Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V Česku se vaří výrazně méně piva

Co se píše o pivovarech a pivu


V Česku se vaří výrazně méně piva

[úterý, 4. srpen 2009]

Produkce pivovarů je letos nejnižší za poslední čtyři roky. V "tragickém" červnu některým poklesla až o desítky procent.

Tuzemské pivovary nemají za sebou dobré pololetí a zřejmě je nečeká ani dobrý rok. Výroba piva už druhý rok klesá. Tentokrát ne o desetiny procent jako loni, ale už o víc než šest procent a část výrobců má hodně velký problém.

Podle údajů, které mají HN k dispozici, klesla například v červnu produkce některých pivovarů až o několik desítek procent. Meziročně více piva uvařilo jen několik málo - především středních a menších - pivovarů.

Červen, který spolu s únorem ovlivnil celkové půlroční objemy prodeje nejvíce, postihl z velkých pivovarů především pražský Staropramen - jeho výroba klesla oproti loňskému červnu o 22 procent. Z menších třeba pardubický Pivovar Pernštejn uvařil v tomto srovnání o téměř padesát procent méně piva. Protivínský Platan vykázal pokles o více než 44 procent, krumlovský Eggenberg o skoro 41 procent.

Počasí i úbytek turistů

Letošní propad ovlivňují především nižší čísla prakticky všech velkých pivovarů a záchranou pro celkovou statistiku tak nejsou přibývající hektolitry u pivovarů, jako je například březnický Herold, jihlavský Ježek nebo i humpolecký Bernard.

Český svaz pivovarů a sladoven zveřejní svá kompletní čísla za první pololetí až koncem srpna, ale už nyní je podle výkonného ředitele Jana Veselého téměř jisté, že celkový propad produkce za první letošní pololetí dosáhne 6,5 procenta. A celý rok neskončí možná lépe.

"Není to ani v rozdělení podle velikosti pivovarů. Ani podle toho, že některá piva jsou drahá a jiná levná. Ukazuje se zkrátka, že některé pivovary dokáží čelit nepříznivé situaci lépe, jiné hůře," říká Veselý.

Hlavním důvodem poklesu produkce je podle něj počasí, které letos přálo pivovarníkům víc snad jen v dubnu. Veselý připomíná také negativní vliv výrazně ubývajících zahraničních návštěvníků, kteří se podle odhadu svazu podílejí na spotřebě piva v Česku 15 až 20 procenty.

"Na letošním poklesu českého trhu se podílí jak krize, tak chladné a velmi proměnlivé počasí. Do jaké míry se jednotlivé faktory na poklesu projevily, je však těžké odhadnout," přidává názor za velké pivovary mluvčí Staropramene Pavel Barvík. Počasí nikdo neovlivní, ale s vlivem krize chce dvojka trhu podle mluvčího bojovat mimo jiné i podporou podnikání svých obchodních partnerů - třeba poradenstvím při provozování značkových restaurací Staropramen Potrefená husa.

Jsou tu ale i další důvody obrovského propadu výroby, jaký zaznamenal v červnu například protivínský Platan z uskupení K Brewery. "Zastavili jsme pro nás nevýhodný export, nechceme vyvážet velké objemy za každou cenu. A v Platanu jsme to zatím nenahradili vyšší produkcí pro domácí trh, jako se nám už povedlo například v Jihlavě," reagoval manažer K Brewery Otakar Binder.

V Evropě stále první

Produkce českých pivovarů rostla až do rekordního roku 2007, kdy za první pololetí uvařily všechny pivovary celkem 9,9 milionu hektolitrů. Loni už pololetní číslo kleslo, ale tehdy ještě jen o půl procenta.

V Česku se už také dávno nemůžeme "chlubit" číslem 160 vypitých litrů piva na hlavu. V roce 1992 sice ještě tahle statistika uváděla údaj 166,8 litru, přepočtených na obyvatele včetně kojenců, ale za loňský rok už jde o průměr kolem 154 litrů. Přesto se ale stále jedná v Evropě o první místo.

Pokles spotřeby se přitom netýká jen Česka. Další pivní velmoc, Německo, hlásí za pololetí propad spotřeby o čtyři procenta na 49,3 milionu hektolitrů, což je podle Spolkového statistického úřadu nejnižší úroveň od znovusjednocení země.

Zdroj: HN Ihned.cz | Autor: Miroslav Petr

V Česku se vaří výrazně méně piva

[Pivovary] 07:43 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI