Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Zámecký pivovar Oslavany


Pivní.info

Krajský soud v Brně po více než roce zastavil insolvenční řízení se společností Zámecký pivovar Oslavany. Firma čelila insolvenčnímu řízení přes rok. V polovině listopadu 2009 podali návrh na úpadek spolu s návrhem na konkurz dva věřitelé pivovaru. Templářské společnosti, která podle materiálu má být vlastníkem zařízení pivovaru, má pivovar za období květen a červen 2009 dlužit přes 780 tisíc korun. Společnost G&C Pacific, která má na pivovar zástavní právo, jak stojí v návrhu na úpadek, zase nárokovala 1,7 milionu korun. Soud řízení zastavil pro nezaplacení zálohy na náklady řízení 45 tisíc korun, kterou požadoval po navrhovatelích. Ti se proti tomuto verdiktu mohou do 15 dní odvolat.

Zdroj: Sedmička.cz


Opravit chátrající městské domy nebo prodat byty jejich nájemcům. V jiných městech běžná záležitost, v Oslavanech na Brněnsku nemožný krok. Město má totiž obstavený majetek. Kvůli soudnímu sporu s firmou G&C Pacific, která sídlí na ostrově Nui v Tichém oceánu.

Foto

Problém vznikl zhruba před pěti léty, kdy radnice vypověděla smlouvu o pronájmu ze zámku v Oslavanech firmě sídlící v daňovém ráji v Tichomoří. Podnikatel však vyčerpal dotaci spojenou s nájmem a nájem přestal platit,“ vysvětlila opoziční zastupitelka Naděžda Špiříková. Ta nyní z chyby, která vedla k obstavení městského majetku, viní starostu města Víta Aldorfa.

Stačilo se hned na počátku podívat do obchodního rejstříku a zjistit, že lidé z Oslavanska vystupují pod hlavičkou neseriózní firmy se sídlem v Tichomoří", dodala Špiříková.

Starosta kritiku opozice odmítá. „Městský majetek je sice zablokován, ale radnice s ním může nakládat, opravovat ho i pronajímat. Pouze ho nemůžeme prodávat,“ brání se Aldorf. Tvrdí také, že město má vliv i na správu zámku a udržuje ho v provozu. „Dál využíváme podstatnou část areálu, máme tam reprezentační prostory, v zámecké kapli pořádáme koncerty, konají se tam svatby,“ dodal Aldorf.

V zámku nyní sídlí muzea hasičské techniky a historie hornictví a energetiky, zázemí tam má ochotnický divadelní spolek, klubovnu junáci. V provozu je i pivovar, restaurace, fitness, solárium, sauna, kosmetický salon i půjčovna svatebních šatů.

O nevýhodném pronájmu zámku, soudním sporu a obstavení majetku města lidé v Oslavanech vědí. „Třeba pivovar byl nějaký čas zavřený, ale teď už v něm zase pivo vaří. Město si ale musí dát příště pozor. Zámek nemůže pronajmout komukoliv,“ myslí si Jaromír Kousala z Oslavan.

Firma G&C Pacific sice nájem neplatila, její dluh se vyšplhal až do výšky šesti milionů korun, ale část zámku opravila a provozovala zde i restauraci. Sdružení rozhodců kvůli dluhu vydalo na firmu exekuční příkaz. Ta se také obrátila na rozhodce s tím, že už na zámku proinvestovala určitou sumu peněz. Rozhodčím nálezem si pak přivlastnila majetek, který patří městu. „Radnice ale nález zpochybnila jako podvodný a u soudu uspěla,“ objasnila kauzu Špiříková, která kandiduje na místo starostky v podzimních komunálních volbách.

I když odvolací soud potvrdí rozhodnutí soudu nižšího stupně, záležitost se podle Špiříkové potáhne ještě nejméně rok. „A město dál nebude moci nakládat s majetkem,“ dodala zastupitelka. Starosta Aldorf ale věří, že záležitost bude vyřešena ještě letos. „Čekáme rozhodnutí v trestní věci, kterou stát vede proti firmě, do konce roku,“ doplnil starosta.

Jednatel firmy G&C Pacific Jiří Tomek již dříve veškerá obvinění ze zfalšování rozhodčího nálezu odmítl. Získaný majetek města považuje za náhradu za částku, kterou vložil do rekonstrukce v areálu zámku. Jeho aktuální vyjádření se redakci sehnat nepodařilo.

Areál zámku v Oslavanech má čtyři tisíce metrů čtverečních. Radnice ho chce dál rozvíjet. Požádala o dotaci na restaurátorské práce při opravě výzdoby zámecké kaple a opravu části střechy bývalého kláštera. Včetně dotačí již Oslavany vložily do zámku patatřicet milionů korun.

Zdroj: Brněnský deník.cz | Autorka: Gabriela Peringerová | Foto: Jiří Salik Sláma


Krajský soud v Brně dnes rozhodl o zahájení insolvenčního řízení se společností Zámecký pivovar Oslavany s.r.o.. Návrh na insolvenci podaly soudu firmy Templářská společnost a G&C PACIFIC NIUE LIMITED.

Oběma společnostem zámecký pivovar dohromady dluží necelé 2 miliony korun. Firmy proto požadují, aby soud postupoval podle paragrafu 153 insolvenčního zákona a rozhodl o řešení úpadku dlužníka konkurzem. Pivovar se s problémy potýká již delší dobu, v létě dokonce musel na čas zastavit i samotnou výrobu piva.

Zdroj: Podnikatel.cz


Čtenáři si zřejmě povšimli, že se v našem zámeckém pivovaru v Oslavanech přestalo vařit pivo. Není to z technických důvodů, jak uvádí pan Sakánek na neumělých letáčcích vylepených v zámku, ale protože se mu nepodařilo dokončit krádež pivovarského zařízení.

Celní úřad, který musí provoz pivovaru povolit, je zjevně obezřetnější ve svém počínání než policie a nespokojil se s pouhým tvrzením, že pan Sakánek užívá pivovar oprávněně. Licenci k výrobě piva má stále naše společnost a dokud pan Sakánek nepředloží dokumenty, že může pivovar provozovat, vařit se bohužel nebude. Společnost pana Sakánka INASAK, s.r.o. je pro enormní dluhy v insolvenčním řízení a nezadržitelně směřuje ke konkurzu. Společnost Zámecký pivovar Oslavany, s.r.o. která se na svých internetových stránkách dokonce vydává za vlastníka pivovaru, ji bude následovat do čtrnácti dnů.

Ve věci také zakročilo Krajské státní zastupitelství, které nařídilo policejním útvarům, aby napravily své „chyby“, kterých se dopustily na základě intervencí jednoho nejmenovaného plukovníka ve výslužbě bydlícího v Oslavanech, který je dříve řídil. Konečně se tak dozvíme, jak to bylo s fingovaným prodejem budovy bývalých Domácích potřeb v Oslavanech panu Královi, jak je to s vlastnictvím pivovaru a kdo opakovaně porušuje soudní zákaz dispozic s nemovitostmi, které naše společnost získala pravomocným rozhodčím nálezem.

Panu starostovi Aldorfovi tak pramálo pomohlo to, že po více než dvou měsících svolal schůzi zastupitelstva do Padochova, aby snad nemusel oslavanským občanům vysvětlovat, jak to bylo s ukradenými penězi u firmy Kepák. Opět se také potvrdilo lety ověřené přísloví: „Kdo lže, ten i krade“. Respektive naopak, kdy pan Aldorf, který se již krádeže (vznešeněji řečeno zpronevěry) prokazatelné dopustil, pro změnu na schůzi zastupitelstva v Padochově třem přítomným občanům a dvěma zástupců tisku lhal, že město Oslavany již může se všemi svými nemovitostmi bez problémů disponovat. Pouhým nahlédnutím do internetových stránek katastru nemovitostí se každý může přesvědčit o opaku. Předběžné opatření je tam stále zapsáno a pokud se nenajde ve vedení města Oslavan člověk nebo skupina lidí, kteří začnou ve věci jednat, ještě dlouho zapsáno bude.

Velmi lituji toho, že v letní sezóně nemůžeme našim zákazníkům nabídnout naše pivo a doufám, že se do podzimu situace změní. Katastrální úřad by měl v dohledné době rozhodnout o vlastnictví zámku a poté bude jednat dál. Rozhodně však chceme zachovat spolupráci s obecně prospěšnými společnostmi a hasiči sídlícími na zámku, kteří s námi spolupracovali a doufám, že i nadále budou spolupracovat na oživení oslavanského zámku. Mým heslem je latinské „Qui fobiam habet, sic laxat in atreo“ (kdo není příliš útlocitný, nechť si jej přeloží do češtiny) a v jeho duchu budu nadále postupovat až do vítězného ukončení všech sporů. I nyní jsem samozřejmě připraven ke svým tvrzení doložit důkazy.

Ing. Jiří Tomek ředitel společnosti G&C Pacific Niue Ltd., Spojené království Velké Británie a Severního Irska, V Biskoupkách dne 24.6.2009

Zdroj: Zrcadlo.info


V Oslavanech koštují pivo

[sobota, 30. srpen 2008]

Pro milovníky piva připravil Zámecký pivovar v Oslavanech na poslední srpnovou neděli pivní slavnosti.

Návštěvníci budou moci ochutnat místní piva Novic, Templář, Františkova 13 a speciální polotmavý patnáctistupňový Velmistr. Kromě dobrého pití bude také co poslouchat. Na pódiu se vystřídají skupiny Woraz, Arcus, WBC nebo The new moure experience. Děti se mohou těšit na soutěže, chybět nebude ani tombola, ohňostroj nebo pokus o rekord v pití piva.

Zdroj: MF Dnes.cz


Exekutorský úřad Pavla Procházky ze Znojma se změnil v neřízenou střelu. Ačkoliv Procházku zbavil funkce ministr spravedlnosti, jeho podřízení dál zabavují peníze i majetek. Navštívili i kancelář oslavanského pivovaru v tamním zámku a vzali osmadvacet tisíc.

Vykonavatelé si nenechali vysvětlit, že peníze nejsou společnosti G&C Pacifik, ale patří pivovaru. Byly určené na výplatu pro zaměstnance,“ uvedla provozní ředitelka pivovaru Dana Brudíková.

Informovala majitele společnosti G&C Pacifik Jiřího Tomka, který na soudní vykonavatele Petra Gabriela a Lucii Chudobovou zavolal policii. Ta nezabránila, aby si peníze odnesli. „Nebyla to krádež. Ředitelka vydala peníze dobrovolně,“ uvedl mluvčí policie Aleš Mergental.

Exekuce byla v pořádku i podle mluvčího české exekutorské komory Pavla Kočiše. „Pro vykonavatele je směrodatná informační tabulka na vchodových dveřích. Není povinen zjišťovat, zda dané cennosti nejsou majetkem někoho jiného,“ řekl Kočiš.

Brudíkovou však udivilo i to, že exekuci provedli zaměstnanci pravomocně odsouzeného a odvolaného exekutora. Procházka totiž dostal podmíněný trest za zpronevěru. Případem se proto od včerejška zabývá ministerstvo spravedlnosti.

,,Případ řešíme a můžu vám jen sdělit, že za daných okolností by skutečně odsouzený exekutor Pavel Procházka neměl funkci vykonávat,“ zdůraznil ředitel odboru dohledu ministerstva spravedlnosti Michal Basík.

To podle právníků znamená, že ani Procházkovi podřízení nesmějí nic zabavovat. „Odvolaný exekutor nesmí podle zákona dál vykonávat funkci, protože už statut exekutora ztratil. To se pochopitelně vztahuje i na jeho podřízené. Je to stejné, jako kdyby ministr vnitra odvolal policistu a ten si klidně stoupl na silnici a vybíral pokuty za dopravní přestupky,“ řekl právník Josef Kolinský.

Vykonavatelé Petr Gabriel a Lucie Chudobová však trvají na tom, že jednali podle práva. ,,Jsme stále jen vykonavatelé. Spory mezi panem doktorem Procházkou a ministerstvem spravedlnosti jdou mimo nás. Na osmadvacet tisíc korun byl vystaven příjmový doklad od G&C Pacifik. Společnost je v exekuci, proto v tom nevidím problém,“ řekla Chudobová.

Včerejší události jsou součástí komplikovaného sporu mezi městem Oslavany a Jiřím Tomkem. Město mu pronajalo zámek, Tomek však přestal splácet. Právě proto na něj radnice najala exekutora. Kauza stále nabývá na intenzitě. Tento týden navštíví městský úřad také pracovníci Inspekce ministerstva vnitra a bude je zajímat, jestli v ní nedošlo k porušení zákona ve vztahu města a příslušníků policie. (Brněnský deník)


Nová cyklotrasa spojuje dva pivovary

[pondělí, 20. srpen 2007]

Na šedesátikilometrovou cyklotrasu z Oslavan na Brněnsku do Dalešic na Třebíčsku vyrazí poprvé slavnostně cyklisté už dnes.

K přestřižení pásky dojde v 10 hodin na nádvoří oslavanského zámku. Jedná se v pořadí už o čtvrtou tematickou cyklotrasu v regionu na rozhraní Vysočiny a jižní Moravy. Všechny mají společný start i cíl v Oslavanech a jsou součástí projektu turistického značení, které vzniká v mikroregionech v rámci partnerství se Skupinou ČEZ.

Energetická trasa spojuje Oslavany s Jadernou elektrárnou Dukovany, Templářská vede údolími řek Oslavy a Jihlavy a Hornická vede po stopách kamenouhelných dolů na Rosicko-Oslavansku.

Nově otevíraná Pivovarská trasa je zajímavá tím, že spojuje dva pivovary a dvě muzea. Pivovar v Oslavanech, kde se vaří kvasnicové pivo, připravil na tuto akci speciální patnáctistupňové pivo Velmistr, které se obvykle vaří pouze jednou do roka na vánoční svátky.

Zájemci budou mít možnost navštívit i zajímavé expozice na zámku. Jsou tady k vidění zajímavé exponáty v muzeu hornictví a energetiky, ale také stařičké radiopřijímače, televizory a domácí spotřebiče z minulého století.

Prudký sešup k hrázi Dalešické přehrady

Trasa je pro cyklisty náročná, vede údolím řeky Oslavy, u Mohelna se vyšplhá na Zelený kopec, který je nejvyšším bodem v okolí, a je na něm známá rozhledna Babylon.

Následuje prudký sešup k hrázi Dalešické přehrady a pak už je to jen necelých osm kilometrů do pivovaru Dalešice, známého hlavně díky filmu Postřižiny. Tady je kromě piva připravena prohlídka muzea rakousko-uherského pivovarnictví a tento víkend také instalování prací dřevořezbářů, kteří jsou tady na mezinárodním sympoziu.

Cesta zpátky do Oslavan je také dost náročná, vede údolím řeky Jihlavy, přes Mohelenskou hadcovou step a šplhá se na další přírodní památku Biskoupský kopeček.

Celá trasa se dá rozdělit na dvě přibližně třicetikilometrové etapy. Stojí za to si vše dobře prohlédnout a přenocovat buď v Oslavanech nabo v Dalešicích. I cyklisté řidiči pak mohou bez obav o bodovou ztrátu ochutnat různé druhy piva na obou koncích trasy. (MF Dnes)


Deset milionů pivovaru nestačí

[neděle, 20. červenec 2003]

Přeměna části západního křídla oslavanského zámku na stylový pivovar se už oproti původním plánům prodražila na více než dvojnásobek - a přitom velká část prací stále není hotova. Oslavanský místostarosta Miloš Musil původně potřebné investice odhadoval na pět milionů korun. " Přízemí však bylo v horším stavu, než jsme čekali. Velké částky si vyžádalo zpevnění kleneb - bylo potřeba odstranit a odvézt několik tun zásypu a zakrýt cihlovou konstrukci novým materiálem," poznamenal s tím, že zbývající úpravy včetně vyhlazení cihlových kleneb by měly být hotovy v září. Jednou z nejtěžších prací bylo přestěhování základní části stroje pro výrobu piva. " Váží 1500 kilogramů, museli jsme kvůli němu vybourat část stěny a pak jej opatrně stěhovat dovnitř," řekl David Sakánek, který pro společnost G& Ce Pacific Ltd. práce spojené s úpravami zámku zajišťuje. První oslavanské pivo po několika desítkách let, kdy ve městě pivovar chyběl, by také podle něj měli mít zájemci možnost ochutnat na podzim." Nebude to nic velkého, takový malý pivovar, do nějž budou moci nahlédnout přímo z restaurace," dodal. Cílem vybudování pivovaru je zvýšení turistického ruchu ve městě. Výši nájemného proto radní stanovili s ohledem na investice, které musí firma do vybavení a oprav zámku vložit. Představitelé firmy naopak nevylučují, že část zámku v budoucnu odkoupí. Současně se stavbou pivovaru pokračuje obnova zámecké věže a střechy kaple. (Rovnost)


Pivovar v zámku v Oslavanech

[čtvrtek, 20. březen 2003]

V přízemí západního křídla zchátralého zámku v Oslavanech vznikne malý zámecký pivovar s restaurací. Hotov má být už v létě roku 2003. Oslavanští radní schválili smlouvu, na jejímž základě získá pro tento účel jedno křídlo téměř nevyužitého zámku třebíčská firma G& Ce Pacific Ltd."Nájemné je stanoveno s ohledem na značné investice, které musí do úprav zámku dát,"poznamenal starosta Oslavan Vít Aldorf. Podle něj má mít zámecký pivovar charakter domácího pivovaru. "Tedy žádná velká továrna na pivo, spíše takový malý podnik,"poznamenal. Firma využije i první patro zámku, kde po konzultaci s památkáři plánuje zřídit fitcentrum se saunou. Pronájem pomůže zajistit obnovu zničené části zámku. Oslavanská radnice jako majitel zámku by na celkovou obnovu komplexu potřebovala desítky milionů korun. K dispozici ale má minimum prostředků z vlastních zdrojů a státních dotací. Vloni pokračovala výměna střech, obnovy se dočkaly i krovy a některé sloupy arkád, v jednom z křídel vznikly stálé expozice hornictví, energetiky a hasičské techniky. Letošní investice závisí i na dotacích od ministerstva kultury. Šancí pro zámek může být vybudování evropského studijního centra, které však stále zůstává v rovině plánů. Proto nynější dohody, na jejichž základě část komplexu získá firma pro vybudování pivovaru, počítají i s možností budoucího odprodeje "pivovarského"křídla provozovateli.



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI