Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Holba Hanušovice


Pivní.info

Během túry v Jeseníkách vás v těchto měsících čeká příjemné osvěžení. Po hřebenech nejvyšších moravskoslezských hor se totiž potuluje horská pivní záchranka z hanušovického pivovaru s velkými batohy se soudky naplněnými pěnivým mokem. Pivem se tak mohou zmožení turisté osvěžit přímo uprostřed divoké jesenické přírody.

"Vypravujeme se na nejnavštěvovanější turistické trasy a nabízíme lidem naše pivo. Jeseníky jsou totiž třeba na rozdíl od Krkonoš zvláštní tím, že mezi hlavními horskými chatami jsou velké vzdálenosti, takže pivo přijde turistům vhod," řekl jeden z členů horské pivní záchranky, který má přezdívku Pačes.

"Když lidem na hřebenech vychlazené pivo nabízíme, jsou velice překvapení a nejraději by si naše batohy odnesli domů," dodal pivní 'záchranář'.

Práce u horské pivní záchranky je podle něj velmi náročná, jelikož batoh plný piva váží dobrých 60 kilogramů.

"Když se dopravíme na určité místo turistické stezky, snažíme se tam vytvořit malou čerpací stanici, protože chodit celý den s takto těžkým batohem by bylo nad naše síly. Lidem při čepování vyprávíme o historii a budoucnosti vaření piva v Hanušovicích a zveme je k nám na návštěvu," uvedl Pačes, oblečený do šortek a zeleného svetru.

Horští pivní záchranáři mají na svých batozích znak, jemuž vévodí pivní půllitr s bílou pěnou, která symbolizuje zasněžené vrcholky Jeseníků.

"Původně jsme chtěli mít znak podobný tomu, jaký má horská služba, ale nebylo nám to dovoleno. Museli jsme ho proto trochu upravit a vypustit z něj červený křížek," podotkl Pačes. (iDnes)


Pivovar Holba modernizuje

[sobota, 21. červen 2003]

Pivovar Holba v Hanušovicích ukončil v těchto dnech další fázi modernizace varny, která zahrnuje instalaci nového zařízení scezovací kádě včetně kompletního řídicího systému. Ten zabezpečuje automatický provoz scezování i teplovodního hospodářství. Součástí systému je také nový zásobník na mláto s automatickým transportem. "Nové zařízení přinese zlepšení kvality a ekonomiky scezování. Má výrazný vliv na snížení podílu nežádoucích kalicích látek v mladině, které zatěžují výrobní proces a mohou negativně ovlivnit kvašení a následně pak i kvalitu piva," hodnotí přínos nového provozu sládek pivovaru Luděk Reichl. Investice si vyžádala finanční částku vyšší než 10 miliónů korun. "V tomto roce chystáme rovněž modernizaci systému chladového hospodářství, výstavbu moderního skladu piva a instalaci nových přetlačných tanků. Do modernizace výrobních technologií bude pivovar investovat více než třicet miliónů korun," uvedl výkonný ředitel Holby Vladimír Zíka. Zvyšující se produkce piva si vyžádá rovněž rozšíření kapacit ležáckého sklepa. Od začátku letošního roku do poloviny května prodal pivovar více než 150 tisíc hektolitrů piva, což odpovídá prodeji minulého roku. Celoročně však Holba předpokládá pětiprocentní nárůst prodeje ve srovnání s loňskem, kdy pivovar prodal více než 433 tisíc hektolitrů piva. Tím si nejen udržel, ale dále upevnil své postavení v první desítce pivovarů v ČR. Vysokou kvalitu piva Holba oceňují i odborníci. To potvrdila i letošní prestižní soutěž Pivex - Pivo 2003. Zlatý pohár na ní získalo pivo Holba Šerák. Stalo se vítězem v kategorii světlých výčepních piv. Speciální ocenění za kvalitu získalo pivo Holba Premium. (Právo)


Dvě stě kaprů vysadili do jednoho z rybníků v areálu pivovaru v Hanušovicích na Šumpersku jeho pracovníci. Zůstanou zde až do podzimního výlovu. Areál hanušovického pivovaru je v ČR svým způsobem unikátní, protože si zachovává svůj ojedinělý přírodní kolorit. Pivovar přitom své výjimečné polohy v horách nejen využívá, ale sám se aktivně podílí na zachování ekologické rovnováhy krajiny. Ke speciálním projektům patří i revitalizace rybníků, v nichž mimo různých druhů chráněných obojživelníků žijí nyní také rak říční a užovka obojková. "Projekt se uskutečnil za spolupráce vodohospodářů a ekologů, kteří rozhodli o konečné podobě rybníků tak, aby pozitivně ovlivnily ekologii krajiny. Cílem byla především ochrana volně žijících chráněných živočichů," uvedl výkonný ředitel pivovaru Vladimír Zíka. Pivovar, který vyrábí více než 400 000 hl piva ročně, nemá na svých pozemcích pouze rybníky, ale také vlastní zdroje pramenité vody, jejíž kvalita je srovnatelná s vodou kojeneckou. (Právo)


«« « Strana 14 z 14
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI