Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Ve znamení červené a žluté

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

Ve znamení červené a žluté

Ve znamení červené a žluté

A když dodám, že se jedná o sladovnu, myslím, že všem zdejším čtenářům je už jasné, o čem bude řeč. Ano, o sladovně Weyermann v Bambergu, městě pivu zaslíbeném. Není největší, ale je asi nejznámější a těžko by se u nás našel pivovar, kde nejsou k vidění pytle se známým emblémem.

Sladovna Weyermann
Sladovna Weyermann

V polovině listopadu se konala u Weyermannů tradiční Bavarian party, pořádaná pro partnery, zákazníky i přátele podniku, na kterou jsem byla rovněž pozvána, za což tímto moc děkuji. Sama o sobě byla party zajímavá, se spoustou programu, odborného i zábavného, dobrého jídla a samozřejmě i mnoha druhy piv uvařených pro tuto příležitost v místním pokusném pivovárku. Stejně tak i možnost setkat se s pivovarskými odborníky prakticky z celého světa.

Ochutnávka piva
Ochutnávka piva

Účastníkům pak byla dána možnost následující den se zúčastnit exkurze po sladovně. České účastníky provázela dáma, v našem pivovarském světě dobře známá, paní ing. Dagmar Hrnečková a za její fundovaný výklad jí rovněž patří dík. Bylo toho hodně, co jsme viděli, a předem se omlouvám, pokud si na všechno přesně nevzpomenu.

Návštěvnické centrum
Návštěvnické centrum

Nejdříve ale pojďme nahlédnout do historie sladovny. Společnost byla založena 4. října roku 1879. Majitelé, paní Sabine Weyermann a pan Thomas Kraus-Weyermann, jsou již čtvrtou generací vlastníků, jejich dcera, slečna Franziska Weyermann pak nastupující generací pátou. Ochranná známka „CARA“ - sladovny Weyermann CARAPILS® - je nejstarší jejich registrovanou známkou, již od roku 1908.

V současné době sladovna (která má i pobočku v Hasfurtu) vyrábí 85 druhů sladů, které vyváží do 135 států světa. Návštěvník se o tom může přesvědčit na mapě, umístěné u vchodu, kde co špendlíček, to zákazníci určité země.

Logistické centrum
Logistické centrum

K zákazníkům putují nejen vysoce kvalitní světlé, pražené a karamelové slady a různé sladové extrakty, ale i sladové směsi na přání, jakož i odhořčený sladový výtažek SINAMAR. Slady jsou k disposici i v bio či košer kvalitě, pro domovarníky dodávají slad již sešrotovaný. Sladovna vyrábí slady a sladové výtažky nejen pro pivovary, ale též pro pekárenský průmysl. Měli jsme možnost ochutnat několik druhů chleba s použitím sladů Weyermann a byly výborné, těžko bych si vybrala, který byl lepší.

Nabídka chlebů
Nabídka chlebů

Sladovna je držitelem certifikátu QM-systému podle ISO 9001, kvalita sladu je přísně kontrolována od příjmu surovin až po finální výrobky. Laboratoř je vybavena vysoce sofistikovanými přístroji, které odhalí mj. třeba i jediného broučka v přijímané surovině. To ovšem pak dodavatel má smůlu a celý náklad je mu vrácen. Celá výroba se řídí podle německého „Reinheitsgebotu“, zpracovává se výhradně sladovnický ječmen, pšenice i žito z certifikovaných výsadeb, které v žádném případě nesmí obsahovat geneticky modifikované rostliny.

Saladinka
Saladinka

Klíčení probíhá v klíčících skříních typu Saladin, kterých je celkem osm - každá po 120 tunách. Sladovna Weyermann ovšem úzce spolupracuje i s českými a moravskými sladovnami, jejichž humnové slady pak prodávají do světa, jakožto exkluzivní výrobky. Příkladem obchodního partnera budiž sladovna pivovaru Ferdinand.

Slad se balí, prý na nejvýkonnější baličce pytlů na světě, do patentovaných nevratných pytlů o váze 25, či 50 kg, případně na přání zákazníka i do big bagů o hmotnosti 400 - 1000 kg. Samozřejmě do zámoří putuje slad volně ložený v kontejnerech. Záruka na slad je 24 měsíců.

Pytlování
Pytlování

Doslova fascinujícím zařízením je osm obrovských pražících bubnů, které rotují v nepřetržitém provozu. Je (nebo spíše bylo) to ovšem i zařízení nebezpečné, již dvakrát zde hořelo a v roce 2002 prý daleko větší škodu nadělali hasiči než samotný požár. V současné době je protipožární zabezpečení daleko dokonalejší a prý už by podobný případ neměl nastat.

V roce 2006 bylo otevřeno nové logistické centrum v areálu „přes ulici“. S historickou budovou jej spojuje 19 m dlouhý ocelový most – Weyermannův most.

Varna pokusného pivovárku...
Varna pokusného pivovárku...

Sladovna Weyermann má samozřejmě i svůj pokusný minipivovar. Současná moderní technologie je od firmy Kaspar Schulz z roku 2003. Varna je měděná, třínádobová, velikost várky se udává 2,5 - 2,8 hl. Kvasné a ležácké tanky jsou plášťově chlazené. Pivovárek je prý k disposici pivovarníkům z celého světa, kteří si zde mohou vyzkoušet své experimenty se všemi slady Weyermann.

...a jeho tanky
...a jeho tanky

Sladovna má rovněž svoji palírnu a k tomu i svůj vlastní ovocný sad. A nesmím zapomenout na nově vybudované návštěvnické centrum, kde si lze zakoupit jak suvenýry, tak samozřejmě i produkty palírny a minipivovaru.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 33107x] [4. prosinec 2016]
[Události] [comments: 5] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Felčar

pondělí, 5. prosinec 2016
21:03

Felčar

Díky za hezký článek, byl jsem tam asi předloni, taky nás prováděla Dáša, ale jak koukám, tak mi hodně detailů uniklo.


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

kisutam

neděle, 4. prosinec 2016
19:43

kisutam

Díky za pěkný článek.


napsal(a): kisutam [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
11:28


posted by: Inzerce

Píč

neděle, 4. prosinec 2016
12:20

Mohu vědět, kdo Vás tam pozval?


napsal(a): Píč [Odpovědět]

Jana

neděle, 4. prosinec 2016
18:44

Jana

Píč:
Můžete, sladovna Weyermann.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Píč

neděle, 4. prosinec 2016
22:00

Jana: Děkuji za odpověď. Pan sladovna si Vás musí tedy považovat! Je vidět, že jste mezinárodní celebritou.


napsal(a): Píč [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI