Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovary Heinekenu Česká republika rozšiřují exkurzní trasy

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovary Heinekenu Česká republika rozšiřují exkurzní trasy

[úterý, 17. srpen 2010]

Novinky pro návštěvníky pivovarů připravily na letošní sezónu pivovary patřící Heinekenu Česká republika. Od začátku července rozšířil Královský pivovar Krušovice prohlídkovou trasu a nově zpřístupnil pivovarskou kapli. Návštěvníci si mohou v rámci exkurze prohlédnout i expozici věnovanou historii pivovarnictví. „K vidění jsou různé předměty, které byly v minulosti používány k výrobě piva, a najde se mezi nimi řada historických zajímavostí. Novinkou je také schránka pro milovníky geocachingu, umístěná přímo ve dvoře pivovaru,“ říká Josef Helebrant, specialista na prohlídky pivovarů společnosti Heineken Česká republika.

V rámci exkurzí mohou v Krušovicích návštěvníci také ochutnat piva, která se v pivovaru vaří. Aktuálně je to zejména nová Desítka, teprve nedávno uvedená na trh, dále polotmavý třináctistupňový Staročeský Malvaz. „Na výběr je u těchto piv filtrovaná i nefiltrovaná podoba,“ upřesňuje Josef Helebrant. Zpřístupněna je nyní také unikátní pivovarská kaple. „Krušovický pivovar je jedním z mála pivovarů, který má vlastní kapli. Ta je obvyklá u bývalých klášterních pivovarů, Krušovice jsou jediným původně světským pivovarem s kaplí,“ uzavírá Josef Helebrant. Již loni byla otevřena nová část prohlídkové trasy věnovaná bednářství, dále se expozice rozrostla o sbírku nápojového skla v tzv. Bambousku – v prostoru bývalé restaurace z přelomu 19. a 20. století s výmalbou ve stylu Mikoláše Alše a s českými rýmovačkami.

Na své si přijdou také zájemci o prohlídku pivovaru Starobrno. „Exkurzní trasu jsme rozšířili o stáčírnu speciálních plastových lahví známých pod označením Maxilahve, která je v České republice jediná. Nad linkou byl zpřístupněn ochoz a lidé si tak mohou velmi detailně prohlédnout celý proces vyfukování lahví a stáčení piva do nich,“ vysvětluje Josef Helebrant. Vedle nové unikátní linky uvedené do provozu letos v dubnu, jejíž vybudování přišlo na sto milionů korun a při plném provozu dosahuje tzv. štítkovacího výkonu 14 tisíc lahví za hodinu, si dále lidé mohou prohlédnout například jednu z nejmodernějších varen v Evropě, uvedenou do provozu právě před 2 lety.

Své brány návštěvníkům také pravidelně otevírá pivovar Velké Březno, jehož tváří je již přes sto let Václav Cibich. Historie tohoto malebného pivovaru je velmi bohatá a sahá až do počátků 17. století. Exkurze zahrnuje kompletní ukázku klasické technologie vaření českého piva.

Většina zájemců o prohlídky pivovaru jsou cizinci a tak spolupracuje především Královský pivovar Krušovice na rozvoji spolupráce s řadou specializovaných turistických kanceláří, které se orientují na pobyty zahraničních turistů v České republice. Aktuálně lze exkurze absolvovat nejen v češtině, ale i v angličtině, němčině, ruštině, francouzštině a nejnověji i ve španělštině.

Zdroj: Listy jižní Moravy

[Heineken] 13:47 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI