Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Šestý Prague Beer Fest

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Šestý Prague Beer Fest

Šestý Prague Beer Fest

Ve dnech 12. a 13. dubna hostila Holešovická tržnice již šestý ročník výše uvedeného festivalu. První tři ročníky se konaly v hale Pragovky, ovšem vzhledem k tomu, že tam již delší dobu probíhá rekonstrukce, festival (snad jen prozatímně) se přesunul do tržnice, do haly č. 13 a jejího bezprostředního okolí. Své stánky zde rozložilo celkem 55 pivovarů, z toho 30 zahraničních. Přítomni byli zástupci jak evropských pivovarů (z Německa, Rakouska, Belgie, Velké Británie, Dánska, Polska, Maďarska, Chorvatska), tak i početná skupina pivovarů z USA.

Hala
Hala

Každý návštěvník, po předložení vstupenky, obdržel festivalovou sklenici a pásek s čipem, na který si mohl nechat nabít finanční částku dle vlastního uvážení a hlavně dle své kapsy. Ceny piva zahraničních pivovarů začínaly na 50 Kč/ 0,1 l, ale spíše ještě o něco výše. Výjimkou byl polský pivovar Quantum Satis Mead, který prodával 0,1 l za 220 Kč! Po dobu mé návštěvy jsem u jeho stánku zájemce o pivo neviděla. Ale možná, že večer někoho přece jenom nalákal. Pivovary naše pak udávaly ceny za 0,1 l od 30 Kč. Zájemci se mohli také, za příplatek 500 Kč, zúčastnit pořádaných degustací (především zahraničních vzorků), vedených odborníky. O hladové žaludky bylo postaráno ve venkovní části.

Festivalová sklenice
Festivalová sklenice

Festival jsem navštívila hned po jeho začátku, v pátek po 12 hodině a setrvala do odpoledne. Po zkušenostech z ročníků minulých jsem ovšem konstatovala, že v této době se tentokrát příval návštěvníků nekonal. Vloni jsem na festivalu nebyla, ale před dvěma lety se už kolem 16 hod. dalo mezi lidmi jen stěží projít a tvořily se fronty u stánků. Díky letošnímu slunečnému počasí mnoho lidí posedávalo ve venkovních prostorách, takže hala byla volně průchozí. Večery byly asi jiné, podle organizátorů za oba dva dny navštívilo festival cca 4000 lidí. Mezi návštěvníky byli hojně zastoupeni ti anglicky mluvící. Ze strany těch českých jsem se setkala několikrát s tvrzením, že ochutnávají, vzhledem k cenám, jenom piva z českých pivovarů.

Nejvyšší cena
Nejvyšší cena

Já sama jsem ochutnala ze zahraničních Helles 50 od maďarského pivovar Mad Scientist, Little tango session IPA z dánského pivovaru TO OL, Saucery Pale and Fruity session IPA od Magic Rock Brewing (VB) a Hallertau Pils z USA, z pivovaru Human Robot. Z českých mne nejvíc zaujalo nové pivo v rámci Jiříkova vidění, jež zde mělo též stánek a sám pan Jiří byl přítomen. Jednalo se o Kaštánek, o jehož recepturu se postaral pan Rambousek (též byl přítomen) a uvařil ho pivovar Přeštice. Je to 14°, 5,7% alk. se slady plzeňským a pšeničným, chmelem Styrian Golding a medem z kaštanových květů.

Human Robot
Human Robot

Charitativní akce Jiříkovo vidění se utěšeně rozrůstá, zájem připojit se mají nejen další naše subjekty, ale i zahraniční zájemci. Např. již zmiňovaný americký pivovar Human Robot věnoval svá trika k prodeji, získaná částka půjde na účet Jiříkova vidění. Samotné "Jiříkovo vidění" chystá nový projekt. Ale o tom příště.


FOTOGALERIE




[Jana Běhounková] [Zobrazeno 937x] [15. duben 2024]
[Pivní slavnosti] [comments: 2] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Sekal

sobota, 20. duben 2024
22:02

Sekal

Když jsem byl na Hradě v roce 2019, stálo to 500, loni pokud vím 700. Nevím, co by mne dotáhlo na akci, kde 1 dcl stojí 30 korun a víc. Ale proti gustu...


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Jarda Etrusk

čtvrtek, 2. květen 2024
17:15

Jarda Etrusk

Sekal: Já mám Hrad rád, dá se v klidu okoštovat nějakých 30-40 vzorků (nějdo i víc), co nechutná vyleju... Cena není nízká, ale fakt že se pak už nezdržuješ s placením a jen koštuješ je fajn. Ostatně třeba na PB festu jsem v klidu utratil mnohem víc a určitě jsem toho v součtu víc nevypil... :-)



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI