Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Holba Hanušovice


Pivní.info

Jana Marešová se probojovala do finále soutěže Miss Zlatého moku, kde bude zastupovat hanušovický pivovar. Učí se čepovat pivo a rozeznat to „své“ od ostatních. Adeptka na titul Miss Zlatého moku nemusí nutně holdovat pití piva. Zato může být inženýrkou ekonomie a o výrobě piva vědět opravdu hodně.

I takové charakteristiky má čtyřiadvacetiletá Jana Marešová z Hanušovic na Šumpersku, která v soutěži o nejkrásnější „pivní“ dívku zastupuje zdejší pivovar Holba.

Do celorepublikového finále se probojovala spolu s dalšími jedenácti finalistkami vybranými z celkem čtyř stovek krasavic.

K pivu mám opravdu blízko, protože táta v pivovaru pracuje už řadu let. Sama jsem tu už loni a předloni byla na brigádě, takže provoz a výrobu dobře znám,“ vypráví Marešová. Pivo ale pije jen málo. „Půllitr bych nezvládla vůbec. I třetinka mi dá zabrat,“ přiznává dívka.

Teď začíná s přípravami na říjnové finále v Žatci. „Disciplíny se dost výrazně liší od klasických soutěží krásy. Většina z nich je totiž spojena s pivem.“ Pod vedením zkušeného mistra výčepního se teď bude učit pivo čepovat. „Musím to umět už do července, protože potom je budu roznášet štamgastům v několika restauracích, které čepují Holbu. Doufám, že je nezklamu,“ věří Marešová. Právě načepování piva a jeho profesionální naservírovaní bude jedním ze soutěžních úkolů.

Dívka si musí také dokonale zapamatovat chuť hanušovického piva. V degustační soutěží totiž musí mezi několika vzorky bezpečně poznat to „své“.

Další disciplínou bude česání chmele na čas. Jedinými dvěma obvyklými body v soutěži krásy bude volná disciplína a promenáda v plavkách. „Volnou disciplínu chci zase spojit s pivem. Co to ale bude, ještě sama nevím,“ přiznává dívka.

Spolu s dalšími finalistkami ji také před slavnostním galavečerem v Žatci čeká soustředění v exotické Dubaji, kde se odehrají poslední přípravy.

Hanušovická favoritka prozradila, že se v domácím pivovaru nyní uchází také o práci. I to je pro ni další motiv k co nejlepšímu výkonu. „Úspěch v soutěži ale samozřejmě není podmínkou,“ doplnil výkonný ředitel pivovaru Holba Vladimír Zíka. Jana Marešová bude bojovat za pivovar, který nyní získal titul Pivo České republiky hned pro dva své nápoje. Degustátorům nejvíc chutnala v kategorii jedenáctek Holba Šerák a v kategorii kvasnicových piv Holba Kvasničák. „Vím, že hanušovický pivovar sbírá úspěchy na všech frontách. Tím víc chci vyhrát,“ řekla Marešová. Že patří k favoritkám, ukazují průběžné výsledky hlasování o nejsympatičtější pivní královnu na internetu.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autor: Rostislav Hányš


Vítězné ocenění a titul Pivo České republiky pro rok 2010 udělila porota degustační soutěže Holbě Šerák a Holbě Kvasničák na 14. ročníku Slavností piva v Českých Budějovicích. O titul letos usilovalo 51 pivovarů z České republiky i Slovenska ve 14 kategoriích. Celkem odborníci hodnotili 243 vzorků piv.

Holba Šerák zvítězila v kategorii světlých 11 stupňových piv v konkurenci 28 známých značek. V soutěži kvasnicových piv, kde se střetávají piva od minipivovarů i velkovýrobců, zvítězila Holba Kvasničák a nechala za sebou Chotěboř Prémium kvasnicové i světlý ležák s přísadou jemných kvasnic, z produkce pivovaru Bernard. Pro Holbu kvasničák je to letos další, v pořadí již druhé vítězství, které staví Holbu do role favorita mezi českými pivy.

Holba svým vítězstvím získává právo užívat značku Pivo České republiky pro letošní rok.

Jedná se o významné ocenění, které potvrzuje, že vařit poctivé pivo se vyplatí. Značku využijeme pro komunikační podporu našeho piva, je to určitě věrohodný signál pro konzumenty i odběratele, které pivo si vybrat,“ komentuje úspěch Vladimír Zíka, výkonný ředitel pivovaru.

Hlavním kriteriem hodnocení byly senzorické vlastnosti piva − chuť a její vyváženost, říz, barva, pěna, ale i celkový dojem po napití a také pitelnost, kterou se vyznačují tradičně vařená piva, zatímco europivům chybí. Je to důsledek zrychleného způsobu výroby piva a s tím souvisejícími změnami v jeho charakteru. Holba se vyrábí podle tradičních receptur a tím získává svoji jedinečnost. Dnes je vysoká kvalita piva samozřejmostí, a co konzumenti žádají, je chuťová odlišnost, což je reakce na širokou nabídku chuťově unifikovaných europiv.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovaru Holba Hanušovice


Novou Miss Holba je černovláska Jana

[čtvrtek, 10. červen 2010]

Čtyřiadvacetiletá Jana Marešová z Hanušovic je letošní Miss Holba Šerák a hanušovický pivovar bude reprezentovat v soutěži Miss Zlatého moku.

Neobvyklá soutěž, která kombinuje oslavu českého piva a ženského půvabu, je jediná svého druhu na světě, každá z finalistek zastupuje jeden domácí pivovar.

Jana Marešová před několika týdny dostudovala Technickou univerzitu VŠB Ostrava a může se chlubit čerstvým inženýrským titulem. Má výhodu, že o pivu už mnohé ví, její otec je totiž dlouholetým zaměstnancem v Pivovaru Holba a Jana zde pracovala jako brigádnice.

Soutěž beru jen jako dobrou zkušenost, rozhodně se nechystám na žádnou kariéru v modelingu. Bude pro mě přínosem se podrobně seznámit s provozem, protože se v hanušovickém pivovaru ucházím o pracovní pozici. Umístění v soutěži ale určitě nebude mít vliv na výsledek výběrového řízení,“ řekla Jana Marešová, která se již začíná připravovat na soutěžní disciplíny.

Ve finále klání, které se uskuteční v říjnu v Žatci, totiž dívky musejí předvést zručnost při čepování i servírování piva, čeká je také degustace, při níž budou z různých vzorků poznávat chuť produktu pivovaru, který reprezentují. Z dalších úkolů je čeká česání chmele na čas, promenáda v plavkách i volná disciplína.

Obavy mám jen z česání chmele, protože to jsem ještě nikdy nedělala. Čepování piva i degustaci natrénuji. Věřím, že všechno zvládnu tak, abych pivovar Holba úspěšně reprezentovala,“ dodala sympatická černovláska, která pivo konzumuje pouze výjimečně. Poslední přípravy na žatecké finále budou dívky ladit na soustředění v exotické Dubaji.

Již nyní je možné volit Miss sympatie prostřednictvím internetové adresy www.zateckydenik.cz.

Svou Miss si Pivovar Holba poprvé vybíral loni, kdy ho úspěšně reprezentovala studentka šumperské průmyslovky Monika Kobzová.

Foto a video naleznete zde...

Zdroj: Šumperský deník.cz | Autorka: Hana Kubová


Turisty neodradilo ani špatné počasí

[úterý, 25. květen 2010]

Za ryzím pivem z hor se letos vydalo 1543 lidí

V pořadí již 13. Pivovarskou čtvrtku provázelo deštivé počasí, které komplikovalo i její přípravy. Vynaložené úsilí se nakonec přece jen vyplatilo, což potvrdil počet účastníků, kteří se vydali na celkem 6 tras, připravených ve spolupráci Klubem českých turistů. Pivovarská čtvrtka je ojedinělou akcí v rámci celé republiky a ideální příležitost vyrazit do přírody nejen pro všechny milovníky turistiky, ale i dobrého piva.

Největší zájem byl tradičně o nenáročné trasy v délce 10 km přes Nový hrad a 12 km kolem Zámečku. Na obě se startovalo z pivovaru Holba, kde se sešlo celkem 949 turistů. Těm, kteří chtěli mít v nohách více kilometrů, se nabízely tůry od 16 do 22 km, všechny krásnou přírodou. I když bylo hodně mokro, trasy byly schůdné, takže je všichni zdárně absolvovali. Za svůj výkon si zaslouží zvláštní uznání nejstarší účastník pochodu pan Jan Aust ze Šumperka, který na čtvrtku vyráží pravidelně a letos oslaví 88 let. Tímto přejeme hodně zdraví a další desítky našlapaných kilometrů.

Pivovarskou čtvrtku absolvujeme pravidelně, letos je to náš devátý ročník. Přece to nevzdáme kvůli počasí. Místy je hodně bláta, už se těšíme do pivovaru na to naše oblíbené,“ řekl nám za pochodu pan Mirek ze Šumperka, který vyrazil na nejdelší trasu s manželkou i přáteli.

První absolventi pochodu se sešli v pivovaru už kolem poledne, kde je vítala skupina Holátka. Na programu byly exkurze do pivovaru a tombola se zajímavými turistickými výhrami. Všichni startující dostali mapu s trasou, poukázky na občerstvení a kupon do tomboly. V cíli je pak čekal pamětní list a originální sklenice z limitované série.

Zdroj: Holba.cz


Tradiční pochod za ryzím pivem z hor, v pořadí již 13. Pivovarská čtvrtka letos odstartuje v sobotu 22. května. Čtvrtka je ojedinělou turistickou akcí, kterou pořádá pivovar Holba. Každoročně se na ní sjíždějí příznivci turistiky a ryzího piva z hor z celé republiky, aby absolvovali pěší túry na vyznačených trasách a současně zavítali do hanušovického pivovaru.

Kromě očekávaných kilometrů přináší letošní ročník několik novinek. 13. Pivovarská čtvrtka nabídne celkem 6 tras v délce 10 až 22 km, to je o jednu tůru více než loni. Nová trasa přes „Zámeček“ patří k těm méně náročným, její délka je 12 km. Stejně jako ostatní vede krásnou krajinou a navíc nabízí příjemnou zastávku v malebném penzionu na okraji lesa.

Největší zájem je o kratší nenáročné vycházky, proto jsme se rozhodli jejich počet rozšířit,“ k organizaci vyjadřuje Lenka Krellerová z pivovaru Holba.

Další novinkou letošního pochodu je možnost on line registrace prostřednictvím internetu na www.holba.cz. Ta by měla přispět k rychlejšímu odbavení účastníků, kteří se budou hlásit přímo na startovních místech. Loni Pivovarskou čtvrtku absolvovalo více než 1.800 lidí, a proto letos pivovar posílí odbavení účastníků. „Je to skutečně jedinečná akce v rámci republiky a i letos počítáme s vysokou účastí, kterou zatím potvrzují on line rezervace. Chceme zajistit nejen plynulý start, ale také odbavení v cíli,“ dodává Krellerová.

Pochod končí na nádvoří pivovaru, kde jeho absolventi obdrží malovanou pivní sklenici z limitované série. Motivy na sklenicích na sebe navazují, takže pravidelní účastníci akce mohou dát dohromady celý seriál. Na nádvoří pivovaru bude připraveno příjemné posezení s hudbou a občerstvením a pro zájemce prohlídky provozu s průvodcem.

13. Pivovarská čtvrtka nově přináší také zvýhodnění seniorů ve věku 70 let a více, kteří mají letos startovné zdarma, dodává Lenka Krellerová.

Trasy podle náročnosti

Nejnáročnější

Hanušovice - Hanušovice 22 km (Pivovar HOLBA - Hynčice – Potůčník – Prameny - Křížový vrch – Lužná – Nový Hrad - Pivovar HOLBA)

Králíky – Hanušovice 22 km (náměstí Králíky – Hedeč – sv. Trojice - Počátky - Pivovar HOLBA)

Šumperk – Hanušovice 22 km (Šumperk SOU - Nové domky - Městské skály – Smrk - Nový hrad)

Střední náročnost

Hanušovice - Hanušovice 16 km (Pivovar HOLBA - Hynčice – Křížový vrch – Lužná – Nový Hrad - Pivovar HOLBA)

Příjemná procházka

Hanušovice – Hanušovice10 km (Pivovar HOLBA - Nový hrad - Pivovar HOLBA)

Hanušovice – Hanušovice 12 km (Pivovar HOLBA – Zámeček - Pivovar HOLBA)

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Holba Hanušovice


Už letos v září přivítá první návštěvníky nové pivovarnické muzeum v Hanušovicích. Vzniká v budově bývalé školy, řadu let neužívané, kterou pivovar Holba odkoupil od města.

Dům vedle odbočky z hlavní silnice k pivovaru teď prodělává rozsáhlou rekonstrukci. Výsledkem má být společenské centrum s muzeem v patře, restaurací včetně venkovního posezení v přízemí a s apartmány v podkroví.

Počítá se také s degustační místností pro návštěvníky pivovaru a vybavenými učebnami pro odborná školení. Celý objekt bude bezbariérový s využitím vertikální plošiny pro imobilní osoby,“ uvedl výkonný ředitel Holby Vladimír Zíka.

Celková investice přesáhne 17 milionů korun, z toho část pokryje dotace z evropských fondů na podporu regionu.

Dělníci uvnitř budovy právě nahazují omítky a dělají podlahy, zároveň se už rýsuje nová fasáda. Oficiální název ještě muzeum nemá.

K rozšíření vlastní expozice může přispět každý, kdo vlastní starý pivovarnický nástroj nebo předmět, který s výrobou piva nebo jeho konzumací souvisí. Pokud by byl ochoten předmět zapůjčit, může mě kontaktovat na čísle 583 300 879 nebo na adrese krellerova@holba.cz,“ uvedla vedoucí marketingu Holby Lenka Krellerová. Někteří sběratelé a také bývalí zaměstnanci pivovaru se už s nabídkou ozvali.

Radikální proměny se do podzimu dočká také celý prostor mezi muzeem a podnikovou prodejnou u viaduktu, která se přesune jinam.

Vznikne tu relaxační zóna s dětským hřištěm a s minigolfem s osmnácti drahami. Podél silnice vyroste parkoviště, naopak současné parkoviště pro zaměstnance bude zrušeno.

Pivovar loni navštívilo na 12,5 tisíce turistů, zájem každý rok roste. Zdejším unikátem je možnost spatřit tradiční výrobu klasicky vařeného piva v reálném prostředí, zatímco ve většině ostatních pivovarů zprostředkovávají prohlídky izolovaná návštěvnická centra.

Fotogalerii naleznete zde...

Zdroj: Olomoucký deník.cz | Autorka: Stanislava Rybičková


Šerák Speciál v hanušovickém pivovaru vaří pouze při slavnostních příležitostech jako jsou Vánoce nebo pivovarské slavnosti. Letos poprvé bude k mání také o Velikonocích. Světlý Šerák Speciál se symbolickou stupňovitostí 13,51 právě nyní dozrává v ležáckých sklepích.

Nejedná se o sériovou výrobu, takže jeho množství je omezené. Velikonočního speciálu se vyrobí 400 hl, které naplní 80.000 lahví.

Ve srovnání s běžným pivem vyžaduje Šerák Speciál vyšší podíl sladu i aromatického chmele a zvláštní je také receptura chmelení. I když má speciál vyšší hořkost, musí zůstat jemná a lahodná. Toho se dá docílit nejen správným výběrem chmelových odrůd a vynikající kvalitou chmele, ale především způsobem chmelení a to je tajemství každého sládka. Šerák Speciál má také mimořádně dlouhou dobu výroby, jen v ležáckých sklepích, kde dozrává a dokváší, stráví 2 měsíce a tak získává svoji plnou chlebnatou chuť a výborný říz.

Zásadou je, že Holba vaří speciál, stejně jako ostatní druhy piva, na předem danou stupňovitost tzn. že hotové pivo neředí vodou, chemicky nedobarvuje ani nedosycuje oxidem uhličitým. Podle sládka jde o pivo, které se nepije na zahnání žízně, ale jeho pití přináší výjimečný zážitek, který ocení nejen pivní fajnšmekři. „Ideální je vypít jedno až dvě a vychutnat si jeho výjimečnost v každém doušku,“ radí Reichl.

Zdroj: Holba.cz


Klasicky vařená piva Zubr, Holba a Litovel opět bodovala v degustační soutěži Zlatý pohár PIVEX- Pivo 2010, kde získala celkem 5 ocenění. Holbu Šerák i Holbu Premium odborníci ocenili certifikátem kvality, které převzali výkonný ředitel Vladimír Zíka a sládek Luděk Reichl na Slavnostním večeru pivovarníků v Brně.

Holba se vyrábí klasickou technologií, pro kterou je typická nejen dlouhá doba zrání v ležáckých sklepích, ale také vaření na předem danou stupňovitost. V praxi to jednoduše znamená, že ředění hotového piva je tak předem vyloučeno. Klasický postup výroby dává pivu čas vzít si to nejlepší ze sladu i chmele a získat vyváženou plnou chuť a výborný říz.

Udělené medaile potvrzují, že jsme kvalitu nevyměnili za zisk. Vstup zahraničních pivovarských skupin na náš trh přinesl levnější zrychlenou výrobu piva, která s sebou nese snížení kvality a bohužel také unifikovanou chuť piva. Dnes je klasická výroba významnou konkurenční výhodou,“ vyjádřil Luděk Štěpán, obchodní ředitel pivovarnické skupiny sdružující pivovary Zubr, Holba a Litovel.

Zdroj: Holba.cz


Letos v září přivítá první Pivovarnické muzeum v Hanušovicích své první návštěvníky. Muzeum vzniká v budově bývalé školy, řadu let nevyužívané, kterou pivovar odkoupil od města. Nyní objekt prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Výsledkem bude moderní společenské centrum s muzeem, restaurací informačním centrem a přilehlými venkovními plochami pro sport i relaxaci.

V současné době je ukončena přístavba, hrubé stavební práce a pracuje se na vnějším zateplení. Na to plynule naváží topenářské a poté dokončovací práce uvnitř objektu a na jaře získá budova novou fasádu.

Práce nyní komplikují velmi nízké teploty. Pivovarnické muzeum i restauraci chceme totiž otevřít už v září a do té doby je třeba dokončit výstavbu teras, dvorany i zatravnit terén,“ vyjadřuje Vladimír Zíka z pivovaru Holba.

Celková investice přesáhne 17 mil. korun, z toho část pokryjí finance z evropských fondů na podporu regionu.

Pivovar loni navštívilo na 12,5 tisíc turistů a zájem podívat se do pivovaru každý rok roste. Unikátem hanušovického pivovaru je možnost spatřit tradiční výrobu klasicky vařeného piva v reálném prostředí, zatímco ve většině ostatních pivovarů prohlídky zprostředkovávají izolovaná návštěvnická centra.

Chceme podpořit národní tradici pivovarského řemesla i jeho historii a představit ho široké veřejnosti“, komentuje záměr Vladimír Zíka z pivovaru Holba. V nové budově se počítá také s degustační místností pro návštěvníky pivovaru a vybavenými učebnami pro odborná školení.

Celý objekt je řešen jako bezbariérový s využitím vertikální plošiny pro imobilní osoby. Venkovní plochy se zatravněnou piknikovou loukou a festivalovou dvoranou poskytnou zázemí pro společenské akce, které pivovar každoročně pořádá. Součástí bude i dětské hřiště a minigolf s 18 drahami. Oddychová zóna přinese možnost relaxace a sportovního vyžití nejen místním obyvatelům, ale také návštěvníkům města.

Jedná se o významnou investici do mikroregionu Hanušovicko, která zvýší jeho atraktivitu a tím podpoří návštěvnost. Celá rekonstrukce se provádí s ohledem na původní historickou podobu areálu pivovaru a současně s využitím moderních řešení pro zajištění komfortu návštěvníků.

Výzva pivovaru HOLBA pro sběratele na Moravě a ve východních Čechách

V Muzeu pivovarnictví pivovar Holba vystaví celou řadu historických předmětů souvisejících s pivovarnictvím. K rozšíření výstavy může přispět každý, kdo vlastní starý pivovarnický nástroj nebo předmět, který s výrobou piva nebo jeho konzumací souvisí. Pokud jste ochotni předmět do muzea zapůjčit, kontaktujte pivovar Holba, Ing. Lenka Kellerová, krellerova@holba.cz, tel. 583 300 879 nebo 724 776 879.

Zdroj: Holba.cz


Tento rok byl úspěšný, může konstatovat vedení pivovaru Holba v Hanušovicích na Šumpersku.

Foto

Zatímco produkce piva na domácím trhu klesá, Holba se může pochlubit opět o něco vyšším výstavem,“ potvrdil informaci ředitel pivovaru Holba Vladimír Zika.

Uvedl, že nejlépe se prodává především jedenáctistupňový Šerák, produkci doplňuje desítka Klasik a odbornými kruhy ceněný dvanáctistupňový ležák Premium.

Tento produkt si pravidelně odváží ceny z mezinárodních soutěží. Naposledy si vysloužil zlatou medaili na celosvětové výstavě v kategorii piv českého typu.

Je to mimořádný úspěch, navíc na mezinárodní úrovni, který potvrzuje, že naše strategie vařit pivo klasickou technologií je správná. Nepodlehli jsme tlaku velkovýrobců takzvaných europiv chuti a je vidět, že tradičně vařené pivo má úspěch i ve světě u mezinárodních odborníků Z toho máme radost,“ dodal Zika.

Potvrdil, že právě domácí trh je pro Holbu nejdůležitější.

Naše pivo již mohou ochutnat téměř na celém území Česka. Část produkce sice míří do zahraničí, například do Švédska, Finska, Itálie, Maďarska či zemí bývalé Jugoslávie, jde však řádově pouze o tisíce hektolitrů ročně,“ uvedl ředitel Zika.

Podotkl, že loni ke spotřebitelům putovala zhruba 390 tisíc hektolitrů piva.

Z toho bylo dvě stě tisíc hektolitrů Šeráku. Podle posledních výsledků tuto produkci překročíme – očekáváme mírný nárůst,“ informoval Zika.

Konstatoval, že vzhledem k současné komplikované ekonomické situaci považuje tyto výsledky za úspěch. „Na rozdíl od velkých společností nám hraje do karet znalost prostředí, dbáme na vysokou kvalitu a klademe důraz na péči o zákazníka. Jsme rádi, že Češi se přiklánění ke kvalitě a tradici,“ dodal ředitel pivovaru.

A jaké novinky pro milovníky zlatého moku Holba připravuje?

Lidé, kteří si oblíbili náš třináct a půl stupňový Speciál , si jej letos mohou zakoupit i v lahvích. Dosud jej bylo možné ochutnat jen čepované,“ informoval o novince Zika.

Zdroj: Šumperský deník.cz | Autorka: Soňa Singerová | Foto: Stanislava Rybičková


Holbu Šerák Speciál v hanušovickém pivovaru vaří pouze při slavnostních příležitostech jako jsou Vánoce nebo pivovarské slavnosti. Speciál vyniká svými jedinečnými chuťovými vlastnostmi, sytou barvou a hustou smetanovou pěnou. Výjimečná je také jeho symbolická stupňovitost 13,51 podle výšky jesenického kopce Šerák.

Nejedná se o sériovou výrobu, takže množství produkce je u tohoto piva vždy omezené. Letos půjde na trh 1350 hl a letos poprvé bude Šerák Speciál k dispozici nejen v sudech, ale také v lahvích ve speciálním vánočním multipacku s osmi půllitry. V restauracích a obchodech se objeví na konci tohoto týdne. Je to vánoční dárek všem milovníkům dobrého piva, proto si s ním v Holbě pěkně vyhrají.

Ve srovnání s běžným pivem vyžaduje Šerák Speciál vyšší podíl sladu i aromatického chmele. Pro jeho výrobu se používá speciální barevný a karamelový slad, aby pivo získalo mírně karamelovou chuť i vůni. „Množství i druh sladu je důležité přesně stanovit a zajistit tak chuťová specifika polotmavého piva,“ říká sládek Luděk Reichl. Zvláštní je také receptura chmelení. I když má Šerák Speciál vyšší hořkost, musí zůstat jemná a lahodná. Toho se dá docílit nejen správným výběrem chmelových odrůd a vynikající kvalitou chmele, ale především způsobem chmelení a to je tajemství každého sládka. Šerák Speciál má také mimořádně dlouhou dobu výroby, jen v ležáckých sklepích, kde dozrává a dokváší, stráví 2 měsíce a tak získává svoji plnou chlebnatou chuť a výborný říz. Zásadou je, že Holba vaří speciál, stejně jako ostatní druhy piva, na předem danou stupňovitost tzn. že hotové pivo neředí vodou, chemicky nedobarvuje ani nedosycuje oxidem uhličitým. Podle sládka jde o pivo, které se nepije na zahnání žízně, ale jeho pití přináší výjimečný zážitek, který ocení nejen pivní fajnšmekři. „Ideální je vypít jedno až dvě a vychutnat si jeho výjimečnost v každém doušku,“ radí Reichl.

Každoročně je o Šerák Speciál velký zájem, takže pivovarníci předpokládají, že v nabídce letošní speciál vydrží do začátku nového roku.

O celoroční produkci speciálu v Holbě zatím neuvažují, i nadále by měl zůstat pouze sezónním zpestřením nabídky.

Zdroj: Tisková zpráva Holby Hanušovice


V rámci projektu Holba Jeseníkům vysadili minulý týden zaměstnanci pivovaru 2401. stromek v lokalitě Sedýlko u Vřesové Studánky. Iniciativa pivovaru, kterou podnik realizuje ve spolupráci s Lesy ČR, LS Loučná nad Desnou vznikla před 5 lety a jejím posláním je především omlazování lesních porostů v těžko přístupných oblastech a zachování ekologie horské krajiny Jeseníků.

Podnikáme v kraji s výjimečným přírodním dědictvím a snažíme se proto přispět k jeho zachování. Naši zaměstnanci už vysadili celkem 2401 stromků, z toho posledních 401 minulý týden,“ říká Vladimír Zíka z pivovaru, který se může pochlubit již několika významnými počiny pro ochranu přírody. Jedním znich je například projekt pivovarských rybníků.

Původně ekologický projekt Holba Jeseníkům letos dokonce přerostl ve výzkumný a zapojila se do něho také Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně. Jeseníky mají vysoký úhyn mladých sazenic a výzkum by měl pomoci ke zlepšení.

V rámci projektu dojde k etapové výsadbě sazenic smrku bez kořenového obalu. Díky tomu mladé stromky ihned přicházejí do kontaktu sokolní půdou a jejím složením, takže výzkumná šetření lze provádět v krátkém čase po výsadbě. Sledování potrvá tři roky a během něho bude docházet kpravidelným odběrům půdy, spojených s testováním složení a vlhkosti půdy, přítomnosti živin a dalších faktorů, které mohou ovlivnit ujímavost mladých stromků. Výsledky výzkumu by měly vést k odhalení příčin vysokého úhynu sazenic a finálně pak podpořit úspěšné zalesňování horských oblastí Jeseníků.

Omlazování lesních porostů je důležité nejen pro zachování koloritu krajiny, ale také udržení její přírodní rovnováhy. Projekt Holba Jeseníkům je dlouhodobý a pivovar v něm bude pokračovat i v následujících letech.

Zdroj: Holba.cz


Hanušovické pivo Holba Premium získalo zlato na švédském Beer and whisky festivalu. Je to již čtvrtá medaile, kterou Holba letos získala, uvedla ve čtvrtek mluvčí pivovaru Hana Matulová.

Stockholmský festival patří mezi čtyři největší přehlídky piva na světě a ve Švédsku se koná od roku 1992. Letos jej navštívilo sedmadvacet tisíc lidí. Pravidelně se na něm prezentuje až 600 druhů piv světoznámých značek. Piva jsou rozdělená do více než dvou desítek kategorií, ve kterých jednotlivé vzorky hodnotí světoví odborníci z oboru pivovarnictví.

Značka Holba se této světové přehlídky zúčastnila letos počtvrté a získala dvě medaile. Ležáku Holba Premium, který získal zlato, se ročně vyrobí 40 tisíc hektolitrů, což je zhruba deset procent celkové produkce. Část produkce jde na vývoz, především do Evropy, kde k exportním zemím patří právě Švédsko, Maďarsko nebo Polsko.

"Zásada je na pivo nespěchat a tu dnes někteří velkovýrobci zdaleka nedodržují, protože čas jsou peníze. Zatímco u nás pivo opouští brány pivovaru nejdřív za šest týdnů, europiva jsou hotová za 14 dní a na jejich kvalitě je to znát," řekl výkonný ředitel Vladimír Zíka. Důležitou roli hraje v kvalitě a chuti i samotná horská voda, kterou pivovar čerpá z vlastních hloubkových vrtů. Její výhodou je složení, ideální právě pro výrobu piva českého typu. Pivo Holba se vaří standardně na dva rmuty, takže má čas a stačí si vzít to nejlepší ze sladu i chmele. Kvasí i zraje odděleně při nízkých teplotách. Prokvašení se dá díky tradičním postupům lépe řídit a výsledkem je méně prokvašené pivo s vyšším obsahem zbytkového extraktu a typickou plnou chutí. Není třeba je dále dobarvovat, dosycovat ani jinak chemicky upravovat a vylepšovat.

Letos se Holba zúčastnila pěti soutěží, z toho ve čtyřech získala medaile a na výsledek mezinárodní European Beer Star teprve čeká.

Zdroj: Mediafax.cz | Autorka: Ivana Šlapalová


Do pivovaru v Hanušovicích na Šumpersku se dnes sjeli nositelé příjmení Holba a Šerák. V pivovaru totiž vyrábějí pivo tohoto jména a letos jim pivovarníci připravili slavnostní výlov pivovarských rybníků.

Foto

Letos přišlo na výlov šedesát Holbů a devatenáct Šeráků. „Pivo je nápojem přátelských setkání a z toho vznikla myšlenka uspořádat sraz jmenovců našeho piva. Chceme, aby se také Holbové a Šeráci stali součástí velké rodiny příznivců ryzího piva z hor a poznali tradici výroby piva v našem kraji,“ řekl výkonný ředitel pivovaru Vladimír Zíka.

Hlavním bodem programu byl výlov pivovarského rybníka, který pro pivovar zajišťují kromě pár pivovarských dobrovolníků rybáři ze Zábřehu.

Dříve byly rybníky v pivovarech zdrojem ledu, který se využíval při chlazení ve výrobě. S vývojem moderních technologií byly většinou zrušeny, takže dnes je možné vidět je jen zřídka. Ty v Holbě jsou nedílnou součástí koloritu pivovaru a současně pomáhají zachovat ekologickou rovnováhu krajiny.

Pivovarský výlov rybníka odstartoval podzimní výlovy rybníků, další se na Šumpersku koná v Šumvaldu 24. října.

Zdroj: Regiony24.cz | Autor: Mediafax


Letošní setkání jmenovců hanušovického piva Holba proběhne v sobotu 10. října. Do pivovaru se již tradičně vydají Holbové a Šeráci zcelé republiky. Pokud i Vy máte toto příjmení v občance, nyní je skvělá příležitost pro výlet do Jeseníků.

Pivo je nápojem přátelských setkání a z toho vznikla myšlenka uspořádat sraz jmenovců našeho piva. Chceme, aby se také Holbové a Šeráci stali součástí velké rodiny příznivců ryzího piva z hor a poznali tradici výroby piva v našem kraji,“ říká výkonný ředitel pivovaru Vladimír Zíka. Pro své jmenovce letos pivovarníci připravili slavnostní výlov rybníka i speciální prohlídky pivovaru, při kterých budou mít hosté jedinečnou příležitost nahlédnout pod pivovarskou pokličku a poznat výrobu tradičně vařeného piva. Nebude chybět ani rybářská expozice vypreparovaných ryb žijících v řekách Jeseníků, kterou doplní výstava fotografií ze závodů v muškaření. Při troše štěstí zahlédnou i vodníka Pivínka, strážce revíru a rybáři tradičně předvedou divákům všechny druhy nalovených ryb. Po výlovu budou připraveny rybí speciality na roštu a jako dárek si Holbové a Šeráci odvezou šupináče pro štěstí a taky vlastní portrét od karikaturisty a řezbáře Pavla Dlabala. Ke společnému posezení zahraje kapela Cantus a nebudou chybět ani pivní soutěže a tombola.

Dříve byly rybníky v pivovarech zdrojem ledu, využívaného při chlazení ve výrobě. S vývojem moderních technologií byly většinou zrušeny, takže dnes je možné vidět je jen zřídka. Ty v Holbě jsou nedílnou součástí koloritu pivovaru a současně pomáhají zachovat ekologickou rovnováhu krajiny.

Zdroj: Holba.cz


Holbu Šerák ohodnotili pivní znalci jako třetí nejlepší pivo v republice. Stalo se tak v degustační soutěži, která se tradičně koná v rámci Dočesné v Žatci, kde Holba získala bronzovou medaili v silné konkurenci světlých jedenáctek. U Šeráku odborní degustátoři vysoce hodnotili nejen jeho vyváženou, plnou chuť a chmelové aroma, ale také lahodnou hořkost i celkový dojem po napití.

Oceněná Holba Šerák je vlajkovou lodí pivovaru a její roční produkce každoročně přesahuje 200 tisíc hl. Již 135 let ji pivovar vyrábí klasickým způsobem a právě díky tradičním výrobním postupům získává Šerák svoje výjimečné chuťové vlastnosti i vysokou pitelnost, která je pro tradiční česká piva typická.

Tradiční Dočesné, která se koná při příležitosti ukončení sklizně chmele a jejím odborným garantem je Chmelařský institut, se každoročně zúčastní pivovary z celé republiky. Letos mezi sebou soutěžilo na 150 vzorků různých piv, vařených převážně ze žateckého chmele. Žatecký poloraný červeňák stál při zrodu tradice českého piva a pro své typické vlastnosti je až dosud měřítkem kvality pěnivého moku.

Degustátoři hodnotí anonymní vzorky prostřednictvím degustačních lístků, kam uvádějí jejich pořadí. Nejlépe hodnocené vzorky postupují do finále, které určí jejich výsledné pořadí. Hodnocení vzorků probíhá ve dvou kolech, což zaručuje vysokou objektivitu výsledků.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Holba Hanušovice


Do pivovaru přijde král

[čtvrtek, 3. září 2009]

Nebýt jednoho z nejschopnějších podnikatelů v pivovarnictví 19. století v Čechách a na Moravě Josefa Mülschitzkého, jsou Hanušovice chudší o svou největší tradici, která trvá už sto pětatřicet let. Výročí svého založení si připomene pivovar o víkendu, kdy na narozeninové pivovarnické párty očekává deset tisíc lidí.

Historie každého pivovaru je cenný kapitál, který se nedá vyjádřit penězi. Pan Müllschitzky se zapsal do dějin pivovaru Holba opravdu zlatým písmem. Je nám ctí, že můžeme v jeho tradici pokračovat a rozvíjet ji. Sluší se ji také připomínat a slavit,“ řekl výkonný ředitel Holby Vladimír Zíka.

Müllschitzky, který byl nájemcem malého pivovaru v nedaleké Kopřivné, prokázal podnikatelského ducha a rozhodl se postavit pivovarnictví na průmyslový základ. Dokázal přesvědčit bohaté podnikatele z regionu, aby do jeho projektu investovali své peníze. To vše v době, kdy pivovarnictví bylo v krizi. Pivovar pod vedením Müllschitzkého vyrobil v roce 1875 na tehdejší dobu ohromujících 15 900 hektolitrů piva. Zatím rekordní výstava pivovaru Holba se datuje do roku 2003, kdy zdejší pivovarníci dodali zákazníkům téměř 470 000 hektolitrů svého produktu.

Narozeninová Holba párty se koná čtvrtého a pátého září. Bude nejen oslavou piva, ale připomene historii pivovaru a jeho hanušovické tradice. Na akci vystoupí například Honza Nedvěd se skupinou a hlavním tahákem bude sobotní večerní koncert No Name. Program slavností uvádí moderátor Patrik Hezucký.

Chceme lidem ukázat jak se tradiční české pivo vaří, proto budou součástí oslav i exkurze,“ přislíbil za vedení pivovaru Vladimír Zíka. Exkurze proběhnou v pátek od patnácti do dvaceti hodin, k posezení u piva na nádvoří pivovaru zahraje Honza Nedvěd.

Sobotní program začíná už ve třináct hodin. Nádvořím pivovaru projde královský průvod, poté dojde k naražení sudu a bude následovat přípitek slavnostním speciálem Holba Šerák. „Připravuje se i ceremonie udělení várečného práva městu v přítomnosti krále i jeho družiny,“ uvedla mluvčí pivovaru Hana Matulová. Celá slavnost bude ve znamení dobrého piva, hudby a her. Holba poteče ze čtyřiceti výčepů a návštěvníci mohou ochutnat také další středomoravská piva Zubr a Litovel. Specialitou bude polotmavý Holba Šerák Speciál o symbolické stupňovitosti 13,51 podle výšky stejnojmenné hory Šerák.

Vstupenky na pivovarské slavnosti je možné zakoupit za zvýhodněné ceny v informačních centrech na Šumpersku a Jesenicku nebo ve vzorkové prodejně pivovaru Holba v Hanušovicích nebo přímo na místě

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autor: Rostislav Hányš


U příležitosti oslav 135 let pivovaru uspořádá Holba největší narozeninovou párty. První víkend v září se otevřou brány pivovaru pro veřejnost a začne Velká pivovarská slavnost, která připomene historii pivovaru a vše co souvisí s tradici výroby hanušovického piva.

Plakát

Počítáme, že pivovarské narozeniny přijde oslavit až 10 tisíc lidí a proto přípravy probíhají už nyní. Jde o naši největší společenskou akci, navíc s významným charitativním podtextem,“ vyjadřuje Vladimír Zíka, výkonný ředitel Holby. Na pátek pivovarníci připravili exkurze do výroby a posezení na nádvoří s hudební kulisou v podání Honzy Nedvěda. Holba se stále vyrábí tradičním způsobem podle původních receptur, proto je prohlídka provozu obzvláště zajímavá. Zajímavá je nejen varna s původními měděnými káděmi z 30. let minulého století, ale i otevřená spilka s káděmi plnými piva a ležácké sklepy. Další den oslav zahájí královský průvod, naražení sudu a přípitek slavnostním speciálem Holba Šerák na nádvoří pivovaru. Připravuje se i ceremonie udělení várečného práva městu v přítomnosti krále i jeho družiny. Celá slavnost bude ve znamení dobrého piva, hudby a her. Holba poteče ze 40 výčepních zařízení a nebudou chybět ani Zubr a Litovel. Během dne vystoupí kapely Bladex, Confession, Nightwish revival, Karát - Kabát revival a v kontrastu žánrů taky Bludověnka, cimbálová muzika Korečnica a další kapely.Večerním tahákem se stane vystoupení známých No Name a celou akci zakončí slavnostní ohňostroj.

Pivovarská slavnost je typickým příkladem, jak lze zábavu vhodně spojit s dobročinností. Část výtěžku ze vstupného totiž pivovar daruje na pomoc postiženým dětem v regionu.

O Pivovarské slavnosti budou informovat plakáty v Šumperku a okolí a vstupenky budou v prodeji přímo na místě nebo v informačních centrech v předprodeji.

Zdroj: Holba.cz


Holbu Šerák poznám bezpečně,“ říká půvabná černovláska Monika Kobzová z Písařova, která v soutěži Miss zlatého moku zastupuje Holbu Šerák.

Foto

Jednou ze soutěžních disciplín je totiž degustace piva při které má dívka poznat značku, za kterou kandiduje. Moniku učil degustovat sládek pivovaru Luděk Reichl a díky němu ví, jak se pivo vaří i jak má správně chutnat.

Nejvíce mě v pivovaru zaujaly obrovské kádě na spilce, kde pivo kvasí. Je to jako z filmu Postřižiny. Měla jsem možnost poznat poctivou výrobu i to, jak má chutnat a naučila se piva srovnávat. Nejsem žádný odborník, ale i já už rozdíl mezi pivy poznám. Teď dobře vím, co je to správný říz i co ho ovlivňuje, proč má být pěna hustá,“ vysvětlila Monika Kobzová.

Na finále soutěže Miss Zlatého moku se Monika bude připravovat v luxusním rekreačním centru IFA Schönek v Německu. Původně mělo být soustředění na Mallorce, kvůli krachu cestovní kanceláře Tomi Tour museli pořadatelé hledat jiné místo.

Do Německa dívky odejely v pondělí 24. srpna, čeká je nácvik choreografie promenády v plavkám a volné disciplíny. Monika Kobzová volnou disciplínu dlouho zvažovala a nyní to vypadá, že dá přednost malování před tancem.

Tančím ráda, ale myslím si, že se pro tanec rozhodne většina dívek. Proto jsem si zvolila něco originálnějšího. Budu malovat, ale co konkrétně a jak, to zatím neprozradím,“ komentuje přípravy Monika Kobzová.

Do soutěže Miss zlatého moku ČR se letos přihlásilo celkem 220 uchazeček z celé republiky. Ve finále soutěže nakonec bude bojovat 10 dívek zastupujících známé pivní značky jako jsou např. Krušovice, Regent, Zlatopramen a další.

Pivovar Holba se soutěže zúčastní poprvé a jako tvář značky si zvolil dívku z kraje ryzího piva z hor, studentku propagační grafiky z šumperské průmyslovky.

Fotogalerii a video naleznete zde...

Zdroj: Orlický deník.cz | Autor: Hana Kubová


Osm až deset tisíc návštěvníků očekává hanušovický Pivovar Holba na tradičních Pivovarských slavnostech v prvním víkendu září. Letos budou o to honosněji, že pivovar slaví 135. výročí svého založení.

Foto

Bude to velká narozeninová párty se soutěžemi, hudbou na hlavní a vedlejší scéně a samozřejmě s točením piva,“ zve mluvčí pivovaru Hana Matulová.

Slavnosti začnou v pátek 4. září exkurzemi, na hudební scéně bude hlavním tahákem Jan Nedvěd. Sobotní program začne ve 13 hodin. Ředitel pivovaru pojede kočárem pro starostu, na nádvoří s nimi pak přijede král s družinou a předá městu právo várečné. Organizátoři doufají, že roli krále přijme moderátor slavností Patrik Hezucký. Hlavním hudebním tahákem soboty má být vystoupení slovenské skupiny No Name, program zakončí před půlnocí ohňostroj.

Po oba dny se bude točit mimo jiné i polotmavý speciál Holba Šerák o symbolické stupňovitosti 13,51 podle výšky stejnojmenného kopce Šeráku.

Je to pivo s barvou lesního medu a hustou smetanovou pěnou. Výjimečné je pro své chuťové vlastnosti i aroma, které získává díky speciální receptuře a vybraným surovinám,“ říká Hana Matulová.

Výroba speciálního Šeráku je náročná nejen na suroviny. „Pivo má větší podíl sladu a chmelíme ho pouze žateckým poloraným červeňákem, tedy nejkvalitnějším českým chmelem s typickým aroma. Svoji barvu i říz získává přirozenými procesy, takže ho není třeba dobarvovat ani uměle dosycovat", informuje sládek Luděk Reichl.

Hlavní kvašení trvá v otevřené spilce asi dvanáct dní, pivo pak dva měsíce dozrává a dokváší v ležáckém sklepě. Co se z dvou set uvařených hektolitrů nevytočí při slavnostech, dostanou pak restaurace, které čepují Holbu.

Vstupenky na Pivovarské slavnosti budou k dostání už od poloviny srpna v infocentrech v Šumperku, Zábřehu, Hanušovicích a Králíkách a také v podnikové prodejně Holby. Vstupné na sobotu bude stát v předprodeji 90 korun, na oba dny 120 korun.

Zdroj: Šumperský deník.cz | Autor a foto: Stanislava Rybičková


«« « Strana 10 z 14 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI