Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar slaví už 111. narozeniny

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar slaví už 111. narozeniny

[úterý, 21. září 2004]

Litovel je město s velkou pivovarskou tradicí.První zmínka o vaření piva pochází z roku 1291, kdy městu udělil Král Václav II. právo mílové . Z historických pramenů víme, že ve městě bylo 57 právovárečných domů. Postupem času měšťané zjistili, že je výhodnější soustředit výrobu do jednoho místa, a tak byl v roce 1750 zřízen společný pivovar v Šerhovní ulici. Objem vyrobeného piva brzy nestačil místním poměrům, a proto byl v roce 1814 postaven nový Měšťanský pivovar. Byl pod německou správou stejně jako celá Litovel.

Koncem 19. století docházelo v Litovli k národnostním střetům. Moravští vlastenci reagovali na tlak ze strany německé menšiny otevřením Rolnického akciového pivovaru se sladovnou v Litovli dne 12. listopadu 1893. Tato událost významně posílila postavení moravské části obyvatelstva v regionu . Největší zásluhu na založení litovelského pivovaru měl říšský i zemský poslanec za střední Moravu pan Josef Svozil. Pivovar velmi dobře prosperoval a svým velmi dobrým pivem postupně vytlačil pivo vařené v německých pivovarech.

Vážený pane Josefe Svozile,

úvodem dopisu přijměte ty nejsrdečnější pozdravy litovelských pivovarníků minulých i současných generací. Když jste před 111 lety zrealizoval svůj sen - založit ryze český vlastenecký Rolnický akciový pivovar se sladovnou v Litovli, dal jste tomuto kraji nejen symbolický impuls a smysl. Do úrodné Hané jste zasadil podnik, který nejlépe charakterizuje tuto zemi. Prokázal jste, že se za svou identitu nemůžeme zasazovat pouze kulturně a politicky, ale že je nezbytné nutné za ni bojovat také hospodářsky. Tato myšlenka platila obecně v r. 1893, kdy byl pivovar slavnostně otevřen a platí i dnes po 111 letech , kdy se pivovar rozvinul do současné krásy. Vy jste jezdil prosazovat zájmy lidí naší země jako říšský poslanec do Vídně a my se dnes budeme snažit naše zájmy hájit v evropském společenství v Bruselu. Vám se to tenkrát podařilo a my musíme jen doufat, že naši zástupci budou právě takoví ryzí jedinci, jako jste byl Vy. Celý Váš život charakterizují Vaše slova, která jste pronesl před smrtí ke své četné rodině: "Hleďte si více cti než prospěchu".

Vaše započaté dílo nemělo nikdy na růžích ustláno. Pivovar prošel složitým 20. stoletím - dobou světových válek a krizí, dobou, kdy nebylo přáno zpracovatelskému potravinářskému průmyslu a jeho rozvoji a v neposlední době obdobím , ve kterém nyní vládne bezohlednost, kuplířství a opravdové hodnoty jsou vykázány na okraj společnosti. Pivovar v Litovli v těchto složitých obdobích nikdy nepřestal vařit pivo (na rozdíl od mnohých jiných) a jeho směr rozvoje určovaly vždy české mozky a ruce. Proto se také v Litovli vařilo a dodnes vaří pivo z nejkvalitnějších surovin zdejšího úrodného kraje. Používají se klasické technologické postupy, které tvořily celé generace litovelských sládků. Jsou to náročné postupy, které dělají české pivo českým pivem. Tedy pivo, které má svůj charakter v chuťové plnosti, lahodné hořkosti a v přirozené barvě s přirozeným řízem (bez umělého sycení CO2 ). Právě takto poctivě vařené litovelské pivo získalo řadu ocenění a uznání na celostátních anonymních degustacích doma i v cizině. Získalo si řadu příznivců a spotřebitelů na domácím i zahraničním trhu. A to je to nejdůležitější.

Pane Svozile, za 111 let se pivovar neustále rozvíjel a vyrostl až do dnešní krásy, kterou obdivují návštěvníci z celého světa. Jsou to lidé různých profesí, kultur a zaměření. S úctou a pokorou pivovar rozvíjíme a budujeme jako Vaši pokračovatelé a naplňujeme tak Váš odkaz, se kterým jste tento pivovar počátkem 90. let 19. století zakládal. Tímto dopisem Vám chceme my sladovníci, pivovarská chasa, spotřebitelé a přátelé litovelského piva poděkovat a věnovat Vám zaslouženou vzpomínku.

Za výše jmenované s hlubokou úctou

Miroslav Koutek, ředitel Pivovaru Litovel a.s. (Web Litovel)

[Litovel] 09:08 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI