Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Použitím pivovarských enzymů lze maximalizovat efektivnost a snížit náklady

Co se píše o pivovarech a pivu


Použitím pivovarských enzymů lze maximalizovat efektivnost a snížit náklady

[úterý, 16. únor 2010]

Úspora nákladů, minimalizace odpadů a maximalizace využití surovin jsou tři hlavní úkoly pivovarského průmyslu na celém světě. Spolu s poklesem prodeje piva, v první polovině roku 2009 v důsledku hospodářské krize, je stav kritičtější než kdykoli předtím.

Společnost DSM Food Specialities, významný výrobce doplňkových látek pro mezinárodní potravinářský a nápojářský průmysl, vytvořila velký počet návrhů k řešení změn podporujících výrobce v průběhu této obtížné etapy.

Výrobní proces a provozní náklady mohou být pomocí přípravku Brewers ClarexTM každoročně sníženy na 100 000 EUR na milion hektolitrů. Zvláštní kapalná prolinová endoproteáza, která je přidávána na začátku kvasného procesu, předchází vzniku chladového zákalu piva, jež je výsledkem precipitace polyfenolů a proteinů během skladování v chladu.(Původ této sraženiny byl prokázán jako výsledek vodíkové vazby mezi polyfenoly a frakcemi polypeptidů bohatých na prolin.) Prostředek specifickým způsobem hydrolyzuje bílkoviny přítomné v chladovém zákalu.

To umožňuje významně snížit stabilizační fázi výroby piva nebo dokonce vyloučit drahé, časově náročné prostředky, které jsou zároveň nepříznivé pro životní prostředí. Brewers ClarexTM umožňuje trvale udržitelnou výrobu bez nutnosti likvidace vytvářeného odpadu. Přičemž výsledkem je osmiprocentní snížení uhlíkové stopy způsobené výrobou piva, v porovnání s použitím klasických práškových stabilizátorů, jako je silikahydrogel a polyvinylpolypyrrolidon.

Zdroj: Agronavigátor | Autorka: Iva Hvízdalová


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

val

středa, 17. únor 2010
20:31

val

Však to je v pořádku a jsem za to rád, jen do toho, člověk se aspoň něco dozví a má větší rozhled. Můj příspěvek mířil na poněkud roztržitý příspěvek od emu.


napsal(a): val [Odpovědět]

emu

středa, 17. únor 2010
16:59

emu

takový článek bych sem ani nedával. běžný smrtelník jako já vůbec nemá šanci pochopit o co jde, max. někdo jako val, ač tomu viditelně taky nerozumí, si to vyloží jako další cestu do záhuby piva a bere to jako příležitost zase nadávat.


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Adsense

14. květen 2024
23:53


posted by: Inzerce

val

středa, 17. únor 2010
18:29

val

to emu: Běžný smrtelník val si maloměšťácky zanadává, načež mu někdo dané technologie znalý vyčiní a uvede věci na pravou míru, takže se val něco nového a podnětného dozví a je chytřejší, což jest rozkošné. Okolo postávající se posměváčci mohou nasadit pohrdavý úšklebek a jíti si pochutnat třeba na zaručeně pravých echt domácích uzeninách od fy Dolejší z Davle a u té příležitosti potajmu omrknouti výrobnu, kde jim čelist spadne až ke kolenům, co všecko se tam děje. Nebo si koupit z Hostivic distribuované zaručeně super parádní kvalitní česká vejce, což je obchodní název pro přerazítkované polské slepičí výdobytky ze zapařeného kamionu. A tak dále a tak dále. Tak proto.


napsal(a): val [Odpovědět]

Petr

středa, 17. únor 2010
19:30

Petr

to val: Vaše připomínky byly logicky a selskorozumsky správné a trefné, já jsem se nějakou shodou náhod dané problematice nějaký čas (roky) věnoval, tak jsem si dovolil Vaše tvrzení trošku poupravit. Proteiny v pivu jsou komplexní a složitá záležitost, proto dosud ne zcela přesně specifikovaná. Ovlivňují pěnivost, stabilitu pěny, plnost, zákaly, kvašení, dokvašování, alergenitu, atd. atd. atd., v podstatě vše :-)


napsal(a): Petr [Odpovědět]

Sekal

úterý, 16. únor 2010
17:03

Sekal

Jestliže to snižuje uhlíkovou stopu, napaří to EU všem pivovarům povinně.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

val

úterý, 16. únor 2010
07:40

val

Samé lahůdky koukám, je věru nač se těšit :-(


napsal(a): val [Odpovědět]

Petr

úterý, 16. únor 2010
08:17

Petr

to val: Naopak, nápad to není špatný, momentálním europivům to neublíží, spíš naopak - jestli celé proteiny specificky odfiltruješ silikagelem anebo je naštěpíš a zůstanou tam alespoň poly/oligo/peptidy - to raději volím tu druhou možnost. Jestli to je dokonce i levnější, není co řešit.

Méně znásilňovaných (dobrých) piv ze středních a malých pivovarů se tahle technologie zcela určitě nedotkne.

Pánové, zkuste někdy o tématu víc přemýšlet a nejen slepě odsuzovat všechno, co nezavání "hrncoidním" způsobem vaření piva.

Hezký den všem.


napsal(a): Petr [Odpovědět]

val

úterý, 16. únor 2010
11:11

val

to Petr: Ale dotkne, hned co daná technologie dostatečně zlevní, budou to tam sypat všeci.


napsal(a): val [Odpovědět]

Petr

úterý, 16. únor 2010
12:47

Petr

to val: Ti, kteří pivo nestabilizují pomocí PVPP nebo silikagelu, nemají sebemenší důvod sáhnout po této "nové" endopeptidasové technologii.


napsal(a): Petr [Odpovědět]

val

úterý, 16. únor 2010
15:34

val

to Petr: Nj, asi máte recht. Akorát se obávám toho, kolik takových poctivců zbyde. Pár let a bude dnešní gambáč považován za lahůdku.


napsal(a): val [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI