Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Klášterní pivovar Porta Coeli otevřen


verze pro tisk

Klášterní pivovar Porta Coeli otevřen

Klášterní pivovar Porta Coeli otevřen [1874]

Do areálu kláštera cisterciaček v Předklášteří u Tišnova se po dlouhých 77 letech vrací výroba piva. V současnosti jde o jediný klášterní pivovar na Moravě. Provozuje jej akciová společnost Klášterní pivovar Porta Coeli , majetkový podíl v ní má i konvent cisterciaček založený manželkou českého krále Přemysla Otakara I. Konstancií v roce 1230.

Bývalý klášterní pivovar
Bývalý klášterní pivovar

Jedním z cílů projektu je vrátit do zanedbané hospodářské části areálu život. Nový pivovar vznikl v budově bývalých stájí hned vedle rozsáhlého historického klášterního pivovaru, v kterém se pivo vařilo naposledy v roce 1942. Počáteční investice do objektu a vybavení dosahuje 16 milionů korun.

Nový pivovar před rekonstrukcí
Nový pivovar před rekonstrukcí

Myšlenka obnovit pivovarskou tradici v klášteře cisterciaček v Předklášteří vznikla v létě roku 2016. Celé uskupení 16 akcionářů má tři hlavní motivace. „Jedni jsou milovníci piva a nadšenci do jeho výroby, druhé oslovila i historie a možnost znovuzrození zaniklého řemesla, a třetí mají významný vztah k církvi a jejím stavbám,“ uvedl jeden z akcionářů Radek Holešinský. Pivovarníci na samém počátku projektu museli získat důvěru řádu. „Ač jde o podnikatelský záměr, tak klademe velký důraz na zodpovědnost a úctu k místu samému. Chceme vrátit život a činorodé dění do areálu kláštera. Faktu, že řád vstoupil do akciové společnosti majetkově svým finančním podílem, si nesmírně ceníme,“ doplnil Holešinský.

a při rekonstrukci
a při rekonstrukci

Řád je klíčovým partnerem projektu, podílí se na rozhodovacích procesech a směřování pivovaru, má právo veta v důležitých otázkách, jako je vlastnická struktura společnosti a podobně. Podle správce klášterního majetku Jiřího Chrásta tak rozsáhlý areál s mnoha hospodářskými budovami nelze opravit a udržovat pouze z vlastních příjmů. „Chceme, aby budovy našly nové využití jak pro návštěvníky, tak i pro vlastní aktivity kláštera. Proto vítáme i zapojení externího kapitálu. Zvláště, když se záměr potká s tím, co je v souladu s cisterciáckým řádem, což fungující pivovar bezpochyby je,“ konstatoval Jiří Chrást.

Instalace varny
Instalace varny

Nový pivovar na historickém místě se bude zaměřovat na spodně kvašená piva, zejména ležáky. „Dále půjde o speciality jako je například pozapomenutý Zwickl, či tzv. zimní ležák, tedy styl Bock. Jelikož se nechceme jen ohánět tradicí, rádi bychom nabídli zákazníkům do budoucna i sortiment zahraničních klášterních pivovarů, zejména ctíme tradici bavorských a belgických klášterů, se kterými v současné době navazujeme spolupráci,“ dodal sládek z Předklášteří a jeden z akcionářů Jan Maláska, který chce spolupracovat i s klášterními pivovary v Čechách. „Máme nadstandardní vztahy s pivovarem cisterciáckého opatství v Oseku, se kterým plánujeme na podzim tohoto roku kooperační várku piva,“ uvedl Maláska, který se chce v budoucnu věnovat i pšeničným speciálům.

Sládek Maláska
Sládek Maláska

Letos nový pivovar uvaří vzhledem k termínu otevření asi 500 hl, v dalších letech vlastníci plánují růst, takže by se v horizontu deseti let mohla výroba rozšířit i do areálu od 40. let opuštěného historického pivovaru, který stojí v sousedství.

Vzhledem k zachovalým technologickým částem sladovny si pohráváme i s myšlenkou jejího případného obnovení,“ uvedl Maláska. Klášterní pivo se bude čepovat jak v areálu pivovaru, tak například v Tišnově, kde pivovarská společnost získala provoz restaurace Na Humpolce. „Vrátili jsme se tak pomyslně až k datu 25. července 1491, kdy tehdejší sestra jeptiška Ofka Johana z Pěčivína z vlastních peněz zakoupila pro klášter dvůr s krčmou v Tišnově od vladyky Jana z Věže a jeptišky tak začaly provozovat klášterní krčmu,“ dodal Maláska.

Vstup do pivovaru
Vstup do pivovaru

Pivo se značkou Vorkloster se už prodává v Brně a v Praze v ochutnávkových pivnicích. Zajímavostí je, že k odběratelům klášterního piva patří i rajhradští benediktini, v jejichž areálu byl kdysi také pivovar.

Pivo Vorkloster
Pivo Vorkloster

Na celé jižní Moravě je v současnosti více než 50 minipivovarů a jejich počet roste. Specifická je situace na samotném Tišnovsku, kde byl před čtyřmi lety pivovar jen jeden v Senticích. Dnes jsou ale hned tři (1 2 3 ) v Tišnově a další v Lomnici. Lidé z oboru tak regionu říkají tišnovský Bamberg.

Restaurace
Restaurace

Z pohledu historie nejde o nic neobvyklého. V samotném Tišnově mělo právo vařit pivo asi 40 právovarečníků. To, co se děje dnes je vlastně návrat k historickým kořenům,“ podotkl Holešinský. V této souvislosti připomněl, že minipivovary na Tišnovsku se samy sdružují do zajímavých projektů jako je například Tišnovská pivní stezka. Cílem je pozvednout povědomí o společném snažení, tedy zaujmout konzumenty zajímavými a kvalitními pivy a různými pivními styly.

Tanky
Tanky

Historie klášterního pivovaru

Historie klášterního pivovaru zatím není dopodrobna zpracována. V době zřízení konventu se zde zřejmě ještě pivo nevyrábělo. Pivo však vařili klášterní poddaní v Tišnově, Vémyslicích, Čejči nebo Knínicích. V Předklášteří byl pivovar nejpozději v roce 1628. Pro konvent měl především hospodářský význam. O století později se kapacita pivovaru pohybovala kolem 1760 sudů (asi 4000 hl piva) a zdejší pivovar byl zhruba stejně velký jako pivovar stejného řádu na Starém Brně. Oproti tomu v Tišnově měšťané vařili ročně jen 342 sudů (766 hl).

Na zdraví! (zleva Jan Maláska, Karel Maláska a Radek Holešinský)
Na zdraví! (zleva Jan Maláska, Karel Maláska a Radek Holešinský)

Pivovar v Předklášteří byl několikrát rekonstruován, například v roce 1894 se stavěly moderní sklepy za dnešní sýpkou. Správa velkostatku pivovar pronajímala jednotlivým sládkům a od roku 1907 Rolnické akciové společnosti pivovarní a sladovní v Černé Hoře. Ta zde měla svoji odbočku a vařila ročně maximálně cca 6000 hl piva. Výroba piva byla ukončena v roce 1942. Dnešní minipivovar stojí v budově bývalých stájí. Areál historického pivovaru je z větší části bez využití.



[Pivní.info] [Zobrazeno 3215x] [22. červenec 2019]
[Tiskovky] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Chody

středa, 24. červenec 2019
23:31

Chody

Zpráva z pivovaru: o víkendu jsme uvařili první várku. Pivo u nás uvařené bude v prodeji cca za měsíc.


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI