Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Loni si v Nošovicích připomněli 45. výročí od uvaření první várky piv Radegast

Co se píše o pivovarech a pivu


Loni si v Nošovicích připomněli 45. výročí od uvaření první várky piv Radegast

[úterý, 2. únor 2016]

Loni si v Nošovicích připomněli 45. výročí od uvaření první várky piv Radegast[goto:http://www.prazdroj.cz/cz/media/archiv-tiskovych-zprav/1583-loni-si-v-noiovic-ch-peipomn-li-45-vsro-od-uvaeen-prvn-v-rky-piva-radegast-k-oslav-m-se-peipojilo-v-ce-net-44-tis-c-lid]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Pepa

pondělí, 8. únor 2016
18:35

pepa

Nebudu diskutovat o chuťové paměti.Jen si myslím že za bolševika byl Radegast ve srovnáni s ostatním pivem jednička.Nevím jestli se ostatní zlepšili nebo Radegast zhoršil.Ale dnes je to průměrné pivo.To znamená že se dá pít tedy ležák.


napsal(a): Pepa [Odpovědět]

zbych

sobota, 6. únor 2016
09:36

jelikož bydlím kousek od komína, celý svůj pivní život (cca 20 let) piju Radegast. Ono před pár léty ani jiná možnost skoro nebyla. Kdysi Radeg tvořil u mě cca 95% roční spotřeby, není je to cca 15%, ale pořád je to u mě číslo 1. A stejně jako tehdy i dneska byly a jsou hospody kde chutna jako nejlepší pivo na světe a jinde jako Ostravar. Ale co si pamatuji dodnes a co mi chybí je černý Radegast. Toho piva se dalo najíst. Hutné s nádhernou vůni kůrky od chleba. Pak byl bohužel v koncernu nahrazen č. Kozlem. čest jeho památce...


napsal(a): zbych (zbysek.pieter(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Adsense

15. květen 2024
02:11


posted by: Inzerce

Našinec

středa, 3. únor 2016
13:54

Ještě, abyste dodržovali původní recepturu jak ji navrhl pan Francl. To by pak vaše pivo chutnalo úplně jinak. Pamatuji si, naštěstí pro mne, ale asi ne pro vás, jak vaše pivo chutnalo v sedmdesátých a osmdesátých letech. Co jiného k tomu dodat!


napsal(a): Našinec [Odpovědět]

Pivař M.

středa, 3. únor 2016
14:47

Našinec: Tak to klobouk dolů :-0 To jste velmi výjimečný, protože chuť si bohužel člověk dokáže zapamatovat jen v řádu měsíců... Zkusil bych z toho něco vytěžit... Pokud si dobře pamatuji, když byl pan Francl naposledy v pivovaru, pivo mu chutnalo ;)


napsal(a): Pivař M. [Odpovědět]

sasa

středa, 3. únor 2016
16:35

sasa

Pivař M.:
Já bych se taky přidal, že Radegast 12 bylo v osmdesátých letech vynikající pivo. Nebudu samozřejmě vykládat, že si přesně pamatuju chuť, ale postupem času jsem pak v devadesátých letech pozoroval zhoršování tohoto piva, až jsem jeho pití úplně zanechal. Je mnoho lepších piv na výběr.


napsal(a): sasa [Odpovědět]

pivo

středa, 3. únor 2016
17:59

pivo

Pivař M.: To, co píšete je klišé, bohužel. Z vlastní zkušenosti vím, že si člověk může pamatovat, jak některé pivo vonělo, jak bylo plné, a jak bylo hořké.


napsal(a): pivo [Odpovědět]

hroch

středa, 3. únor 2016
20:10

hroch

pivo: Především si člověk může pamatovat jak výrazně jiné bylo pivo než ostatní produkce piv. A o tom to je, dříve hořké pivo je dnes jen jednou z mnoha podobných sladkých vodových piv z mega výroben.
Trochu se ho ale musím zastat, v Liberci na bowlingu u hokejové arény a potažmo i na hokeji vystřídal Budvar, později Staropramen, dnes Radegast. Dnes si sice nepochutnám, ale alespoň mě napití Radegastu nezkazí den při bowlingu či hokeji, jako se stávalo s Budvarem či Staropramenem.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

jiri.kana

středa, 3. únor 2016
22:04

jiri.kana

hroch:Tak jest, pěkně vystiženo a díky za argument pro budoucí použití. Dřív - v mém případě to "dřív" znamená půlku devadesátých let - byl Radegast opravdu výrazně jiný než ostatní piva (desítka i dvanáctka). Firemní legenda sice praví, že se Radegastu ostatní piva přizpůsobila a on byl po asi 20 letech nucen přihořčit, podle mě se ale spíš spolu s mnohými dalšími pivy vydal na výlet do plochých a nezáživných pivních stepí.
Pak manažeři zas přišli na to, že Radegastovo místo je možná jinde a Radegast začal být hořčejší nejdřív verbálně, po pár letech i skutečně. Na plochou pastvinu vypustili Kozla.

A ano, Radegastu se dnes lze s chutí napít.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 03.02.2016 ve 22:06:53


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Roman Holoubek

středa, 3. únor 2016
23:09

Roman Holoubek

jiri.kana: Já jsem Radkem "odkojený". Jirko máš pravdu, dříve velmi chutné skvělé a výrazně hořké pivo než běžná piva let osmdesátých a devadesátých. Ale změny se začaly dít a pivo se stávalo méně zajímavým a méně hořkým. Obrat k lepšímu nastal nedávno. Dnes už opět nemám problém si ho dát, ale chuťově se stále nevyrovná dřívějšímu Radkovi. Ne, že bych měl tak dlouhou chuťovou paměť, ale tak dlouho si píši poznámky z ochutnaných piv.


Pivař M.

čtvrtek, 4. únor 2016
00:07

Roman Holoubek: Tak proti poznámkám nemůžu namítat vůbec nic ;)


napsal(a): Pivař M. [Odpovědět]

Rosťa

čtvrtek, 4. únor 2016
14:58

Rosťa

Roman Holoubek: Zdar Romane. Mě vždycky hláška o omezené chuťové paměti přišla podezřelá. Jakože jsou subjekty, kterým vyhovuje, aby si masy toto myslely. A proto se to tvrdí. Jakákoliv stížnost na současnou chuť poukazem na chuť někdejší jde odbýt tímto argumentem, no prima! I u soudu je dosti obvyklé: To už si nepamatuji a mám na to právo! Zřejmě jsou na to nějaké studie a jde o "studiově" dokazatelný fakt. Stejně tak, když tvrdím, že si možná nepamatuji chuť, ale určitě si pamatuji na emoci, kterou chuť vyvolala, posouvám se do subjektivní roviny a diskuzi iracionalizuji.
To co zde říkáš ty posouvá celý fenomén chuťové paměti na pouhou paměť jako takovou. Nepamatuji si chuť jako biologická entita, pamatují si ji však moje zápisky. Čili pokud popíšeš své aktuální vnímání obecně přijímanými konstantami jako hořkost, doznívání, vůně, plnost,..., lze tato data brát jako věčně relevantní. Avšak je tvá tehdejší chuť a tehdejší srovnání odchylek od tehdejších průměrných chutí v relaci s tím dnešním pomocí stejných obecných konstant? Je tehdy popsaná např. hořkost srovnatelná s tou dnes popsanou?
Nezlehčuji tuto situaci, ale pokud mám věřit, že chuť je nezapamatovatelná, nemohu ani uvěřit, že je zapamatovatelná zápisem. Protože mezi psaným a ochutnaným stále probíhá určitá nikoliv nepodstatná míra subjektivních procesů a subjekt z principu je velmi dynamická složka. Prosím, mohl by ses o problematice chuťové paměti poněkud šířeji zamyslet např. v blogu či bloku, neboť já značně tápu :-?


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

Jiri.J

čtvrtek, 4. únor 2016
18:44

Roman Holoubek: Ano začátkem 90. let byl Radegast vynikající. Nádherně hořké a řízné pivo. Navíc byl obvykle i překvapivě velmi dobř ošetřený. Škoda...


napsal(a): Jiri.J [Odpovědět]

Pivař M.

čtvrtek, 4. únor 2016
00:05

pivo: Nechci se přít, vycházím z obecně uváděných pramenů... Bohužel (bohudík?)jsem pivo "za komunistů" těsně minul, nicméně vzhledem k nevyrovnané kvalitě a obecně ke kvalitě a dostupnosti surovin v té době (a také nedostatku piva v létě) si nedělám velké iluze o tom, jak ta chuť tehdy musela kolísat... Takže když se zrovna povedlo, mohlo to být fajn, ale jinak... Trochu mi to připomíná některé minipivovary dnes.. Ale jak říkám, s tehdejším pivem zkušenosti nemám...


napsal(a): Pivař M. [Odpovědět]

pivo

neděle, 7. únor 2016
00:24

pivo

Pivař M.: Ano, já jsem za bolševiků už pivo pil a pamatuji si, jak byla některá piva jiná - lepší, výraznější, než ta ostatní z tehdejší rajonizace. Třeba u nás na zlínsku ve srovnání s rajonizovaným Jarošovem nebo Uh.Brodem byl Přerov ikonou, modlou, to pivo se prostě lišilo, bylo jiné. Tehdy jsem ale nevěděl, jak to mají ty naše regionální pivovary s přístupem k základním surovinám a z čeho jsou kolikrát nuceny pivo vařit!!! A to už vůbec nemluvím o investicích do obnovy, rozvoje atd. Z toho vyplývá, že byl vlastně zázrak, jak si ti regionální pivovarští s tím vším tehdy poradili a že se ta piva dala vlastně vůbec pít. No, ale k tématu - chuť, vůně, plnost, tím myslím jejich intenzitu, u těch tehdy méně dostupných značek, jako Prazdroj, Krušovice, V.Popovice si pamatuji. Ale Radegast se tady u nás nikdy nevyskytoval, takže srovnání včerejší/dnešní nemám, no ale při soukromé degustaci pěti tzv. značkových piv mi vyšel Radegast (oproti masivní reklamě na hořkost) jako nikterak hořkostí vybočující pivo.


napsal(a): pivo [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 4. únor 2016
21:03

Roman Holoubek

Rosťa: Díky Rosťo, zajímavá úvaha a námět na článek. Možná jej ještě napíšu do Pivní ročenky 2016. Díky



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI