Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Hluboká

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Pivovar Hluboká

Pivovar Hluboká [p1746]

Obnovená tradice hlubockého pivovarnictví v historickém společenském sálu, řemeslný zlatý mok bez chemických berliček, spočinutí v srdci podzámčí, živé pivo i hudba – to vše v centru města, na dohled od perly jižních Čech…

Nechte se zlákat a zchlaďte organizmus způsobem tak typickým pro náš pivní kraj. Zároveň věřme, že fenomén zvaný řemeslné české pivo zůstane díky vám i nám součástí národní kultury této krásné země.

Exterier
Exterier

Náš současný právovárečný dům byl postaven v roce 1898 za přispění knížete Adolfa Josefa ze Schwarzenbergu jako společenský sál. Bouřlivé 20. století změnilo tančírnu nejprve na socialistické kino a později na diskotéku. V roce 2016 koupil zchátralou budovu vnuk původního majitele za účelem dobové rekonstrukce a instalace technologie výroby piva. Během náročné rekonstrukce bylo nutné provést statický průzkum, kompletní výměnu elektro a vodoinstalace, odpadů a realizovat průmyslové podlahy.

Etikety
Etikety

Po roce tvrdé práce za účasti mnoha řemeslníků, zámeckého architekta a restaurátorů byl Pivovar Hluboká v lednu 2017 zkolaudován, na Tři krále slavnostně otevřen a benedikován farářem otcem Tomášem. Od té doby jede technologie, vyrobená na zakázku v Pacovských strojírnách, na plné obrátky. Plánovaný výstav 1 000 hl (200 000 půllitrů) ročně lze do budoucna díky technické připravenosti až zdvojnásobit.

Hlubocké pivo
Hlubocké pivo

V Pivovaru Hluboká se k výrobě piva používají kromě budvarských kvasnic a římovské vody výhradně české nebo bavorské slady a žatecké chmely, hlavně legendární Žatecký poloraný červeňák.

Pivovar Hluboká produkuje nefiltrovaná a nepasterizovaná řemeslná piva českého typu, bez stabilizátorů a umělých barviv. Technologie respektuje tradiční proces výroby piva, známý od středověku – dvounádobová 10 hl varna, spilka s 20 hl otevřenými kvasnými káděmi a ležácký sklep s 10 hl a 20 hl ležáckými tanky.

Pivo stáčíme do 15 l, 30 l a 50 l KEG sudů a do PET i skleněných lahví. Technologie dovoluje výstav kolem 1 500 hl, tedy asi 300 000 půllitrů zlatého moku ročně.

Technologie z lokálu
Technologie z lokálu

Hlavním sládkem a garantem je zkušený pan Valenta s praxí v mnoha českých a také zahraničních (např. středoamerických) pivovarech. Sládkem, duší a motorem výroby je pan Chrt starší. Nadějí se jeví začínající pan Chrt mladší, podsládek a student pivovarnické VOŠ Podskalská v Praze. Majiteli technologie jsou dlouholetí hlubočtí restauratéři pánové Macháček a Hájek.

Vrchní sládek Valenta
Vrchní sládek Valenta

Datum otevření pivovaru (na Tři krále) má vliv na pojmenování jednotlivých hlubockých piv. Základní řadu tvoří Melichar 11° sv., Kašpar 12° ptm. a Baltazar 13° tm.. V biblické řadě názvů pokračujeme také Josefem 13° tm. a Marií 18° tm. stoutem. Desítka Rytíř je věnována místním hokejistům Knights. Zvláštní edici tvoří sváteční piva Zajíček 14° sv. (velikonoční), Václav 13° ptm. Ale (zářijové) a Republika 12° sv. vídeňská (říjnové).

Marie
Marie

Pivovarský šenk je výjimečný zejména prostorovým propojením s výrobní technologií. Dělící skleněná stěna umožňuje návštěvníkům pohodlně přehlédnout celou pivovarskou technologii. Ojedinělým zážitkem je proto popíjení hlubockého ležáku a zároveň sledování práce mistrů sládků. Celkový dojem podtrhuje vysoký strop, původní štuková výzdoba, obnažená a částečně rekonstruovaná výmalba jakož i repliky původních oken a dveří.

V šenku
V šenku

Pro letní provoz slouží velká venkovní terasa pro 100 sedících s velkoplošnou zatahovací pergolou. Zpestřením bývají pravidelné hudební produkce na náměstí, přímo před zraky hostů.

V konzumační nabídce najdete kromě hlubockého piva také studené pochoutky na chleba i na vidličku a široký výběr nápojů.

Nabídka
Nabídka

Dále je naše pivo k ochutnání v těchto podnicích:

Hluboká nad Vltavou:

  • Pivovarský šenk
  • Restaurace Solidní Šance
  • Restaurace u Hájků
  • Hotel Diamant
  • Sporthotel Barborka
  • Hotel Podhrad
  • Restaurace Pergola (centrální parkoviště)
Pivovarský šenk
Pivovarský šenk

České Budějovice

  • KMP (Klub malých pivovarů)
  • Bar Lannovka
  • Cool Pizza (Park Čtyři Dvory)
  • AlkoDrink CB (u FC Pouzar)

DEJ BŮH ŠTĚSTÍ a TIMENDUM NON EST - HLAVNĚ SE NEBÁT!


Autor: Michael Macháček, Pivovar Hluboká


Pozn.: Článek je ze série článků o minipivovarech, z kterých zatím nemáme na Pivním.infu žádný článek a ani není šance, že je v dohledné době navštívíme. Proto jsme oslovili majitele/provozovatele/sládky...



[Pivní.info] [Zobrazeno 1531x] [7. březen 2021]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI