Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Prvá stála pivovarnícka expozícia

Co se píše o pivovarech a pivu


Prvá stála pivovarnícka expozícia

[čtvrtek, 22. září 2005]

Pivovar Šariš, a. s., v spolupráci s mestom Veľký Šariš a s Mestským múzeom Veľkého Šariša pripravili unikátnu stálu expozíciu dejín piva a slovenského pivovarníctva.

V utorok 13. septembra sa v priestoroch Mestského múzea Veľký Šariš uskutoční slávnostné otvorenie stálej expozície dejín piva. Výstava nemapuje iba nedávne dejiny výroby piva v regióne, ale sústreďuje sa na vývoj varenia piva od sumerských a mezopotámskych počiatkov. Súčasťou expozície sú aj zaujímavé exponáty potvrdzujúce varenie piva na území dnešného Slovenska už viac než tisícročie. Tieto historické pamiatky dokazujú, že pivo patrilo stáročia k našim najobľúbenejším nápojom. Samozrejme, návštevníci tu nájdu podrobnejšie informácie o dejinách varenia piva v Šarišskom regióne. V chotári Veľkého Šariša sa chmeľ pestoval už v stredoveku a prvá písomná zmienka o varení piva v tomto regióne pochádza zo začiatku 16. storočia.

Projekt stálej výstavy o dejinách piva je spoločným dielom Pivovaru Šariš a mesta Veľký Šariš. Pivovar Šariš začal písať svoje dejiny pred 38 rokmi a dnes je najväčším výrobným podnikom v regióne. V roku 1997 sa vlastníkom Pivovaru Šariš, a. s., stala spoločnosť SABMiller, ktorá od svojho vstupu investovala viac než 1,5 miliardy Sk. Vďaka pôsobeniu Pivovaru Šariš, a.s., sa z Veľkého Šariša stalo mesto, kde je pivo doma. Vznik stálej expozície pivovarníctva túto myšlienku len podporuje. (Tisková zpráva pivovaru Šariš)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI