Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Největší pochod Pivovarská čtvrtka odstartuje 25. května. Letos poprvé nabídne také nordic walking.

Co se píše o pivovarech a pivu


Největší pochod Pivovarská čtvrtka odstartuje 25. května. Letos poprvé nabídne také nordic walking.

[čtvrtek, 9. květen 2013]

Pořadatelem tradičního pochodu je pivovar Holba, který zve na start stovky milovníků turistiky a ryzího piva z hor. Pivovarská čtvrtka je největší akcí svého druhu v regionu, na kterou se sjíždějí turisté z celé republiky, aby se vydali napříč Jeseníky a současně navštívili hanušovický pivovar. Pochod tradičně startuje poslední sobotu v květnu a letos nově přináší i možnost nordic walkingu.

Loni pochod absolvovalo více než 3000 lidí a velký zájem očekává organizátor i letos. Turisté budou moci vyrazit na sedm tras různé náročnosti, které Holba připravila ve spolupráci s Klubem českých turistů. Nejkratší túra, kterou každoročně absolvuje nejvíce turistů, je dlouhá 10 km a je to v podstatě příjemná vycházka. Naopak nejdelší jsou trasy v délce 21 a 22 km. Všechny trasy jsou bezpečné a řádně značené. Ta nejnáročnější vede kolem pramene Tiché Orlice přes Jeřáb a nabízí jedinečné výhledy do okolí. Zvedá se totiž do výšky přes 1000 m a protíná hranice krajů Olomouckého a Pardubického. Velmi oblíbené jsou trasy kolem Zámečku a zříceniny Nového hradu, které navíc zpestřuje program, zaměřený na jedinečnost těchto míst, opředených pověstmi i záhadami. Připomenete si tady třeba Svatého Kryštofa, ochránce všech poutníků, řidičů i cestovatelů.

Pro příznivce nordic walkingu je připravená krátká trasa kolem řeky Moravy. Chůzi s holemi si budou moci zájemci vyzkoušet a instruktoři ochotně poradí jak správně s holemi chodit. Na místě bude možné si hole nejen vyzkoušet, ale dokonce i koupit.

Akce má své webové stránky www.pivovarskactvrtka.cz. Najdete tady přehledný popis tras letošního ročníku, mapy, startovací místa a program. Od začátku května se tady můžete na letošní pochod zaregistrovat, abyste nemuseli dlouho čekat na startovacích místech.

Pochod startuje mezi 8 a 10 hodinou ze 3 míst – Šumperka, Králíků a Hanušovic.

Dospělí zaplatí 50 Kč, děti 30 Kč a senioři od 70 let mají start zdarma. Každý startující získává mapu trasy, poukázku na občerstvení a kupon do tomboly. V cíli pak všichni obdrží odznak pochodu a drobný dárek. Vhod určitě přijde čerstvě načepovaná Holba, možnost občerstvení i příjemné posezení s hudbou u pivovarských rybníků. Pro zájemce jsou navíc připraveny prohlídky pivovaru s odborným výkladem a navštívit mohou i expozice nového Pivovarského muzea.

Startovací místa

Šumperk – SOU, ul. Generála Krátkého (u Kauflandu)

Králíky - náměstí

Hanušovice - Pivovar Holba

Trasy

1) Králíky – Hanušovice 22 km

Nejnáročnější, vede přes pramen Tiché Orlice a Jeřáb, kde je při jasném počasí nádherný výhled do okolí. Vrchol Jeřáb se zvedá do výšky téměř 1003 metrů a jeho vrchol protíná hranice krajů Olomouckého a Pardubického.

Trasa vede přes klášter Hedeč v Králíkách dále Horní Orlice – pramen Tiché Orlice – Jeřáb – Svatá Trojice – Severomoravská chata – Počátky – Vršava – Pivovar Holba.

2) Králíky - Hanušovice 20 km - Trasa vede přes klášter Hedeč v Králíkách dále Horní Orlice –– Svatá Trojice – Severomoravská chata – Počátky – Vršava – Pivovar Holba.

3) Šumperk - Hanušovice 18 km – Trasa s překvapením u zříceniny Nový Hrad, navázaná na pověst o Bílé paní.

Trasa vede ze Šumperka od středního odborného učiliště – Nové Domky – rozcestník Pod Lomem – rozcestník Nad Lomem – Osikov – Pod Smrkem – Lužná – Nový Hrad – Pivovar Holba

4) Hanušovice - Hanušovice 10 km – Trasa s překvapením u zříceniny Nový Hrad

Trasa vede z Pivovaru Holba přímo k Novému Hradu a zpět do pivovaru.

5) Hanušovice - Hanušovice 12 km - Trasa s překvapením na „Zámečku“

Trasa vede z pivovaru k rozcestníku Pod Vršavou, dále na Zámeček a zpět do pivovaru.

6) Hanušovice - Hanušovice 16 km - Trasa s překvapením u zříceniny Nový Hrad

Trasa vede z pivovaru do Hynčic dále Kopřivná – Pod Smrkem – Lužná – Nový Hrad – pivovar Holba

7) Hanušovice - Hanušovice 21 km – Trasa s překvapením u zříceniny Nový Hrad

Trasa vede z pivovaru do Hynčic na Potůčník – Křížový vrch – Lužná – Nový Hrad – pivovar Holba


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI