Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Konec uniformního piva?

Co se píše o pivovarech a pivu


Konec uniformního piva?

[středa, 16. červen 2010]

V poslední době se na pivním trhu odehrály tři významné věci, které spolu nesouvisí pouze zdánlivě. Nedávno vznikla aliance P. I. V. (Pivně Inteligentních Výčepů), která sdružuje menší hospody, nabízející regionální značky.

Další dvě informace se týkají krušovického pivovaru: nejdříve s velkou pompou oznámil zavedení jedenáctistupňového piva, které „má chutnat jako dřív“, a minulý týden pak tentýž pivovar oznámil kompletní rebranding exportní edice – ta se od klasické české edice liší tím, že je na něm erb české koruny a vyobrazena medaile ze světové výstavy.

Těmito symboly se hlásíme k historii, původu a dlouhodobé tradici vaření piva, která potvrzuje unikátnost krušovických piv,“ vysvětluje Martina Pastorová, exportní manažerka společnosti Heineken, jež pivovar Krušovice vlastní. Ano, toho Heinekenu, který proslul jako symbol „europiva“, čili univerzálně přístupné příchuti, která nikoho neurazí, ale nikoho také nenadchne.

Co se týče Jiřího Bejčka Stehlíčka (majitel jedné z pražských hospod, sdružené v alianci P. I. V.), tak ten slovo „europivo“ používá jako nadávku. Podobně jako můj kamarád Pavel Hrabina, který o europivech v krásné klausovské narážce mluví jen jako o „prázdných a falešných“. Podobně jako spousta dalších (nejen) pivařů, kteří víc než kdy jindy dokážou ocenit neunifikovanou chuť, ale regionální odlišnosti. V oblasti komerční komunikace a reklamy si nakonec význam lokální kreativity uvědomují už dávno – Art Director’s Club Europe ji dokonce programově podporuje.

I pivovary (tedy některé) si zkrátka uvědomily, že snažit se oslovit zákazníky prostřednictvím univerzální chuti je v dlouhodobém hledisku podobně marné jako snaha obléct všechny lidi na světě do uniforem. Lidé se chtějí odlišovat a chtějí mít možnost volby – to je nezpochybnitelný fakt, navzdory nafouknutým rozpočtům, které byly do definice a složení europiva investovány.

Lidé mají dost piv, která jsou v podstatě stejná: neurazí, ale nepotěší. Chtějí pivo, jež má chuť, vůni, barvu a které je radost pít,“ soudí hostinský Jiří Bejček Stehlíček. Je to špatná zpráva pro velké pivovary, pro které je strukturované portfolio jen zvýšením nákladů, a dobrá zpráva pro všechny ostatní.

Zdroj: Strategie.cz | Autor: Zdeněk Strnad


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

jiri.kana

čtvrtek, 17. červen 2010
19:16

jiri.kana

Jenže kromě toho, že se lidi chtějí odlišit, tak se zároveň touží i zařadit...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Dan

čtvrtek, 17. červen 2010
17:13

Dan

A není náhodou to pivo co "má chutnat jako dřív", desítka?


napsal(a): Dan [Odpovědět]

DanD

čtvrtek, 17. červen 2010
14:00

DanD

Tlak konkurence nutí už i giganty měnit svoji politiku. Byl jsem překvapen, když jsem viděl, že Radegast začal dodávat kvasnicovou 14°. Je to příjemné oživení a náklady mu tím určitě nijak zásadně nestoupnou - jen prostě kmenovou várku, která mu vyteče z CKT, neprožene filtrací, HGB a pasterem. Takže na tom možná i něco ušetří.


napsal(a): DanD [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI