Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Kočka, čerti nebo ryby?

Hospody, hospody a restaurace ...


verze pro tisk

Kočka, čerti nebo ryby?

Kočka, čerti nebo ryby?

Bývá dost velkým oříškem najít odpověď na otázku kam v místě bydliště či zaměstnání do hospody. Co normální člověk od takového podniku očekává? Příjemné prostředí (nejlépe bez kouření), dobré jídlo, výborné pivo (už z principu z nějakého menšího pivovárku) a v neposlední řadě příjemnou obsluhu. Musím říci, že trefit se do průniku všech čtyř těchto podmnožin se většinou jeví jako nemožné, a v některých místech to dohromady nedáte ani prosmejčením více restauračních zařízení (třeba v Plzni velmi těžké - nejlépe mi vychází černický Purkmistr ). Co však nejde jinde, docela se daří v jihomoravské metropoli.

Dalešická 11
Dalešická 11

Tradičně začínáme v Pivovarském restaurantu Zelená kočka, kde svoji pivní živnost spojili s pivem z Dalešic. Nebudu zde zmiňovat film Postřižiny, na kterém má dalešický pivovar postaven marketing. Pivo z této obce pod stejnojmennou přehradou si již nějaký ten pátek drží svoji kvalitu a myslím, že neprohloupíte, když ochutnáte. V Kočce (kde se mimochodem už nějaký ten pátek nekouří) byla na výběr nefiltrovaná piva 11%, Májový speciál 13% a tmavý Fledermouse 12%. Před nějakým časem do sortimentu přibyla piva z Beskydského pivovárku v Ostravici. Minule jsem jeho pivo docela sepsul, ale dnes byla jedenáctka výborná, úplně jiná, než minule a jiná než ta dalešická - byla taková drsnější, ale vyvážená. Z Ostravice byl na čepu ještě nějaký ejl, který ale nikdo z nás nekoštnul.

Beskydská 11
Beskydská 11

Dobrý dojem už jen umocnila pikantní žebírka, která zde nemají chybu. Je sice hezké, že sklenice jsou podávány na keramické podtácky jako za starých časů, ale bohužel trochu nedomyšlené. Dnešní tácky mají uprostřed prostor na logo pivovaru místo prohlubně, kam mají stékat kapky z oroseného půllitru. Stejně tak dnešní hostinští nenosí u pasu hadřík, kterým Vám mokrý tácek otřou. Máte tedy nakapáno po stole a není to čím setřít. Z tohoto pohledu zlaté papírové tácky.

Věděli jste, že si v Kočce můžete objednat i sudové pivo z Dalešic i Ostravice na takové to domácí chlastání?

Hodnocení: prostředí ***** | jídlo ***** | obsluha **** | pivo *****

Varna
Varna

Jen přes výlohu nakoukneme do Varny, kde mimo Svijan a Hauskrechta je na čepu i žitný Doubravník. Možná se sem ještě dnes vrátíme, uvidíme. Teď jdeme zkusit štěstí ke všem čertům. Cestou potkáváme pivotéku U modrého lva, která kolemjdoucí ohromí svojí výlohou, kde se skví lahváče z celé naší vlasti. Nemohu si ale odpustit poznámku, zda v parných dnech toto vystavení na slunečním svitu a v teple pivům neškodí. Asi bych si takového lahváče z výlohy nerad kupoval. Nebo jsou to jen piva určená na výstavku, třeba taková která v průběhu času prošla a zkazila se?

U Modrého lva
U Modrého lva

Přicházíme ke všem, tedy po novu jen ke Třem čertům na Starobrněnské, kde je ale obsazeno a kuřácké prostředí u vchodu nás i tak odrazuje. No koukneme se ještě na Dvořákovu, kde to nevypadá o moc lépe, nicméně obsluha o nás jeví zájem a nachází nám stoleček v nekuřácké části pod schody. Sedáme a samozřejmě objednáváme bratčické pivo. Tady ač prostory nejsou stavebně odděleny (výčep je v kuřácké části) není po tabákovém dýmu ani vidu ani čichu.

Dvořákova ulice
Dvořákova ulice

A tady je obsluha naprosto bezchybná. Slečna běhá po place, nabízí, zajímá se, co by ještě mohla donést a přitom se usmívá. Takhle by to mělo vypadat v každé hospodě i restauraci - bohužel málokde se to daří...

Pivo je zde méně studené, což vyhovuje kolegům, kterým se zdálo v Kočce moc vychlazené, ale to zase vyhovuje mně - je těžké zavděčit se všem. Já jsem cítil z bratčických piv mírnou kyselost, která ale nekazila celkový dojem. Na čepu byla nefiltrovaná: světlá 10%, 12%, tmavá 12% a polotmavá 13%, a filtrovaná 11%. Dle obsluhy i kolegů je nejlepší polotmavá třináctka.

Hodnocení: prostředí ***** | jídlo **** | obsluha ***** | pivo ****

Pozůstatek Oslavan
Pozůstatek Oslavan

Bratčické pivo se v Brně docela slušně zabydlelo, stejně jako další z malých i středních pivovarů. Prostě kdo hledá (a vlastně ani tak moc hledat nemusí), ten si v Brně přijde na své - různé minipivovary, ochutnávkové pivnice či bary na stojáka i normální restaurace, kde čepují pivo jednoho, dvou pivovarů.

Čím to je, že brněnské hospody každý večer praskají ve švech a že jich (alespoň kolem středu) je požehnaně. Snad přítomnost vysokých škol, snad výborná kuchyně, snad nabídka řemeslného piva, snad vše dohromady?

Pohoda
Pohoda

Letošní Brno bylo pro nás pohostinné, užili jsme si vše beze strachu, bez obav. Bude tomu i v dalších letech, nebo budeme mít v podvědomí nějaké to nebezpečí?

Cestou zpět se zastavujeme ve Velkém Meziříčí, kde nás opět nezklame jak místní pivo Harrach tak rybí kuchyně, o příjemném prostředí restaurace s varnou sestavou v Jelínkově vile nemluvě. Nákup PETek a už rychle domů.

Hodnocení: prostředí ***** | jídlo ***** | obsluha **** | pivo *****

Speciální medový Harrach
Speciální medový Harrach

Dva dny, tři hospody a třikrát spokojenost. Kdy se Vám něco takového povede?



[Richard Chodora] [Zobrazeno 4842x] [12. duben 2016]
[Restaurace] [comments: 4] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Roman Holoubek

úterý, 12. duben 2016
22:15

Roman Holoubek

Ano Brno, nejen mé vzpomínky na minulá léta, ale také krásné zážitky ze současného Brna. Chody, souhlasím s tebou a v Brně se cítím jako doma a je i není to jen pivem. :-)


jiri.kana

úterý, 12. duben 2016
22:00

jiri.kana

... a s těmi tácky naprostý souhlas! Na první pohled to vypadá dobře, ale je to nefunkční nedomyšlenost.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 12. duben 2016
21:49

jiri.kana

Já bych měl jednu rejpavou poznámku - Dalešice jsou NAD, nikoli POD přehradou :-)

Jinak Brno je pro mě pivní fenomén, jsem tam z té nabídky vždycky jak v Jiříkově vidění.

Co se týče té fotky výkladní skříně pivotéky - obávám se, žes je přistihnul při něčem velmi nehezkém a musím ocenit Tvůj takt vůči kolegům.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Dwarf

úterý, 12. duben 2016
20:43

Dwarf

...v Brně občas jo (povede) :-) / jeď tam v létě, kdy z města zmizí několik desítek tisíc studentů a atmosféra se změní...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Adsense

26. duben 2024
14:07


posted by: Inzerce


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI