Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Novosad Harrachov


Pivní.info

„Silný dolar? To byl problém před dvěma lety,“ tvrdí majitel sklárny a minipivovaru František Novosad. Podle něho už nyní vyjde zcela nastejno, zda se americká měna prodává za 19 nebo 20 korun. Proč je v klidu, zatímco jiní vývozci si zoufají?

Novosadovi se podařilo přesvědčit odběratele, že musí kupovat dráž, a on se tak dostal na stejné ceny, za které prodával v době, kdy stál dolar přes třicet korun. „Asi patřím mezi výjimky,“ uvědomuje si Novosad. „Byl jsem hodně tvrdý. Řekl jsem, že buď mi zaplatí požadovanou cenu, nebo jim už neprodám ani skleničku,“ vzpomíná podnikatel z krkonošského Harrachova. Zároveň si začal vynahrazovat ztráty způsobené slabým dolarem jinde. Jeho sklárna a minipivovar se staly turistickou atrakcí a v loňském roce je navštívilo na 50 tisíc lidí. „A letos toto číslo určitě překonáme,“ očekává Novosad.

Před několika lety však zažíval krušné časy. Tři roky po sobě byl ve ztrátě, jeho zboží se stávalo pro zahraniční odběratele stále dražším, navíc mu narůstala čínská konkurence, proti níž nemohl bojovat nízkými cenami. „S Američany byla těžká řeč. Ať řekl člověk jakoukoliv cenu, vždy chtěli dát maximálně třetinu,“ vzpomíná Novosad.

Nakonec však přinutil odběratele přistoupit na jeho podmínky a do zámoří vyváží 40 procent své produkce za zhruba jeden a půl milionu dolarů. Stejné množství jde do dalších, především evropských zemí, pětina skla se prodá v Česku. „Ale každý druhý kus stejně koupí turisti, takže nakonec také skončí v zahraničí,“ dodává Novosad.

Největší zájem je podle něho v USA o velkoobjemové sklenice na víno, do nichž se vejde i přes litr nápoje. (MF Dnes)


Horské středisko Harrachov má pro turisty další lákadlo. Kromě lyžování mohou okusit blahodárné účinky piva v nově otevřených pivních lázních.

Relaxační koupel v chmelovém nápoji je v nabídce harrachovského minipivovaru Novosad a syn. Od jeho otevření na konci července lázně navštívily stovky zvědavců. „Zájem je opravdu veliký. Máme tu zhruba 15 lidí denně, což je podle nás veliký úspěch už vzhledem k tomu, že jsme zatím ještě ani nevydali žádné letáčky. Naši zákazníci mohou směle říci – koupali jsme se v pivu,“ uvedl majitel společnosti František Novosad. A co je vlastně na koupeli v tmavém ležáku tak zvláštní?

Foto

„Je to obrovský relax. Návštěvníci se nejdříve na dvacet minut ponoří do koupele, kde je pramenitá voda z místní 150 let staré studny, přírodní kvasnicové pivo František a Čerňák. Potom následuje odpočívárna a masáže,“ říká František Novosad. Minipivovar myslel na jednotlivce i na zamilované páry, které se nechtějí odloučit ani ve vaně. Pro ně jsou v lázních dvě speciální dvojvany. K dispozici je také dalších šest van pro samotáře. „Lidé si často pobyt v pivních lázních dávají jako dárek. Někteří už se nám dokonce i vrátili,“ doplnil majitel minipivovaru. Pivní koupele mají podle odborníků blahodárné účinky pro lidi s kožními, cévními i ischemickými chorobami.

Příznivě ovlivňuje také srdeční činnost a krevní oběh. Harrachovské pivní lázně se ještě budou dále rozšiřovat. Přibudou dřevěné vany pro dvojice a rozšíří se masážní prostory. Podle starosty Harrachova Tomáše Ploce nová atrakce zvyšuje přitažlivost městečka pro turisty. Pivní lázně mohou navštěvovat v jakémkoliv ročním období a za kteréhokoliv počasí. Ne pro všechny je ale pivní koupel dostatečně lákavá. „Zní to zvláštně. Bála bych se, že bych pak byla cítit pivem, a to pro mě lákavé rozhodně není,“ řekla Eva Fejfarová z Harrachova. Milovníci piva mohou každopádně okusit a posoudit sami. (Deník)


Unikátní pivní lázně se otevírají

[neděle, 29. červenec 2007]

V Harrachově k léčebné koupeli používají kvasnicové pivo. V Evropě ojedinělé pivní lázně dnes slavnostně otevřou v Harrachově ve Sklárně Novosad. Jako jediné v Evropě používají k léčebné koupeli kvasnicové pivo. Pivní lázně jsou ještě stále raritou. Na starém kontinentě budou teprve čtvrté, v České republice pak druhé.

Pivní lázeň omlazuje a prospívá srdci

„Pivní lázeň má podle našeho balneologa omlazovací účinky, napomáhá prokrvení pokožky a vůbec přispívá ke zlepšení krevního oběhu a srdeční kondice. Lázeň pomůže i lidem s kožním onemocněním a samozřejmě má příjemný relaxační účinek. Dá se říct, že účinkuje vlastně na všechno,“ říká majitel sklárny František Novosad.

Celá procedura se skládá ze tří částí. Z koupele, zábalu a masáže. „Není to tak, že by se člověk koupal přímo v čistém pivu, jak si mnozí myslí. Do každé vany přijde pět světlých a pět tmavých dvanáctek, takže vznikne zhruba desetiprocentní roztok, do kterého ještě přidáváme drcený chmel. Teplota lázně je doporučena na třicet šest stupňů,“ upřesnil Novosad.

Po 20 až 25 minutové koupeli přijde na řadu zábal a odpočinek na lůžku a pak ještě podle zájmu případná masáž. Lázně budou v provozu každý den od 10 do 18 hodin.

Kromě pivních lázní nabízí Sklárna Novosad turistům již pět let prohlídku dílen, brusírny a také vlastního pivovaru. Jen za loňský rok navštívilo areál 30 tisíc turistů. „Situace ve sklářství není zrovna růžová, a tak se stále více zaměřujeme na turistický ruch. V letošním roce ještě zpřístupníme vodní turbínu, která sloužila k pohonu brusů,“ dodal Novosad. Otevření lázní bude součástí čtvrtých pivních slavností v Harrachově. Kromě domácího pivovaru se představí ještě pivovary Svijany a Konrád. Největším kulturním tahákem bude asi vystoupení Ivana Mládka a Banjo Bandu, pány potěší ve 23 hodin striptýz a sobotu uzavře ohňostroj. Po celý den budou probíhat soutěže, například v jízdě na „opilém“ kole, házení sudem nebo držení tupláku na čas.

Milovníci piva si o víkendu přijdou na své nejen v Harrachově, ale i sousední Rokytnici nad Jizerou. Tady se již od pátku koná druhý Pivní rej. K dispozici je několik pivovarských stánků, u každého také něco k zakousnutí.

Dnešní dopoledne je po Krakonošově snídani věnováno hlavně dětským soutěžím, odpoledne se do klání zapojí i dospěláci, třeba v párovém lyžování na asfaltu nebo v soutěži Mistr pivní pupek.

„Vyvrcholením Pivního reje bude nedělní Power Mann, soutěž pro siláky o trofej Města Rokytnice. Letos v disciplínách sedlání a nošení sudů na čas a ve výstupu po pivních bednách,“ uvedl hlavní organizátor Daniel Janata. (MF Dnes)


Sklárna v Harrachově vyrostla již v roce 1712. O padesát let později se stala – a to na další dvě stovky let – vlastnictvím rodu Harrachů. Luxusní nápojové sklenky, mohutné křišťálové lustry a především v zahraničí oblíbené sklo dekorativní v ní vznikají dodnes.

A to zásadně tradiční ruční prací! Zásluhu na tom má sklář František Novosad, původem z Nového Boru, který druhou nejstarší sklárnu v Česku i střední Evropě v červenci 1993 zakoupil. Posléze ji otevřel i veřejnosti.

Doslova ke sklárně přistavěl restauraci a minipivovar. Usednete-li za stůl v pivovarské restauraci, nabídne se vám výhled přímo do haly sklářské hutě. Chcete-li ovšem sklářům nakouknout přímo pod ruce, můžete se vydat na exkurzi s průvodcem. Spatříte tak brusírnu z roku 1895, dodnes poháněnou vodní turbínou. Horko vás polije v blízkosti dvou pecí, úžas přepadne při pohledu na um současné generace harrachovských sklářů.

Lahodné pivo

Teprve pak přichází ten správný čas na ochutnávku místního piva. Je zdravé, kvasnicové a nefi ltrované, vaří se třikrát týdně ve třech variantách – osmistupňové huťské, dvanáctistupňový Františkův Ležák, který určitě vznikl na počest pana majitele Novosada, a třináctistupňový tmavý Čerťák, jenž je jistojistě věnován známé harrachovské hoře.

Jedno pivo gratis

Nabídka firmy Novosad a syn ale ještě není zdaleka u konce. V muzeu čeká největší sbírka skla na českém území, jež připomene i ty nejzajímavější kousky z éry hrabat Harrachů.

Pokud zatoužíte po skleněném dárku, můžete navštívit hned dvě prodejny skla. Jedna z nich je dokonce samoobslužná. Rozhodnete-li se utratit pět set korun, pokladní z této sumy odečte výši vstupného za exkurzi ve sklárně. Dospělí za prohlídku provozu v délce pětačtyřiceti minut zaplatí šedesát korun, v nichž je i jedno pivo gratis.

Děti na kvasnicový mok nárok nemají, vstupenka pro ně totiž stojí pouhou desetikorunu. Nedivme se, že sklárna Novosad a syn, jež nabízí i lůžka v ubytovně, je nejnavštěvovanější památkou široko daleko. Ochutnejte lahodné kvasnicové pivo v harrachovské sklárně. (Deník)


Noc ve sklárně za 190 Kč

[středa, 29. listopad 2006]

Hlavní zimní atrakcí horského střediska Harrachov je lyžařský areál na Čertově hoře. Pro turisty jsou však připraveny i další možnosti, jak si odpočinout a přitom atraktivně prožít chvíle mimo sjezdovku. Jednou z nejvyhledávanějších je návštěva sklárny Novosad a syn.

V rámci prohlídky si turisté osobně a z blízka prohlédnou skláře při ruční výrobě skla, brusiče v unikátní brusírně poháněné vodním pohonem, navštíví sklářské muzeum a ochutnají kvasnicové pivo z pivovaru, postaveného přímo vedle hutní haly s pecemi.

Stoupající zájem je o ubytování ve zdejším hotelu. Patří totiž k nejlevnějším v Harrachově. Díky slevě zaplatí tuzemský turista pouze 190 korun za noc, mimo zimní sezónu (od 21. března do 19. prosince) dokonce pouze 140 korun. Třiapadesát lůžek se nabízí ve dvou až čtyřlůžkových pokojích, k dispozici je i kuchyňka.

Vstupné na prohlídku sklárny a muzea činí 160 korun. V ceně je zahrnuta i ochutnávka místního piva. Plné vstupné pouze do provozu sklárny je 130 korun, pouze do muzea 60 korun. (Právo)


Pivo a sklo spojil dohromady třetí ročník Harrachovských pivních slavností.

Kromě pití piva či nezvyklých soutěží se tu také sešlo na šedesát sklářů z šesti českých skláren na sklářském sympoziu. Návštěvníci slavností si tak mohli zpestřit konzumaci piva prohlídkou sklárny a pozorováním sklářů přímo při práci.

Výsledky slavností zůstanou navíc uchovány do budoucna: nejlepší práce na téma Krakonošův půllitr obohatí sbírky zdejšího Sklářského muzea.

"Na podobném sympoziu se scházíme každoročně vždy v jiné sklárně. Pro naše lidi je to příležitost setkat se a vyměnit si zkušenosti," řekl majitel sklárny František Novosad. Dodal, že pro skláře je setkání také příležitostí odpočinout si od sériové výroby, která je živí, a uskutečnit své vlastní představy na dané téma.

Pivní slavnosti uspořádali v Harrachově potřetí, letos přilákaly více jak čtrnáct set lidí. " Účast byl dobrá, jsme spokojení," podotkl Novosad. Oproti jiným pivním slavnostem patří harrachovské k těm nejmenším. "Je tu taková pohodová atmosféra, vyhovuje mi, že tu nejsou takové masy," pochvaloval si Milan Vrabec z Prahy. V Harrachově nerušili pivní soutěže kvůli možné pokutě za porušení zákona o regulaci reklamy. Házelo se sudem, držel se Krakonošův půllitr s vodou na čas a nechyběla pivní štafeta. " Nevidíme důvod, proč by to mělo někomu vadit, neděláme to ze zištných důvodů, abychom zvýšili konzumaci piva, ale pro zábavu," poznamenal Novosad.

Pro sklárnu jsou podobné akce způsobem, jak udržet při životě unikátní výrobu, kterou trápí hlavně silná koruna, vysoké ceny energií a levná konkurence. I proto tu před časem vyrostl minipivovar s restaurací, lidé mohou do skláren chodit na placené exkurze. (MF Dnes)


Harrachov: pivní slavnosti

[sobota, 29. červenec 2006]

Velkolepá oslava piva se rozběhne o víkendu v Harrachově. Již třetí ročník Harrachovských pivních slavností začne v sobotu od deseti hodin v areálu soukromé sklárny Novosad a syn.

Na návštěvníky tu nečekají pouze půllitry studeného piva, ale také řada soutěží, historické zajímavosti, koncerty nebo erotika.

"Pivní slavnosti zahájí v deset hodin slavnostní přípitek. Poté se rozběhnou první soutěže," uvedl pořadatel akce Libor Horáček. "Návštěvníci budou soutěžit v hodu třicetikilovým sudem, pití piva načas, jízdou na opilém kole, které má řízení naopak, nebo v držení tupláku nataženou rukou. Mezi nejtěžší disciplíny patří určitě jízda na opilém kole."

Slavnosti zahájí Krakonoš

Od jedenácti hodin bude pijáky bavit Krkonošská dechovka. Hodinu po poledni zahájí oficiálně slavnosti Krakonoš a chvíli po něm dorazí do areálu také historický hasičský vůz Praga 3. Od druhé odpolední začnou v Harrachově opět pivní soutěže za doprovodu jazzového dechového kvarteta.

Bigbeatový večer zahájí v Harrachově od půl páté turnovská skupina Nothingham. Hned poté přijde vyhlášení vítězů soutěží a na pódiu se objeví pražská metalová parta Last minute. "Metalový koncert proloží ještě břišní tanec skupiny Zaphyra a posléze také břišní tanec s pochodněmi," upřesnil Horáček.

"Poslední kapelou večera bude osvědčený Led Zeppelin Revival, který hraje od desáté večerní. Poté bude následovat strip - show a od půlnoci velký ohňostroj." Pivní slavnosti nabídnou pivo z místního malého pivovaru a rovněž piva Svijany a Konrád.

"Během celého dne bude probíhat také sklářské sympózium, kam se sjedou zástupci šesti severočeských skláren," řekl Horáček. "V Harrachově máme nejstarší fungující sklárnu v Čechách. V ceně vstupného je také prohlídka této sklárny. Sympózium bude mít téma Harrachův půllitr." Lidé se mohou na slavnosti dostat po silnici i vlakem. Nejvýhodnější bude podle pořadatelů zaparkovat na centrálním parkovišti. Mezi Tanvaldem a Harrachovem pojede tradiční zubačka, v Harrachově na nádraží ji vystřídá vláček na kolečkách. "Ve vlacích se bude točit naše pivo," dodal pořadatel. "Připravujeme také tombolu, mezi cenami budou zejména sklářské výrobky."

Vstupné na Harrachovské pivní slavnosti stojí osmdesát korun, děti zaplatí za lístek dvacetikorunu. (MF Dnes)


Tropická vedra posledních dní zvyšují spotřebu piva ve sklárnách. U tamních hutí teplota běžně dosahuje 80 stupňů Celsia a v současných parnech stoupá ještě výš. Tradičně proto skláři doplňují tekutiny právě pivem.

"Běžně vypijí šest až sedm osmistupňových piv, v takových vedrech ale většinou ještě o jedno dvě více," řekl majitel sklárny v Harrachově na Semilsku František Novosad.

Harrachovská firma už několik let vaří především pro skláře vlastní osmistupňové pivo, součástí areálu je malý pivovar.

"Na vedro musíme myslet se zhruba dvouměsíčním předstihem, tak dlouho musí pivo ležet ve sklepích," řekl Novosad. Už na konci května jsou proto sklepy plné, aby produkce stačila poptávce.

Harrachovští skláři mají podle Novosada také velkou výhodu, že mají pece v dost prostorné hale, která umožňuje poměrně dobré odvětrávání. Při extrémních teplotách mají navíc ještě jednu přestávku.

"Myslím, že moji dva psi snášejí současná vedra mnohem hůře než skláři," poznamenal Novosad. Jeho dva ovčáci jsou podle něj nejspokojenější v zimě, kdy díky hustému kožichu klidně přespí i venku na sněhu. "V těchto vedrech leží většinou ve stínu na betonu a odmítají se pohnout," dodal majitel sklárny.

Spotřebu piva zvyšují také skláři ve firmě Ajeto v Lindavě na Českolipsku. (Liberecký den)


Četba kurzovního lístku není dnes pro majitele sklárny v Harrachově Františka Novosada oblíbenou činností.

Koruna posiluje. A jeho rodinný podnik je přitom přímo závislý na vývozu svého skla vyráběného v Harrachově téměř tři sta let.

Harrachovská sklárna je druhá nejstarší v Čechách, zachoval se zde dodnes tradiční způsob výroby. Za hranice jde většina zboží. Čím níže je kurz eura či dolaru, tím má Novosad větší ztrátu. "Kurz nás dusí už dlouho. Kdybych sklárnu nedotoval z jiných aktivit, už bych to asi zavřel," říká Novosad.

Obchody, které Novosad uzavřel před pár roky v USA, například počítaly s kurzem 32 korun za dolar. "Dával jsem si ještě pětikorunovou rezervu, tehdy byl dolar za 37 korun," vzpomíná Novosad. "Nemusel bych jim dodávat, ale na druhou stranu takový trh stěží najdu," říká sklář, který do Ameriky vyváží nápojové křišťálové sklo.

I on razí teorii, že kurz dolaru spadl uměle. "Byla to obrana Američanů proti rozšíření Evropské unie," říká sklář. Kvůli slabému euru a dolaru musel už propouštět. "Máme asi nejméně lidí v historii sklárny," posteskl si. Počet zaměstnanců se tenčí postupně. "Za pět zaměstnanců, kteří jdou do důchodu, beru jen jednoho nového," dodává.

Sklárnu dnes drží nad vodou jiné aktivity, než je výroba skla. Podnikatel postavil u sklárny hotel a restauraci, návštěvníky Harrachova láká na prohlídku výroby skla, vaří tu vlastní pivo. "To mě živí, zisky jdou do sklárny. Asi jsem špatný podnikatel, když držím ztrátovou výrobu, ale nemám srdce to zavřít. Tři roky se snažíme přežít," říká Novosad.

Skláře zlobí i to, že se o osud jemu podobných nezajímá stát. "Všude se mluví o tom, jak průmysl táhnou zahraniční firmy. Nám nikdo daňové prázdniny nebo investiční pobídky nedal," stěžuje si Novosad, který se chystá o daňové prázdniny v příštích měsících oficiálně požádat.

Silná koruna přitom není jediným problémem, se kterým se skláři v poslední době potýkají. "Navíc šla prudce nahoru cena plynu a elektřiny. Je to jedna rána za druhou," dodává Novosad. Tuzemské sklárny se proto netají obavami z budoucnosti. Řada sklářů propouštěla mnohem razantněji než Novosad, některé továrny úplně skončily. Podle vedení skláren se k problémům přidala měnící se tuzemská poptávka po skle. Lidé dávají přednost levnějšímu sklu z Asie. (MF Dnes)


I přes nepřízeň počasí využila tuto sobotu řada cestujících zvláštního přímého zrychleného vlaku Liberec - Harrachov v čele se žlutočervenou lokomotivou firmy Viamont. Ten z Tanvaldu do Harrachova vytlačila motorová ozubnicová lokomotiva. Na harrachovské železniční zastávce přestoupila část cestujících do vláčku s gumovými koly jedoucího na pivní slavnosti v areálu Sklárny a minipivovaru Novosad a syn. "Jednalo se o první jízdu organizovanou Železniční společností Tanvald, o.p.s., propojenou s akcí v harrachovské sklárně a minipivovaru," informoval systémový specialista Českých drah Jindřich Berounský. Již ve vlaku proto bylo k dostání točené pivo z harrachovského pivovaru. "Další spoje následovaly v průběhu celého dne," dodal Jindřich Berounský. Ozubnicová lokomotiva vyrazí na nejstrmější a jedinou ozubnicovou železnici v Česku letos ještě při třech víkendových akcích, a to 13. srpna, 10. září a 1. října. (Deník Pojizeří)


Majitel sklárny Novosad: Sklem žiju

[neděle, 29. květen 2005]

Kvůli levnému dolaru nyní drží harrachovskou sklárnu nad vodou hlavně turisté. Už přes dva roky bojuje s nepřízní nízkého kurzu dolaru a marně volá po větší podpoře od státu. Netají se tím, že po něm státní úředník požadoval úplatek. Otevřeně říká, že výroba skla je pro něj ztrátová a musí propouštět. Přesto slavnou harrachovskou sklárnu s téměř třísetletou tradicí drží dál nad vodou a o jejím uzavření neuvažuje. "Je to moje srdeční záležitost. Podnikat srdcem je ale asi trošku chyba. Ale chci tradici sklářství udržet," přiznává František Novosad, majitel sklárny Novosad a syn. Stačilo, aby měl před čtvrtstoletím trošku více trpělivosti. Místo toho by z Františka Novosada byl lékař a harrachovské sklárna by už možná ani neexistovala. Tehdy s kamarádem z vojny začal studovat v Hradci Králové medicínu. Jeho kolega ale testy neprošel a on se rozhodl vrátit se s ním zpět ke své posádce. "V životě jsou takové křižovatky, z kterých není návratu," říká třiapadesátiletý podnikatel. Stejnou náhodou se dostal i ke sklu. V deváté třídě ho srazil opilý motocyklista a kvůli léčení se nestihl připravit na přijímací zkoušky na střední školu. "Tehdy nebylo nic jiného volného, než sklářské učiliště," popisuje začátek své sklářské kariéry. Vyučil se foukačem, udělal si maturitu a při zaměstnání vystudoval práva. U nich nakonec ale neskončil, nikdy se právem neživil, vrátil se ke sklu. "Představa, že bych byl notářem a seděl neustále v kanceláři se mi příliš nezamlouvala," vysvětluje.

Po revoluci koupil sklárnu Crystalexu. Po revoluci se vrhl na podnikání. Začal obchodovat především s lustry a dalším osvětlením. "Tehdy to byla doba, kdy se daly vydělat velké peníze," vzpomíná. Osud opět zapracoval. Když mu lékaři museli v roce 1992 operovat kýlu, začal v nemocnici psát privatizační projekty. Jeden i pro harrachovskou sklárnu, tehdy závod Crystalexu. Rok o ni bojoval, v červenci ji získal. Českému sklu se tehdy dařilo. "Kdybych tehdy věděl, jak sklo dopadne, asi bych do toho nešel a založil si spíše právnickou praxi," dodává. Když sklárnu přebíral, měla zhruba dvě stě lidí. Teď zhruba o padesát méně. "Museli jsme propouštět loni hlavně kvůli nízkému kurzu dolaru," vysvětluje. V Harrachově je sklárna největším zaměstnavatelem. Zaměstnává lidi i bez sklářského vyučení. "Dám jim dva týdny, aby si se sklem jen hráli. Pak se pozná, jestli z něj bude dobrý sklář," říká Novosad. Firma má dlouhodobé odběratele, kterým dodává své ručně vyráběné sklo. Jenže kontrakty uzavřela za cenu 32 korun za dolar. Teď je americká měna o deset korun níž. V dolarech firma vyváží bezmála polovinu své produkce. "Bohužel tu chybí jakákoliv proexportní politika. Vláda neví, která bije. Psali jsme s dalšími vývozci petici a ani jsme nedostali odpověď. Žádali jsme o daňové úlevy," dodává. Pro politiky jsou sklárny přesto vítanou zastávkou. Několikrát tu byli poslanci či manželka prezidenta Václava Klause Livia. Příští týden si sklárny prohlédne i prezident při své cestě po Libereckém kraji.

Potíže sklářů: levný dolar a východní konkurence. Potíže nemají harrachovští skláři jen s levným dolarem. Na východě vyrůstají nové závody na ručně vyráběné sklo. Novosadovi konkurují i velkovýrobci strojově vyráběného nápojového skla. Konzum vítězí a lidé dávají více přednost méně kvalitním, ale levnějším skleničkám. Tvrdě na cenu tlačí už i evropští zákazníci. Když jim nenabídne dobrou cenu, odchází ke konkurenci do Rumunska nebo Ukrajinu. Chybí mu i Skloexport. Jeho pád a vytunelování podle jeho slov citelně poznamenal hlavně menší sklárny, pro které je samostatná účast na veletrzích příliš nákladnou. "České sklo bude čím dál dražší a proto bude postupně vymírat. Jsem sklářský pesimista a všem se rád omluvím, když se zjistí, že se pletu," podotkl Novosad. Sklárny zatím drží nad vodou hlavně turisté. Ruční výroba skla se už v Evropě jen tak nevidí a tak zdejší manufakturou ročně projde na padesát tisíc návštěvníků. Hlavně z Německa nebo Holandska. Raritou je například brusírna z roku 1895 s dřevěnými stavy poháněnými silou vody. Unikátní je i zdejší sklářské muzeum s více jak pěti tisíci exponáty. "Prakticky nás prohlídky nic nestojí, je to téměř čistý příjem," vysvětluje Novosad. Ještě před pár lety přitom nebyla prohlídka sklárny tak snadná, jako dříve. Cestovní ruch a další doplňky živí sklárnu čím dál víc. "Tušili jsme, že jen výroba skla nás neuživí," zdůvodňuje rozšíření svého podnikání.

Proto postavil také minipivovar a restauraci. České sklo a české pivo jsou dvě lákadla, která dokáží přilákat návštěvníky. Kvůli tomu se z něj stal i sládek. "Vaříme i osmičku pro naše zaměstnance. V tom teplu sklárny je to nejlepší pití," vysvětluje. I když má svou firmu v Harrachově, zůstává Novosad ve svém rodném městě Novém Boru. "Mám to vyřešené tak, že sem jezdím v pondělí a ve čtvrtek, vždy na dva dny," vypočítává majitel, který podle svých slov pracuje zhruba dvanáct hodin denně. "Nějak to nepočítám, snažím se to nepřehánět," vysvětluje. V Novém Boru vstoupil i do politiky. Je vlivným městským zastupitelem za nezávislé sdružení Nový Nový Bor. "Politika strašně bere čas. Proto rozhodně nechci výš, než do zastupitelstva," dodává.

Nejvíce si podle svých slov odpočine na lyžích. Harrachov mu nabízí ideální podmínky. "Jsem příznivcem jarního lyžování. To je ideální čas, sedačka už tolik nestudí a sníh je zvláště po ránu dobrý," libuje si. V létě si jde zahrát nejradši tenis. Relaxací je pro něj i například výroba skla. "Občas si jdu fouknout, hlavně když děláme nové vzorky, Manuální práce je dobrý odpočeinek," uzavřel Novosad. (MF Dnes)


Největší pivní sklenici na světě vyrobili skláři v Harrachově na Semilsku. Žádný milovník piva se z ní ale nenapije, prázdná totiž váží kolem čtrnácti kilogramů. A když se naplní třemi desítkami litrů piva, mají problém ji uzvednout i sami skláři. "Nejtěžší je nabrat tak velký kus skla, který k výrobě sklenice potřebujeme a manipulovat s ním na píšťale," řekl majitel harrachovské sklárny František Novosad. Sklář má podle něho v rukou váhu kolem 80 kilogramů.

"Je to skutečně největší pivní sklenice, která kdy byla vyrobena," řekl prezident pelhřimovské agentury Dobrý den Miroslav Marek, který dnes na splnění rekordu dohlížel. Výkon harrachovských sklářů se podle něho dostane do české Guinnessovy knihy rekordů, která zřejmě vyjde už v příštím roce. Zda se dostane i do té celosvětové, je otázka výběru. "Ročně se totiž o zápis ucházejí desetitisíce rekordů," vysvětlil Marek.

Pokus o rekord byl dnes součástí Prvních harrachovských pivních slavností, které uspořádala Sklárna a minipivovar Novosad a syn společně s městským úřadem. Akce má podpořit turistický ruch v horském středisku a představit práci tamních sklářů. Návštěvníci byli s programem i pivem vesměs spokojeni, jen snad kritizovali pivo v kelímcích. (iDnes)


«« « Strana 2 z 2
1 2

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI