Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivo budou vyrábět v jedné hale

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivo budou vyrábět v jedné hale

[čtvrtek, 13. duben 2006]

K zemi se poroučí stará i nová stáčírna a současná bednárna. Turistům přibudou parkovací místa a některé návštěvnické trasy povedou celým areálem včetně nových částí výroby.

Rozsáhlá výstavba v plzeňském pivovaru neskončí ani v dalších pěti letech. Podle studie přestavby 58hektarového areálu by velká část staveb včetně některých pivovarských dominant měla ustoupit obří hale, kde bude veškerá část výroby vyjma vaření piva. Dále tam budou sklady a distribuce. Komplex o rozloze kolem 60 tisíc metrů čtverečních bude největší výrobní halou v Plzni. První třetina gigantu bude stát už v polovině letošního října. V této části se objeví hlavně nová stáčecí linka plechovek a lahví. Investice bude kolem miliardy korun. "Příští rok by měl být rokem stabilizace a v roce 2008 se má podle generelu pokračovat druhou etapou rozšiřování této haly. Jestli tomu bude skutečně tak už v roce 2008 a přesně jaké výrobní linky se v druhé části haly objeví, se bude rozhodovat právě v příštím roce," vysvětlil šéf výroby plzeňského pivovaru Jaroslav Gubiš. Podle vedoucího stáčíren Ladislava Procházky se v další části s největší pravděpodobností objeví linka na plnění sudů. "Ta se sem buď přestěhuje ze současné staré stáčírny, nebo se koupí zcela nová. Ta současná má zatím dostatečné kapacity a provoz je celkem hladký, ale bezproblémová životnost těchto zařízení končí po deseti patnácti letech. Těch se linka právě dožívá, tak uvidíme," řekl Procházka. V druhé etapě výstavby ustoupí nové hale objekt bednárny a právě stará stáčírna, která slouží od roku 1967. Té už nebude třeba. Bednáři se přestěhují blíže ke spodní bráně pivovaru. "Počítá se, že by byli u varny v prostoru takzvaného starého výstavu, kde bývá velká scéna při Pilsner Festu. Dílna bednářů se pak bude moci stát součástí návštěvnických tras pivovaru," řekl manažer firemní značky Plzeňský Prazdroj Vladimír Jurina s tím, že přestavbou se dočká změn veškerá turistika v pivovaře. Ten se více propojí se svým okolím a v areálu bude i více parkovišť pro návštěvníky. Jedno vznikne například v prostoru takzvané nové stáčírny. I ta ustoupí nové hale. V generelu rozvoje vedou některé návštěvnické trasy hluboko do areálu. Míří třeba do bývalé správní budovy Gambrinusu, pivovarského učiliště, staré sladovny, ale i do nové výrobní haly. "Jsme asi jediný pivovar na světě, který veřejnosti ukáže téměř celý proces výroby piva," dodal Gubiš. Jediné, co zatím pivovar nehodlá zpřístupnit, je vodárenská věž. Obnova areálu souvisí s plánem zvyšovat produkci piva Pilsner Urquell. Je hlavní značkou nadnárodní skupiny SABMiller, která Prazdroj vlastní. Dosud ho lze v Plzni ročně uvařit a stočit 1,5 milionu hektolitrů. Na konci roku by to ale měly být už dva miliony.

Zatím největší výrobní haly v Plzni. Dvě propojené haly firmy Panasonic na Borských polích zabírají plochu cca 42 500. Takzvaná reaktorka Škody JS v areálu Škodovky má plochu jen 1,5 hektaru. Její střecha je ale ve výšce 37 metrů.

Uprostřed 58hektarového areálu plzeňského pivovaru vyroste zřejmě už za pět let halový komplex o rozloze přes 60 tisíc metrů čtverečních (přes 6 hektarů). Do něj se soustředí téměř celá výroba piva Pilsner Urquell a Gambrinus. V podobných obřích halách vyrábí piva většina předních světových výrobců, jako je Heineken nebo Carlsberg. (Plzeňský deník)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI