Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar v Černé Hoře končí s mecenášstvím

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar v Černé Hoře končí s mecenášstvím

[sobota, 17. říjen 2009]

Do kapsy sáhnou hlouběji od příštího roku sportovci i pěstitelé kultury na Blanensku. Pivovar Černá Hora jim totiž nepřispěje ani korunu. Letos přitom hlavní mecenáš Blanenska daroval nejrůznějším spolkům pět milionů korun. Příští rok však pivovarské peníze schlamstne státní kasa.

Od prvního ledna příštího roku se pivovary budou muset poprat s vyšší spotřební daní. Černohorský pivovar tak zaplatí státu o osmnáct milionů korun více než letos.

Na podporu sportu, kultury a pořádání nejrůznějších akcí tak nebudeme mít ani haléř. Bohužel jsme donuceni změnit původní filosofii, tou bylo žít s regionem a podporovat jeho rozvoj,“ je rozhořčený majitel pivovaru Jiří Fusek. Ten letos přispěl různým spolkům přes pět milionů korun. Pověstnou velkorysost pivovaru však stopne začátek nového roku.

Budeme muset zastavit některé naše plány. Je možné také to, že přijdou někteří lidé o práci,“ obává se Fusek. Pivovar se podle něj může zachránit tím, že dostane tradiční chmelový nápoj za hranice. Přesto ekonomická situace Fuskovi nedovolí, aby tak bohatě podporoval akce jako sportovní zápasy, start turistické sezony či kunštátský hrnčířský jarmark.

Pomocnou ruku v minulosti pivovar podal Kunštátským několikrát. „Cokoliv jsme potřebovali, pivovar nás podpořil. Dodával nám občerstvení a nápoje k akcím jako vánoční koncert houslisty Václava Hudečka nebo na tenisový turnaj starostů, kteří se do Kunštátu sjeli z celé republiky. Dále zaplatil všechno vybavení od židlí po obložení stěn restaurace v Kulturním domě, který jsme rekonstruovali,“ nastínil starosta Kunštátu Pavel Göpfert.

To, že pivovar končí s podporou, zasáhne citelně blanenský biketrial. „Bude to pro nás obrovská ztráta. Pivovar byl generálním partnerem celého seriálu soutěží, letos nám přispěl sto tisíc korun,“ mrzí manažera Radima Kakáče. Suma byla podle něj rozdělena mezi pořadatele soutěží. Za peníze mohli sportovci balancující na překážkách občas nakoupit náhradní díly na kolo nebo dostali příspěvek na výjezd na mistrovství světa. „Přes všechnu podporu, si musel každý soutěžící kvůli mistrovství v Číně zaplatit dvacet tisíc korun. Ministerstvo na úspěchy biketrialistů nehledí. Jsme pro ně bohužel malý sport. Získat peníze je těžké,“ dodal Kakáč.

Jméno jediného piva na světě, které neobsahuje žádný alkohol, nese klub boskovických fotbalistů. I klubu Forman možná pivovar nevpíchne finanční injekci. „Veškeré peníze, které jsme od Pivovaru Černá Hora získali, putovali na podporu mládeže. Mladým sportovcům jsme tak mohli zaplatit cesty autobusem na zápasy nebo vybavení jako jsou dresy a míče,“ řekl prezident Fotbalového klubu Forman Boskovice Pavel Holcner s tím, že o budoucí podpoře bude s majitelem pivovaru ještě jednat.

Chování černohorského pivovaru chápe i ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. „Spotřební daň se u piva nevytáhla jedenáct let. Nyní došlo k navýšení skokem, což je velmi náročné. Černohorskému pivovaru se nedivím,“ řekl Veselý.

Zdroj: Blanenský deník.cz | Autorka: Karolína Opatřilová


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

kopernik

pondělí, 19. říjen 2009
16:52

diky mocx...tedy delnicky dum vola!!


napsal(a): kopernik [Odpovědět]

CzechBeerMan

pondělí, 19. říjen 2009
07:55

CzechBeerMan

Koperníku , poradím Ti i když nejsem ani z Moravy, ale v Blansku jsme měli velkou stavbu čistíren a kanalizace . Nejlepší hospoda kde se skvěle najíš (okolo oběda) a napiješ je v Dolní Lhotě (cca. 3 km od Blanska), vaří hotovky, papání jak od maminky ..... a pokud chceš v Blansku jen na pivo , pak vlajkovou hospodu pivovaru Dělnický dům v Žižkově ulici .....


kopernik

neděle, 18. říjen 2009
12:05

omlouvam se ze nepisu k tematu..nicmene u piva samozrejme zustavam. Moc prosim kdo jste z Blanska poradte mi nejakou utulnou hospudku, kde si dam gulasek s peti a normalni pivo (nejlepe prave cernou horu nebo neco regionalniho (krome starobrbrbrbrna)Na beerborci je toho dost, ale cune aby se v tom vyznalo..diky Vam a naoplatku treba poradim ja Vam az pojedete do Lomnice nad popelkou


napsal(a): kopernik [Odpovědět]

siki

neděle, 18. říjen 2009
09:56

siki

Co je divného na tom, že se spotřební daň nevytáhla už 11 let? Vždyť v důsledku pozvolného a běžného zdražování jde do státní kasy stále více peněz.... Dáváme státu své peníze a on s nimi hospodaří. Špatně. Já mám nějaký příjem a s tím musím vyjít, když se mě pak příjem sníží (což se také stalo), tak trochu své výdaje omezím, ale nezačnu krást....Bohužel, naši zákonodárci neumějí vyjít s tím, co mají k dispozici, tak jediné, co potom udělají je to okrádání lidí, než aby začali šetřit a utrácet za nepotřebné krávoviny....Radši se nebudu rozčilovat, každopádně u volební urny mě už nikdy nikdo neuvidí....


napsal(a): siki [Odpovědět]

Adsense

14. květen 2024
19:32


posted by: Inzerce


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI