Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

18. ročník Kolštejsnkého okruhu letos obohatí limitovaná várka piva Parus

Co se píše o pivovarech a pivu


18. ročník Kolštejsnkého okruhu letos obohatí limitovaná várka piva Parus

[neděle, 26. červenec 2015]

Během posledního roku se produkty Minipivovaru Kolštejn výrazně rozšířily. Doménu ve výrobě kolštejnského pivovárku stále znamenají tradiční české ležáky, zejména 12% světlý ležák Bran. Na výčepu branenské restaurace jsme však v posledních týdnech a měsících mohli ochutnat pšeničnou jedenáctku Weizen, svrchně kvašené výčepní pivo Wiess či od srpna svrchně kvašené polotmavé pivo Bitter známé spíše z anglických pubů. Na Kolštejně ještě nenarazili polotmavý Bitter a už mají připravenou recepturu na 1.000 litrů dalšího sládkova počinu. Bude jím světlé svrchně kvašené 11% pivo se jménem Parus.

Jméno Václava Paruse je neodmyslitelně spojené nejen s kolštejnským okruhem, je to legenda mezi jezdci i úžasná osobnost. Proto jsme oslovili pořadatele závodu s myšlenkou uvaření unikátní várky tohoto piva pro příležitost konání závodů v Branné a užitím jména pana Václava Paruse. Jelikož jsme dostali téměř okamžitou kladnou odpověď, objednali jsme chmel a slad na již vymyšlenou recepturu a počátkem srpna jej sládek uvaří“, vysvětlil Tomáš Drápal, ředitel Relax centra Kolštejn, pod který místní pivovárek patří.

Možná jsme započali novou tradici

Je možné, že na Kolštejně začali s něčím, co se bude při každém dalším ročníku opakovat. Navařit limitovanou edici 1.000 litrů je také pro sládka zajímavá výzva, při které musí zohlednit více faktorů. Pivo nesmí být příliš silné, zároveň však musí být osvěžující a mít říz. Mezi návštěvníky závodů je spousta cizinců, kteří jsou již zvyklí na netradiční pivní styly. Proto sládek minipivovaru Kolštejn pro první limitovanou edici piva Parus zvolil pivní styl APA (American Pale Ale).

Pivo Parus

Pro várku 11% Paruse o objemu 4,7% alkoholu zvolil sládek Slivoň tři druhy amerických chmelů a čtyři druhy sladů. „Na nové chmely se velmi těším. Pro nové pivo jsem zvolil hned tři chmely, a to Cascade, Citra a Simcoe a čtyři druhy českých a německých sladů,“ prozradil sládek Vojtěch Slivoň.

Receptura je již hotová, takže se můžeme těšit na lehčí pivo s výrazným aroma a vyšší hořkostí. Věříme, že si závodníci a návštěvníci závodů 12. – 13. září 2015 na pivu v Branné pochutnají.

www.pivovarkolstejn.cz – info o minipivovaru

www.kolstejnskyokruh.cz - zde najdete i foto ze závodů z předchozích ročníků


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI