlavně kvůli pivu. 15° Antonínův Rubín je spodně kvašený speciál, bavorského typu dunkel, rubínové barvy. Byl uvařen ve spolupráci místního pivovaru a sládka Tondy Doležala, žáka i spolupracovníka legendárního sládka Vladimíra Černohorského, který mimo jiné působil jako vrchní sládek právě v Úněticích. Sluší se dodat, že Tonda v současné době vaří pivo v Rakousku, v zámeckém pivovaru Weinberg.

Sládek Doležal a Antonínův Rubín
Sládek Doležal a Antonínův Rubín

V příjemné společnosti, s dobrým pivem, se dobře trávilo načaté odpoledne. Ovšem čekala ještě jeho další část.

Naštěstí lokalita oslavy výročí SPP nebyla až zas tak daleko - v Písecké bráně (pro nepražáky- nachází se naproti Letohrádku královny Anny). Celá oslava byla koncipována jako lidová veselice, nikoliv jako vzpomínací, jak uvedli organizátoři.

Slovo předsedy SPP
Slovo předsedy SPP

Odpoledne byl na pořadu dětský program, neboť pozvání platilo pro celé rodiny, nejen pro členy a pozvané hosty. A když se dětičky dost vyřádily, ceny ze soutěží si odnesly, vrátily se rodičům pěkně zmalované. Tedy barvami - bylo možno vidět nejen různá zvířátka, ale i budoucí pivomilce. Ostatně pivo si nechávali malovat na viditelné (snad jen) části těla i dospělí.

Pivomilec s malováním
Pivomilec s malováním

Večer pak už byl věnován dospělákům. Pivo teklo proudem na devíti samoobslužných výčepech, každý si mohl vybrat dle svého vkusu. Od výčepních až po speciály. Nechyběla ani tombola s hodnotnými cenami. Večer pak byla naplánována zábava s živou hudbou i pivními soutěžemi, které jsem se už, bohužel, zúčastnit nemohla. Opět spousta dobrých známých, dobrá piva.

Tombola
Tombola

Mezi přítomnými byli viděni i hosté ze zahraničí, blízkého i vzdálenějšího. Mimo jiné důležitá osobnost Dán Bo Jensen – předseda výkonného výboru European Beer Consumers Union, který sdružuje národní organizace konzumentů piva, jejímž členem je i Sdružení přítel piva.

Další fotky naleznete zde...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 2562x] [21. leden 2020]
[Události] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI