Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Na skok v Rohozci

Jak to vlastně v tom pivovaru dělají


verze pro tisk

Na skok v Rohozci

Na skok v Rohozci [p190]

Ačkoli pozvání do pivovaru Rohozec jsem už měla nějakou dobu, teprve teď se mi návštěvu podařilo uskutečnit, byť opravdu jen na skok. Domnívám se, že mnoho čtenářů asi exkurzi pivovarem neabsolvovalo, tak se s vámi o poznatky rozdělím.

Administrativní budova - zámeček
Administrativní budova - zámeček

Pivovar byl založen roku 1850 panem Ferdinandem Ungrem a jeho rodina jej držela až do roku 1910, kdy ho prodala, včetně statku, nově vzniklé společnosti Společenský pivovar a velkostatek hostinských, s.r.o. Po roce 1924 se pak pivovar přeměnil na akciovou společnost. V roce 1948 jej potkalo znárodnění a roku 1994 privatizace. Nabyvší majitelé jej však přivedli téměř ke krachu. Obrat nastal v roce 2004, kdy pivovar odkoupili noví majitelé a založili společnost Pivovar Rohozec, a.s. Díky značným investicím do technologie se výrazně zlepšila kvalita piva a v současné době se pivovar honosí mnoha oceněními na soutěžích.

Nádvoří - chlazení
Nádvoří - chlazení

Pivovarem mne provázel mladý muž, kterého jste mohli v minulosti potkat v pivovaru Hostivar, zdejší podsládek, pan Filip Ulmann. Jakožto Liberečák to má určitě do práce blíž. I když v současné době probíhala odstávka, mj. se vyměňovaly rozvody vody, přesto jsem si pivovar mohla prohlédnout.

Pan podsládek
Pan podsládek

Varna je v Rohozci dvounádobová (+ vířivka) o objemu 300 hl, nádoby ve spilce jsou otevřené. Ve staré části je jich 16 po 160 hl a v novém provozu pak 7 po 200 hl. Měděné hady jsou postupně vyměňovány za nerezové. Ve sklepě se nachází 50 ležáckých tanků po 130 hl a 17 po 165 hl, jakož i 11 tanků přetlačných po 130 hl. Sudárna i lahvárna, které jsem též navštívila, pochopitelně t.č. stály.

Varna
Varna

Pivovar vyrábí osm druhů tradičních a pět netradičních druhů piva, jakož i limonády. Přímo ve sklepě jsem ochutnala místní 11° a asi nejnovější pivo - světlý ležák Prometheus, s obsahem alkoholu 5,3%. Je tmavě zlaté barvy, vaří se na tři rmuty a díky chmelení Kazbekem má příjemně kořeněnou chuť. Opravdu lahodné pivo. A vlastně ještě jednu specialitu musím zmínit - Výroční speciál Unger 18° (je snad jasné, po kom byl pojmenován), speciální pivo k výročí založení Československé republiky. Ale nenamáhejte se, už jej neseženete, bylo to pouze jedna limitovaná várka.

Nová spilka
Nová spilka

Všechny fotografie naleznete zde...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 2987x] [26. listopad 2018]
[Exkurze] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI