Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Nejlepší ležák na Jarní ceně českých sládků byl z Radotína


verze pro tisk

Nejlepší ležák na Jarní ceně českých sládků byl z Radotína

Nejlepší ležák na Jarní ceně českých sládků byl z Radotína

V pátek 22. března a v sobotu 23. března proběhl 16. ročník největší soutěže piv z minipivovarů v Evropě. Akce se tradičně uskutečnila v Pivovarském dvoře Zvíkov, pod patronátem Českomoravského svazu minipivovarů a do 15 kategorií se přihlásilo 156 pivovarů se 748 vzorky piv. Nejprestižnější cenu, tedy první místo v kategorii světlý český ležák, získal pivovar Horymír.

Zvíkov
Zvíkov

Aby bylo na Jarní ceně českých sládků možné všechny vzorky zhodnotit, je akce od roku 2018 dvoudenní a o její rychlý a kvalitní průběh se v zákulisí stará více než 20 lidí. V letošním roce hodnotilo piva 86 degustátorů v deseti základních degustačních komisích a 4 finálových komisích,“ říká Michal Voldřich, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.

Českomoravský svaz minipivovarů všechny degustátory vybírá velmi pečlivě a degustují konsensuálním způsobem. Musí se tedy dohodnout, které pivo je natolik dobré a kvalitní, aby postoupilo do dalšího kola. Stejně tak se musí na závěr dohodnout, které pivo zvítězí.

Svačinka
Svačinka

I když bylo o 39 vzorků a 7 pivovarů více než v loňském roce, vše se zvládlo výborně, a to především díky disciplíně degustátorů a již profesionálnímu zázemí. To nám umožňuje další růst do příštích ročníků,“ říká Jan Šuráň, vedoucí degustátorů. Jarní cena českých sládků je pro minipivovary vysoce prestižní záležitostí, protože zvítězit v takové konkurenci již něco znamená. Nejprestižnější kategorii českého ležáku vyhrál pivovar Horymír se svým pivem Horymír 11.

Soutěž je určena pro minipivovary, výzkumné a školní pivovary a jejich pivní vzorky jsou zařazeny do 15 kategorií - světlé pivo výčepní, český světlý ležák, polotmavý ležák, tmavý ležák, pšeničné pivo světlé i tmavé, světlá spodně kvašená piva silná, polotmavá spodně kvašená piva silná, tmavá spodně kvašená piva silná, New England IPA – NEIPA, super silná spodně kvašená piva, piva Pale Ale, piva India Pale Ale, kyselá piva, super silná svrchně kvašená piva a piva typu Stout.

Nealko s novošlechtěnci
Nealko s novošlechtěnci

Překvapila mě velká profesionalita v degustačních komisích. Organizace byla skvělá, vše na sebe navazovalo. Jsem nadšený z přátelského prostředí mezi minipivovarníky, mohu se s nimi poradit a konzultovat co potřebuji. Velmi oceňuji i složení a pestrost pátečních přednášek, kdy se dalo za krátký čas načerpat spoustu praktických znalostí,“ říká Matouš Gášek, loňský absolvent nejstarší české odborné školy pro sládky v Podskalské v Praze, který nyní pracuje v Karlovském pivovaru a poprvé zasedl v degustační komisi.

Součástí akce jsou i tradiční technické, technologické a legislativní vzdělávací semináře, o které je pravidelně obrovský zájem. „Pivovarníci mají stále snahu zvyšovat si své vzdělání a kvalifikaci, a to se poté také projevuje na kvalitě jejich piv. I proto bylo pro degustátory obtížné určit vítěze, jelikož vzorky byly velmi vyrovnané a jen minimum z nich neodpovídalo standardům,“ komentuje Michal Voldřich.

Jedno z témat
Jedno z témat

Jelikož v posledních letech došlo k výraznému poklesu konzumace v restauracích, které jednoznačně tvoří hlavní trh minipivovarů, nejsou minipivovary v jednoduché situaci. I přesto ale každým rokem přibývají. Jedná se sice o malý nárůst, ale i tak je to pro pivovarnictví skvělá zpráva.

Náš obor se posledních několik let potýká s různými problémy, které jsou způsobené covidem, zdražováním vstupů či změnou sazeb DPH. Přesto přihlásily pivovary do soutěže rekordní počet vzorků, což jen dokazuje, že pivovary žily a žijí dál. Máme totiž jednu obrovskou výhodu. Celonárodní pivní kultura je zakořeněná hluboce v celé naší společnosti a pivo je naše společenské pojivo, které je po staletí u každé naší důležité události. Važme si každého, kdo vaří dobré pivo a každého dobrého hospodského, ať se i v budoucnu máme kde setkávat,“ dodává závěrem Michal Voldřich.

Improvizoná ochutnávka
Improvizoná ochutnávka

Výsledková listina Jarní ceny českých sládků 2024




[Pivní.info] [Zobrazeno 1375x] [25. březen 2024]
[Tiskovky] [comments: 7] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Sekal

úterý, 26. březen 2024
10:52

Sekal

Jo Radotín, ze začátku mi to chutnalo, tak jsem tam sem tam jel pro pivo, ale pak s každou další návštěvou byla lahev o 10 Kč dražší, a když jsem tam jel naposledy, tak jsem si z legrace říkal, že teď to bude za 150. Nebylo, bylo to 105 za litr, čili 157,50 za lahev 11°, což odpovídá Hostivaru 11° (a Hostivaru se to fakt nevyrovná), který tu máme v Albertu za 104,90 anebo taky na Rohlíku o 7 Kč levněji.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Jana

středa, 27. březen 2024
08:40

Jana

Sekal:
V degustacích se ale nehodnotí cena, ale senzorické vlastnosti. Což ostatně, jako člen PRK, dobře víš. :D


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Adsense

13. květen 2024
11:30


posted by: Inzerce

Sekal

pátek, 29. březen 2024
11:51

Sekal

Jana: Jen lamentuju nad jejich cenovou politikou, když je něco dražší než Hostivar, tak to musí mít nějaké opodstatnění, např.je to lepší nebo je to snáz dostupné, což ani jedno neplatí.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Dan

sobota, 30. březen 2024
09:28

Dan

Sekal: On je Hostivar nějakým referenčním pivem z hlediska ceny a z hlediska kvality?
Jedenáctka od Horymíra je bez pochyby velmi dobré pivo. Chodím tam poměrně často. Vždy vzorná obsluha, čepování a skvělé pivo (ležáky). A co se týká cenové politiky? Podobné jako jinde. Zvyšují se ceny vstupů, tak stoupají ceny výstupů. Lidí tam chodí dost, což svědčí o tom, že ceny jsou v pořádku.
Každý má nějaké své favority. Hostivar 11 je skvělé pivo, ale proč srovnávat zrovna s ním? Dobrých ležáků máme naštěstí celkem dost. Co taková Kamenice, Hostomice, Únětice, Kytín a další...?
Já myslím, že Horymír se svojí 11° si to ocenění právem zaslouží.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Jarda Etrusk

neděle, 31. březen 2024
16:22

Jarda Etrusk

Sekal: Nemyslím si, že by Radotín cenově vybočoval z průměru malých pivovarů, což se třeba o Bubenči a Andělu řici nedá. Stejně tak si myslím, že Horymír není horší než 11 z H1. Ale to je čistě subjektivní, stejně jako tvoje preference.


Sekal

neděle, 7. duben 2024
22:40

Sekal

Jarda Etrusk: Mluvím o 11 z H2. Ale samozřejmě je to subjektivní.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Sekal

neděle, 7. duben 2024
13:36

Sekal

Dan: Pro mne ano, to jsem se asi blbě vyjádřil, chápu, že někdo jiný to může mít jinak.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI