Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Černá pivovice z Kynšperského zajíce je ve světě destilátů velkou vzácností

Co se píše o pivovarech a pivu


Černá pivovice z Kynšperského zajíce je ve světě destilátů velkou vzácností

[pátek, 26. září 2014]

Kdo si oblíbil zlatavý mok z Kynšperského pivovaru a nyní by chtěl okoštovat něco ostřejšího, může si dopřát originální pivní pálenku vyráběnou z Kynšperského zajíce. Příznivci ušlechtilých destilátů si dokonce mohou vybrat ze tří druhů a užívat si různé chuťové niance připomínající lahodný koňak, říznou slivovici nebo hořký likér. Tři varianty, tři barvy a pořádná síla. Padesátiprocentní pivovice v platinovém a zlatém provedení potěší každého milovníka kvalitních kořalek. Černý destilát o stejné síle je pak naprostým unikátem, který překvapí i skutečného znalce.

Pálenku pro nás vyrábí palírna. My jim dodáváme naše pivo a oni z něho pálí destilát. Zjednodušeně lze říci, že když zbavíte pivo přebytečné vody, dostanete silnější koncentrát. Na půl litru padesátiprocentní pivovice je potřeba zhruba deset litrů piva. Je to podobný postup, jako když třeba pálíte slivovici,“ vysvětlil stručně výrobu pivní pálenky ředitel Kynšperského pivovaru Radek Vomočil.

Klasickou pivovici s obsahem 50 % procent alkoholu dělá palírna ze světlé desítky. Tato platinová kořalka je standardně srovnatelná především se slivovicí a podobnými druhy pálenky. Zlatá varianta vyráběná ze světlého ležáku se barvou i chuťově více přibližuje whisky nebo koňaku. „Černá pivovice se pálí z naší polotmavé dvanáctky. Oproti ostatním druhům je hořčí a má příjemný likérový nádech,“ popsal vlastnosti výběrového destilátu Vomočil. „Klasická pivovice se v pivovarech objevuje běžně, zlatá spíše výjimečně a o černé si dovoluji říci, že je skutečnou vzácností. Na trhu se totiž objevuje pouze ojediněle,“ zdůraznil ředitel Kynšperského pivovaru.

Pivovice je oblíbeným pivovarským suvenýrem. „Zákazníci mají rádi, když mohou kromě známých značek občas ochutnat i něco speciálního. V našem obchodě si lidé mohou kořalku předem ochutnat, aby takzvaně nekupovali zajíce v pytli. Když budou chtít, dostanou láhev v dárkové kazetě se štamprlaty. Máme i velkou ručně vyráběnou kazetu pro všechny tři druhy. A to už je opravdu velice hezký prezent,“ ukázal Vomočil speciální dárkový set v pivovarské prodejně.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI