Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Radegast Nošovice


Pivní.info

Radegastův rej na Pustevnách

[úterý, 21. září 2004]

Pivovar Radegast, který je nejmladším a nejmodernějším pivovarem v zemi, si letos připomíná již 34 let, kdy zde byla uvařena první várka piva. Jako předzvěst velkých oslav, které proběhnou za branami pivovaru o týden později, je již na tuto sobotu připraven pro celé rodiny na vrcholu Pusteven Radegastův rej. Program se bude odehrávat na dvou místech - u lanovky a u sochy boha Radegasta, jehož má nošovický pivovar ve svém logu. "Měla by to být oslava konce léta pro celé rodiny se spoustou zábavy, hudby, soutěží a samozřejmě skvělým pivem," uvedl včera manažer značky Milan Gába. Dospělí se mohou těšit například na běh s partnerkou na zádech, hod pivním táckem do bečky, skoky v bečce piva a mnoho dalších lahůdek. Komu se nebude chtít chodit pěšky, může využít kyvadlovou dopravu dvěma žebřiňáky. Vstup je zdarma a nikdo se v zemi boha hojnosti Radegasta nebude mít šanci nudit, slibují organizátoři. Již o týden později, v sobotu 18. září, pak otevře Pivovar Radegast již podruhé své brány u příležitosti Radegast dne. Stejně jako loni uvařili právě pro tuto slavnostní příležitost v Radegastu speciální kvasnicové pivo, o které bývá obrovský zájem. "Loni jsme přichystali pětatřicet hektolitrů a všechno se vypilo. Letos už dozrává ve sklepení padesát hektolitrů," připomíná Kaňák. V loňském roce zavítalo na Den Radegastu téměř devět tisíc návštěvníků, kteří během slavností vypili 24 tisíc piv. Zdejší pivovar se tak rozhodl oslavou konce léta pro příznivce dobrého piva a dobré zábavy založit novou tradici. "Uvidíme, zda bůh hojnosti Radegast letos přiláká do své bašty příznivců více," dodává Gába. (Moravskoslezský deník)


Dne 28. června byly v Amsterdamu slavnostně předány ocenění 43. ročníku mezinárodní soutěže kvality Monde Selection 2004. Značka Radegast se soutěže účastnila druhým rokem a stejně jako loni porota ocenila hned tři její produkty.

Zlatou medaili získalo pivo Radegast Premium, stříbrnou Radegast Original a také nealkoholický Radegast Birell. V loňském ročníku značka Radegast bodovala s Radegastem Premium a Radegastem Original, které získaly zlaté medaile a pivo Radegast Birell porota ocenila stejně jako letos stříbrem. Ze čtyř degustačních soutěží v letošním roce získala značka Radegast již sedm ocenění.

V kategorii piva se letošního ročníku účastnily pivovary ze 37 zemí světa a přihlášeno bylo více než 1000 produktů. „Pivo Radegast se vaří v nejmodernějším pivovaru v České republice. K výrobě se používaná špičková technologie, která pivu zaručuje stálou a prvotřídní kvalitu, konkurence schopnou na mezinárodní úrovni. Řada pravidelně získávaných ocenění to jen dokazuje. Osobně si vážím našich zkušených odborníků a lidí, kteří tady pivo vaří, protože vím, že svou práci dělají srdcem a věřím, že to je v pivu znát,“ vysvětluje úspěchy značky Radegast manažer pivovaru, Ivo Kaňák.

Při hodnocení piva se posuzují jeho chuťové vlastnosti, vzhled i grafické ztvárnění etikety. Hodnotící komise je sestavená ze čtyř týmů po pěti specialistech. Výrobky, které jsou vybrány komisí, jsou podrobeny laboratorní analýze a senzorickým testům. Na základě těchto testů, jejichž výsledkem je bodové ohodnocení, pak mezinárodní odborná porota uděluje ocenění.

Mezinárodní institut kvality Monde Selection vznikl v roce 1961 v Belgii. Důvodem jeho vzniku bylo vytvoření mezinárodního označení kvality, které je pro spotřebitele zárukou, že si kupuje výrobky vysoké kvality. Monde Selection organizuje každý rok soutěž World Selections of Quality (Světový výběr kvality), určenou pro výrobce, velkoobchodníky a distributory potravinářského zboží. (Marketingové noviny)


Značka Radegast se letos poprvé zúčastnila degustační soutěže Australian International Beer Awards. Z 11. ročníku mezinárodní soutěže v australském Melbourne si odvezla domů dvě bronzové medaile - v kategorii ležáků plzeňského typu za Radegast Premium a v kategorii nealkoholických piv za Radegast Birell. Mezinárodní akce se zúčastnilo 885 značek piv z třiceti zemí a o přízeň porotců bojovaly v pěti sekcích rozdělených do devětatřiceti kategorií.

Porotu tvořili uznávaní australští odborníci z oblasti výzkumu pivovarnictví, potravinářství a pivovarů. Z anonymních vzorků hodnotili vzhled, aroma, chuť, plnost, přiblížení stylu piva své kategorii a celkovou kvalitu piva. V letošním roce získal pivovar Radegast ve třech soutěžích, z toho dvou mezinárodních, již čtyři ocenění. V Melbourne letos kromě značky Radegast bodoval Velkopopovický Kozel - v kategorii tmavých ležáků získal zlatou medaili. (iStrategie)


Pokud by se pivo značky Radegast vyrobené v uplynulém fiskálním roce ve stejnojmenném nošovickém pivovaru, který je součástí společnosti Plzeňský Prazdroj, všechno stočilo do sudů a ty se postavily to řady, vytvořily by sudy kolonu odpovídající vzdálenosti z Nošovic až do Říma. Piva značky Radegast se loni prodalo 1,188 milionu hektolitrů. "Pokud by se toto množství stočilo do lahví a ty se postavily na sebe, tak za šest let budeme na Měsíci," ilustroval objem ročního výstavu piva značky Radegast Dušan Holý, šéf prodeje na Moravě. Celkem nošovický pivovar vyrobil za uplynulý rok 2,234 miliónu hektolitrů piva osmi značek. To představuje meziroční nárůst o 3,6 procenta.

Pivovar Radegast v nastávajícím fiskálním roce, který v souladu s praxí mateřské společnosti SABMiller začíná 1. dubnem a končí 31. března následujícího kalendářního roku, plánuje investovat do technologií 76 miliónů korun. Jak řekl manažer závodu Ivo Kaňák, rozvojové záměry se týkají především dokončení modernizace varny, která začala již minulý rok, a výroby páry.

Blížící se vstup ČR do EU by pro pivovary neměl přinést výraznější změny. "Žádný šok české pivovarnictví neočekává, ani náraz nebo vliv na cenu piva," řekl tiskový mluvčí Plzeňského Prazdroje Alexej Bechtin. "Přínosem pro nás bude, že do EU vstupují i Polsko a Maďarsko. V Polsku totiž máme určité zábrany v tarifech a v Maďarsku v kvótách. To padne a otevře se tak větší prostor pro vývoz. Kapacity máme dostatečné," dodal. (Právo)


Radegast modernizoval svou sladovnu

[neděle, 21. březen 2004]

Nákladem 13 miliónů korun modernizoval Pivovar Radegast provoz své sladovny. Ta je druhou největší v republice s roční produkcí 27 000 tun sladu. Jde o nejvýznamnější investici nošovického pivovaru v uplynulém finančním roce, který ve skupině končí 31. března. "Vylepšili jsme chlazení klíčícího ječmene, což dovolí stabilizovat kvalitu sladu i v horkých letních dnech s příznivým dopadem na jakost piva," vysvětlil Petr Kwaczek, manažer výroby pivovaru. Pivovar, jenž patří do skupiny Plzeňský Prazdroj, ročně produkuje se svými 300 zaměstnanci přes 2 milióny hektolitrů piva. (Hospodářské noviny)


Sládek Kwaczek si přiťukne pivem

[středa, 21. leden 2004]

Ačkoli to zní neuvěřitelně, roční objem piva vyrobeného v nošovickém Pivovaru Radegast by mohl zaplnit zhruba 400 bazénů, jaký hodlá v příštím roce v aquaparku u Olešné postavit město Frýdek-Místek. Výstav v pivovaru v Nošovicích letos dosáhne asi 2,160 miliónu hektolitrů. A bazén u Olešné bude padesát metrů dlouhý o čtyřech plaveckých drahách. Jenomže napouštět pivem bazény by přece byl těžký hřích. A zvláště pivem nošovickým, které v poslední době sklízí úspěchy doma i v zahraničí. Prestižní první a druhé ceny byly v americkém Aspenu (World Beer Cup 2002) uděleny nošovickému světlému ležáku, výčepní světlé desítce i nealkoholickému Birellu, prvním místem, Zlatým pohárem Pivexu - Pivo 2003, byl oceněn světlý ležák Radegast Premium v Brně, první ceny z Bruselu (soutěž 42nd World Selection 2003 of Beers) putovaly do Nošovic pro Original a Premium, druhá cena pro Birell. "Při zachování technologických postupů, které jsou neměnné desítky let, se v udělených oceněních odráží práce našich odborníků a všech lidí ve výrobě i kontrole," poznamenal Petr Kwaczek, nový sládek (oficiálně manažer výroby) pivovaru Radegast. Je mu dvaatřicet let a v pivovaru v Nošovicích pracuje už osmým rokem. Nošovické pivo má obzvlášť hořkou chuť, i když pivaři tvrdí, že velmi příjemnou. "Hořkost, která je pro české pivo typická, tomuto nápoji dodávají chmel a chmelové výrobky. Naše pivo je charakteristické výraznou hořkostí, která je dána vyšším chmelením, než je obvyklé u jiných pivovarů, dále plnou chutí, dobrým řízem a pěnivostí. Hořká chuť je pro Radegast tak charakteristická, že ji chceme udržet, přestože chmel je jednou z nejdražších surovin při výrobě piva a s tím jsou spojené vyšší výrobní náklady," řekl šéf výroby. Může mít pak sládek po dni stráveném v provozech pivovaru ještě večer chuť dát si zlatavý pěnivý mok doma nebo v restauraci? "Pivo kontrolujeme v každé fázi výroby. Při řízených degustacích nebo kontrolách po hlavním kvašení se samozřejmě pije malé množství. V práci jsem do večera, a když pak přijdu domů, rád si dám pivo po večeři. V pohodě lépe chutná. A také si rád dám čepované o víkendu, třeba s kamarády na bowlingu," přiznal. "Pivo nesmí chybět ani na Silvestra. Samozřejmě nepohrdnu šampaňským nebo kvalitním vínem, ale pivu dávám přednost," dodal. (Právo)


Stoupající obliba piva Velkopopovický Kozel na Moravě a ve Slezsku povede s největší pravděpodobností k tomu, že skupina Plzeňského Prazdroje začne toto pivo vařit i v nošovickém pivovaru Radegast. Včera to uvedl generální ředitel Plzeňského Prazdroje Steven Woodward, podle něhož prvních čtyři sta tisíc hektolitrů Kozla může být v Nošovicích uvařeno už v příštím roce. Prazdroj už déle než rok vyrábí v Nošovicích vedle tradičních značek Radegast a Klasik také pivo Gambrinus. (Mladá fronta DNES)


Radegast bodoval v Bruselu

[čtvrtek, 21. srpen 2003]

Značka Radegast bodovala v červenci na přehlídce Monde Selection v Bruselu. Piva Radegast Original a Radegast Premium získala zlaté medaile a nealkoholické pivo Radegast Birell stříbro. " Každý úspěch v mezinárodní soutěži je pro pivo Radegast povzbuzením k dalšímu zvyšování standardu kvality a k ještě lepší péči o to, aby se naše pivo udrželo na špičce trhu i mezi těmi nejlepšími v evropském měřítku," uvedl manažer firmy Ivo Kaňák po návratu do Nošovic na Frýdecko- místecku, kde pivovar sídlí. Mezinárodní institut pro kvalitu Monde Selection byl založen v roce 1961 s cílem ustanovit mezinárodní označení kvality v oblasti výroby, velkoobchodu a distribuce potravinářského zboží. Výrobky, které jsou vybrány organizačním výborem Monde Selection, jsou podrobeny laboratorní analýze a senzorickým testům. Mezinárodní porota pak uděluje zlaté, stříbrné a bronzové medaile. (Rovnost)


«« « Strana 17 z 17
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI