Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Louny z Ústí lepší než z Loun?

Co se píše o pivovarech a pivu


Louny z Ústí lepší než z Loun?

[středa, 27. leden 2010]

Heineken uklidňuje konzumenty po uzavření lounského pivovaru. Odmítá spekulace, že nakonec nechá otevřené jen Krušovice

Jaký kód musí být na etiketě lahve, aby měl člověk jistotu, že koupené pivo bylo opravdu vyrobené v Lounech?“ Problém řešil v prosinci na jednom pivařském serveru pan Pavel. „No a mám po problému, jestli je opravdu lounské pivo z Loun. Je to škoda!!!“ komentoval v pondělí Pavel předchozí debatu, která se po jeho příspěvku rozjela.

Ve stejný den totiž společnost Heineken oznámila, že s výrobou v lounském pivovaru končí. Všechno své pivo na severu Čech tak bude Heineken vyrábět na Ústecku. Ve Velkém Březně, kde se vaří tradiční Březňák, bude vznikat i pivo pod značkami Louny a stáčet se tu bude do lahví. V ústecké čtvrti Krásné Březno, kde se dělá Zlatopramen, se budou lounským pivem plnit sudy.

Pro lounské patrioty a štamgasty z hospod na Lounsku to není příjemná zpráva. „Nejsou z toho nadšení. Ale co se dá dělat," prohlásil majitel restaurace U Kaiserů v Lenešicích u Loun s tím, že jiné pivo jeho zákazníci zatím nechtějí.

Vedení Heinekenu po svém kroku doufá, že své zákazníky na Lounsku udrží. „Mezi značkami, které vyrábíme, je samozřejmě rozdíl. Zlatopramen je celostátně úspěšné pivo, zatímco Louny jsou značka regionální. Nicméně na Lounsku je pro nás klíčová a chceme ji udržet,“ zdůrazňuje mluvčí Heinekenu Kateřina Eliášová.

Náš sládek kvalitu ohlídá“ Výroba i odbyt lounského pivovaru v posledních pěti letech klesaly meziročně vždy o deset procent. Jestliže před 10 lety byl výstav mezi 200 a 300 tisíci hektolitrů, letos by už klesl pod 100 tisíc hektolitrů za rok. „Jedním z problémů bylo právě to, že se na lounské pivo množily stížnosti od zákazníků. Pivovar ve Velkém Březně a jeho zařízení bude zárukou, že si pivo udrží stálou kvalitu,“ uvádí Eliášová. Že pivo bude mít jinou chuť a pivaři se od něj odvrátí, se nebojí. „Výrobní postup se dá ohlídat, aby se chuť zachovala,“ dodala mluvčí.

Na druhou stranu je nutno ovšem podotknout, že do lounského pivovaru se neinvestovalo a nápojářská skupina Drinks Union, která Heinekenu pivovary v Lounech, Ústí a Velkém Březně prodala, dlouhodobě marketingově tlačila ústecké a posléze velkobřezenské pivo. Úpadek lounských značek může být důsledkem.

Soustředění výroby piv na Ústecku má zaručit vyšší kvalitu i pro lounské pivo také díky Petru Hauskrechtovi. Sládek už dohlíží na výrobu ve Velkém i Krásném Březně, neboť oba pivovary spolu úzce spolupracují. „Sládek, pan Hauskrecht, je natolik dobrý a zkušený, aby si Louny pohlídal.“ Zároveň Eliášová odmítla námitky, že firma Heineken potlačuje a ničí česká piva na úkor svých tradičních. Odmítá také spekulace, že v budoucnu hodlá vedení stáhnout pivní značky z Čech do jediného pivovaru - moderních středočeských Krušovic. „To musím vyvrátit. Právě pivovar ve Velkém Březně má být místem, kde chceme vyrábět jak Březňák, tak různá speciální piva. Pan Hauskrecht je takovým specialistou na speciály, staral se třeba o Zelené pivo ve Starobrně,“ zdůraznila Eliášová.

Argumentem pro budoucnost velkobřezenského pivovaru jsou investice. Nová linka za 8 milionů loni umožnila stáčet dvojnásobné množství piva. A rozšíření spilek, sklepů a tanků za 12 milionů dovolí letos zvýšit výrobu piva o čtvrtinu. Podle mluvčí Heinekenu mělo kritizované uzavření několika pivovarů v Česku právě investiční důvody, nikoliv potlačování tradičního českého piva. „V některých pivovarech, jako třeba v Kutné Hoře a Lounech, se do pivovarů snad 20 let nic neinvestovalo. A poloha pivovaru ve Znojmě (ten Heineken také uzavřel) blízko rotundy zase ztěžovala dopravu,“ shrnula potíže Eliášová.

***

* Heineken

V roce 1863 koupil Gerardus Adrian Heineken pivovar z 16.století v centru města Amsterdam. Nyní je budova muzeem Heinekenu, nový pivovar vznikl jinde. Hlavní ústředí firmy zůstalo v Amsterdamu. Největší pivovary v Nizozemí má firma v městech Zoeterwoude a Den Bosch Pivovar převzal část trhu na Slovensku, v Polsku, Rumunsku, Rakousku, Maďarsku, Srbsku, Černé hoře a v Česku. Piva patřící pod Heinekem jsou prodávána ve 120 zemích světa. Výstav v roce 2008 byl 162 milionu hektolitrů piva, v tomtéž roce měla firma tržby 14,3 miliardy eur.

* Heineken a Louny

V Česku Heineken ovládl v roce 2003 společnost BBAK, které patřil mj. pivovar Starobrno, pak následovala koupě pivovaru Královské Krušovice od společnosti Radeberger Gruppe. V roce 2008 po souhlasu Antimonopolního úřadu koupil koncern Heineken síť pivovarů společnosti Drinks Union (pivovary Kutná hora, Velké Březno, Ústí nad Labem, Louny). Prostřednictvím těchto značek se dostal do velkoobchodních řetězců. V červnu 2009 oznámila společnosti, že pivovary Kutné Hoře a Znojmě uzavře. V pondělí oznámila firma uzavření pivovaru v Lounech. Přemění ho na sklad. Firma Heineken přesunula výrobu z Loun do Ústí nad Labem - Krásného Března a do Velkého Března.

* Louny

Lounský pivovar byl založen v roce 1893. Od roku 1992 byl akciovou společností. Na podzim 2001 oznámily spojení dva největší severočeské pivovary Drinks Union (Velké Březno a Ústí) a pivovar Louny. „Tímto krokem se chceme bránit tlaku nadnárodních společností,“ řekl 10. října 2001 tehdejší obchodní ředitel pivovaru Radek Vincík. Pivovary se pod jednu firmu spojily o rok později. V Pivovaru Louny se dosud vyráběly značky: Louny světlé výčepní, Louny světlý ležák, Louny tmavé výčepní, Louny tmavý ležák, Louny Klasik, Louny Diamant.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autor: Tomáš Kassal

[Heineken] 12:16 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Slávista

čtvrtek, 28. leden 2010
09:07

Slávista

Výrobu prý nebudou koncentrovat jen do Krušovic. Velké Březno se stane místem pro výrobu specialit. O Krásném Březnu a jeho budoucnosti ani slova. Takže sbohem a šáteček. Mám takový návrh, možná sice trestně napadnutelný, ale co... Vytiskněme si tento článek a nalepme jej na cihlu. Pokud čas usvědčí Heinekeny ze lži, vrhněme článek i s cihlou na jejich podnikové ředitelství.
P.S.: Jo, tu cihlu sežeňme rychle, bude brzo potřeba ::cry


napsal(a): Slávista [Odpovědět]

Dedek

středa, 27. leden 2010
22:16

Dedek

Pani/slecna Eliasova za nic nemuze...jenom tupe tlumoci nazory tech blbecku, protoze ji za to plati. Kdybych ji mel posuzovat podle toho, co Heineken jejimi usty rika, musel bych si o ni myslet, ze sve praci bud vubec nerozumi nebo je tak hloupucka, ze si vubec neuvedomuje, co vlastne jeji zamestnavatel dela.
Nicmene na likvidaci Loun a Kutne Hory maji srovnatelny podil majitele DU, kteri je Heinekenu prodali. Po tom, co Heineken provedl na Slovensku, by mu totiz nikdo normalni uz nic neprodal.


napsal(a): Dedek [Odpovědět]

Adsense

14. květen 2024
14:27


posted by: Inzerce

Pavel R.

středa, 27. leden 2010
22:20

Pavel R.

to Dedek: Slečna Eliášová je velmi příjemná, ale má blbé zaměstnání. A DU prodal jeden majitel, který nebyl pivovarský, ale jen podnikatel. Takže šlo o prachy.


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

Honza Svetpiva.cz

čtvrtek, 28. leden 2010
07:32

Honza Světpiva.cz

to Pavel R.: A pan Fusek prodal Cernou Horu K Brewery protoze ma ty mlady kluky asi rad...je divny, ze v tyhle republice dela nekdo neco pro prachy....


Dedek

čtvrtek, 28. leden 2010
20:09

Dedek

to Pavel R.:
No tak jako tiskova mluvci byt prijemna musi:) Nejspis to dela pro penize, jinak by se takhle neztrapnovala.
No nevim, prodat neco, co jsem nekolik let budoval s tim, ze to ten po mne hned zavre... ne, to nebyl podnikatel...


napsal(a): Dedek [Odpovědět]

val

čtvrtek, 28. leden 2010
20:31

val

to Honza Svetpiva.cz: Nikoliv, divné je, že v téhle republice dělají všechno mnozí jen a jen pro prachy a za každou cenu.


napsal(a): val [Odpovědět]

Pavel R.

čtvrtek, 28. leden 2010
20:36

Pavel R.

to Dedek: Já to jen napsal slušně... :D


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

Petr F.

středa, 27. leden 2010
17:30

Paní nebo slečno Eliášová, pokud bych ty Vaše připitomnělý komentáře četl na WC tak by to působilo jako klistýr a to dvojitý. Jděte radši pracovat jinam a nekolaborujte s těmi Holandskými hajzli.


napsal(a): Petr F. [Odpovědět]

blackdog

středa, 27. leden 2010
18:50

to Petr F.: Já bych napsal hajzly, protože jsou pěkně natvrdlý. Jinak s obsahem souhlasím.


napsal(a): blackdog [Odpovědět]

moreli

středa, 27. leden 2010
14:53

moreli

Tak teď je na řadě Krásná Březno. Otázka je jen kdy ho zavřou. Ty kecy okolo už maj promakaný.


napsal(a): moreli [Odpovědět]

tomino

středa, 27. leden 2010
14:09

tomino

to sou kecy jak sviňa :D:D:D
"Pan Hauskrecht je takovým specialistou na speciály, staral se třeba o Zelené pivo ve Starobrně,“ zdůraznila Eliášová."

to je fakt speciál...vzít potravinářský barvivo a jebnout ho do piva :D
Hanba vám!!!


napsal(a): tomino [Odpovědět]

JR

středa, 27. leden 2010
14:06

Stalo se, čeho jsme se obávali, nejlepší pivovar, který oživil svůj sortiment výbornými speciály 13 a 16 stupňovými, zlikvidoval Heineken. Bohužel tento krok byl neodvratný již při vstupu tohoto hrobaře na tuzemský trh. Uvidíme, kolik zářezů na pažbě přibude, ale moc jich už být nemůže, ledaže by se podařila další expanze fuehrera s hvězdou ve znaku.


napsal(a): JR (Liftman(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Trhac

středa, 27. leden 2010
13:10

Trhac

Koukám, že sládek je celkem machr, když zvládá najednou vařit ve dvou pivovarech...tam to asi vypadá....


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI