Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivo v reklamě zachraňuje Kladrubáky. Ale je to fikce

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivo v reklamě zachraňuje Kladrubáky. Ale je to fikce

[úterý, 3. srpen 2010]

V hlavní roli starokladrubští koně. A pivo. Jedna z nejslavnějších firem v Česku, Plzeňský Prazdroj, spojila pivo s kladrubskými koňmi. V reklamě na nejoblíbenější český nápoj ukazuje reklama příběh zachráněného starokladrubského stáda koní.

Hlavním motivem nového televizního spotu je záchrana slavného chovu kladrubských koní, významné české národní kulturní památky, zapsané na seznamu kulturního dědictví lidstva UNESCO, který v první polovině minulého století málem zanikl.

V reklamních kampaních chceme ukazovat běžné hrdiny, kteří vždy dělají to, čemu věří a co je správné - stejně tak jako naši sládci od dob Josefa Grolla - roku 1842,“ řekl Karel Kraus, manažer značky Pilsner Urquell. Spot tak volně navazuje na předchozí reklamy s významnými osobnostmi nebo momenty české historie. Historikové, kteří se zabývají koňmi, však říkají, že podobný příběh se ve skutečnosti nestal.

Opravdu mě to překvapilo. V historických pramenech se o podobném příběhu v tomto roce vůbec nepíše. Podle mého je to mystifikace,“ řekla uznávaná hipoložka Lenka Gotthardová. Zároveň ale přiznává, že po rozpadu Rakousko - Uherska byl chov koní ohrožen.

Tvůrci měli samozřejmě určitou volnost, ale jistý reálný základ reklamní spot má. Ve dvacátých letech minulého století zachránil poslední dva vrané starokladrubské hřebce profesor Bílek. Tenhle motiv jsme tvůrcům nabídli. Na tři čtvrtě minuty jsme ale museli zvolit samozřejmě kompromisy,“ říká ředitel Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem Jan Höck.

Čtěte také:

Příběh z hřebčína pomáhá prodávat plzeňské pivo

Kladruby jsou každý den v televizi. V hřebčíně se totiž točila reklama, která je volně inspirovaná historickými událostmi

Málokdy se stane, aby byl Pardubický kraj vidět dennodenně na televizních obrazovkách. Prodejním tahákem se pro Pilsner Urquell stali starokladrubští koně z Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. „Oslovila nás reklamní agentura, které pro plzeňský pivovar reklamu točila. Nápad se nám zalíbil, proto jsme zapůjčili koně a svolili s natáčením v hřebčíně,“ řekl ředitel Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem Jan Höck.

Filmaři obsadili hřebčín v červnu na dva dny. Kromě Kladrub se natáčelo ještě v Kolíně, scény z hospody se pořizovaly v malé vesničce Bratčice.

Trochu problém byl s koňmi, které jsme do reklamy zapůjčili. Oba umí perfektně chodit do přepravníku. Jejich ochota ale byla v tomhle případě na závadu. Ze spotu má být vidět, že se jim tam nechce. Museli jsme je lehce zastrašovat, aby se do přepravníku báli jít,“ popsal natáčení Höck.

Jako každá reklama i „napínavý“ příběh s koňmi je především pohádka.

Když jsem reklamu viděla, úplně jsme se vyděsila a ověřila si fakta v kronice. Nic takového se v roce 1922 v hřebčíně nedělo,“ řekla uznávaná hipoložka Lenka Gotthardová.

Přesto však reklamní spot není zcela smyšlený. Starokladrubští koně patřili k výdobytku rakousko - uherského mocnářství. Všechno, co se týkalo Habsburků, bylo nepopulární a nechtěné, takže byl chov, založený císařem Rudolfem II., několikrát ohrožen a hrozila mu likvidace.

V Kladrubech panovala po roce 1918 nenávist proti všemu habsburskému a obrátila se i proti stádům koní z bývalého c.k. dvorního hřebčína. Kočí v reklamě představuje bezejmenného hrdinu, který v sobě najde dost síly k velkému činu ve chvíli, kdy je ohroženo něco, co má hlubokou a trvalou hodnotu,“ řekl mluvčí pivovaru Jiří Mareček.

Pětačtyřicetivteřinovým minifilmem, který spojuje koně s pivem si hřebčín přišel na několik stovek tisíc korun. Šéf hřebčína nepopírá, že peníze, které si hřebčín reklamou vydělal, jsou vítaným přivýdělkem. „Peníze skončí v provozu hřebčína. Pořád je co opravovat. Jezdíme s koňmi na závody ve spřežení i mimo republiku. Část peněz skončí jistě na pokrytí těchto nákladů,“ řekl Höck.

Příběh z Kladrub je už druhým případem, kdy pivovar sáhl po námětu do regionu. Před dvěma lety přiměl pivovar holického rodáka Emila Holuba vypít plzeňské pivo u Viktoriiných odopádů.

Emil Holub patří mezi velké Čechy, kteří mají význam pro národní historii, protože dokázal něco mimořádného, co inspirovalo mnoho dalších a co je předmětem národní hrdosti,“ vysvětlil výběr osobnosti Mareček.

FAKTA Holub a reklama

Kromě koní, kteří nyní propagují pivo v televizním spotu, byl před dvěma lety hlavním reklamním hrdinou plzeňského Prazdroje holický rodák cestovatel Emil Holub. Muže, který pije Prazdroj u Viktoriiných vodopádů, ztvárnil pražský herec Karel Dobrý.

Africkému muzeu Emila Holuba však reklama zásadně nepomohla. „Z pohledu návštěvnosti určitě ne. Chtěl jsem využít Prazdroj k delší spolupráci a sponzoringu, ale firma odmítla,“ řekl Vítězslav Vondrouš, ředitel Kulturního domu v Holicích, který má Holubův památník na starosti.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autor: Stanislava Králová


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Lucie

neděle, 26. září 2010
14:14

Lucie

Jsem znechucená z toho, že v této chvíli, kdy těmto koním jakož národní památce opravdu konce hrozí v podobě rozprodeje, si udělá pivovar reklamu na základě záchrany tohoto chovu díky jeho pivu a ve skutečnosti dostane hřebčín jen pár set tisíc místo třeba dlouhodobého sponzoringu, který by tento chov koní opravdu z louže vytáhl..a nejsem jediná, komu připadá, že To právě reklama naznačuje..
pivo mám ráda, ale tohodle už se nedotknu..


napsal(a): Lucie [Odpovědět]

Dan

neděle, 26. září 2010
14:28

Dan

to Lucie:
Plzeňskému pivovaru vůbec nejde o koně. Stejně jako v předešlých reklamách, potřebuje jen silné téma, něco co se dotýká naší historie, našeho vlastenectví, aby mohl ve svých lživých reklamách oblbovat lidi a stále je ujišťovat, že v důležitých momentech byl PU vždy u toho...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Adsense

6. červen 2024
15:55


posted by: Inzerce

Krišot

neděle, 15. srpen 2010
16:26

Krišot

To je jako když točili reklamu Bedřich Smetana a Pilsner Urquell. Jen Bůh ví, jestli se ve své době Smetana vůbec někdy napil plzně. Jednak tehdy nebyla všude jako dnes a jednak Smetana pivu neholdoval. :-?


napsal(a): Krišot [Odpovědět]

Chody

neděle, 15. srpen 2010
20:32

Chody

to Krišot:
A jednak se narodil v pivovaru v Litomyšli, kde sládkoval jeho otec


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Krišot

pondělí, 16. srpen 2010
06:00

Krišot

to Chody: Tak vidíš, to mi nějak uniklo. To ale neznamená, že se při skládání inspiroval plzeňským jako v té reklamě.


napsal(a): Krišot [Odpovědět]

Ondřej

neděle, 15. srpen 2010
15:12

Hrdost by snad stačila lidská?!Místo piva si dám rači sangrii,netěžknou z ní nohy a pro příklad "hrdiny" si dojdu dál.


napsal(a): Ondřej [Odpovědět]

Pepa

úterý, 3. srpen 2010
14:58

pepa

Má vůbec smysl tohle komentovat..??? Jdu si dát Vyškovskou jedenáctku!


napsal(a): Pepa [Odpovědět]

Jakubisko

úterý, 3. srpen 2010
13:32

Plzeňským chemikům teče do bot a tak si vypůjčují a fabulují...


napsal(a): Jakubisko [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI