Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Staropramen Smíchov


Pivní.info

Hudební festival Staropramen SmíchOff Summer už pomalu začíná klepat na dveře a spolu s ním i bohatý doprovodný program! Letos budeš mít poprvé možnost poslouchat hudební kapely zcela unikátním způsobem – z ptačí perspektivy! A k tomu všemu se ti poštěstí ještě naprosto okouzlující výhled na pražský Smíchov!

Na festivalu SmíchOff Summer vystoupí desítka hudebních kapel, mimo jiné například Tatabojs, Kryštof, Vypsaná fixa, Sunshine či Skyline. „Kromě hudebního vyžití jsme pro návštěvníky připravili také bohatý doprovodný program plný zážitků. Hlavní atrakcí sobotního festivalu bude Staropramen Sky bar,“ říká Daniel Musialek, Brand manažer značky Staropramen. „V České republice jsme vůbec poprvé představili tento bar v oblacích na Pražském mezinárodním maratonu letos v květnu a zájem o točené pivo v padesátimetrové výšce bez pevné půdy pod nohama předčil všechna naše očekávání. Proto jsme se rozhodli umožnit takovýto adrenalinový zážitek také návštěvníkům festivalu,“ dodává Musialek.

Pokud si bude chtít partička návštěvníků uspořádat soukromou party uprostřed rozjetého festivalu, není nic jednoduššího, než si zakoupit svůj vlastní CoolKeg v CoolKeg Private Zone. „V této zóně dostanou fanoušci svůj vyhrazený prostor a vlastní CoolKeg, ze kterého si budou moci čepovat skvěle vychlazené pivo dle libosti,“ popisuje výhody CoolKeg Private Zony Musialek.

V letošním roce uvedly Pivovary Staropramen na trh ledově vychlazené pivo Staropramen Chill. „Pro Staropramen Chill chystáme na akci speciální místo ve stanu United Music Lounge, který se bude věnovat taneční hudbě. Věříme, že návštěvníky Staropramen Chill příjemně osvěží,“ láká na festival Musialek.

Vstupenky na festival Staropramen SmíchOff Summer si budou moci zájemci zakoupit výhodně v předprodeji za 200 Kč, na festivalu bude cena vstupenky o padesát korun vyšší. Vstupenky budou k dispozici začátkem srpna v obvyklých předprodejních sítích Ticketpro, Ticketstream a Ticketportal.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Staropramen


Očekávaná událost, atraktivní hudební festival Staropramen SmíchOff Summer, se opět blíží! Letošní druhý ročník se uskuteční v sobotu 13. září a na dvou pódiích opět vystoupí nejen české, ale i zahraniční kapely. Návštěvníci se mohou těšit na kvalitní hudbu, ale i na bohatý doprovodný program. Na místě nebude chybět CoolKeg zóna, ani osvědčený Skybar. Pivovar Staropramen tak navazuje na své heslo z předchozího roku – uspořádat slavnosti jinak!

Letošní festival nabídne opět lahůdky všech hudebních žánrů. Vystoupí zde čeští popoví velikáni TATABOJS z Hanspaulky, kteří nedávno vydali další desku „Kluci, kde ste?“, melodičtí KRYŠTOF, jejichž texty vás chytí za srdce. Nebudou chybět ani rockové nářezy od skupin VYPSANÁ FIXA a SUNSHINE. Fanoušci taneční muziky jistě uvítají nejznámější českou elektronickou kapelu SKYLINE a především její zahraniční kolegy z německé formace N.O.H.A., kteří budou tvořit pomyslnou třešničku na dortu. Svou svěží a veselou hudbu přidá skupina 100º C a na dětské scéně se objeví KAŠPÁREK V ROHLÍKU.

„Hlavní myšlenka v realizaci festivalu SmíchOff Summer spočívá v propojení zážitků s hudebním vyžitím. Ruku v ruce s kvalitní hudbou půjde i bohatý doprovodný program. Kromě toho, že se nám podařilo získat výborné kapely jako Tatabojs či Kryštof, jsme se zaměřili i na zážitky návštěvníků. Mimo tradiční CoolKeg zóny, kde si budou moci návštěvníci festivalu natočit pivo sami přímo ze samochladicích sudů Staropramen CoolKeg, nebo VIP zóny, kde se budou točit belgické speciály, chystáme pro příznivce hudby i několik velkých překvapení“ láká na festival Daniel Musialek, brand manažer značky Staropramen.

Vstupenky na festival Staropramen SmíchOff Summer si budou moci zájemci zakoupit výhodně v předprodeji. „Snažíme se všem návštěvníkům vyjít vstříc a připravili jsme pro ně výhodnou cenu v předprodeji – tam bude cena vstupenky 200 Kč. Při zakoupení vstupenky přímo na festivalu za ní návštěvník zaplatí o padesát korun více,“ komentuje Musialek.

Vstupenky budou k dispozici začátkem srpna v obvyklých předprodejních sítích Ticketpro, Ticketstream a Ticketportál.

Festival Staropramen SmíchOff Summer se bude, stejně jako v roce předchozím, i letos konat v areálu pivovaru Staropramen.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Staropramen


Sládek: Pracovně vypiji jedno pivo

[čtvrtek, 24. červenec 2008]

Na své první pivo, které sládek Zdeněk Lux vypil, si nevzpomíná. „Snad někdy na škole. To bylo ještě v době hliníkových sudů. Moje kariéra s pivem začala až později, na vysoké škole,“ říká.

* Kde člověk studuje, aby se stal sládkem?

U mě to byla Vysoká škola chemicko-technologická, fakulta potravinářská, obor kvasná chemie a bioinženýrství.

* Kdybyste nedělal pivo, co byste mohl z tohoto oboru dělat?

Cokoliv, jakékoliv fermentace...

* Prosím?

Asi bych přešel na víno nebo na alkoholické nápoje, a kdybych nezakotvil ani tam, tak s biotechnologií se v podstatě dá dělat ledacos, třeba odbourávat odpady, čistit vodu... Mé poslední roky na škole však byly zaměřené na pivovarnictví.

* Odkud jste původem? Nejste z nějakého vinařského kraje, kde by se taková volba brala jako zrada?

Přímo z vinařského kraje nejsem, ale z jižní Moravy, vlastně spíše ze střední, z pomezí toho kraje, kde se rozhodujete, zda budete pít slivovici, nebo víno. Mně je blízké obojí.

* Když už jsme u vína, má se dodržet klasické pořadí, že nejdříve se pije pivo a až pak víno?

No jasně.

* A co ti, kteří celý večer pijí víno a pak řeknou: a teď by to chtělo plzeň?

Já dávám přednost pivu, ale pokud bych celý večer pil víno, tak si pak nedám pivo, i když jsem sládek.

* Zajímá vás třeba historie piva nebo jak to dělají jinde?

To ano, ale to všechno se týká profesní stránky. Historii piva znám třeba ještě ze školy. Pokud jde o to, jaké mají pivo třeba v cizině, tak na cestách ochutnávám.

* Jak to bylo dřív? Třeba ve středověku, když ještě nebyly ledničky, to pili pivo teplé?

Ale kdepak, nasekali si led v zimě v řece na kvádry a měli ho potom celou dobu schovaný ve sklepení. Proto se také dělaly tak hluboké sklepy.

* Kdybychom zašli do středověké hospody a dali si pivo, poznali bychom, co pijeme?

Asi byste nad tím chvíli váhal, jestli je to pivo. Jednak by ten nápoj byl kalný -proti tomu, co se nalévá dnes. Nefiltrovalo se. Kvasili kvasinkami, které, když to řeknu jednoduše, někde vzali a tak je tam dali. Nejdříve se kvasilo spontánními kvasinkami, které byly zrovna v ovzduší. Časem byl zachován a udržován kvasničný kmen.

* Vy jste dříve dělal pivo Braník a teď Braník a Staropramen. V čem je výrobní rozdíl mezi značkami?

Každá značka má popsanou recepturu. V ní je složení a celý technologický postup. Kdybych to měl říci ve dvou bodech, tak jde o to, co vařím a jak s tím dál zacházím.

* Receptury jsou tajné?

Je to naše know-how. Nesdělujeme je a jsou jen pro naše potřeby.

* Takže kdyby někdo v Americe začal vařit Braník, bylo by to žalovatelné, nebo by se to těžko dokazovalo?

Pravděpodobně by to šlo, ale nejspíš by to do posledního detailu nikdo okopírovat nedokázal. Pivo má vždy nějaký charakter a ten je dán recepturou. Nevěřím, že by ji někdo dodržel úplně přesně.

* Co z českého piva pochází z Česka? Nejspíš voda, ale dál?

České pivo je kompletně české. Vodu máme vlastní, slad je český, chmel také a kvasničný kmen taktéž. Ten je příslušný dané značce.

* Má pivo nějaké léčivé účinky?

To je poslední dobou vděčné téma. Je pravda, že obsahuje řadu minerálů a je to v podstatě iontový nápoj. Obsahuje vitaminy, přinejmenším vitamin B. Teď probíhají studie o tom, jaké má účinky, ale léčit v pravém slova smyslu se jím nedá. Když je konzumace přiměřená, rozumná, jedno nebo dvě piva denně, tak rozhodně neškodí.

* Stále více je v kurzu nealko pivo. Někdy ten, kdo ho pije, má pocit, jako by také mělo účinky, tlumící, uklidňující.

To může být i vliv sugesce. Pokud jde o složení, přinejmenším je v něm chmel a ten na někoho může mít tyto účinky. Když pijete nealkoholické pivo, tak alkohol necítíte, ale vnímáte přítomnost chmele.

* Kdyby nějaký zarytý pivař řekl, že tohle není pivo, co byste mu odpověděl?

Osobně na to říkám, že to je nealkoholické pivo. Proces jeho výroby je přinejmenším podobný výrobě alkoholického piva, není to limonáda, která by se vyráběla jinak.

* Co pivo vydrží? Když jsem si nechal lahve na balkoně a pražilo na ně tři týdny slunce, tak…

Tak ho radši vyhoďte. Slunce není pro pivo zrovna ideální. Sluneční světlo v pivu rozjede chemické reakce, při kterých nápoj zoxiduje. Může pak dostat nepříjemné příchutě. Na první pohled asi nic nepoznáte, ale nebude příjemně chutnat. Naopak nevadí dát pivo na chvíli do mrazáku, ale nesmí zmrznout, protože pak se oddělí voda od zbytku a tím se všechno zničí.

* Novým trendem je také to, že se pivo balí do plechovek a plastů. Má to vliv na chuť?

Ne, obal, je neutrální a nemá na kvalitu vliv, maximálně na trvanlivost, ale to je všechno. Češi jsou dost konzervativní, mají rádi sklo a sudy.

* Roli může hrát i cenový rozdíl.

To je pravda, ale když jedete na hory, tak si nebudete brát lahev.

* Jak jsem se dočetl, jste turista a cyklista…

Ano, jezdím rád na kole, na in-linech a chodím po horách.

* Podle nového, přísného silničního zákona si vlastně nemůžete udělat cyklotrasu od hospody k hospodě a dát si tam pivo.

Hm, tak to je skutečně problém. Proto si taky dávám nealko pivo. U nás ve Staropramenu vaříme hned dvě, Staropramen a Stellu Artois. Pokud jde o nealko pivo, je to na dobré cestě. Dříve bylo nealkoholické pivo spíše výsměchem zákazníkovi, ale dnes to jsou kvalitní výrobky a bylo by dobré, aby byly v každé hospodě.

* Jak vypadá váš pracovní den?

Spíše jsem manažer než ten, co pivo vaří. Přijdu do práce, podívám se na maily, reporty, a jak vypadala výroba v noci, pak obcházím celý pivovar, abych viděl, jaké jsou případné problémy v jednotlivých provozech. Poté děláme degustaci, což je nejpříjemnější část dne.

* Kolik toho za den pracovně vypijete?

Není toho moc, nicméně degustujeme každou šarži, která se vyrobí, také jednotlivé fáze a suroviny. Je toho dost, ale dohromady tak jedno, jedno a půl piva, víc ne.

* Kdo, když ne vy, je tedy tím „kuchařem“ piva?

Není jednoduché přesně říci, kdo je tu „kuchař“. Na varně jsou lidé zodpovědní za to, že se pivo uvaří, pak máme operátory ve výrobě, kteří ho musí nechat dobře prokvasit, další lidé ho zfiltrují a nakonec pivo přijde do stáčírny. Nejsme minipivovárek, aby to vše zvládl jeden člověk.

* Mají malé pivovary budoucnost? Před válkou jich tu bylo na pět stovek.

Budoucnost mají. Pivovary před válkou však měly velké objemy produkce, což se dnes změnilo. Jsou tu velké firmy, které mají většinový podíl na trhu a na druhé straně existují hospodské pivovary, tedy ty já vnímám jako „malé“, které mají svémísto. Mohou dělat to, co nedělají ti velcí. Nacházejí mezery na trhu.

* Je to dáno tím, že je technologie dostupnější?

Určitě. Dnes není problém si seskládat pivovar doma ve sklepě.

* Takže by to mohlo jednou skončit tak, že si v obchodě koupíte sáček s instantním pivema uvaříte si ho doma?

Všechny ingredience k výrobě si skutečně můžete už dnes koupit. Ale pokud jde o skutečnou výrobu, tak o ní musíte přece jen něco vědět. Jsou jistě i lidé, kteří si doma mohou vyrobit pivo pro radost.

* V hospodě dnes pivo patří k nejlevnějším nápojům. Je to tím, že je ta technologie už tak zaběhlá?

To je zajímavá věc. Někdy je levnější než voda. Když přijdu do hospody, dám si pivo a vidím, že minerálka stála dvakrát tolik, tak mně to jako sládkovi trochu pije krev. Je to zřejmě dáno tím, že Češi pijí pivo hodně a cena je u nás vázaná na tuto velkou spotřebu.

* Co se bude s pivem dít do budoucna?

Přijdou další inovace. Určitě budou existovat takové věci jako ležák, výčepní pivo, ale místo si najdou i nové značky a pivní speciály. A co se také mění, je vliv prostředí. Vznikají různé příjemné podniky, třeba naše Potrefené husy. U piva záleží nejen na tom, jaké pijete, ale také kde a s kým.

***

Je více manažer než ten, kdo pivo vaří. Sládek ZDENĚK LUX však musí degustovat každou šarži. Jan Jandourek Když je konzumace přiměřená, rozumná, jedno nebo dvě piva denně, tak rozhodně neškodí.

Zdeněk Lux Narodil se 21. července 1972 ve Slavičíně na pomezí Valašska a Slovácka. Vyrůstal a studoval do svých osmnácti let v Uherském Brodě; je absolventem gymnázia a Vysoké školy chemickotechnologické. Od roku 1995 působí ve společnosti Pivovary Staropramen. Od května roku 2004 byl vrchním sládkempivovaru Braník, dnes je vrchním sládkem pivovaru Staropramen.

Očima autora Vrchního sládka jsem si představoval původně trochu jako hostinského z obrázků Josefa Lady. Zdeněk Lux však vypadá přesně jako ilustrace svého životopisu: spíše manažer, nenuceně pracovně elegantní, tišší. Fotografům a jejich nápadům vychází vstříc. Můžetemu od pohledu věřit, že je turista a cyklista. Není spontánní vypravěč a na rozhovor s ním je třeba připravit delší seznam otázek. Možná je to však tím, že jsme neseděli v hospůdce.

Zdroj: MF Dnes.cz


Žijte naplno, žijte se Staropramenem!

[čtvrtek, 10. duben 2008]

Staropramen spustil na začátku dubna novou imageovou kampaň! Značka Staropramen vyzývá spotřebitele, aby žil naplno a svůj život nepromarnil ve stereotypu. Provází ho již povědomý, mírně provokativní slogan - Kdy jsi naposledy udělal něco jinak? Od začátku dubna se mohou lidé s novou kampaní setkat na billboardech a megaposterech, od 7. dubna běží také na televizních obrazovkách!

„Oslav odchod do důchodu, dokud jsi mladej“, „Nech si poslat jedno točený taxíkem“, „V závěti všechno odkaž svý hospodě“ - to jsou jen některá z hesel, která se objevují v outdoorové komunikaci značky Staropramen. Stejně tak na TV obrazovkách diváci spatří inspiraci v tom, jak „dělat věci jinak“ a neusnout ve stereotypu. Novými nápady je například oslava vítězství už den před zápasem, uspořádání párty pro své ex-přítelkyně nebo útěk před revizory s platnou jízdenkou.

Hesla, která vybízejí k „dělání věcí jinak“ se už osvědčila v loňské kampani, u spotřebitelů došlo k výraznému nárůstu ukazatele oblíbenosti značky. „S loňskou kampaní jsme byli velice spokojeni a dostali jsme na ni mnoho pozitivních ohlasů,“ potvrzuje Daniel Musialek, Brand Manager značky Staropramen. „Proto jsme se směrem inspirativních nápadů, jak dělat věci jinak, vydali i v letošním roce,“ dodává Musialek.

V Praze bylo rozmístěno celkem šest nových megaboardů. Televizní kampaň se čtyřmi novými spoty byla zahájena 7. dubna. Kreativní zpracování kampaně pochází od agentury Young & Rubicam, režii zajistil Mikko Lehtinen a produkci Filmservis productions.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Staropramen


Výsledky pocházejí ze silvestrovské ankety, která proběhla na internetovém serveru revue.idnes.cz

Lidé letos více upřednostňují trávení Silvestra v zimním prostředí. Zatímco v loňském roce dávali respondenti přednost oslavám doma, popřípadě v restauraci či v klubu, letos se chystá až 43 procent dotázaných na chatu či na hory. 69 procent dotázaných bude jako v loňském roce slavit příchod nového roku se svými přáteli. Více jak dvě třetiny respondentů vyslovily přání oslavit Silvestr se Staropramen CoolKegem. Silvestrovské ankety se zúčastnilo celkem 382 respondentů, zveřejněna byla na internetovém serveru revue.idnes.cz.

Náplň a program silvestrovského večera se i v letošním roce podobá předchozím. Lidé se baví popíjením a povídáním, tancem či oblíbenými společenskými hrami. Televizní pořady jim běží jako zvuková či obrazová kulisa, ale sledování televize upřednostňuje jen 32 % respondentů.

Na silvestrovském stole nesmí chybět kromě tradičních chlebíčků a dalších potravin pivo a víno, které preferuje přes 65 % dotázaných. Tvrdý alkohol si dá více než polovina dotázaných. Silvestrovský večer bez sektu si nedokáže představit více jak 80 % respondentů.

Dotázaní rovněž v anketě potvrdili výhody a skvělé vlastnosti letošní novinky značky Staropramen - samochladícího sudu Staropramen CoolKeg. 96 % dotázaných, kteří se s ním již setkali či o něm alespoň slyšeli, považují Staropramen CoolKeg za skvělý doplněk silvestrovské oslavy. Tento sud nejenže vychladí 20 litrů piva Staropramen Světlý během pouhé hodiny na ideálních 5°C a udrží tuto teplotu dalších 12 hodin, ale zároveň nevyžaduje žádná přídavná zařízení ani zdroj energie. Navíc není nutno řešit problém nedostatku místa v lednici pro lahvové pivo, nehledě na to, že pravý milovník piva dává přednost pivu točenému.

Doporučená cena je 790 Kč, výčepní sadu pořídíte za 150 Kč. CoolKeg je opakovaně použitelný zálohovaný obal. Vratná záloha je 1500 Kč. K dostání je ve většině prodejen obchodní sítě Tesco, na Staropramen Pivní pohotovosti a na vybraných čerpacích stanicích. Více informací naleznete na www.staropramen.cz. (Tisková zpráva Pivovarů Staropramen)


Potrefená husa v pivovaru Staropramen

[středa, 10. říjen 2007]

Přímo v budově pivovaru Staropramen v zrekonstruovaných prostorách pivovarské restaurace byla otevřena nová Potrefená husa Na Verandách. Ta se tak stala již dvaadvacátou Potrefenou husou - značkovou restaurací Staropramen - v České republice.

„Potrefená husa je léty prověřený koncept značkových restaurací Staropramen, které úspěšně fungují po celé České republice. Když jsme se chystali rekonstruovat restauraci v pivovaru Staropramen, která je takovou naší výkladní skříní, řekli jsme si, že právě tady by Potrefená husa měla být,“ říká David Petřík, manažer rozvoje značkového konceptu Staropramen, k rozhodnutí pustit se do náročné rekonstrukce a přestavět tradiční hospodu na moderní Potrefenou husu.

Pivovarská restaurace funguje v pivovaru Staropramen od samého zahájení výroby v roce 1871 a také již od té doby nese název Na Verandách. „Jméno Na Verandách byl za ta léta tak zažitý pojem, že jsme jej chtěli zachovat. Je to prostě Potrefená husa Na Verandách,“ vysvětluje David Petřík rozšířený název restaurace.

Stejně jako všechny Potrefené husy nabízí i ta Na Verandách několik druhů točeného piva v čele se značkou Staropramen, tradiční kuchyni i lehké pokrmy moderní gastronomie. Interiér se vyznačuje prvky typickými pro tento koncept – charakteristickou barevností, dominantním výčepním pultem, pivními knihovnami, vyvýšeným sezením hostů a velkým počtem televizních obrazovek. Vedle hlavní části restaurace mohou hosté posedět také v odděleném pivním baru.

Celková kapacita restaurace Potrefená husa Na Verandách je 135 míst, v letních měsících bude k dispozici zahrádka s dalšími 50 místy. S provozem restaurace souvisí také provoz Paspova sálu v patře nad restaurací, který pojme až 200 osob a je vhodný pro pořádání konferencí či společenských akcí.

Partnerem společnosti Pivovary Staropramen pro rozvoj gastronomických konceptů je společnost F&B Concepts s.r.o. (www.fbconcepts.cz). (Tisková zpráva Pivovarů Staropramen)


Český svaz pivovarů a sladoven udělil v minulých dnech značce Braník titul České pivo roku 2007 v kategorii světlé výčepní pivo. Jedná se o první prestižní ocenění, které Braník získal po přechodu výroby do smíchovského pivovaru Staropramen.

Braník, typicky české pivo s tradicí od roku 1899, je dlouhodobě druhým nejprodávanějších lahvovým pivem na českém trhu, jehož prodeje stále rostou „Lidé mají rádi jeho osvěžující chuť, přirozený říz a čistou chmelovou vůni,” vysvětluje Zdeněk Lux, vrchní sládek pivovaru Staropramen. Podle sládka představuje Braník pro milovníky zlatavého moku kvalitní pivo za dobrou cenu. Jeho slova o kvalitě potvrdily i nejnovější výsledky pivovarníky uznávané degustační soutěže, které se celkově zúčastnilo 77 piv v pěti kategoriích.

“Sládci a další pivovarští experti vybírají v anketě Českého svazu pivovarů a sladoven a Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského nejlepší česká piva ve dvoukolové degustační soutěži. Vzhledem ke způsobu výběru těch nejlepších má právě soutěž České pivo roku mezi pivovarníky velkou váhu ”, tvrdí vrchní sládek. „Proto si tohoto ocenění velmi vážíme”.

Titulem České pivo roku 2007 Braník navázal na svá předchozí tři vítězství v různých degustačních soutěžích v letech 2005 a 2006 konaných v Táboře, Brně a Českých Budějovicích. (Tisková zpráva Pivovarů Staropramen)


Atraktivní hudební program a oslava 100miliontého hektolitru piva přilákaly tuto sobotu téměř 10 tisíc návštěvníků na festival Staropramen SmíchOff Summer. Pivo včetně speciálně připraveného kvasnicového Staropramen Granátu se točilo ze 70 kohoutů. Od odpoledních hodin zněla ze dvou pódií hudební produkce celkem jedenácti kapel nejen českých, ale i zahraničních. Nadšení návštěvníci si za slunečného počasí mohli vychutnat k pivu Staropramen také skutečné hudební lahůdky.

Z domácích kapel se představili pražští Support Lesbiens, ústečtí UDG, Gipsy.cz s frontmanem Radoslavem „Gipsy“ Bangou, Roe Deer, Clou, Southpaw, Cocotte Minute a táborští Sunshine. Velký úspěch sklidili i zahraniční hosté, punk-rockoví Horkýže Slíže ze slovenské Nitry a francouzská La Phaze. Vrcholem celého programu byli velmi očekávaní belgičtí Hooverphonic, kteří za velkého potlesku návštěvníků v zaplněném dvoře pivovaru, první část hudebního festivalu SmíchOff Summer zakončili.

Tímto festival Staropramen SmíchOff Summer nekončil. Oslava pokračovala od 23:00 v Retro Music Hall taneční párty s produkcí známých evropských DJs, Giuseppe Ottavianiho z Itálie, německého dua Cosmic Gate a sympatického holanďana Benjamina Batese.

„Chtěli jsme posunout slavnosti pivovaru směrem k festivalovému formátu. Návštěvníci si jistě užili vystoupení špičky české klubové scény i zahraničních hudebních kapel,“ pochvaloval si Daniel Musialek, brand manažer značky Staropramen.

Staropramen SmíchOff Summer navázal po roční pauze, kdy v pivovaru Staropramen probíhala rozsáhlá modernizace, na tradici populárních Slavností Staropramen. Zároveň byl SmíchOff Summer oslavou stomiliontého hektolitru piva, který se v pivovaru Staropramen od první várky v roce 1871 až doposud uvařil. Jubilejní hektolitr oslavil spolu s přítomnými přípitkem z hlavního pódia vrchní sládek pivovaru Staropramen Zdeněk Lux. (Tisková zpráva Pivovarů Staropramen)


Modernizaci za více než 700 miliónů korun dokončil po roce a půl smíchovský pivovar Staropramen. Její součástí bylo vybudování nové stáčecí linky, skladových prostor a také převzetí výrobní technologie z pivovaru Braník, kde byla výroba ukončena. Pivo této značky se nyní vaří ve Staropramenu.

Podle mluvčí Pivovarů Staropramen Michaely Trýznové má společnost po uzavření Braníka v Česku dva výrobní provozy - Staropramen a Ostravar.

"Nová stáčecí linka je určena pro potřeby domácího trhu," uvedl vrchní sládek pivovaru Staropramen Zdeněk Lux. Její instalace začala v listopadu 2006, v únoru 2007 začal zkušební provoz. Zařízení je schopno naplnit až 16 lahví za sekundu a podle Staropramenu se řadí do skupiny těch nejvýkonnějších v Evropě.

Výrobu v Braníku firma ukončila v závěru ledna. Podle výrobního a technického ředitele Pivovarů Staropramen Františka Šámala rostoucí výstav branického pivovaru vyžadoval modernizaci výroby, kterou závod vzhledem ke své uzavřené poloze a statusu kulturní památky neumožňoval. Areál Braníka získala ve výběrovém řízení společnost ING Real Estate Development, jež v objektu plánuje výstavbu bytů.

Nynější modernizace Staropramenu navázala na předchozí etapy, při nichž byla v roce 1997 v pivovaru zprovozněna nová varna a v roce 2004 instalovány nové cylindrokonické tanky na výrobu piva.

Pivovary Staropramen s patnáctiprocentním podílem na domácím trhu jsou druhým největším producentem piva v České republice. Patří do skupiny InBev, přední světové pivovarnické společnosti. (Novinky)


Hooverphonic přijedou na smíchovské pivo

[pondělí, 10. září 2007]

Smíchovský pivovar Staropramen chystá návrat k pivním slavnostem. V sobotu 22. září se v jeho areálu uskuteční hudební festival SmíchOff Summer, na kterém kromě domácích kapel vystoupí také hosté ze zahraničí. Festival navazuje po roční pauze na tradici šesti ročníků populárních červnových Slavností Staropramen, na něž se v roce 2005 dostavilo 13 tisíc návštěvníků, kteří zvládli vypít tři sta hektolitrů piva ze stovky píp.

Letošní akce se odehraje přímo nádvoří pivovaru, který v posledních dvou letech prošel rozsáhlou modernizací. Část oslav bude probíhat také u Pivní pohotovosti v ulici Svornosti. Od 13 do 22 hodin bude hrát živá hudba. Hlavní hvězdou bude belgické trio Hooverphonic, které na začátek příštího roku chystá nové album.

Z Francie dorazí francouzská electro-punková formace La Phaze a ze Slovenska punkoví recesisté Horkýže Slíže. Z domácích kapel do atmosféry říznou Sunshine, Support Lesbiens, Gipsy.cz, Cocotte Minute nebo Clou.

Hodinu před půlnocí se oslavy přesunou do vinohradského klubu Retro Music Hall, kde se předvede německé tranceové duo Cosmic Gate, italský tranceový DJ Giuseppe Ottaviani nebo Benjamin Bates z Holandska, jehož specialitou je tech-house.

"SmíchOff Summer bude také oslavou stomiliontého hektolitru piva, který se v pivovaru od první várky v roce 1871 až doposud uvařil. Jeho výroba připadá právě na září," upozorňuje vrchní sládek Zdeněk Lux.

Kromě muziky bude tahákem také kvasnicový Staropramen Granát, který je k dostání pouze u příležitosti slavností. Vstupenky na SmíchOff Summer v ceně 200 Kč pro areál pivovaru Staropramen a v ceně 200 Kč pro areál Retro Music Hall jsou k dispozici v obvyklých předprodejních sítích. (iDnes)


Braník s novým TV spotem

[čtvrtek, 10. květen 2007]

Tento týden odstartovalo vysílání nového televizního spotu na značku Braník, tentokrát zaměřeného na jeho čepovanou podobu. Autorem kreativního návrhu je agentura Jazz Communications, natáčení se v produkci Film Service Production ujal režisér Petr Čtvrtníček.

Děj nového reklamního spotu popisuje vztah muže k Braníku, vše prostřednictvím písničky "Mám svý pivo, mám", která vznikla přepracováním známého hitu K. Černocha.

„Braník patří dlouhodobě k nejprodávanějším pivům u nás s množstvím loajálních spotřebitelů, kteří mají ke své oblíbené značce svůj vztah,“ uvádí Pavel Barvík, brand manager značky Braník. „Spot s „pivním vyznáním“ je tak na místě, “ dodává s úsměvem.

I v nové kampani pak Braník pokračuje ve svém konceptu "Draze jen chutná", který začal komunikovat v loňské televizní kampani. Dosažené prodejní výsledky značky v uplynulém roce upevnily pozici Braníku jako druhého nejžádanějšího lahvového piva u nás. Foto zde ... (Tisková zpráva Pivovarů Staropramen)


Staropramen mládne a vítězí!

[čtvrtek, 10. květen 2007]

Spotřebitelé zvolili nejlepší novinkou v kategorii Pivo výrobkovou řadu Staropramen

Společnost Atoz Event vyhlásila výsledky 7. ročníku programu „Volba spotřebitelů 2007 - Nejlepší novinka“, který oceňuje novinky a inovace na českém trhu rychloobrátkového zboží. Staropramen získal první místo v kategorii Pivo díky modernímu redesignu svého portfolia.

Po loňském úspěchu značky Staropramen, která získala nejvyšší ocenění v soutěži Pivo České republiky 2006, slaví Staropramen další úspěch. Tentokrát jej ocenili spotřebitelé v programu „Volba spotřebitelů - Nejlepší novinka“ v kategorii Pivo – inovace značky. „Omládnutí“ značky Staropramen se projevilo v novém tvaru láhve, zvýrazněném zelenou barvou, a moderním designu etiket s netradičním vertikálním logem.

„Toto vítězství nás obzvláště těší, protože jsou vítězné výrobky voleny konečným spotřebitelem,“ říká Daniel Musialek, brand manažer značky Staropramen. „Vážíme si toho, že spotřebitelé pozitivně vnímají, jak se Staropramen mění – mládne a přibližuje se jim,“ dodává Musialek.

Výše uvedené změny vyplývají z nové koncepce komunikace značky Staropramen. Ta se kromě inovací v designu prezentuje také např. podporou akcí, jako je Pražský mezinárodní maratón nebo taneční párty Sensation White. Další novinky značky Staropramen budou teprve představeny.

„Volba spotřebitelů - Nejlepší novinka“ probíhá každoročně na reprezentativním panelu dvou tisíců domácností. Letošní sedmý ročník byl označen jako rekordní, neboť se zaregistrovalo 61 společností s 80 výrobky a výrobkovými řadami. (Tisková zpráva Pivovarů Staropramen)


Staropramen zaostřil na pražský outdoor

[čtvrtek, 10. květen 2007]

„Anděl ze Smíchova“ nebo „Praha 10°“ jsou jen některé titulky z posterů značky Staropramen, které od 1. května zdobí pražské ulice. Zcela v duchu své nové kampaně „Kdy jsi naposledy udělal něco jinak?“ připravil Staropramen osm unikátních návrhů obřích venkovních ploch.

„Každý z těchto návrhů si určitým způsobem pohrává s lokalitou, kde se zrovna nachází. Mezi headliny se proto objevují věty jako „Jeď na Kulaťák“ nebo „Běž si sednout na Pankrác“, doprovázené fotografiemi orosených půllitrů,“ říká Martin Jahoda z oddělení marketingu Pivovarů Staropramen.

Po odhalení dvou obřích půllitrů na Hlávkově mostě ukazuje Staropramen touto outdoorovou kampaní, že nepřestává v Praze „dělat věci jinak“, jak sám říká ve svém reklamním sdělení. (Tisková zpráva Pivovarů Staropramen)


S hořkostí piva se dá pohrát

[úterý, 10. duben 2007]

„Mám rád pivo českého typu. Vanilkové či banánové ochutnám, ale stačí jedno,“ říká sládek Staropramenu Zdeněk Lux

Zavíral branický pivovar, ve kterém se za rok uvařilo milion hektolitrů piva.

A takřka přes noc se Zdeněk Lux stal vrchním sládkem druhého nejprodávanějšího lahvového piva v zemi -Staropramenu.

Z pivovarnických tanků má letos vytočit až 2,8 milionu hektolitrů piva.

* Je rozdíl vařit pivo Braník a Staropramen?

Rozdíl je ve složení receptury, výrobní technologie - zařízení je stejné. Receptura zajišťuje to, že obě piva pak mají svůj charakter.

* Jsou ty recepty tajné?

No jasně. Receptura je naše know-how, vlastníkem receptur je podsládek. Musí je samozřejmě znát i operátoři, kteří s nimi pracují, ale ti znají jen jednotlivé procesy. Musí vědět, jak mají správně zakvasit, na jakou teplotu, jak zfiltrovat...

* Jak je to ošetřeno, kdyby chtěl někdo odejít třeba ke konkurenci?

Všichni podepisují mlčenlivost, jinak se to nedá zaručit. Mít to v trezoru není správná cesta, podsládek i operátoři musí znát recepturu a musí s ní pracovat.

* Říká se, že některé pivovary připravují jeden druh silnějšího piva a pak je vodou ředí na nižší stupňovitost. Dělá to i Staropramen?

Nemohu se vyjadřovat konkrétně k našim výrobním technologiím, ale obecně mohu říct, že to, co uvádíte, je moderní technologie, která se používá ve většině pivovarů u nás i ve světě.

„Vůni pivovaru mám rád“

* Od které fáze vaření se dá připravované pivo už pít?

Otázka je, co je pitelné. První získáme sladinu, to je příjemný cukerný roztok, mladina už obsahuje hořké látky, protože se vaří s chmelem - to zrovna na pití není to správné. Pak se k tomu přidají kvasinky, musí se zahájit kvasný proces, vzniká alkohol, aromatické látky a vytváří se profil piva. Po tomto hlavním kvašení se pivo už dá pít, rozhodně však ne ve větším množství. Ale my samozřejmě pivo i v tomto stadiu musíme degustovat, abychom si ověřili, zda proběhlo kvašení v pořádku.

* Jsou vaše suroviny z Česka?

Slad je český, chmel a chmelové extrakty jsou z Česka i Německa, voda je naše, kvasnice také. Máme vlastní kvasničný kmen, který si sami pomnožujeme.

* Je někde v trezoru?

Ne, to není nutné - kvasnice má na starosti mikrobiolog. Důležitější jsou podmínky, v jakých se musí uchovávat.

* Kolem pivovaru a někdy i ve větší vzdálenosti od něj je cítit typicky pivovarnická vůně. Někomu je příjemná, někomu ne. Co to přesně je?

Varna a konkrétně je to právě výroba mladiny.

* Takže chmel?

Spíš rozvařený slad. Chmel není tolik cítit.

* A vy máte tu vůni rád?

Jo. To k pivovaru patří.

* Kolik piva vypijete denně pracovně?

Degustujeme každou vystavovanou šarži, někdy to může být pět vzorků, jindy deset. Odhadem to dělá jedno pivo denně.

* Kolik lidí degustuje jednu šarži?

Minimální počet je pět lidí. Jsme sice všichni trénovaní degustátoři, nicméně každý by měl vyjádřit názor, jestli pivo odpovídá svému profilu - z těchto hodnocení se pak bere průměrné číslo.

„Plechovku si dám radši“

* V únoru jste začali s výrobou nealko staropramenem v plechovkách. K čemu máte lepší vztah - k tradiční lahvi, nebo k plechovkám?

Nemám problém s plechovkovým pivem, dokonce ho mám radši. Nevidím v tom žádný rozdíl.

* Jaký je ve Staropramenu poměr lahve versus plechovky?

Pivo v plechovkách dělá až pět procent z celkové výroby pivovaru, a to není zanedbatelné číslo. V posledních letech výroba mírně stoupá, takže je vidět, že část lidí plechovkám fandí, ale pořád je to malé číslo. Většinou je to sezonní záležitost, kdy si plechovkové pivo berou lidi na dovolenou.

* Špičkový designér Rony Plesl byl nedávno za sadu pivních sklenic pro Staropramen nominován na cenu Akademie designu ČR. Myslíte si, že pivní sklo ovlivňuje i konzumaci piva?

Určitě. Jde o kulturu pití piva, proto jsme také poměrně dlouho vyvíjeli naši novou sklenici. Nechcete zákazníkovi podat pivo v obyčejné sklenici, snažíte se, aby z toho měl dobrý dojem, aby aromatické látky určující charakter piva mohly správně vyniknout. Je to stejné jako s vínem, jiná sklenice je na bílé, jiná na červené. Neříkám, co pivo, to jiná sklenice, ale přesto by měla mít nějaký účel.

* Jaký je staropramen ve srovnání s ostatními pivy, spíš hořký, nebo sladký?

Spíš hořký. Řekl bych, že obecně se pivovary spíše přiklánějí k hořké chuti, aby bylo pivo více svěží. Sladkých piv moc neznám.

* Takže žádná dobrá zpráva pro dámy.

To ne, pro dámy uděláme pivo, které bude mít hořkost příjemnou, jemnou, žádnou svíravou. S hořkostí se dá pohrát. Máme třeba Stellu Artois, která není tolik hořká, svíravá... Ale to neznamená, že je sladší.

* Pije vaše žena pivo, které vaříte, a chutná jí?

Chutná, nemůže si moc vymýšlet.

Sládek musí hlídat charakter piva

* Záleží vůbec na sládkovi, když je recept předem daný?

Pokud se rozhodneme, že profil piva není vyhovující, pak se dá samozřejmě upravit. Uděláme průzkum trhu a můžeme na něj reagovat, ale to je poměrně složitá záležitost. Každý sládek dokáže pivo změnit, ale otázka je, jestli je to cílem. Úkolem sládka je, aby pivo mělo pořád stejný charakter, jaký má mít.

* V Praze je mnoho restauračních minipivovarů, mají na trhu šanci?

Určitě. Minipivovary mohou dělat speciální pivo. Já musím udělat pivo, které chutná v celé republice, oni si mohou dovolit uvařit speciál, který bude chutnat omezenému počtu lidí, ale kteří na něj budou chodit.

* A zajdete někdy na nějakou pivní specialitku?

Ochutnám, buď mi chutná, nebo ne. Nezáleží, zda je s banánem, nebo vanilkou. Stačí mi ochutnat a jít dál.

* Takže nejste přítelem pivní alchymie?

Ne. Mám rád pivo českého typu, když má příjemnou hořkost, ale nesmí být příliš hořké, to nemám moc v lásce. A z těch netradičních mám rád pšeničné pivo, tím má alchymie končí. Nemám moc rád piva s vysokým obsahem alkoholu.

* Dokážete se pivem i opít?

Dříve určitě. Pivo k sládkovi a pivovarnictví prostě patří. Nedokážu si představit, že bych jel na dovolenou a nevzal si pivo, to nejde. Nebo na nějaký sraz s kamarády, se spolužáky, to by mi neodpustili.

* Když mluvíte o spolužácích, to jsou samí sládci?

Ne všichni, ale když jsme se sešli, každý si vzal své pivo a pak jsme u nich společně seděli a diskutovali o nich.

* A jak dopadáte?

To je subjektivní. Pro mne je podstatné, že získáváme soutěžní ceny, tak dopadáme asi dobře. Pak je jen otázka, jestli to pak tomu kamarádovi chutná.

***

* Zdeněk Lux

Jak jsem vyrůstal

Narodil jsem se 21. července 1972 ve Slavičíně, což je na pomezí Valašska a Slovácka. Vyrůstal jsem a studoval až do svých osmnácti let v Uherském Brodě. V roce 1995 jsem státní zkouškou zdárně ukončil studium oboru pivovarství a kvasné procesy na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze.

Čím vším jsem byl

Ihned po škole jsem nastoupil do firmy Pivovary Staropramen a.s. (dříve Pražské pivovary a.s.), kde jsem pracoval na různých postech v oblasti kvality a výroby jak v pivovaru Staropramen, tak i v pivovaru Braník.

Já jako vrchní sládek

Od roku 2004 jsem vykonával funkci vrchního sládka pivovaru Braník a po sloučení obou pivovarů pokračuji jako vrchní sládek pivovaru Staropramen.

Moje rodina a zájmy

Jsem ženatý a mám dvě malé dcery. Svůj volný čas věnuji převážně rodině, turistice a jízdě na horském kole. (MF Dnes)


Staropramen má nový reklamní spot

[sobota, 10. březen 2007]

Dnes startuje vysílání nové televizní reklamy na značku Staropramen. Autorem kreativního konceptu spotu, který provází slogan „Staropramen. Žiješ jen jednou.“, je agentura Young & Rubicam.

Tento spot vznikl na základě nového positioningu značky Staropramen, který je založen na hledání originálních způsobů, jak prožít všední situace. Ze zkoumání životního stylu cílové skupiny vyplynula potřeba žít stále pestrý a zábavný život, neupadající do běžného stereotypu. Staropramen proto ve své nové TV reklamě vybízí k úvaze „Kdy jsi naposledy udělal něco jinak?“

„Očekáváme, že nový spot osloví především mladé duchem, kteří chtějí zkoušet nové věci, objevovat nekonvenční řešení stereotypních situací a žít svůj život naplno,“ říká Petr Dvořák, marketingový ředitel Pivovarů Staropramen.

Televizní kampaň značky Staropramen bude doprovázet hit od skupiny The Kinks – „You Really Got Me“. „Nové aranžmá od skupin Roe-Deer a The Prostitutes dodalo této známé melodii modernější vyznění,“ říká Alex McReynolds z agentury Young & Rubicam.

Nový positioning bude aplikován na všechny marketingové aktivity značky Staropramen.

Spot můžete zhlédnout na www.staropramen.cz. (Tisková zpráva Pivovarů Staropramen)


Jistě není nic zvláštního, když běžci zahánějí po závodě žízeň studeným pivem. Ale pivo během závodu? To je novinka! V Praze tuto novinku vyzkouší při letošní sérii běhů v rámci Pražského mezinárodního maratonu. Jeho partnerem je totiž Staropramen Nealko.

Běžci si tak letos v občerstvovacích stanicích na trati závodu budou moci vedle obvyklé vody, ovocných a izotonických nápojů dát také nealkoholický Staropramen!

Na otázku, kolik běžců si podle jeho názoru zvolí pivo, odpověděl ředitel PIM Carlo Capalbo: „Nemám tušení. Ale je to zajímavý nápad, nemyslíte?” Navíc připravil Staropramen pro účastníky květnového běhu Volkswagen Maraton Praha pivo zdarma také v rámci „Pasta Party“ před závodem. „Vřele doporučuji ochutnat Staropramen i v mnoha pražských hospodách, ” dodává Capalbo. (Tisková zpráva Pivovarů Staropramen)


Pivovary Staropramen uvádějí na trh Staropramen Nealko v plechovkovém balení. 0,33l plechovky tak doplní stávající 0,5l lahvové balení nealkoholického piva Staropramen.

„Nealkoholické pivo zaujímá v našem portfoliu významnou pozici – objemy jeho prodeje dlouhodobě rostou a lze očekávat, že tento vývoj bude pokračovat. Uvedením třetinkové plechovky piva Staropramen Nealko chceme vyjít vstříc zejména řidičům, pro které je toto balení velmi praktické,“ říká Martin Jahoda z oddělení marketingu Pivovarů Staropramen. Podíl nealkoholického piva na roční produkci společnosti činí přibližně jedno procento, což odpovídá obecně podílu nealkoholických piv na celkové produkci piva na českém trhu.

Za rostoucí popularitou nealkoholického piva stojí především jeho velmi vysoká kvalita, měnící se životní styl a také větší zodpovědnost v souvislosti se zavedenými úpravami silničního zákona. „Nealkoholické pivo je dnes již chuťově i kvalitativně srovnatelné s pivem alkoholickým. V tomto směru udělal pivovarnický průmysl za poslední období velký pokrok. Nealkoholické pivo tak dnes představuje přirozenou konkurenci jiným nealkoholickým nápojovým kategoriím,“ říká Věra Hönigová, manažerka kvality Pivovarů Staropramen.

Pivo Staropramen Nealko uvedla společnost na trh na začátku roku 2005. Vedle nealkoholického piva Staropramen nabízí společnost také nealkoholickou variantu prémiové značky Stella Artois. (Tisková zpráva Pivovarů Staropramen)


Zdeněk Lux působí ve společnosti Pivovary Staropramen již od roku 1995. Během této doby zastával různé pozice v oddělení zajišťování jakosti jak v pivovaru Braník, tak v pivovaru Staropramen, a podílel se na řadě klíčových technických a technologických projektů. Od května roku 2004 pak zastával pozici vrchního sládka pivovaru Braník.

V nové pozici bude Zdeněk Lux zodpovědný za řízení výroby v pivovaru Staropramen. „V pivovarnictví pracuji dvanáct let a svůj profesní život si bez výroby piva téměř nedokáži představit. Nyní se vracím do pivovaru Staropramen, kde jsem řadu let působil a který velmi dobře znám,“ říká Zdeněk Lux.

Zdeněk Lux je absolventem Vysoké školy chemicko-technologické. Je ženatý, má dvě děti. Svůj volný čas věnuje především rodině, turistice a jízdě na kole. (Tisková zpráva Pivovarů Staropramen)


V letošním roce se na světových trzích prodá celkem 2,1 mil. hl piva Staropramen – celosvětové prodeje této české značky tak poprvé překonají dvoumilionovou hranici. Od začátku roku 2006 ve srovnání s rokem předchozím značka celosvětově narostla o téměř 20 %.

V roce 1999 činily celosvětové objemy prodeje piva Staropramen přibližně jeden mil. hl. Za posledních sedm let - tedy od roku 2000, kdy se Pivovary Staropramen, tehdejší Pražské pivovary, staly součástí InBev - se tak její roční prodeje více než zdvojnásobily.

„Staropramen je důležitou mezinárodní exportní značkou v portfoliu InBev,“ říká Petr Dvořák, ředitel marketingu společnosti Pivovary Staropramen. „Na zahraničních trzích má značka Staropramen jednotnou grafickou identitu a v komunikaci využívá informaci o svém původu - pivo z Prahy. České pivo je v zahraničí populární, naše hlavní město je navíc velmi pozitivně vnímáno,“ dodává.

Staropramen se prodává na 30 zahraničních trzích, kde je řazen do segmentu prémiových či superprémiových piv. Nejvýznamnějšími exportními trhy jsou Velká Británie, Slovensko, Německo a Švédsko. Ve Švédsku je Staropramen v segmentu superprémiových piv vůbec nejprodávanější značkou, ve Velké Británii zaznamenává nárůsty prodeje v desítkách procent a je nejrychleji rostoucí značkou z portfolia InBev na britském trhu.

Licenčně se vyrábí Staropramen v Rusku, Bulharsku a na Ukrajině. Meziroční nárůst licenční výroby v roce 2005 činil 76 %. (Tisková zpráva Pivovarů Staropramen)


V druhé polovině července zahajuje společnost Pivovary Staropramen novou aktivitu s názvem „Bezpečný spolujezdec“ na podporu nealkoholického piva Staropramen.

V průběhu akce, která bude probíhat na vybraných čerpacích stanicích, získá spotřebitel při koupi tří lahví nealkoholického piva Staropramen detekční trubičku na identifikaci alkoholu v dechu.

Touto aktivitou chce společnost také přispět k podpoře zodpovědného chování řidičů. Z tohoto důvodu se patronem akce stalo oddělení BESIP Ministerstva dopravy.

„Segment nealkoholických piv vykazuje dlouhodobě rostoucí trend a jeho význam se neustále zvyšuje. Díky detekční trubičce mají spotřebitelé možnost ověřit si, zda mohou bez starosti sednout za volant,“ říká Jaroslav Vích, manažer rozvoje off-trade.

Nealkoholický Staropramen uvedla společnost na trh v únoru 2005. Pivo je distribuováno v láhvi o objemu 0,5 l. (Web Staropramen)


«« « Strana 7 z 8 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI