Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Když Mikuláš na Malé Straně, tak Mikuláš

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Když Mikuláš na Malé Straně, tak Mikuláš

Když Mikuláš na Malé Straně, tak Mikuláš [p2769]

Tentokrát se ovšem nejedná o barokní skvost Malé Strany, leč o pivovar nacházející se v jeho sousedství, na rohu Karmelitské a ulice Tržiště. Ještě před několika dny se jednalo o pivovar létající, ve čtvrtek 24. dubna však již "přistál", narazil první pivo přímo v místě vařené. Kdo projížděl v posledním roce okolo, jistě si všiml velkého nápisu Pivovar Mikuláš, i když rok, od dubna 2023 do výše uvedeného data to byla "jen" restaurace s pivem z pivovaru Cobolis.

Vstup
Vstup

Pivovarská technologie pochází z bývalého pivovaru Boršov, pouze proběhla výměna parního vyvíječe a chladícího zařízení. Varna je dvounádobová o objemu 500 litrů. Spatřit ji můžete z ulice skrz okno vlevo od vchodu do restaurace. Ostatní technologie je umístěna v historickém sklepě, prý z 15.- 16. století. Tanky jsou čtyři po 1000 litrech a dva menší po 300 litrech, přetlačné.

Varna
Varna

Slad odebírá pivovar z Kounic, pro nově uvařené pivo byl použit slad plzeňský a bylo chmeleno ŽPČ a Premiantem. Jedná se o 11° světlý ležák Slavovar, s obs. alk. 4,5% a IBU 35-38. Dobře pitelné pivo, u kterého by se dalo posedět celý večer. Pivo bylo naraženo pro pozvané přímo ve sklepě, rovnou z tanku. Pak už se čepovalo v restauraci, pěkně stylově zařízené. Tam jsou na čepu ještě další 3 piva, ale ta jsou zatím z Cobolisu. Postupně se však budou na pípách měnit za ty vlastní. Jedná se o polotmavý ležák 12°, 13° stout a 13° Pale Ale. Do budoucna prý i další.

Nová jedenáctka
Nová jedenáctka

Sládkem je u Mikuláše pan Slávek Fučík, syn majitele, student Podskalské. Garantem je zde pan Pavel Palouš z Cobolisu. Mimochodem, pan Fučík st. provozuje i vyhledávané řeznictví na Tržišti.

Fotogalerie



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 876x] [29. duben 2024]
[Minipivovary] [comments: 3] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Jarda Etrusk

čtvrtek, 2. květen 2024
17:12

Jarda Etrusk

Tak sláva. Tak trochu jsem se bál, že zůstane létajícím navěky... Jako Kilián, Staré Město, či současný U Supa...


Michal_CB

pátek, 3. květen 2024
14:34

Michal_CB

Jarda Etrusk: Já si Staré město a u Supa interně zařazuji do kategorie "zombie pivovarů"; kdysi normálně fungující hospodské pivovary, které z různých důvodů na vlastní technologii vařit přestaly, přesunuly se mezí létající nebo pseudopivovary, ale navenek se pořád tváří že je všechno "jako tenkrát". Zrovna v Praze je jich docela dost, napadá mě ještě pivovar U dvou koček, pivovar Na Bulovce a kdoví jestli taky ne U Tří růží.


napsal(a): Michal_CB [Odpovědět]

Adsense

19. květen 2024
15:51


posted by: Inzerce

Jana

pátek, 3. květen 2024
14:49

Jana

Michal_CB:
U Supa se našinci netají s tím, že mají pivo ze Cvikova. Cizincům je to jedno. Kočky nemají už ani technologii, ani tu atrapu jako U Supa. Bulovka je dost sporná, nevím, odkud tam mají pivo. U Tří růží se vaří.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI