Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Plzeňský Prazdroj staví na hanáckém ječmeni. Nakoupí jej za 150 milionů korun

Co se píše o pivovarech a pivu


Plzeňský Prazdroj staví na hanáckém ječmeni. Nakoupí jej za 150 milionů korun

[čtvrtek, 10. březen 2011]

Plzeňský Prazdroj dokončuje na Hané výkup ječmene z loňské sklizně. Každým rokem nakupuje na Hané zhruba 36 tisíc tun ječmene a hanáckým zemědělcům zaplatí až 150 milionů korun. Každoročním odběrem zhruba stejného množství ječmene za ceny na horní hranici Plzeňský Prazdroj podporuje dlouhodobou spolupráci s hanáckými ječmenáři.

Díky spolupráci s plzeňským pivovarem mohou pěstitelé zajistit dostatek kvalitního sladovnického ječmene těch odrůd, které jsou potřeba pro vaření podle definice chráněného zeměpisného označení České pivo.

"Potřebujeme zajistit ječmen nejvyšší kvality pro naše piva a dlouhodobě omezit rizika nedostatku kvalitního ječmene. Nakupujeme přímo v České republice, kde přibližně dvě třetiny našich potřeb pokrýváme napřímo od farmářů a třetinu od obchodních družstev a obchodníků," říká Václav Abraham z nákupního oddělení Plzeňského Prazdroje.

Nyní nákupčí z Plzeňského Prazdroje dokončují na Hané výkup ječmene z loňské sklizně. "Již v lednu jsme tu měli nakoupeno asi 20 tisíc tun, tedy přes polovinu obvyklého objemu. Naše dlouhodobé závazky vůči zemědělcům dodržujeme a skutečně vykoupíme zhruba stejné množství jako v předešlých letech. Jsme zase rádi, že čeští zemědělci nám umí vypěstovat plodiny té nejvyšší jakosti, abychom mohli vařit naše piva podle tradičních receptur," vzkazuje Hanákům Václav Abraham.

V porovnání s trhem přitom Prazdroj za ječmen platí ceny na horní hranici. Má totiž zájem o dlouhodobé a oboustranně výhodné vztahy s pěstiteli při produkci odrůd sladovnického ječmene vhodných pro vaření Českého piva. Toto označení nosí značky Pilsner Urquell, Gambrinus, Radegast i Velkopopovický Kozel.

Potvrzuje to i jeden z největších dodavatelů Prazdroje, zemědělské družstvo Senice na Hané. "Pro zajištění vysoké kvality sklízených obilovin jsme vybudovali areál posklizňové úpravy a skladování zrna. V kombinaci s kvalitní agronomickou službou tak dokážeme plnit požadavky nejnáročnějších odběratelů včetně Plzeňského Prazdroje. Na vztahu s ním si ceníme zájmu o dlouhodobou spolupráci a snahu zohlednit vynaloženou práci v ceně zboží. Dosavadní spolupráci hodnotíme velmi dobře a věříme, že odběratel bude ctít stávající trend nákupu českých odrůd od českých farmářů a tím dále prohlubovat již vytvořené vztahy," shrnuje jednatel senického družstva Antonín Hlavinka.

Zdroj: Zpravodajství Olomouc.cz

[SABMiller] 07:23 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Vitasek

pátek, 11. březen 2011
00:46

Nějak se nemohu zbavit dojmu, že čtu článek ze Zemědělských novin tak kolem roku 1971. "Nyní nákupčí z Plzeňského Prazdroje dokončují na Hané výkup...", "V kombinaci s kvalitní agronomickou službou tak dokážeme plnit požadavky nejnáročnějších odběratelů...", "bude ctít stávající trend nákupu českých odrůd od českých farmářů a tím dále prohlubovat již vytvořené vztahy".

Neuvěřitelné.


napsal(a): Vitasek [Odpovědět]

Dan

čtvrtek, 10. březen 2011
20:53

Dan

Dvě třetiny nakupují od českých farmářů a třetinu od obchodníků...
Nejsou to náhodou obchodníci z Číny? :D


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Adsense

23. květen 2024
22:11


posted by: Inzerce

h.p

čtvrtek, 10. březen 2011
13:49

Nějak teď nevím..maj vlastně Afričani nějakou vlastní sladovnu v republice?Poučte mě,kde? /Taky proč by kupovali ječmen,že../


napsal(a): h.p [Odpovědět]

pechi

čtvrtek, 10. březen 2011
14:17

pechi

to h.p: Maj v areálu Prazdroje. Vedle historické sladovny z 19. století (dnes nevyužívaná ke sladování, možná ke skladování) vyrostla v roce 1984 sladovna krabicoidní nová, jejíž kapacita plně postačuje pro celej koncern v tuzemsku.


napsal(a): pechi [Odpovědět]

Tchoř

pátek, 11. březen 2011
00:08

to h.p:
Plzeňský Prazdroj má v ČR dvě sladovny: Plzeň - roční výroba cca 85 000 t sladu a Nošovice - cca 35 000 t sladu; export žádný, vše pro svoji vlastní potřebu. Po skupině Soufflet je PP v ČR na druhém místě v objemu výroby sladu (okolo 20 % celkové produkce v ČR). StarBev ani Heineken (už) v ČR sladovny nemají.


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

pechi

pátek, 11. březen 2011
08:32

pechi

to Tchoř: jo na Nošovice jsem zapomněl, dík.


napsal(a): pechi [Odpovědět]

Masakr

čtvrtek, 10. březen 2011
08:34

Taková škoda,takhle dobrej ječmen vyplácat na hnusný patoky:-(


napsal(a): Masakr [Odpovědět]

Tchoř

pátek, 11. březen 2011
00:10

to Masakr:
plný souhlas!!!


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI