Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Klášterní piva v Břevnově i tradiční 1. pivní máj

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Klášterní piva v Břevnově i tradiční 1. pivní máj

Klášterní piva v Břevnově i tradiční 1. pivní máj

V areálu Břevnovského kláštera se uskutečnily v rozmezí několika dnů dvě významné pivní akce. V sobotu 27. dubna Festival klášterních pivovarů a 1. května pak již 9. ročník Prvního pivního máje.

Uvítání pana opata
Uvítání pana opata

Jak jsme již psali, velikonoční Volba sládků Plzeňského Prazdroje se letos neomezila pouze na jedno klášterní pivo, jako tomu bylo v letech minulých, ale ke spolupráci byly přizvány všechny naše klášterní pivovary. Se svými dvěma pivy (za březen a duben) se připojil i Plzeňský Prazdroj.

Sklo k zapůjčení
Sklo k zapůjčení

Zadání bylo jasné, uvařit pivo s použitím historických přísad, které se v pivech dnes už příliš neobjevují. Každý pivovar to pojal po svém, charakteristika jednotlivých piv byla popsána zde... Piva byla na čepu v jednotlivých pivovarech a všechna najednou pak na Festivalu klášterních pivovarů. Bylo vidět, že o piva je zájem, neboť akce přilákala velké množství návštěvníků. Jak to vypadalo večer, nechci ani domyslet, když již po 16 hodině se tvořily nekonečné fronty u stánků.

Narážení
Narážení

Festival začínal v 11 hodin, slavnostní zahájení s naražením vysmoleného soudku s dubnovou volbou sládků odstartovalo festival ve 13 hodin. Slavnostního narážení se ujal sám opat Břevnovského kláštera, pan Petr Prokop Siostrzonek a bylo vidět, že v tom má praxi. Jak sám potvrdil, nedělal to poprvé. Ve svém uvítacím projevu také zmínil historii kláštera i vaření zdejšího piva. Na pódiu mu sekundovali všichni přítomní sládci pivovarů i zástupci Plzeňského Prazdroje.

Přípitek
Přípitek

Ovšem, nejen konzumací piva byl živ na festivalu návštěvník. Velkou "atrakcí" byla ukázka vaření historického piva, kterou předváděl pan Michal Černý (v dobovém ustrojení, vč. škorní) z firmy Pivo Praha.


Fotogalerii z vaření historického piva si můžete prohlédnout zde...


V průběhu odpoledne pak byli představeni jednotliví sládkové zúčastněných pivovarů.

Volba sládků
Volba sládků

Kromě těch klášterních piv, o kterých byla řeč v minulém článku, jsme ochutnali ještě 11° Zwickl z Vorklosteru, žitnou 13° IPA ze Želivi, Sakura Amber Ale (5,5% alk) ze Strahova a únorovou Volbu sládků, bock JEČ - MAN, kterou jsme v daném měsíci popít nestihli. Ani jednomu pivu se nedalo nic vytknout. Prostě - kdo umí, umí. Skvělá akce!


Další fotografie z Festivalu klášterních pivovarů najdete zde...


Seznam pivovarů
Seznam pivovarů

Tradiční 1. pivní máj nevybočoval z tradic let minulých - 20 pivovarů se svými stánky s (dle pořadatelů) 80 druhy piv, stánky s jídlem i s rozličným sortimentem, dětský koutek, pouťové atrakce. Opět letos došlo k obměně části pivovarů, i když "stálice" přijely. Akce je oblíbená nejen u místních, ale i mnoha pivních fanoušků z různých koutů republiky, které jsme tam potkávali. Taky v odpoledních hodinách už nebylo, tentokrát na mnohem větší ploše, k hnutí a dlouhé fronty na pivo se táhly prostorem.

Areál
Areál

Na rozdíl od akce výše popsané, se zde opět objevila neřest posledních let mnoha festivalů - povinné zakoupení degustačního skla. Ještě tedy dodatečně chválím pořadatele festivalu klášterních piv, kde bylo sklo k zapůjčení proti záloze. Pro sběratele skla je to nejspíš plus mít další sklenici, ale pro ostatní návštěvníky velké mínus. Zejména po ty, kteří navštěvují festivalů více a nevlastní "výstavní" plochy k uložení skla.

Sklo
Sklo

Festival jsme navštívili hned na začátku, kdy ještě nebyly fronty na pivo. Ochutnali jsme celkem šest piv: 9° Svižného Emila od Falkenštejna, 10° Summer Ale z Obory, 11° ležák Single Country od Maxmiliána, 12° Pale Ale Eisgrub z Lednice, 13° APA Galileo z Podlesí a nealko Grep od Klenotu. Spokojeni jsme s ochutnanými pivy byli. V hlasování účastníků zvítězil pivovar Obora.


Další fotografie z Prvního pivního máje najdete zde...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 551x] [6. květen 2024]
[Pivní slavnosti] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dan

pondělí, 6. květen 2024
12:48

Dan

Dovolím si doplnit několik postřehů. Ke vstupnému ve formě festivalového skla, byla jako v minulých letech i alternativa, přinést si sklo z minulých ročníků a za 50,- Kč si koupit nálepku, čehož jsme rádi využili. Oceňuji možnost mytí skla, bohužel jen v jednom místě, takže mnoho čuňat si nechá klidně čepovat do špinavého skla. Také je nutné pochválit pořadatele za velmi bohatou nabídku jídel. Ve stáncích bylo vše od masa, klobás, přes sýry, sladkosti, až po sušený hmyz (o který byl prakticky nulový zájem). Pochvala také za moderní, čisté velkokapacitní toalety a hudební produkci s rozumnou mírou hlasitosti.
Ale bylo i co vytknout. Pokud jste si dali nějaké jídlo v papíře, nebo na tácku, koše na odpadky jste hledali marně. Prakticky tam neexistovaly.
Co se týká piv, nabídka opravdu bohatá a každý si jistě vybral. Já ochutnal 8 vzorků, mne zklamalo Podlesí a potěšil pivovar Obora. Oprávněný vítěz. Celkově dobrá akce


napsal(a): Dan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI