Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Březňák originální Märzen, určený k poctě svatého Václava, ležel ve sklepech dlouhých 150 dnů

Co se píše o pivovarech a pivu


Březňák originální Märzen, určený k poctě svatého Václava, ležel ve sklepech dlouhých 150 dnů

[středa, 2. září 2015]

Den českého piva se blíží. Koná se už potřetí v řadě a všichni milovníci piva tak 27. září uctí svátek patrona českých zemí svatého Václava, který připadá na 28. září. Výrobní tým pivovaru ve Velkém Březně k této příležitosti uvařil sváteční speciální polotmavé pivo Březňák originální Märzen. Celkem 700 hektolitrů se rozveze do restaurací a hospod v celé České republice.

Jméno „Březňák“ neznamená jen značku piv vyráběných v pivovaru Velké Březno. Jde také o druh piva, které se historicky vařilo v měsíci březnu (odtud Märzen) a pak celé léto leželo v chladných sklepích pivovaru. Prodávalo se až na podzim během pivních slavností. A přesně tak se letos vyráběl i slavnostní Březňák originální Märzen. „Této tradici jsme zůstali věrni. Speciální polotmavé pivo na počest svátku svatého Václava jsme opravdu vařili letos v březnu, a to tradičním způsobem na dva rmuty v původní měděné varně z roku 1933. Pivo dále kvasilo v otevřených kádích na spilkách a skutečně dlouhých 150 dnů leželo v ležáckých sklepech,“ konstatoval vrchní sládek pivovaru ve Velkém Březně Michal Rouč.

Výsledkem je speciální polotmavé pivo s obsahem alkoholu 5,5 % obj. a stupňovitostí 13,2 %, které se pyšní plnou chutí a příjemnou intenzivní hořkostí s jemnými karamelovými tóny.

Máme radost, že našim zákazníkům můžeme toto výjimečné pivo nabídnout, protože sváteční speciální piva, uvařená k mimořádným událostem, dlouhodobě vyhledávají. Pivní speciál s vyšší stupňovitostí znamená zpestření nabídky každé restaurace. Předpokládáme, že kromě štamgastů limitovaná edice upoutá i nové hosty,“ řekl regionální obchodní ředitel pro severní Čechy Martin Kříž. Provozovatelé a majitelé restaurací nejen v jeho regionu, ale po celé České republice tak budou své hosty lákat prostřednictvím plakátů, stojánků na stolech a dalších propagačních materiálů. Seznam všech hospod, kde se bude Březňák originální Märzen čepovat, všichni zájemci najdou na webových stránkách www.breznak.cz.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Pavel R.

středa, 2. září 2015
19:19

Pavel R.

Varna je z roku 1932, ale to je jen detail... Stačilo by najít výrobní štítek :-)


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

Malakin

čtvrtek, 3. září 2015
06:33

Malakin

Pavel R.: Rok na výrobním štítku se nemusí vždy shodovat s rokem instalace nádob na varnu či spuštění provozu jako takového. I Zeno Čižmář v knize Příběh tradičního pivovaru Velké Březno z roku 2013 píše "V roce 1933 byla instalována nová varna, a to na místě staré varny z r. 1901." Ano, plete si sice varnu s varnými nádobami, ale ten rok bych mu coby archiváři i věřil. P. S.: Ale aby to nebylo tak jednoznačné, na jiném místě oné knihy píše: "V roce 1930 byla instalována nová stáčírna... O rok později byla vybudována nová varna..." :-)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 03.09.2015 ve 06:38:17


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Adsense

15. květen 2024
06:21


posted by: Inzerce

pivovarský

středa, 2. září 2015
13:44

Jde také o druh piva, které se historicky vařilo v měsíci březnu (odtud Märzen) a pak celé léto leželo v chladných sklepích. Konečně jsem to těm nevzdělancům (čtenářstvu)vysvětlil


napsal(a): pivovarský (sladek.pivo(a)seznam.cz) [Odpovědět]

pivovarský

středa, 2. září 2015
13:37

Jde také o druh piva, které se historicky vařilo v měsíci březnu (odtud Märzen) a pak celé léto leželo v chladných sklepích pivovaru. Může pan starý osvětlit jak naši předkové, s tajícím ledem v letních měsících dokázali udržet chladné sklepy v pivovaru? Nebylo to dříve trochu jinak s tím vařením?


napsal(a): pivovarský (sladek.pivo(a)seznam.cz) [Odpovědět]

pechi

středa, 2. září 2015
14:58

pechi

pivovarský: Naši předkové mohli používat mimo jiné pivovarské lednice typ Rosenberg, které chladily studeným vzduchem. Do střední části se nasypal led, v zimě byl ještě prolit vodou, aby se vytvořila kompaktní "kostka". Do dvou "lodí" podél této střední části se umisťovaly ležácké sudy - byly položeny níž než střední část a tím docházelo k cirkulaci teplého vzduchu nahoru a dole se logicky držel chladný vzduch o teplotě +- 4 stupně Celsia. A led mohl vydržet klidně i na dva roky. Takže asi tak...


napsal(a): pechi [Odpovědět]

Dan

čtvrtek, 3. září 2015
12:28

Dan

pechi: Myslím, že pivovary měly často lednice po obvodu pivovaru. Led se tam dával okny, která se potom uzavřela a isolovala slámou a podobně. Na led se také sypala sůl, aby zkompaktněl. Z lednic byly potom vyvedeny drážky na podlaze, kudy tekla tající voda z ledu a zajišťovala vysokou vlhkost v ležáckých sklepích, což bylo nutné, protože sudy byly dřevěné. A je fakt, že dokázali se zásobami přečkat i další zimu, kdy bylo třeba v zimě ledu málo.
Je to neuvěřitelné, co naši předci dokázali. Kolik v tom bylo dřiny. A to se tím ledem nechladily jen sklepy.


napsal(a): Dan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI