Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Prorazit s novou značkou v Česku? Těžko

Co se píše o pivovarech a pivu


Prorazit s novou značkou v Česku? Těžko

[úterý, 15. červenec 2008]

Na český trh s pivem nebude mít obří fúze žádný vliv, říká v rozhovoru pro LN Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven.

* LN V poslední době se často mluví o tom, že velké pivovarské koncerny se snaží šetřit na nákladech, čímž ničí chuť tradičních piv a vznikají takzvaná europiva. Nebude InBev kvůli této poslední akvizici ještě více tlačit na snižování nákladů? A nehrozí tudíž případné zhoršení kvality jeho výrobků prodávaných v současnosti na českém trhu?

Nic takového se nestane minimálně v řádu několika let. Největší riziko pro pivovarnické skupiny je, že když přijdou na nějaký nový trh, snaží se nabídnout a propagovat své značky. Hlavně v České republice s tímto systémem zatím žádný zahraniční pivovar neuspěl. A ještě dlouho neuspěje.

* LN Jaký může mít dopad fúze belgického gigantu InBev s americkým Anheuser-Buschem na český trh s pivem?

Dopad to nebude mít vůbec žádný. Jen si vezměte, co se stalo v roce 2004, kdy InBev vznikl fúzí belgického pivovaru Interbrew a brazilského AmBev: vlastně se nestalo nic, přestože už v Česku InBev působil.

* LN Přinese sem tohle sloučení nějaké nové značky piva, které zatím v Česku nejsou?

To si nemyslím. InBev už tady několik let propaguje své vlajkové pivo Stella Artois nebo Hoegaarden, ale zatím žádnou velkou díru na český pivní trh neudělal. Američané navíc ve svém portfoliu žádné pivní speciality nemají, takže těžko mohou české konzumenty něčím zaujmout.

* LN Nemůže posílení skupiny InBev ohrozit existenci menších pivovarů?

To je myslím značně nepravděpodobné. Český pivovarský trh už je víceméně konsolidovaný. Lidé už mají své oblíbené značky piva. Naopak malé pivovary mohou spíše do budoucna posilovat a překvapit tak své velké konkurenty.

Zdroj: Lidovky.cz | Autor: Jiří Böhm


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

MirEgg

úterý, 15. červenec 2008
23:33

MirEgg

Pane Veselý, vy sám dobře víte, že by český pivní trh nějakou velkou díru potřeboval, aby odtekl hnis z toho zaníceného vředu ;) Ovšem souhlas, SA k tomu není vhodným nástrojem :-)


napsal(a): MirEgg [Odpovědět]

Tchoř

úterý, 15. červenec 2008
21:12

Vlajkové pivo Stella Artois a specialita? Tak to mi nejde k sobě, pro mě je (alespoň v naší vlasti) asi provždy spojen s Braníkem (nyní Smíchovem), tvářícím se jako belgický originál...


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI