Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Vyprahlá Kutná Hora hledá svého pivovarníka spasitele

Co se píše o pivovarech a pivu


Vyprahlá Kutná Hora hledá svého pivovarníka spasitele

[pátek, 26. únor 2010]

Cesta k obnově vaření piva v kutnohorském pivovaru začíná nabývat konkrétnějších obrysů. Radní města totiž v úterý odsouhlasili vyvěšení záměru na jeho pronájem.

Základní kritéria jsou cena nájmu (minimálně dva a půl milionu korun ročně) a pronájem objektu na patnáct let za účelem výroby piva plus související služby,“ uvedl starosta Kutné Hory Ivo Šalátek s tím, že by záležitost měla být definitivně vyřešena na schůzi zastupitelstva 16. března.

Ačkoliv o pronájmu rozhoduje ze zákona pouze rada města, musí se zastupitelé vyjádřit k případnému odkupu pivovarské technologie od společnosti Heineken. Nabízená cena je však podle dostupných informací jen stěží akceptovatelná. Městská společnost Tebis prodala technologii před několika lety za čtyři miliony korun. Heineken za ni údajně nyní požaduje téměř třicet milionů.

Ukončení výroby piva v kutnohorském pivovaru oznámila společnost Heineken v červnu minulého roku a produkci značky Dačický následně přesunula do Velkého Března. Rozhodnutí nadnárodního gigantu přitom vyvolalo značnou nelibost místních konzumentů, která vyvrcholila uspořádáním protestní demonstrace.

Budoucnost vaření zlatého moku v Kutné Hoře by však ani bez Heinekenu a jeho technologie nakonec neměla být ohrožena. Pivovarníci totiž o čtyři sta let starý objekt ve vlastnictví města projevili zájem takřka okamžitě. To, co je podle starosty na investici v Kutné Hoře láká nejvíce, je tradice pivovaru sahající až do 16. století a marketingově cenná známka Kutné Hory.

Ve Vlašském dvoře prý zanechal svou vizitku i známý český podnikatel Stanislav Bernard.

Zdroj: Deník.cz | Autor: Martin Vaněk


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

VozechV

pátek, 26. únor 2010
11:59

VozechV

Sice nevidím do jejich vzájemných smluv. Ale pokud jsem si informace správně poskládal, tak se může situace vyvíjet ve prospěch pivařů.

Město vlastní budovy a nepředpokládám, že by měl Heineken páky jak do smlouvy dát odstavec o zákazu výroby piva v daných prostorách.

Technologie je stejně víceméně zastaralá a to co mohlo být užitečné je už možná i odvezené. Ruch v pivovaru po zavření tomu nasvědčoval.

Nový nájemce nebude tudíž omezen starou technologií a může tam pořídit novou, nebo repasovanou z jiného koutu světa.

Možná nebude od počátku dělat shodnou velikost výstavu co tam byla, třeba začne postupně technologicky budovat, tak jak plánuje například Chotěboř. Takže zpočátku postaví kapacitu na nějakých 25.000 hl, což je můj odhad na možné okamžité vstřebání na místní trh a pak se uvidí.

Co nevím, je kdo vlastní značku - ale to lze zjistit na registru, kdo má zájem.

A pokud by to byl třeba pivovar Bernard, tak nemám žádné obavy o kvalitu a budoucnost budoucího Kutnohorského piva. A už vůbec si nemyslím, že by tam vyráběl pivo Bernard.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 26.02.2010 ve 11:59:34


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

Sekal

pátek, 26. únor 2010
12:08

Sekal

to VozechV: Tak třeba ve Znojmě ty páky má, jestli se nepletu. Značku Dačický a Lorec má také. To s tím Bernardem byl povzdech nad Bernardem, který mé chuťové buňky neoslovil. Nicméně si myslím, že by Bernard určitě hrál na patriotismus kutnohořanů, sice nevím, jak se mu vede s břeclavským pivem, ale třeba Rebelu se sázka na patriotismus v HK vyplatila. Já sám, maje chalupu nedaleko KH, pevně doufám, že se začne vařit co nejdříve. Třeba Pána z Heslova, i když je název komlikovaný.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Trhac

pátek, 26. únor 2010
11:08

Trhac

Tak třicet mega je celkem dost, ale když by se zastupitelé trošku zamysleli z dlouhodobějšího hlediska, tak se jim to vyplatí...ovšem to, že to kdysi prodali za pár korun se jim opravdu povedlo....No kéž by sehnali pronajímatele co by to tam zase rozjel ve velkém, protože mini není pro takovej pivovar zrovna obnovení tradice....


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

Adsense

23. květen 2024
15:57


posted by: Inzerce

Sekal

pátek, 26. únor 2010
10:07

Sekal

Tak hlavně aby tam Bernard nezačal vařit Bernard.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Rovermania

pátek, 26. únor 2010
08:56

Rovermania

Skvělá zpráva - pokud možno doufám, že by se jednalo o obnovu piva v podobě průmyslového menšího či středního pivovaru a nikoliv v podobě restauračního minipivovaru (jak by si představitelé Heinekenu přáli)


napsal(a): Rovermania [Odpovědět]

Krišot

pátek, 26. únor 2010
11:01

Krišot

to Rovermania: Bohužel Hajneken má do toho co mluvit, takže velkým optimistou moc nejsem. Samozřjmě pro ortodoxní pivaře minipivovar nic neřeší.


napsal(a): Krišot [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI