Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Domažlice


Pivní.info

Domažlický pivovar změní podobu

[středa, 27. červen 2012]




Bude pivo, bude i písnička

[úterý, 26. říjen 2010]

Když se radnici podaří obnovit provoz pivovaru, začne o něm Zvlášňý škola zase hrát.

Foto

Domažlické pivo, které dokonce ve svých písních opěvovala kdyňská kapela Zvlášňý škola, by se mohlo vrátit mezi pivaře. Domažlickým radním se totiž podařilo získat zpět pivovar, o který se soudili s pražským developerem.

V dohledné době chceme začít s přípravou přestavby na minipivovar, restauraci a kulturní centrum regionu. To vše by mělo stát zhruba sto milionů korun. Stavba by měla začít na jaře 2012,“ tvrdí starosta Domažlic Miroslav Mach. Město odstoupilo od smlouvy s pražskou společností, která poté město zažalovala kvůli neplatné výpovědi. Krajský úřad ale potvrdil její platnost a bývalý pivovar je nyní majetkem města.

Pivaři čekají

Domažlice byly sice stále majitelem pivovaru, ale podle smlouvy ho měly developerovi prodat za 7,23 milionu korun po ukončení přestavby, která ale nezačala. Radnice proto uhradí pražské firmě veškeré provozní náklady. Odmítá ale uhradit například nepoužitelný projekt. Obyvatelé Domažlic považují zrušení pivovaru a následné machinace s budovou za ostudu. „Manžel měl domažlické pivo moc rád. Myslím si, že obnova a přestavba na minipivovar by byla pro město přínosem. Tyhle malé pivovary jsou teď v módě, tak proč by nemohl fungovat i ten v Domažlicích?“ říká Marie Stuchlová.

Naproti tomu někteří ortodoxní pivaři nevzpomínají na domažlické pivo moc rádi. „Dobré pivo to rozhodně nebylo. Ochutnal jsem to snad dvakrát a vůbec mi k srdci nepřirostlo. Já jsem zkrátka zvyklý na klasiku z Plzně, ale občas si dám i pivo z některého rodinného pivovaru,“ dodává Martin Staněk.

Starosta mimo jiné potvrdil, že zachované technické vybavení v obnoveném pivovaru zůstane i poté, co se veřejnosti otevřou kulturní sály, galerie, muzeum i dvě restaurace s třemi sty místy. „Budova je v dobrém technickém stavu a vyměnit bude třeba jen střechu a hydroizolaci,“ míní autor studie Jiří Vorel. Kulturní blok, který bude součástí pivovaru, chce radnice vybudovat z dotací Evropské unie. Na pivovar s restaurací, která přijde s fasádami na 25 milionů korun, hledá investora.

A jak na domažlické pivo vzpomínají členové kapely Zvlášňý škola? „Rozhodně v dobrém. Vždyť jsme o tom hráli a spoustu domažlického piva jsme i vypili. Je škoda, že naše pivo zmizelo, a doufáme, že v dohledné době bude zase k dostání,“ říká baskytarista Jiří GO Mezník. „Pokud se radnici podaří provoz obnovit, tak tu písničku o domažlickém pivu začneme zase hrát. Možná uděláme i nějakou novou, ale tu starou rozhodně obnovíme. Jsme takoví místní patrioti a k naší muzice prostě pivo patří,“ slibuje Mezník.

Nejstarší v Evropě

Pivovar, který proslul hlavně pivy Radní a Purkmistr, nechal Plzeňský prazdroj uzavřít v roce 1996. Budova pivovaru zhruba z roku 1720 je památkově chráněna. Tradice vaření piva ve městě ale sahá až do roku 1341, takže domažlický pivovar je údajně jedním z nejstarších ve střední Evropě.

Podle historika Zdeňka Procházky je budova bývalého pivovaru jednou z technických památek, které ještě v Domažlicích zůstaly. „Místní lidé říkají, že by měla budova sloužit původním účelům,“ tvrdí historik.

Zdroj: Sedmička.cz | Autor: Zdeněk Mlnařík | Foto: Jan Ráček


V pivovaru se vařila muzika

[pondělí, 25. říjen 2010]

První ročník festivalu Domažlický kulturovar přilákal v sobotu návštěvníky do prostor historické budovy domažlického pivovaru.

Místo piva se v historické budově domažlického pivovaru v sobotu vařily ingredience prvního ročníku multižánrového kulturního festivalu. „Logicky vzniklo pojmenování Kulturovar,“ uvedl jeden z organizátorů Karel Šmirkl.

V několikapatrové budově si přítomní užívali koncerty hudebníků, kteří hráli jazz, world music, folk i blues, výstavu obrazů a dalších artefaktů jedenácti výtvarníků i návštěvu improvizované čajovny a kavárny.

Velmi se mi líbilo vystoupení Jaroslava Hutky,“ uvedla krátce po skončení jeho koncertu Jaroslava Holá.

Je skvělé, že jsem si mohla prohlédnout prostory nevyužívaného pivovaru a ještě si přitom užít spoustu skvělé muziky, se kterou se v takové koncentraci jinde nesetkám,“ pochvalovala si Jitka Bernardová.

Hlavní hvězdou festivalu byla zpěvačka a kytaristka Lenka Dusilová, která program uzavírala. Před ní se představily Karolína Kamberská, skupiny Haha Bimbi, Loutky či folk–jazzová formace Půl dechu do měchu.

Hudební vystoupení se střídavě konala na třech místech v různých patrech areálu. Kromě malé a velké scény bylo připraveno i jeviště pro akustická vystoupení.

O vlastnictví objektu historické budovy pivovaru vedlo město Domažlice vleklý soudní spor se soukromou společností, který před několika týdny vyhrálo.

Budeme jednat o variantách dalšího využití. Každopádně ve společnosti, která pivovar bude spravovat, bude město držet majoritu,“ nastínil starosta Miroslav Mach.

Zdroj: Domažlický deník.cz | Autor: Josef Babor


Domažlice se nemohou smířit se stavem vyhlášeného pivovaru a bojí se, co z něj bude.

Ukázat veřejnosti zajímavé a využitelné prostory, které zůstaly v areálu starobylého pivovaru založeného roku 1341 – to byl hlavní záměr prvních domažlických pivních slavností. Cílem bylo poukázat na poměrně dobrý stav historických objektů zapsaných mezi památky a také příchozím ukázat, jak by bylo možné pivovar oživit.

Představení návrhu na využití

Pan architekt Vorel, který je místní rodák, studoval na Baarově gymnáziu a má k městu vztah, nám zpracoval tuto studii na využití prostor pivovaru,“ uvedl několikrát za sobotní odpoledne návštěvníkům starosta Miroslav Mach. Poté na plátně postupně představil návrhy Jiřího Vorla, který podle jeho slov ´dělal´ i plzeňský pivovar Spilku.

Město Domažlice se soudí s investorem, se kterým podepsalo smlouvu minulé zastupitelstvo. Oprava pivovaru a záměr vybudovat malý pivovar a hotel měly časově navazovat na stavbu vedle stojícího Kauflandu, avšak nestalo se tak. Město proto odstoupilo od smlouvy – investor se jejího dodržení domáhal u soudu a nyní věc leží na odvolacím Krajském soudu v Plzni.

Bude na místo pivovaru rozšířeno parkoviště?

Proslýchá se, že investor jednal s vedením Kauflandu, prý by bylo možné pivovar zbořit a rozšířit parkoviště před hypermarketem,“ uvedl Deníku zdroj, který si nepřál být v souvislosti s touto neoficiální zprávou jmenován.

V této historické budově by mohl vzniknout nejen pivovárek, ale i jakési kulturní centrum, což jsme si ostatně vyzkoušeli už dvakrát. Poprvé při křtu desky Chodské vlny, podruhé dnes. Líbí se mi myšlenka architekta Vorla, který do míst současného pivovarského komína umístil prosklený výtah jako dopravní prostředek na vyhlídkovou věž,“ vysvětlil starosta Mach, který si pro tuto příležitost oblékl tričko s nápisem mluvícím za vše: SPMD.CZ Sdružení pro město Domažlice.

Uvedení návrhu architekta Vorla v život je závislé na výroku krajského soudu

V případě, že by soud Domažlice vyhrály, měly by další historický objekt se smysluplným využitím. Říkám to proto, že se nemohu dívat na areál staré domažlické nemocnice, který už roky chátrá a dělá ostudu,“ prohlásil senior Václav D. a dodal:

Moje jméno není tak důležité jako to, co se dokáže s pivovarem udělat. Dnes jsem slyšel, že z ulice by měly – pokud se to podaří – být vidět pivní tanky. Ukazovali je na obrázku, je to dobrý nápad a byla by to další zajímavost.

Zeptali jsme se

Co říká možnému zbourání pivovaru a jak se mu líbí nápad architekta, jsme se zeptali regionálního historika Zdeňka Procházky.

Slyšel jsem to také, ale vypadá to jako fáma. Sdružení Tusta i já osobně jsme se prali za to, aby byl pivovar prohlášen za kulturní památku, což se podařilo. Věděli jsme, jak to předtím dopadlo s Destou a dalšími historickými budovami ve městě. Myslím si, že nebude jednoduché památku zbourat. Každopádně se mi líbí myšlenka pivovar opravit. Vyhlídková věž nad varnou, zamýšlené muzeum i sklářská výroba by byly jen přínosem,“ odpověděl Procházka.

Fotogalerii naleznete zde...

Zdroj: Domažlický deník.cz | Autorka: Milena Cibulková


Domažlice mají za sebou premiérové pivní slavnosti.

Uskutečnily se v budovách, které zbyly z kdysi vyhlášeného pivovaru, mimochodem jednoho z nejstarších v Čechách.

Veřejnosti byl představen návrh využití stávajících prostor.

Původnímu investorovi, který měl v objektu vybudovat mimipivovar a hotel, město pro nedodržení podmínek vypovědělo smlouvu. Investor se odvolal a vyhrál u okresního soudu. Nyní je na krajském soudu, jak vše posoudí.

Na snímku z prezentace je výtah, který má být v případě, že město soud vyhraje, postaven v místě současného komínu a má vyvážet zájemce nahoru, kde má vzniknout vyhlídková věž.

Foto

Takto nějak by mohl v budoucnu vypadat dle návrhu architekta Jiřího Vorla domažlický pivovar s vyhlídkovou věží.

Zdroj: Domažlický deník | Autorka: Milena Cibulková


Na jeden den se mimořádně otevřel pivovar v Domažlicích. Lidé byli zvědaví, co s ním bude.

Ani nedořešený spor s pražskou společností neodradil radnici od pořádání Dne otevřených dveří v pivovaru. Památkově chráněný objekt byl zpřístupněn po dlouhých patnácti letech.

Obdivovat nedotčené prostory původní sladovny nebo část staré varny přišlo asi šest set chodských patriotů. „Chceme představit záměr, který s pivovarem máme,“ předeslal starosta Domažlic Miroslav Mach v úvodu každé z celkem osmi prezentací studie, podle níž by se měl nejstarší pivovar ve střední Evropě proměnit v minipivovar, restauraci, muzeum, výstavní galerii a koncertní sál. Využit by měl být i komín, z něhož by mohla být rozhledna.

Domažličané podle zájmu o prohlídku záměrům radnice fandí. „Bude to ale nesmírně náročné a nákladné, budou kolem toho velké debaty. Otázkou je, co na to řeknou památkáři, takže se to asi nevyřeší za jedno volební období,“ míní Karel Hutta ze Spáňova. „Náklady na stavební úpravy odhadujeme na šedesát milionů korun, s vybavením to vyjde na sto milionů. Peníze chceme získat z evropských fondů,“ přiblížil Mach.

Město však nejprve musí vyhrát spor s firmou, která měla podle dohody s předchozím vedením Domažlic zaplatit za pivovar 7,4 milionu korun. „Dokázat to nemůžeme, ale dozvěděli jsme se, že chtěli objekt obratem prodat,“ uvedl při prezentaci starosta. Proto když firma nedodržela slíbený termín, zastupitelé smlouvu vypověděli. Firma se však proti výpovědi odvolala.

Den otevřených dveří zpestřil křest nového CD Vobrázky skupiny Chodská vlna, která tak měla příležitost vyzkoušet akustiku prostor budoucího koncertního sálu. „Prostory pro muziku jsou to úžasné,“ liboval si kytarista kapely Pavel Morysek.

Vydařený křest mnohým z přítomných připomněl Domažlická humna, lidovou veselici, která se až do 60. let vždy o Chodských slavnostech konala v pivovarských sklepech. „Byly to hojně navštěvované a vydařené tancovačky. Jen tu všude na zemi bylo vlhko, takže to tu pokaždé dost klouzalo,“ vzpomněl na dobu před padesáti lety pamětník Josef Jírovec.

Fotogalerie zde...

Zdroj: Klatovský deník | Autor: Václav Tauer


Soud řeší, kdo bude vařit pivo

[úterý, 21. duben 2009]

Soud řeší žalobu podanou pražskou společností na město Domažlice. Na pivovar je vydáno předběžné opatření!

Foto

Bude se kdysi vyhlášené „domažlické“ vařit v městském, nebo v soukromém pivovaru? Odpověď na tuhle otázku hledá soud, který se zabývá žalobu podanou pražskou společností Bohdalecká s. r. o. na město Domažlice za vypovězení smlouvy.

Firma měla podle smlouvy uzavřené ještě s minulým vedením Domažlic po vydání stavebního povolení zaplatit za pivovar skoro sedm a půl milionu korun a zřídit v něm hotel a minipivovar s restaurací. Ve smlouvě byl stanoven také termín, do kdy měla o povolení požádat.

Novému vedení města po třech letech a několika žádostech firmy o prodloužení termínu došla trpělivost a smlouvu vypovědělo. Podle jednatele firmy Jiřího Kappela vše způsobilo zdlouhavé jednání s památkáři. Ti po roce prohlásili pivovar za státem chráněnou památku. „Při přípravě plánů jsme se museli k pivovaru chovat, jako by už památkou byl. Přípravy nás stály asi pět milionů,“ vysvětluje Kappel. Pokud u soudu uspěje, bude muset město nechat odstranit příjezdovou silnici ke Kauflandu. „Ta je o metr výš, takže je znemožněno zásobování pivovaru.

Na pivovar bylo vydáno předběžné opatření. „Znamená to, že jej nesmíme prodat, ale to my stejně nechceme,“ říká starosta Miroslav Mach, který je přesvědčen, že město dokáže pivovar zachránit. „Už máme dokonce hotovou i studii budoucího využití,“ dodává Mach.

Kromě minipivovaru a restaurace je součástí studie zpracované pro město i muzeum zaměřené na dlouhou tradici vaření piva v Domažlicích, galerie a prostory pro pořádání kulturních akcí.

Zdroj: Domažlický deník.cz | Autor: Václav Tauer


V místech, kde stával nejstarší pivovar v Čechách, je dnes hypermarket Kaufland s parkovištěm.

Na jeho okraji zůstalo ne příliš vzhledné torzo původní budovy. Podle dřívějších slibů domažlických radních zde měl vyrůst minipivovar s restaurací a hotelem. Nic z toho zde ale není.

Investor, který s radnicí o vybudování hotelu a restaurace vyjednával, podle člena domažlického zastupitelstva Ladislava Urbana (KSČM) neplnil své sliby, a tak město spolupráci s ním ukončilo. Město se ale plánů na oživení zatím opuštěné budovy nevzdalo. Podle starosty města Miroslava Macha (nestr.) už ale nepočítá se zřízením hotelu.

V budově má být zázemí restaurace a minipivovar, ale také veřejně přístupná výstavka historie pivovarnictví v Domažlicích, včetně ukázky výroby piva. Dále pak kuchyně a restaurace se sálem s kapacitou pro 120 lidí. Ve vyšších patrech je plánován víceúčelový kulturní sál, výstavní galerie a muzeum historie Domažlicka, případně malá divadelní scéna.

Celkové náklady na rekonstrukci jsou odhadovány na 75 milionů korun. Z toho část pivovarská by stála 25 milionů, kulturní část 50 milionů korun, uvedl starosta s tím, že město o peníze na opravu kulturní části objektu, včetně fasády, požádá v rámci programu revitalizace památek regionálního operačního programu EU zřejmě v únoru. Evropské peníze by ale nemohly jít na vybudování minipivovaru a restaurace, protože na komerční projekty tyto finance použít nelze. V tomto případě bude muset město využít vlastní prostředky.

O provozování restaurace a minipivovaru se podle starosty ucházejí tři subjekty, který z nich bude vybrán, není zatím rozhodnuto. Podle dostupných informací si chce město minipivovar a restauraci ponechat ve svém vlastnictví, případný provozovatel by získal zřejmě jen menšinový podíl.

A kdy se zde lidé budou moci opět napít pravého domažlického piva? Podle Macha by to mělo být do termínu Chodských slavností (probíhají většinou v polovině srpna) roku 2010, kulturní část objektu by měla být zpřístupněna o rok později. Problémem prý nejsou ani parkovací místa, i když objekt z jedné strany obklopuje rušná silnice na trase Klatovy - hraniční přechod Folmava a z druhé parkoviště u Kauflandu. Parkovací místa pro návštěvníky koncertů a restaurace jsou zapotřebí především večer a později odpoledne, kdy je provoz u Kauflandu už menší, vysvětluje starosta s tím, že město může pro parkování v tomto případě využít vlastní pozemky nedaleko odtud, kde jsou parkoviště pro školní sportovní zařízení.

Domažlický Kaufland byl otevřen vloni 27. listopadu navzdory protestům části veřejnosti. Aktivistům z občanského sdružení Tusta se nelíbilo, že obchodní středisko se staví v těsné blízkosti historického centra města a dávali přednost umístění Kauflandu na okraji Domažlic. Dalším argumentem bylo, že zvýšení provozu se negativně dotkne dvou škol, které s bývalým pivovarským areálem sousedí. Příjezdová komunikace vedoucí okolo gymnázia byla nakonec zaslepena, takže tato škola otevření nákupního střediska nepocítila. To se už nedá říct o základní škole, která se nachází vedle Kauflandu u zmíněné silnice. Jak nám potvrdil ředitel školy Ivan Rybár, vyšší provoz automobilů zde zaznamenali, ale jen několik málo dní po otevření obchodu, pak se situace vrátila do normálu. Jedním z požadavků aktivistů byla instalace protihlukových oken v budově školy. Podle Rybára budou plastová okna ve škole instalována, ale nikoliv díky Kauflandu, ale Ředitelství silnic a dálnic.

Pivovar v Domažlicích vařil pivo od roku 1341 a byl tak prvním pivovarem na českém území. Výrobu v něm ukončil jeho majitel, Plzeňský Prazdroj, v roce 1996 kvůli údajné nerentabilnosti. Před uzavřením se zde vařila piva Prior, Purkmistr a Radní. Tyto značky spolu s pivovarem zanikly.

Zdroj: Haló noviny.cz


Pražská developerská společnost Bohdalecká obchodní má stále v plánu přebudovat uzavřený domažlický pivovar na minipivovar, restauraci a hotel. Firma už má projekt a podala posledního června žádost o vydání stavebního povolení. Radnice ale tvrdí, že investor nesplnil smluvní termíny, a od smlouvy odstoupila. Podáme žalobu na neplatnost odstoupení, řekl jednatel firmy Jiří Kappel. Domažlice už hledají jiné investory a mají tři zájemce. "Čtyřikrát jsme Bohdalecké posunuli vydání stavebního povolení. Nestihli ani poslední termín do konce června," řekl starosta Miroslav Mach. "Termín pro předložení žádosti o stavební povolení byl prodloužen jedenkrát, a to 21. června 2007, dodatkem ke kupní smlouvě z loňského února," reagoval Kappel. Dodal, že žádost o stavební povolení podala firma 30. června. "Zastupitelstvo ale už 27. června schválilo, že s námi smlouvu ukončí. Považujeme výpověď za neplatnou a podáme žalobu," řekl Kappel. Bohdalecká navíc napadla stavební povolení sousedního Kauflandu, který má otevřít prodejnu v listopadu, také na ploše bývalého pivovaru. Zpoždění žádosti o stavební povolení způsobily podle Kappela problémy kolem územního a stavebního řízení Kauflandu. Investor protestuje, že nebyl přizván jako soused ke stavebnímu řízení, na jehož vydání navazovaly jeho smluvní termíny Bohdalecké. Neznali jsme podmínky stavby; Kaufland staví na pozemcích, na něž máme smlouvu, řekl Kappel. Domnívá se, že informace starosty "jsou účelově nepravdivé" vedené snahou vypovědět vzájemně podepsanou smlouvu z února 2007. Podle ní má investor získat bývalý pivovar za 7,23 milionu Kč. Mach ale řekl, že objekt, jehož historie sahá do roku 1341 a je jedním z nejstarších v Evropě, si město trvale ponechá a do dvou let ho za 40 milionů Kč přebuduje na sál, divadlo a galerii. V sousedním menším objektu bude minipivovar a restaurace, které radnice dlouhodobě pronajme. Koncem srpna bude mít město na stole studii. "Na podzim požádáme o peníze z evropského programu ROP. Do dvou let bude komplex stát," řekl Mach. Nájmy z pivovaru mají dotovat městskou kulturu. Pivovar bude naší obrovskou propagací, dodal Mach.

Zdroj: Cesty Plzeňského kraje.cz


Pražská developerská společnost Bohdalecká obchodní má stále v plánu přebudovat uzavřený domažlický pivovar na minipivovar, restauraci a hotel. Firma už má projekt a podala posledního června žádost o vydání stavebního povolení. Radnice ale tvrdí, že investor nesplnil smluvní termíny, a od smlouvy odstoupila. Podáme žalobu na neplatnost odstoupení, říká na to jednatel firmy Jiří Kappel. Domažlice už hledají jiné investory a mají tři zájemce.

Foto

"Čtyřikrát jsme Bohdalecké posunuli vydání stavebního povolení. Nestihli ani poslední termín do konce června," řekl starosta Domažlic Miroslav Mach. "Termín pro předložení žádosti o stavební povolení byl prodloužen jedenkrát, a to 21. června 2007, dodatkem ke kupní smlouvě z loňského února," reagoval Kappel. Dodal, že žádost o stavební povolení podala firma 30. června. "Zastupitelstvo ale už 27. června schválilo, že s námi smlouvu ukončí. Považujeme výpověď za neplatnou a podáme žalobu," řekl Kappel. Bohdalecká navíc napadla stavební povolení sousedního Kauflandu. Na ploše bývalého pivovaru ho staví plzeňská firma InterCora. Supermarket se má otevřít v listopadu 2008.

domažlický pivovar - mozaika (před rekonstrukcí), © fabriky.cz Zpoždění žádosti o stavební povolení způsobily podle Kappela problémy kolem územního a stavebního řízení Kauflandu. Investor protestuje, že nebyl přizván jako soused ke stavebnímu řízení, na jehož vydání navazovaly jeho smluvní termíny Bohdalecké. Neznali jsme podmínky stavby; Kaufland staví na pozemcích, na něž máme smlouvu, řekl Kappel.

Domnívá se, že informace starosty "jsou účelově nepravdivé", vedené snahou vypovědět vzájemně podepsanou smlouvu z února 2007. Podle ní má investor získat bývalý pivovar za 7,23 milionu Kč. Mach ale řekl, že objekt, jehož historie sahá do roku 1341 a je jedním z nejstarších v Evropě, si město trvale ponechá a do dvou let ho za 40 milionů Kč přebuduje na sál, divadlo a galerii. V sousedním menším objektu bude minipivovar a restaurace, které radnice dlouhodobě pronajme.

Foto

Koncem srpna bude mít město na stole studii. "Na podzim požádáme o peníze z evropského programu ROP. Do dvou let bude komplex stát," řekl Mach. Nájmy z pivovaru mají dotovat městskou kulturu. Pivovar bude naší obrovskou propagací, dodal Mach.

Zdroj: Estav.cz | Autor: Václav Prokš | Foto: Fabriky.cz


Firma už má projekt, zvažuje žalobu na neplatnost odstoupení od smlouvy.

Pražská developerská společnost Bohdalecká obchodní má stále v plánu přebudovat uzavřený domažlický pivovar na minipivovar, restauraci a hotel. Firma už má projekt a podala posledního června žádost o vydání stavebního povolení. Radnice ale tvrdí, že investor nesplnil smluvní termíny, a od smlouvy odstoupila. Podáme žalobu na neplatnost odstoupení, řekl jednatel firmy Jiří Kappel. Domažlice už hledají jiné investory a mají tři zájemce. "Čtyřikrát jsme Bohdalecké posunuli vydání stavebního povolení. Nestihli ani poslední termín do konce června," řekl starosta Miroslav Mach. "Termín pro předložení žádosti o stavební povolení byl prodloužen jedenkrát, a to 21. června 2007, dodatkem ke kupní smlouvě z loňského února," reagoval Kappel. Dodal, že žádost o stavební povolení podala firma 30. června. "Zastupitelstvo ale už 27. června schválilo, že s námi smlouvu ukončí. Považujeme výpověď za neplatnou a podáme žalobu," řekl Kappel. Bohdalecká navíc napadla stavební povolení sousedního Kauflandu, který má otevřít prodejnu v listopadu, také na ploše bývalého pivovaru. Zpoždění žádosti o stavební povolení způsobily podle jednatele firmy Jiřího Kappela problémy kolem územního a stavebního řízení Kauflandu. Investor protestuje, že nebyl přizván jako soused ke stavebnímu řízení, na jehož vydání navazovaly jeho smluvní termíny Bohdalecké. Neznali jsme podmínky stavby; Kaufland staví na pozemcích, na něž máme smlouvu, řekl Kappel. Domnívá se, že informace starosty "jsou účelově nepravdivé" vedené snahou vypovědět vzájemně podepsanou smlouvu z února 2007. Podle ní má investor získat bývalý pivovar za 7,23 milionu Kč. Mach ale řekl, že objekt, jehož historie sahá do roku 1341 a je jedním z nejstarších v Evropě, si město trvale ponechá a do dvou let ho za 40 milionů Kč přebuduje na sál, divadlo a galerii. V sousedním menším objektu bude minipivovar a restaurace, které radnice dlouhodobě pronajme. Koncem srpna bude mít město na stole studii. "Na podzim požádáme o peníze z evropského programu ROP. Do dvou let bude komplex stát," řekl Mach. Nájmy z pivovaru mají dotovat městskou kulturu. Pivovar bude naší obrovskou propagací, dodal Mach.

Zdroj: Cesty Plzeňského kraje.cz


Domažlice zachraňují pivovar

[středa, 23. červenec 2008]

Místní pivovar v Domažlicích město neprodá. Správa města se naopak rozhodla investovat do jeho rekonstrukce. Do dvou let ho za 40 milionů korun přebudují na sál, divadlo a galerii. V sousedním menším objektu bude minipivovar a restaurace, které radnice dlouhodobě pronajme. Nájemce budovu buď sám opraví a vybaví, anebo stavbu za osm milionů korun uhradí město. Podle starosty Domažlic Miroslava Macha pivovar zůstane městu.

Radnice po desetiletém jednání s různými investory vypověděla tři roky starou smlouvu pražské developerské firmě Bohdalecká obchodní, která plánovala pivovar a hotel. Město jí čtyřikrát posunulo vydání stavebního povolení. Firma, která pak měla objekt získat zdarma, nestihla podle Macha ani poslední termín 30. června.

Koncem srpna město obdrží studii, kterou zpracovává Regionální rozvojová agentura. V pivovaru vznikne kulturní sál, multifunkční divadlo, galerie a knihovna. "Na podzim požádáme o 40 milionů korun z fondů Evropské unie. Do dvou let bude komplex stát," řekl Mach. Nájmy z pivovaru budou dotovat kulturu, která nebude potřebovat podporu města. Pivovar bude obrovskou propagací Domažlic, dodal Mach.

V objektu bude částečně obnovena i tradiční výroba piva. O výstavbu minipivovaru a restaurace mají zájem tři firmy. Jednou je například skupina kolem Pivovarského dvora Plzeň. Minipivovar má stát osm milionů korun a ročně vyrobit 3000 až 4000 hektolitrů nepasterizovaného piva. Prodávat ho bude jen místní restaurace se 100 místy.

"Pivovar nikomu neprodáme, bude trvale městský," uvedl Mach. Výroba v něm skončila v roce 1996. Plzeňský Prazdroj, který jej vlastnil dva roky, si veškeré zařízení odvezl a areál prodal městu. Z pivovaru zbyla jen spodní třípodlažní budova u silnice a za ní pětipodlažní objekt, kde byly varna a tanky.

Z bývalé spilky vznikne sál pro 400 až 500 lidí, nad ní bude divadlo a galerie, na komíně rozhledna. "Komplex by si na sebe určitě vydělal," řekl Mach. Kulturní centrum má provozovat nezisková firma.

Město chce rekonstrukci dokončit do konce roku 2010, kdy začne s přestavbou kulturního střediska u radnice a kina ve Vodní ulici. Do obou budov, které budou propojeny, vloží město 55 milionů korun. Město využije sklepy pod radnicí, kde obnoví vinárnu a klubové hudební scény. Kapacita sálu zůstane na 300 místech, kino se zmenší ze 400 na polovinu.

Historie pivovaru v Domažlicích sahá do roku 1341, což ho činí jedním z nejstarších pivovarů v Evropě.

Zdroj: iHNed.cz


Domažlice touží po minipivovaru

[pátek, 25. duben 2008]

Po Plzni, Dobřanech, Koutu na Šumavě a Stříbře chystají nový minipivovar také Domažlice, jež propagují nejstarší tradici vaření piva v Plzeňském kraji i ve střední Evropě datovanou od roku 1341.

Výrobu piva v Domažlicích v roce 1996 ukončil Plzeňský Prazdroj, který si veškeré zařízení odvezl a dvouhektarový areál prodal městu. Chtěli bychom tam mít kromě výroby piva a restaurace také galerii a kulturní sál, řekl starosta Miroslav Mach. Zájem má řada firem. "Čtyři architekti nám do června zpracují návrhy, Regionální rozvojová agentura varianty čerpání dotací," dodal.

Z pivovaru zbyla už jen spodní třípodlažní budova u hlavní silnice a za ní pětipodlažní objekt, kde byly původně varna a tanky. Horní polovinu areálu srovnal se zemí Kaufland, který už tam začal budovat nákupní centrum.

Po mexických, pražských a plzeňských investorech chce mít město do tří měsíců na stole jasnou vizi. Dosud ale nevypovědělo smlouvu o smlouvě budoucí s pražským developerem Bohdalecká obchodní, který chtěl areál přestavět na hotel, minipivovar s restaurací. Nestihl ale mít stavební povolení do 90 dnů po nabytí právní moci Kauflandu, tedy do 18. dubna. "Chtějí smlouvu prodloužit, provozovatelů se nám ale hlásí více," řekl Mach. Radnice počká do června, zda developer předloží projekt.

Kam s pivovarem? Možná do továrny

"V objektech chceme mít multifunkční sál pro konference, divadelní a loutkové scény a jazz, galerii a knihovnu," uvedl starosta. Radnice má nyní galerii v nevyhovující panelové budově, schází jí menší sál s dobrou akustikou pro menšinové žánry a výukové programy.

Domažlice, které chtějí každopádně výrobu "svého" piva obnovit, mají i alternativní plán. Radnice už jednala s majitelem téměř 20 let opuštěné továrny na tkalouny a epolety ve Vodní ulici, kterou získal restituent žijící v Kalifornii. "Vnuk George Jirotka přijede v červnu," řekl Mach. Majitel by objekt městu nedaroval, ale spojil by se zřejmě s městem při úpravách na galerii a minipivovar. Jeho matka je zakládající členkou právovárečného měšťanstva Domažlic.

V Plzeňském kraji je sedm restauračních pivovarů. První, U rytíře Lochoty v Plzni, vznikl před sedmi lety, po něm zahájila Modrá hvězda v Dobřanech. Od roku 2006 vyrábí minipivovar v Koutu u Domažlic, od loňska Pivovarský dvůr v Plzni, v hotelu Belveder v Železné Rudě a ve Stříbře U Rybiček. Jejich kapacita je 1000 až 5000 hektolitrů ročně. Poslední pivovar Groll vznikl v centru Plzně tento měsíc. Od května 2009 ho chce otevřít ve své restauraci pivovar Chodovar z Tachovska.

Zdroj: Týden.cz


Bývalý pivovar zaplnily stroje

[středa, 16. duben 2008]

Dlouho odkládaná stavba Kauflandu v centru Domažlic se už rozběhla. Patrioti ji právě rádi nevidí.

Od podzimu prý už budeme v Domažlicích nakupovat v novém obchodním centru Kaufland. V areálu bývalého pivovaru pracují těžké stroje, které připravují terén pro jeho výstavbu.

Roky diskutovanou a různými odvoláními napadanou stavbu zde zahájila plzeňská společnost InterCora. „Trvalo to pět let, než jsme mohli začít stavět. Areál jsme koupili už v roce 2003 a vyplatila se trpělivost, kterou jsme měli. Díky tomu, že jsme silná firma, přestáli jsme roky čekání. Nebýt toho, asi bychom už byli v krachu,“ říká spolumajitel společnosti Ivan Hlaváček.

Podle jeho slov chtěl Kaufland kvůli průtahům už několikrát od stavby upustit. Rozhodl prý fakt, že InterCora pro něj v Česku postavila už přes 60 podobných velkoprodejen. Prodejní centrum vyroste na 4 000 metrech čtverečních. K dispozici bude 140 parkovacích míst, změnu dozná křižovatka při vjezdu do areálu bývalého pivovaru, která bude nově řízena semaforem. Zajímal nás názor starosty Domažlic na to, že se na zbořeništi v centru města konečně něco děje.

„Jsem rád, že se začíná stavět. Mne osobně však bude do konce života mrzet, že tam něco podobného vznikne. Přiznávám, že jsem nebyl příznivcem tohoto řešení v opuštěném pivovaru. Ale když už byla v minulosti jeho část zbourána, oprostím se od toho, abych stavbu nyní kritizoval,“ míní Miroslav Mach. Podobný názor má i regionální historik Zdeněk Procházka.

„Nejsem nadšený, ale doufám, že se díky tomu šetrně rekonstruuje část historického pivovaru, která zbyla. Byl jsem proti výstavbě Kauflandu, který se nehodí do historického jádra. Jsem ochoten s podmínkou, že se zachová a vhodně opraví část pivovaru u silnice, stavbu za ní tolerovat,“ říká Procházka. Ivan Hlaváček má přímo z Domažlic jiné postřehy. „Řadu lidí z Domažlicka znám z dob, kdy jsem jako sládek objížděl pivovary. Mluvil jsem nedávno s několika staršími lidmi, kteří jsou nadšení, že levně nakoupí na jednom místě, bez objíždění krámů po městě,“ upozorňuje Hlaváček a dodává: „Splníme veškeré podmínky stavebního povolení dohodnuté s městem Domažlice.“

„Jsem zvědavá, jestli tu konečně bude pořádný obchod, který čistotou, cenami a vůbec vším komfortem pro zákazníky předčí ty současné,“ myslí si Jitka Řezáčková.

Zdroj: Domažlický deník | Autor: Milena Cibulková


Domažlice láká vůně vařeného piva

[úterý, 13. listopad 2007]

Do Domažlic se má vrátit pivo. Tedy přesně řečeno jeho výroba. Ještě začátkem devadesátých let se tamní pivovar pyšnil tím, že je nejstarším fungujícím v Česku. Pivo se tam vařilo už od roku 1341. Teď už ale jeho budovy řadu let jen chátrají. Některé dokonce srovnaly bagry se zemí.

Zanedlouho by se ale městem znovu mohla linout vůně vařeného piva. Myšlenky, že ve městě bude alespoň minipivovar, se nevzdávají představitelé radnice. Chtějí výrobu piva obnovit. S tímto záměrem už město slíbilo historickou část areálu předat společnosti Bohdalecká obchodní. Ta plánovala do příštího května z bývalého pivovaru udělat hotel s restaurací a také minipivovar. Ale záměry se oddalují kvůli problémům na sousedních pozemcích. Společnost InterCora tam chce stavět obchodní dům Kaufland spolu s parkovištěm, na které Bohdalecká obchodní čeká. InterCora ale stále nemá stavební povolení, a tak se nestaví ani pivovar. Historickou část pivovaru slíbilo město Bohdalecké obchodní předloni. „Podmínkou bylo, že mají začít stavět do konce minulého roku, když bude u pivovaru parkoviště. To není, tak se nestaví. Prodloužili jsme lhůtu do poloviny příštího roku, kdy by měla firma získat stavební povolení,“ říká místostarosta Domažlic Dalibor Kubů. „Pokud se nezačne stavět, majetek přejde zpět městu a my budeme rozhodovat, co s ním,“ vysvětluje Kubů.

Za bývalý pivovar Bohdalecká obchodní zatím podle smlouvy nezaplatila, město by tak nemuselo žádné peníze vracet. „Znovu bychom nabídli areál pivovaru nebo bychom se pokusili s nějakým investorem budovu opravit a rozjet výrobu piva sami,“ říká Dalibor Kubů. „Myšlenka mít vlastní místní pivovar nás pořád nahlodává,“ říká Dalibor Kubů.

Domažlicím by při znovuobnovení pivovaru dost možná pomohl známý sládek Josef Krýsl, který déle než čtvrt století pracoval v Plzeňském Prazdroji. Teď coby sládek na volné noze pomáhá právě při zakládání malých pivovarů.

„Před pár týdny se na mne obrátil starosta Domažlic, který o pivovar stojí. Bavili jsme se, za jakých podmínek by to bylo možné a co všechno by se pro to muselo udělat. Já osobně se té myšlenky nechci vzdát, protože k Domažlicím mám osobní vztah,“ říká Krýsl, který má ve městě příbuzné a spolužáka. (MF Dnes)


Obnoví zašlou slávu pivovarnictví

[pondělí, 13. listopad 2006]

Na místě bývalého domažlického pivovaru bude hotel. Zašlou slávu tohoto místa připomene a oživí minipivovar, který je součástí plánovaného záměru. Projekt připravuje firma Bohdalecká obchodní, s. r. o. Hotel vznikne rekonstrukcí bývalého pivovarského objektu při Komenského ulici. U projektu dochází ke kumulaci s připravovaným hypermarketem Kaufland, plánovaným v další části tohoto areálu. Spolumajitel investorské firmy Jiří Kappel počítá, že hotel bude připraven pro návštěvníky do jara přespříštího roku. „Bohužel máme zpoždění. V tomto období jsme počítali už se stavebním povolením, ale jsme na úrovni stavebního řízení. Máme připraven projekt a smlouvu s městem,“ uvedl. Stavba sama podle něj zabere zhruba devět měsíců. „Chtěli bychom vše stihnout do zahájení sezóny 2008,“ upřesnil.

Standardní zařízení na úrovni tří hvězd bude mít pět podlaží a 1150 metrů plochy. Osmačtyřicet dvoulůžkových pokojů a 11 apartmánů doplní restaurace. Chybět nebude ani sportovní vyžití a trochu tradice. Investor plánuje bowlingový areál s šesti dráhami a především minipivovar, kde bude vařit pivo pro vlastní potřebu. Roční kapacita vlastního pivovárku bude činit maximálně 3000 hektolitrů zlatavého moku. Domažličtí se tak mohou dočkat obnovení starých dobrých pivních značek Purkmistr či Písař. (Právo)


«« « Strana 4 z 5 » »»
1 2 3 4 5

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI