Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Bezděkovští medvědi

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Bezděkovští medvědi

Bezděkovští medvědi [p1427]

Logo s medvědy držícími pohárek piva bylo za socialismu vidět na etiketách leckterého regionálního pivovaru. Nevím, zda tento motiv ještě dnes někdo používá, ale pro milovníky piva a pivní historie má jistě svoje kouzlo. Právě tento obrázek si vzali za své (resp. zůstali u něj) pivovarníci, kteří se s vervou pustili do obnovy bývalého knížecího pivovaru v Bezděkově u Klatov, který byl v majetku vlastníka místního zámku, barona Korba z Weidenheimu. Pivovar byl zrušen po znárodnění v roce 1950. Musel čekat více jak šedesát let na navrácení se k původnímu účelu, tedy vaření piva.

Hlavní budova pivovaru
Hlavní budova pivovaru

O obnovu pivovaru se od l.p. 2013 starají pánové Pavel Benzl a Radek Kollross. Prvně jmenovaný mne provedl areálem a v současné době má na triku mj. i vlastní vaření piva. Vařit se zde začalo v srpnu s tím, že předchozí várky Bezděkovského piva proběhly jinde na podobném zařízení stejného dodavatele technologie - firmy HD Servis - Milan Doubek z Pacova. Do budoucí restaurace se vstupuje dveřmi na úrovni terénu silnice. V této části byla naposledy sýrárna. Terasovým schodištěm se pak dostanete k budoucím ubytovacím prostorám a dále na pivovarský dvůr.

Exteriér potřebuje ještě doladit
Exteriér potřebuje ještě doladit

Jak vidíte z předchozího obrázku terénní úpravy a celková vizáž ještě nejsou ve finální podobě, nicméně už se docela rýsují. Vstupujeme dovnitř a tady, i když také není ještě zdaleka hotovo, na mne dýchne atmosféra minulých století, tady se mi bude líbit. Budoucí restaurace a vlastně všechny prozatím funkční prostory se nacházejí v bývalém sklepení. Krásné klenuté cihlové stropy i omítnuté zdi tvoří spolu s masivním dřevěným zařízením a kovovými doplňky nádherný prostor, kde si dovedu živě představit až nestřídmé hodování, ba i obžerství.

Budoucí restaurace
Budoucí restaurace

Když se vydáme dále do hlubin sklepení, dostaneme se (mimo dalších prostor uvažovaných do budoucna jako salonky či pivní lázně) chodbou (připomíná mi to tu chodby Ve skále v Chodové Plané ) pod hlavní budovu bývalého pivovaru, kde nalezneme další restaurační prostor, sice menší, ale s průhledy na technologii výroby piva, takže vlastní vaření a kvašení pěnivého moku se nachází opravdu na místě, kde od roku 1870 vznikalo Bezděkovské pivo.

Menší lokál s pivním vedením pod stropem
Menší lokál s pivním vedením pod stropem

Várku si zde již zkusilo několik sládků, ať již případných zaměstnanců nebo ze spřátelených pivovárků. Jak jsem psal výše, dnes tu vaří pan Benzl, ale do budoucna chtějí mít ještě alespoň jednoho člověka, který se bude vaření věnovat na plný úvazek. Ale najděte dnes někoho znalého, odpovědného, šikovného...

Současný sládek
Současný sládek

Varna je nerezová o instalovaném objemu 500l. Spilečné nádoby tu pak najdete dvě po 1000 l, tedy jedna na dvě várky. No a v chlazeném sklepě je umístěno šest ležáckých tanků po 1000 l, ale prostor pro rozšíření je zde dost. Ono je vždy lepší začít v nějakém základu a při zvýšené poptávce postupně kvasné nádoby doplňovat. Dostal jsem ochutnat místní dvanáctku z tanku a musím uznat, že pivo je to výborné. Dle pana Benzla se ale pivo stočením do sudů "nějak rozbíjí", není špatné, ale trošku jiné. Je vidět, že vše se musí pořádně vychytat a tady to vychytat chtějí.

Varné nádoby
Varné nádoby

Restaurace ještě není v provozu, ale místní prý již mají zájem a nějaká ta akce se tu už udála a určitě proběhne ještě do oficiálního otevření areálu, s kterým se počítá po Novém roce, s vůlí kolem půlky ledna 2015. Určitě se dozvíme přesné datum. Restaurace má být z většího nekuřácká, kuřákům by měl být vyhrazen nějaký menší prostor s odvětráním. Pro sběratele toho zatím moc není. Jen půllitr s vypískovaným logem, tácky a ostatní propagační materiál zatím není na pořadu dne.

Spilka
Spilka

Projekt obnovy původního pivovaru je poměrně smělý a je dobře, že začal výrobou piva (ne třeba konferenčním sálem a jen vlastní značkou...). Mám ale trochu obavu, zda se podaří do Bezděkova nalákat dost lidí na to, aby se to tu pořádně rozjelo. Budu věřit, že ano. Přeci jen v Klatovech, pominu-li vaření nealkoholického piva pana Pavlase, pivovar opravdu chybí. A tak by mohly klatovské restaurace vzít Bezděkovské pivo za své, pokud tedy nejsou spoutáni různými jinými smlouvami...

Tančíky
Tančíky

Vaří se světlá desítka a dvanáctka, případně polotmavá jedenáctka. Ceny jsou zatím nastaveny na 20, resp. 30 Kč za půllitr. Kdo by chtěl pivo domů, musí vzít za vděk jen pivem sudovým o objemech 30 a 50l, sudy jsou vlastní repasované se zálohou 1500 Kč. Určitě se časem objeví i nějaké speciály, ale nečekejte hned různé druhy ejlů. Ze svrchně kvašených láká spíše pšenice, ale to je ještě daleko, teď je důležité stihnout vůbec otevřít a hned od začátku si získat zákazníky dobrým pivem, bezchybnou kuchyní a příjemnou obsluhou - prostory jak už jsem psal na to mají našlápnuto celkem dobře.

Pivovarský povoz
Pivovarský povoz

Já se už teď těším na leden, kdy sem rád opět zajedu a zkontroluju krom piva i celkovou úroveň bezděkovského pohostinství. Ochutnám od každého trochu a určitě dám vědět, jaké to tady je. Držím palce, aby bylo vše v pořádku, protože obnova bývalého pivovaru je vždy to nejlepší, co může potkat jak nás pivaře, tak i areál. Je štěstí, že nestojí na nějakém lukrativním místě, protože to bychom se mohli místo staronové značky piva dočkat třeba nového nákupního střediska a to by byla sakra škoda.

Takhle by to mělo vypadat
Takhle by to mělo vypadat

Dej Bůh štěstí!



[Richard Chodora] [Zobrazeno 7311x] [26. listopad 2014]
[Minipivovary] [comments: 10] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Chody

pondělí, 11. květen 2015
10:10

Chody

Otevření restaurace od pátku 15.5.2015. Otevřeno by mělo být každý den.


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Chody

pátek, 16. leden 2015
12:58

Chody

Otevření restaurace se zatím posouvá na únor. Samozřejmě budu informovat...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
10:09


posted by: Inzerce

Breyman

středa, 14. leden 2015
18:05

Tomuto článku se jen můžu smát. :) Hláška, že se pivo stočením do sudů "nějak rozbíjí" mě uzemnila. Možná by to chtělo napustit do sudu před stáčením CO2 :D :D :D


napsal(a): Breyman (johny.i(a)seznam.cz) [Odpovědět]

AntiWeetek

pátek, 12. prosinec 2014
17:04

AntiWeetek

Dnes navštíveno, pan majitel velmi ochotný a sympatický, provedl mě celým komplexem rozlehlého sklepení, taky mi to připomíná Chodovar, tak uvidíme, jak to bude fungovat, až to jednou bude celý hotový. Trochu mám strach z invaze ruských turistů a exkurzi v jejich rodném jazyce, v Chodovaru v posledních letech bohužel jev zcela běžný. Ochutnal sem světlou dvandu a je to skvělý pivo, na rozjezd nasadili laťku dost vysoko, za rok zase přijedu "zkontrolovat" :)


napsal(a): AntiWeetek [Odpovědět]

Šnejdy st.

pondělí, 1. prosinec 2014
18:35

Já jsem měl tu čest se do útrob pivovaru v Bezděkově podívat již v prní půli října. Když jsem jel na kole okolo, bylo otevřeno a já zvědavě nakukoval dovnitř. Následně jsem byl i pozván na prohlídku, tak jsem ani na minutu nezaváhal a šel se podívat. Skutečně, vypadá to tam velkolepě. V té zadní části již byl instalován výčep a naražená světlá desítka. Po nabídnuté sklence musím uznat, že to žádný průser není, ale mám s čím srovnávat a na mé favority (hlavně Desateráka z Kvildy) to nemělo. Poté mě byl nabídnut onen polotmavý ležák z tanku a ten mě oslovil mnohem více. Tak se těším, až se vše doladí a oficiálně se otevře pro veřejnost. Myslím si, že budu častým hostem:-)


napsal(a): Šnejdy st. (zdenek.snejdy(a)centrum.cz) [Odpovědět]

jiri.kana

neděle, 30. listopad 2014
11:45

jiri.kana

Včera ochutnáno v budějovickém KMP. Ležák patří mezi ty více chmelené, v chuti ani ve vůni nám nic nevadilo. Takže bezděkovské potěšilo. Jen tak dál!

Možná by mě trochu zneklidňovalo, že to vaří pokaždé někdo jiný, jak vyplývá z článku...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Chody

úterý, 2. prosinec 2014
09:58

Chody

jiri.kana: Já bych se nezneklidňoval. Teď je situace ustálená a časem přibyde ještě jeden člověk na vaření, což je běžné i jinde.


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Breyman

středa, 14. leden 2015
18:25

jiri.kana: Myslím, že zneklidnění je na místě


napsal(a): Breyman (johny.i(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Pilot

pátek, 27. únor 2015
09:29

Byl jsem v pivovaře vpřed několika dny. Vše finišuje před samotnou kolaudací, tak držme palce ať vše již vybudované, úřadům vyhoví a my můžem KONEČNĚ zasednout k půllitru Bezděkovského moku. Během zkušebního provozu jsem pivo ochutnal několikrát a mohu říci, že od chvíle co vaří pivo pan Benzl se kvalita a chuť piva ustálila na, z mého pohledu, velmi vysoké úrovni. Každý pivař má svého favorita a jiný vkus, ale jsem přesvědčen o tom, že Bezděkovské bude chutnat každému, kdo pivu jen trochu rozumí.


napsal(a): Pilot (pilot1973mik(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Kody

neděle, 1. březen 2015
15:33

Pilot:
Mám stejnou, velmi pozitivní, zkušenost.
Během zkušebního provozu pivovar navštíven několikrát; naposledy včera.
Pivo je výtečné; návštěvníci si nejvíce chválí vydařenou desítku, která se může směle rovnat vyhlášeným desítkách z jiných našich pivovarů; třeba desítce z Únětic.
Ale i nabízená světlá 12° a polotmavá 12° jsou vynikající piva.
Lokál je na venkovský pivovar pojat velkolepě a přiznám se, že byť jsem měl z počátku stejné obavy, jako Chody v článku výše (tedy zda si restaurace/pivovar zde, na vesnici poněkud "bokem," najde dostatek hostů), tyto se nevyplnily. Již nyní, v době zkušebního provozu, zde v páteční večer a sobotu bývá plno (a to kapacitu restaurace odhaduji na 180 lidí). Hodně sem na pivo chodívají místní; bezděkovští a janovičtí; i to jistě svědčí o kvalitách zdejšího piva.
Lokál je vkusný a zajímavý; s krásnými vysokými klenbami; tyto prostory, odhaduji, sloužily původnímu bezděkovskému pivovaru jako ledárna. Menší místnosti hned za vstupem vévodí pěkně pojatý velký výčep s dlouhým pultem (pokud se nepletu, napočítal jsem na něm deset píp; do budoucna se tedy zřejmě můžeme těšit na široký sortiment); přední strana výčepu je pak ozdobena prosvětlenými pivními lahvemi; celé to vypadá velmi efektně. K příjemné atmosféře přispívají velikánská krbová kamna s hořícími poleny.
Jako jediné negativum pak spatřuji to, že lokál je prozatím kuřácký; snad tomu tak do budoucna nebude (viz opět Chodyho článek). Dlužno ale říci, že kouř se díky vysokým stropům velmi dobře rozptyluje a zakouřeno zde není ani při plném obsazení restaurace.
Držím bezděkovským palce, ať se jim dílo daří!


napsal(a): Kody (mule(a)centrum.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI