Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní pijani se sjeli na Knežihorské do Čeložnic

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivní pijani se sjeli na Knežihorské do Čeložnic

[pátek, 19. prosinec 2008]

Další úspěch u konzumentů získalo domácí pivo ze Bzence. Kněžihorské, ve sklepě vařené, si vybrali na svůj sraz členové celorepublikového spolku Beerborec. Šlo o pátý sraz, který se po čtyřech českých poprvé dostal na Moravu. Bylo to v Čeložnicích u Kyjova.

Organizátor pro sešlost zkušených pivních pijanů ze všech koutů České republiky vybral a zajistil právě pivo Radomila Patáka, které až na jednu výjimku nelze ochutnat v žádném hostinci. Čepovat je lze jen u něj doma ve sklepě. Sládek připravil čtyři druhy piva, jeden dokonce speciálně pro tuto příležitost.

Foto

Server beerborec.cz sdružuje všechny, kdo zachraňují za abstinenty průměrnou spotřebu piva v ČR, která dělá přibližně jedno pivo za den na osobu. Všichni zaregistrovaní si on–line evidují vypité půllitry a server jim vypracovává i statistiky. Ty jim umožňují i srovnání s ostatními pijany.

Zdroj: Hodonínský deník | Autor a foto: Zdeněk Šmýd


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Pavel Houser (tiscali)

úterý, 13. leden 2009
11:51

Alkoholismus starý miliony let

Alkoholismus je někdy pokládán za neduh specifický pro západní civilizaci, jakoby moderní. Ve skutečnosti má však konzumace alkoholu tradici dlouhou mnoho milionů let.
Již dávno před vznikem člověka nalezli první tvorové potěšení ze stavů, které jim ethanol navozuje. Nejde přitom o laboratorní experimenty, kdy jsou např. pavoukům podávány drogy a následně se zkoumá utkaná pavučina, afinita k alkoholu se objevuje i ve volné přírodě a zcela dobrovolně. Kde se ale vzala?
Těžko říct - vyšší živočichové pravděpodobně prostě disponují určitými individuálními rysy, které jim umožňují chovat se alespoň občas "jinak" než podle jednoduchých vzorců typu potrava-bezpečí-rozmnožování. Vyspělejší savci tedy dokáží zažívat subjektivně příjemné pocity i při činnostech, které nesouvisí s uspokojováním biologických potřeb, ba dokonce se jim často příčí.
Několik příkladů ze současnosti: Sloni bývají posedlí nakvašeným ovocem, v jižní Africe si libují zejména v plodech zvaných marula a opilí pak tančí na jedné noze. V zoologických zahradách prý dokonce někdy simulují nemoc, aby dostali léky rozpuštěné v alkoholu.
Sklon k alkoholismu mají krysy, naproti tomu navyknou na alkohol psy je údajně obtížnější. Alkoholu přivykají i koně, pracující dříve v pivovarech či v lihovarech. Opilí papoušci se dokonce chovají dost podobně jako lidé, různě drmolí a nesouvisle artikulují. Závislá zvířata jsou - opět podobně jako lidé - schopná pro alkohol udělat téměř cokoliv, plaší lesní tvorové typu jelenů se náhle nebojácně plíží kolem hospod.
Ke kvašení plodů a listů rostlin dochází v přírodě samovolně a již před miliony let se tedy také předkové člověka v té či oné podobě setkávali s ethanolem. I naši nejbližší příbuzní, lidoopi, s oblibou konzumují nakvašené tropické ovoce, které může údajně dosáhnout až koncentrace 5 % alkoholu - tedy jako pivní ležák.
O pravidelném kontaktu našich předků s alkoholem svědčí i fakt, že velká většina lidí vlastní gen, který je zodpovědný za syntézu alkoholdehydrogenázy - právě díky tomuto enzymu jsme schopní alkohol metabolizovat. Severoameričtí Indiáni o příslušný gen přišli v důsledku genetických mutací (sami žádné alkoholické nápoje nepili; Vikingové sice nazvali severoamerické pobřeží "Vinland", tedy země vína, jednalo se však o révu planou a místními obyvateli nevyužívanou), a proto s nimi později tak zatočila "ohnivá voda" evropských osadníků.
Pokud pomineme subjektivní příjemnost opilosti, jaké byly další příčiny obliby ethanolu u našich předků? Alkohol v první řadě působil jako dezinfekce a byl do určité míry zárukou zdravotní nezávadnosti. V hustě osídlených oblastech bez dostatečných zdrojů pitné vody byly dokonce alkoholické nápoje (později spolu s převařenou kávou a čajem) téměř jediným bezpečným pitím.
Při kvašení vzniká kromě alkoholu také oxid uhličitý. Pěnivé nápoje s vysokým obsahem CO2 přitom fungují obecně jako stimulátory a zlepšují náladu (i bez ohledu na alkohol, tj. popsaný efekt platí třeba i u koly). Zde je tedy další příčina obliby alkoholu.
V přírodě, včetně tropického pralesa, jsou ovšem zdroje alkoholu poměrně nahodilé a skutečně pravidelný přísun se našim předkům podařilo zajistit až mnohem později. Jaké dnes konzumované drinky mají nejdelší tradici?
Jednoduše kvasit mohou pouze nápoje s vysokým obsahem jednoduchých cukrů, což je podmínka, kterou nesplňuje planá vinná réva ani většina ostatního planého ovoce. Že by tedy nejstarším alkoholickým nápojem bylo pivo? Asi ne, v případě obilnin je totiž zase potřeba nejprve rozložit škrob. To lze uskutečnit např. pražením, ale třeba také fermentací slinami - ženy Inků takto z kukuřice připravovaly nápoj zvaný čiča, tj. zrna předžvýkaly a potom plivaly do kvasných nádob. To všechno jsou ale procesy vcelku komplikované.
Nejstarším alkoholickým nápojem tedy zřejmě bylo víno z datlové palmy, jejíž plody obsahují dostatečné množství cukru. Dalším kandidátem na tuto roli je pak medovina.
Pouhým kvašením bylo možné připravit nápoje do koncentrace asi 15 %, pak se kvasinky ethanolem otráví a samy hynou. Silnější dryáky se objevily až spolu s destilačními přístroji. Vikingové přitom u piva praktikovali zajímavou obdobu destilace, a to sice tzv. vymrazování. Ethanol má nižší bod tání než voda, proto zmrzlá složka obsahuje relativně více vody a zbytek piva se z hlediska alkoholu koncentruje.


napsal(a): Pavel Houser (tiscali) [Odpovědět]

Radomil Paták - pijan

úterý, 13. leden 2009
11:27

Tak jsem se ptal Verunky (moje manželka, povoláním zdravotní sestra) - za alkoholika je podle lékařů považován každý, kdo užívá alkohol pravidelně, bez ohledu na užité množství. Na základě výše uvedeného HRDĚ prohlašuji, že jsem alkoholik, potažno pijan a navíc (přestože si vypitá piva neeviduji) zcela jistě zachraňuji za abstinenty průměrnou spotřebu piva v ČR, protože moje spotřeba se určitě řadí vysoko nad republikový (současně i světový) průměr. Důvodem nedorozumění je asi obecně vžitá mylná představa alkoholika, jako pomočeného člověka ležícího v rauši někde ve škarpě. Není to způsobeno nemálo přemrštěnou kampaní proti alkoholu? Vždyť alkohol, zejména pivo a víno je starý jako lidstvo samo . . . A stále žijeme. Takže přátelé - na zdraví!


napsal(a): Radomil Paták - pijan [Odpovědět]

emu

sobota, 20. prosinec 2008
20:20

emu

to Kejna: Ty tisíce mrtvol můžou také znamenat cirhózy jater, infarkty a podobné radosti :)


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Kejna

sobota, 20. prosinec 2008
08:30

Kejna

to Moro: tak on to nakonec nebude takový trouba jak se zdálo a i když mi ta zpráva přišla vážně hloupá, tak omluva je celkem férová.
a protože je možné, že si pan novinář čte i tyto řádky dodávám, že beerborec opravdu není o tom, kdo je větší pijan či pyjan :-) .. dokonce je tam i pár nealkoholiků, já bych to nazval zvláštním spolkem idividuí, kteřá spolu sdílí slabost pro pivo a statistiku. To že jen to pivo nestačí, dokazují tisíce virtuálních mrtvol na BB.


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Adsense

15. květen 2024
12:42


posted by: Inzerce

Moro

pátek, 19. prosinec 2008
20:44

Moro

Odpověď redaktora je v příspěvku níže a já jen dodám, Radek Paták nevaří pivo ve sklepě, nýbrž v bývalé garáži.
A ještě - mimo reakce níže jsme si vyměnili pár myšlenek a naše korespondence skončila tímto jeho návrhem:

P.S. Nechte si projít hlavou téma, kterým bych si napravil reputaci. Třeba zasvěcené reakce beerborců na chuťové odlišnosti piv v republice a ve světě ve srovnání s Kněžihorským a také Švihákem (ať vezmeme obě regionální piva).


napsal(a): Moro [Odpovědět]

Moro

pátek, 19. prosinec 2008
20:41

Moro

Dobrý den, čerpal jsem z internetu, jak jste sám uvedl. Pokud Vás článek urazil, omlouvám se. Možná Vás to překvapí, ale můj záměr byl přesně opačný. V článku není uvedeno, že členové zachraňují abstinenty, ale že zachraňují republikový průměr, což je na serveru uvedeno. Kontaktovat Radka i Vás jsem samozřejmě mohl, ale kvůli drobné zprávě na pár řádků mi to přišlo zbytečné. Vycházet s internetových zdrojů už dnes patří k běžné novinářské praxi.
Nerad bych se dohadoval, ale myslím, že jediné, čím jsem mohl někoho urazit, je zmíněné slovo pijan, které bylo ovšem myšleno spíš s nadsázkou. Pokud se v budoucnu najde něco, čím bych si u Vás mohl napravit reputaci, ozvěte se. Rád Vám ukáži, že nejsem takový darebák, ale naopak fanoušek Kněžihorského i pivařů, kteří v pivě dokáží najít něco více.
Se skutečně přátelským pozdravem
Zdeněk Šmýd


napsal(a): Moro [Odpovědět]

Malakin

pátek, 19. prosinec 2008
18:58

Malakin

Já myslím, že to mohlo dopadnout ještě hůř: autor článku mohl namísto pijani klidně napsat alkoholici. :) Pokud by se totiž podíval na úvodní stranu BB, kde si přečte hlášku o tom, že není doporučována pravidelná konzumace více než 2 piv denně, a srovnal to s výkony některých borců, zjistil by, že 546 z celkových 999 borců tuto hranici překračuje. Co na tom, že se člověk považuje za milovníka piva. Pije-li více než dvě piva denně, a to pravidelně, jinak než alkoholikem jej skutečně nazvat nelze.

Autor to možná ani neměl v úmyslu, ale tímto článkem třeba trefil hřebík na hlavičku. Třeba se díky tomu někteří borci nad sebou zamyslí a omezí pití. A to bude jen a jen dobře. Ono totiž nějaké předhánění se v počtu vypitých piv už skutečně nemá s milováním piva nic společného...

Pozn.: Tak koukám, že zatímco jsem vkládal svůj příspěvek, už to naznačil i Jirka Kaňa, takže sorry za nošení dříví do lesa.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 19.12.2008 ve 19:07:46


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

jiri.kana

pátek, 19. prosinec 2008
18:43

jiri.kana

to Dwarf: Obávám se, že zatímco "piják" je označení člověka sice pijícího rizikově, leč ne ještě chorobně, "pijan" je už výraz pro alkoholika.
Taky mě zaujal tenhle poměrně ostrý odsudek hned v nadpisu.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Moro

pátek, 19. prosinec 2008
15:52

Moro

UŽ JSEM PSAL AUTOROVI ČLÁNKU:

Vážený pane Šmýde,
Reaguji na Váš článek "Pivní pijani se sjeli na Knežihorské do Čeložnic" - kde jste prosím čerpal informace? Koho jste kontaktoval a kdo je zdrojem Vašich úvah?
Beerborec je server sdružující milovníky piva a ne žádné zachraňovatele abstinentů.
Promiňte, ale slovo pijan mě uráží a nezlobte se na mě - nasralo mě.
Já jsem oním organizátorem srazu a mohl jste se obtěžovat mě minimálně kontaktovat. Mohl jste se obtěžovat kontaktovat Radka Patáka. Dle mě jste podklady čerpal z dalšího serveru pivni.info.
Nezlobte se na mě, ale tohle považuji za velmi neseriózní přístup.
Nežádám ani omluvy, ani nápravy, jen bych rád, aby jste byl tak laskav a obtěžoval se mi napsat, jak jste k těmto informacím přišel.
Děkuji za Váš čas a jsem s úctou


napsal(a): Moro [Odpovědět]

Dwarf

pátek, 19. prosinec 2008
11:13

Dwarf

no to je zase zpráva, já nikomu průměry nezachraňuju! a vůbec mě nějaké průměry nezajímají, vedu si jen svou statistiku... a nevím ani, co je 'pijan', za to mě to slovo uráží :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

umbob

pátek, 19. prosinec 2008
10:40

umbob

Sice s měsíčním zpožděním, ale přece jen sraz prorazil i do tisku:) Jinak na Moravě už se beerborci sešli ve Vojkovicích.Ikdyž ono je to už asi Slezsko :) Ostatní zúčastněné pijany zdraví pijan umbob :)


napsal(a): umbob [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI