Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Za pivem do Brodu

Co se píše o pivovarech a pivu


Za pivem do Brodu

[středa, 22. srpen 2007]

Do tajů výroby piva mohou proniknout návštěvníci pivovaru v Uherském Brodě. Jediný pivovar ve Zlínském kraji, pivovar Janáček v Uherském Brodě, nabízí nevšední strávení horkého letního dne. Návštěvníkům nabízí exkurze spojené s výrobou nápoje z vody, sladu a chmele.

„Zájemce provedeme celou výrobou, seznámíme je s technologií výroby piva, s historií pivovaru a nechybí ani ochutnávka. Důležité však je, aby si návštěvu domluvili alespoň týden dopředu,“ řekl sládek uherskobrodského pivovaru Jaroslav Horehleď, který je zároveň také odborným průvodcem pro exkurze.

Podmínkou je, aby skupina zájemců měla alespoň deset členů. Naopak maximální počet zájemců o exkurzi je čtyřicet. Vstupné stojí 50 korun na osobu a zahrnuje také ochutnávku. Podle průvodce není exkurze vhodná pro děti.

Základem výroby je voda, chmel a slad

Výroba piva vychází ze tří základních surovin, kterými jsou voda, slad a chmel. „Nejdůležitější surovinou je slad vyrobený z ječmene procesem sladování. První fází výroby je šrotování sladu, takto upravená surovina se smíchá v určitém poměru s vodou a přivádí se do varny,“ popsal počátek výroby piva sládek.

Dále podle něj následuje rmutování, kdy se fyzikálně chemickou cestou rozštěpí hlavní součást sladu, škrob, na nižší zkvasitelné cukry. Pak přichází na řadu proces zcezování, v němž se oddělí zbytky zrn od hlavního roztoku – sladiny.

„Na závěr se sladina vaří s chmelem a získá se tak mladina, tedy roztok cukrů a hořkých látek. Poté mladina přechází přes vířivou káď, kde dochází k separaci hrubých kalů a protéká průtokovým chladičem, který zchlazuje mladinu na zákvasnou teplotu,“ vysvětlil Horehleď.

Hlavní kvašení probíhá v prostoru spilky v otevřených kádích po přidání pivovarských kvasnic. V tomto procesu prokvašuje cukr na alkohol, oxid uhličitý a teplo. Takto vzniklé mladé pivo se suduje do ležáckého sklepa.

„V ležáckém sklepě probíhá zrání piva podle stupňovitosti a pivo zde chuťově dozrává a nasycuje se oxidem uhličitým, čímž se vytváří říz piva. Dochází ke zjemňování chuti a vytváří se konečný buket piva. Celý proces je ukončen v okamžiku, kdy se pivo dvojnásobně filtruje s využitím moderních technologií. Veškeré pivo není pasterizováno. Takto připravený nápoj se stáčí do lahví a sudů a je připraven k expedici,“ dodal sládek.

Do cechu pivovarníků patřila i rodina Komenského

Pivovarnictví má v Uherském Brodě dlouhou tradici, která sahá až do středověku. Podle tamního sládka je s pivem spojen dokonce i Jan Amos Komenský, protože jeho otec byl členem cechu pivovarníků.

První společný pivovar, který nahradil právovárečné domy, si měšťané postavili v roce 1614, ale již v roce 1643 byl zničen za třicetileté války švédskými vojsky. Druhý pivovar byl postaven v roce 1652. Od roku 1848 byl tento pivovar pronajímán.

Jedním z posledních nájemců panského pivovaru byl český sládek František Bedřich Janáček. Pro neshody s majitelem panského pivovaru se rozhodl postavit si vlastní pivovar, jehož stavbou započal v roce 1894 a dokončil ji v roce 1895. Mezi světovými válkami patřil k nejmodernějším ve střední Evropě. „Toto postavení jsme opět obnovili díky rozsáhlé moderní rekonstrukci v roce 1993,“ řekl Jaroslav Horehleď.

* Pivovar Janáček Uherský Brod Exkurze: průvodce vás seznámí s historií pivovaru a s technologií výroby piva Kontakt: nutno objednat minimálně týden dopředu, telefonní číslo: 732 908 631 nebo e-mailová adresa: sladek@pivovar-janacek.cz Počet osob: minimálně 10, maximálně 40 Upozornění: Exkurze je vhodná pro starší mládež a dospělé, není vhodná pro malé děti Cena: 50 korun za osobu, včetně ochutnávky (MF Dnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI