Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Podzimní višňové osvěžení z Budvaru

Co Vy na to a jiné názory


verze pro tisk

Podzimní višňové osvěžení z Budvaru

Podzimní višňové osvěžení z Budvaru [p230]

V Budějovickém Budvaru usoudili, že je dobré pokusit se čas od času zaujmout něčím novým. V těchto dnech se tak do hospod po loňské premiéře už podruhé dostává tmavý višňový Budvar. Jmenuje se B:Cherry – Budvarští rodiče takto poslední dobou pojmenovávají všechny své děti (myšleno jen ty pivní).

Hned na začátek je třeba uvést, že když višňový, tak doopravdy višňový – podíl ovocné šťávy je 13%. Chemický „umělák“ by za článek asi nestál. I když, tepání nešvarů je vděčné téma… Sezónní B:Cherry není ani žádný radler, s alkoholem 4,4 % už je to regulérní pivo. Tisková zpráva Budvaru sice mluví o plnohodnotném tmavém ležáku, podle platné legislativy (a údaje na etiketě) se ale jedná o míchaný nápoj z piva.

Reklamní materiály prý mají oslovovat zejména ženy: „Je tu pro tebe, když tvoje selfie nedostane ani like“. Zřejmě nějaké typicky ženské trápení. Těžko říct, co to znamená, doufejme, že do gynekologických oblastí to nesměřuje. Další sdělení „Je tu pro tebe, když vedle sedí holka ve stejných šatech“ už zní mnohem srozumitelněji.

Komunikace
Komunikace

Nejste-li cílová skupina oné „netradiční reklamní komunikace“, bude lepší nejprve ochutnat pivo a pak si teprve začít pročítat reklamu. Chuťová kombinace je totiž dobrá a dobře se to pije. Není se čeho bát, kombinace višně a piva je v zásadě mnohokrát osvědčená, otázka je, co s čím smícháte. Tedy jaké pivo a jak moc s višní. Takto to pro Pivní.info okomentoval Petr Košin z oddělení výzkumu Budějovického Budvaru:

Protože řada lidí z výrobního úseku Budvaru má pivo jako své celoživotní hobby, ochutnávání pivních specialit z celého světa patří mezi oblíbené činnosti při všech zahraničních cestách i při dovolených. Inspirací pro B:Cherry se nakonec stal belgický kriek. Na rozdíl od krieku, který je svrchně kvašený, jsme ale višňovou šťávu přidali do tmavého ležáku, což je unikátní a zcela originální přístup a vlastně jsme tím vytvořili nový pivní styl. B:Cherry je tedy českým originálem - tmavý ležák ochucený višněmi se podle našich vědomostí nevyrábí zatím nikde na světě, a to ani v baštách ležáku jako jsou Bavorsko nebo Rakousko.

Popisek
Popisek

Co se chuti nápoje týče, tmavé pivo v ní není smutně upozaděno ovocnou složkou, ale ani ovocná složka není obroušená na slaďoučký pahýl. Višeň se za svou drsnost ve srovnání s třešní nestydí. K tomu opět Petr Košin:

O senzorických vlastnostech B:Cherry - zejména pak o intenzitě nakyslé příchutě - jsme vedli dlouhé diskuse napříč celým pivovarem (vyjadřovali se k tomu i lidé z obchodního oddělení nebo z marketingu). V našem týmu bylo několik lidí s degustačními zkouškami, kteří mají něco "odpito". Tato skupina se přikláněla k vyšší kyselosti, přestože kyselejší pivo některým lidem moc nechutná. Kolegové z obchodu a marketingu se proto vyhraněné chuti naopak obávali a preferovali méně intenzívní kyselost.

Lahvové B:Cherry
Lahvové B:Cherry

Výsledek debat o chuti pak shrnuje vrchní sládek (přesně tedy výrobně - technický ředitel) Budvaru Adam Brož: „Nechtěli jsme ale uvařit průměrné pivo, které sice nebude nikomu vadit, ale zároveň nebude vzbuzovat u nikoho ani velké nadšení. Naše varianta s přirozenou, nijak neupravovanou kyselostí višně nakonec vyhrála, kolegové dali důvěru našim chuťovým preferencím a zkušenostem.

Posoudit, jak se jim to všechno povedlo, lze ve vybraných restauracích do doby, než se višňový Budvar vypije. Většinou v točené podobě. Lahvové je určené opět jen pro restaurace, koupit je ale lze v pivovarské prodejně Budvaru.



[Jiří ] [Zobrazeno 6884x] [20. říjen 2014]
[Glosy] [comments: 22] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

krivacek

středa, 22. říjen 2014
20:50

krivacek

Tak v ČB již mají vymyšleno další B:
https://www.youtube.com/watch?v=7t9a91wRZOA


napsal(a): krivacek [Odpovědět]

Mosquit

čtvrtek, 23. říjen 2014
06:20

Mosquit

krivacek:
A co to bude? Předpokládám, že do výroby eisbocku z Bud Strong se Budvar nepouští, to by hodně překvapil :-) ...


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
16:17


posted by: Inzerce

hroch

čtvrtek, 23. říjen 2014
17:56

hroch

Mosquit: to bude stejně jako v roce 2009 podchlazené, nedochmelené pivo tenkrát od Staropramenu a od Heinekenu. Je to mířené na diskotéky 3st.C.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

jiri.kana

čtvrtek, 23. říjen 2014
18:06

jiri.kana

hroch: Já bych podle toho videa a použitého slova spirit tipoval spíš lihovinu vyrobenou vymražováním.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 23. říjen 2014
20:06

Roman Holoubek

hroch: Jjiri.kana: Já také.


jiri.kana

čtvrtek, 23. říjen 2014
20:40

jiri.kana

Roman Holoubek:Takže to bude téma spíš pro článek na Kořka.info. Ale zas to bude z piva... No, můžeme se zatím bavit tipováním síly produktu. Já hádám max. 22 %, na základě vůbec ničeho. Resp. své domněnky buduji na představě, že by to mohlo být něco, co by pivo ještě aspoň trochu připomínalo. A přitom by se to dalo prodávat za cenu jako (samozřejmě dražší) lihovina, ovšem spotřební daň by netvořila tak výraznou položku v ceně.

Mimochodem, tady v jižních Čechách dělá kořalky vymražováním poněšický lihovar: http://www.lihovarponesice.cz/index.php/aktuality/7-texty/18-vymrazovani-destilatu


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Mosquit

čtvrtek, 23. říjen 2014
22:34

Mosquit

jiri.kana:
V legislativě se nevyznám, destiláty vyráběné vymrazováním se nedaní spotřební daní z lihu?


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Roman Holoubek

pátek, 24. říjen 2014
07:20

Roman Holoubek

jiri.kana: A mimochodem Poněšický lihovar má v nabídce pivovici.
No síly vyškovského CROSS BEER BRANDY (55 %) to asi nedosáhne. Já hádám B: spirit na 38 % :)


Mosquit

středa, 12. listopad 2014
12:24

Mosquit

jiri.kana:
Jirko, že Ty jsi měl nějaké bližší informace? Je to 21% :-)
https://www.youtube.com/watch?v=S8RVr34rhns#t=49

Ovšem vzhledem k tomu, že se to bude nejspíš prodávat v "nevymražené" podobě, tak to bude mít určitě spotřební daň nízkou, jako pivo.


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

jiri.kana

čtvrtek, 23. říjen 2014
23:39

jiri.kana

Mosquit: To asi ne. Nejasně jsem to formuloval - myslel jsem to tak, že z 20% lihoviny je nižší spotřební daň než ze 40% a přitom se dá prodat taky za nehorázné peníze.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

jiri.kana

středa, 12. listopad 2014
15:36

jiri.kana

Mosquit:Fakt jsem neměl žádné bližší informace. Resp. jenom to, že to bude něco, co ještě jinde není :-)
Byl jsem na tiskovce, večer tu podám informace nejspíš na blogu.
Jasně, daní se to "řídké" pivo před zakoncentrováním.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

krivacek

úterý, 21. říjen 2014
19:49

krivacek

Byl jsme si v Budvaru pro bedničku a oproti loňsku mi přijde kyselejší, ale po roce těžko soudit...
Určitě je to zajímavý počin a podle složení vcelku poctivé.
EPM na faktuře uveden 12,7%


napsal(a): krivacek [Odpovědět]

Dwarf

pondělí, 20. říjen 2014
18:04

Dwarf

kdyby nic, tak tmavý višňový ležák měli loni v Rebel Havl. Brod, a určitě i kdovíkde jinde... nepřijde mi to jako nějaký originální nápad / čímž netvrdím, že to nemůže být dobré


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 20. říjen 2014
19:18

jiri.kana

Dwarf:Samozřejmě, že višňové pivo není ani u nás nic převratného. Taky si na pár vzpomenu. Těch, která nejsou založena hlavně na potravinářské chemii, ale bude míň. Třeba zrovna ten Rebel podle složení višeň neviděl. Opat má něco podobného, ale třešňové a s umělým sladidlem: http://www.pivovarbroumov.cz/piva/tresen.png


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Marek Pietoň

pondělí, 20. říjen 2014
11:18

Bože to jsou kecy : ".... na rozdíl od krieku, který je svrchně kvašený, jsme ale višňovou šťávu přidali do tmavého ležáku, což je unikátní a zcela originální přístup a vlastně jsme tím vytvořili nový pivní styl." - tohle jsme dělali ve štramberském pivovaru už v roce 2005 a to jsem navíc ještě odkoukal v Pivovarském domě : pokud někomu patří prvenství za nový pivní styl, tak tedy jim ... navíc na to maj užitný vzor, tak jsem zvědav jak z toho nakonec Bcherry jako "nový vynálezce nového pivního stylu" vyklouzne.


napsal(a): Marek Pietoň [Odpovědět]

Jarda Malý

pondělí, 20. říjen 2014
13:25

Marek Pietoň: Já hlavně nechápu, proč se takový PATOKÁRNĚ, jako je Budvar, tady vůbec dává prostor :(


napsal(a): Jarda Malý [Odpovědět]

fajtik

úterý, 21. říjen 2014
10:37

Jarda Malý: Já bych si o Budvaru(mám na mysli ležák)naopak netroufnul říct, že je to patok. Je vařen z klasických surovin(žádné extrakty) a tradičním způsobem. OK, nepoužívají otevřené spilky, ale ty dnes nemají ani minipivovary. Senzoricky a chuťově se podle mně o žádné europivo nejedná, řekl bych dokonce, že má Budvar ležák svoji typickou chuť, kterou se od jiných piv z velkých pivovarů dost odlišuje. Chápu, že někomu nemusí jeho chuť sedět, ale to rozhodně neznamená, že se jedná o patok.


napsal(a): fajtik (fajtik(a)email.cz) [Odpovědět]

Tom

úterý, 21. říjen 2014
16:35

fajtik:
Ano Budvar je vařen z klasických surovin - to snad je jasné - jaké "neklasické" suroviny máte na mysli? voda, slad, chmel - z toho vařej i "chemičky"... No ale k Budvaru, dle mého názoru je to posledních pár let dosti průměrný ležák. A lahvová podoba je díky své pasterizační pachuti téměř nepitelná... To je podobné jako u Prazdroje. Bohužel se u nás stále vydává Budvar a Prazdroj za prémiová piva, když jejich místo je někde v průměru, leckdy v podprůměru.


napsal(a): Tom [Odpovědět]

Fajtik

středa, 22. říjen 2014
18:20

Tom: Zkuste se mrknout na lahev od Staropramenu a uvidíte kolik surovin tam jsou schopni nacpat. Jinak extrakty a cukry se to na mnoha etiketách jen hemží.


napsal(a): Fajtik (fajtik(a)email.cz) [Odpovědět]

Dwarf

středa, 22. říjen 2014
19:32

Dwarf

Fajtik: nu, nepsal jste náhodou předtím o Budvaru? proč sem pletete Staropramen? bavíme-li se o jablkách, proč najednou bez jakékoliv spojitosti řešit rybíz??


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Fajtik

středa, 22. říjen 2014
20:37

Dwarf: To byla reakce na Toma, kdy se mně ptal na další suroviny které se dají použít pro výrobu piva. Proto jsem poukázal na Staropramen a další pivovary a chtěl jsem tím ukázat, že do piva se dají přidávat i další věci, než jím zmiňované voda, chmel a slad. Mým cílem bylo tedy ukázat, že Budvar si těmito aditivy pomáhat nemusí.


napsal(a): Fajtik (fajtik(a)email.cz) [Odpovědět]

Dwarf

čtvrtek, 23. říjen 2014
08:04

Dwarf

Fajtik: ok, tuto dějovou linku jsem zjevně nepobral ;)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI