Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Degustace z Vinohrad

Jak vlastně to pivo chutná


verze pro tisk

Degustace z Vinohrad

Degustace z Vinohrad [p1347]

Nedávno jsem k narozeninám dostal osmipack plechovek, který obsahoval průřez piv z Vinohradského pivovaru, který jsem ještě neměl tu čest ochutnat. V balení se nacházela 4 spodně a 4 svrchně kvašená piva. Napadlo mě, že by bylo fajn uspořádat degustaci a pivka si zhodnotit.

Degustační stůl
Degustační stůl

Sešli jsme se tři a hodnotili vzorky ve čtyřech kritériích: první dojem, vůně, chuť a celkový dojem. Jelikož nejsme žádní profesionální degustátoři, tak jsem vynechal odbornější část, jako je např. trefení do stylu, vady atd. V každé kolonce jsme hodnotili od 0 do 5 bodů, takže každý vzorek mohl dostat maximálně 20 bodů u jednotlivce a tím pádem 60 bodů maximálně celkem.

Charakteristiky piv
Charakteristiky piv

A co jsme tedy hodnotili? V první části to byli klasické světlé ležáky 11° a 12°, potom následovala Jantarová 13° a nakonec spodně kvašených zástupců Western Approaches IPL 13°. Spodňáci byli malinko slabší než svrchňáci, ale jak uvidíte i podle celkového bodování, tak nedopadli vůbec špatně. V druhé části jsme začali Australským Single Hopem nachmeleným Enigmou s názvem Enigma Encrypted 11°, dále APA Liberator 11°, Coconut Galaxy Session Hazy IPA 11° a závěrem originálně chmelená Ahtanum IPA 14°.

Vzorky
Vzorky

Všechny vzorky byly povedené a bez znatelných vad, celkově mě tedy Vinohradský pivovar velmi mile překvapil. A jak to tedy dopadlo? Nejvíce nám chutnala australská pecka a v těsném závěsu výborná NEIPA, nejméně pak Jantarová, ale to bude tím, že nikdo z nás polotmavá piva nevyhledává. Každopádně dostala více jak polovinu možných bodů, takže špatná rozhodně nebyla.

Vítězné pivo
Vítězné pivo

Celkové skóre, maximální počet bodů tedy 60

1.Enigma Encrypted57,5 bodů
2.Coconut Galaxy56,3 bodů
3.Liberator46,6 bodů
4.Ahtanum44,4 bodů
5.Western Aproaches42 bodů
6.Dvanáctka40 bodů
7.Jedenáctka35 bodů
8.Jantarová33,8 bodů

Celkově tedy považuji degustaci za úspěšnou a určitě nebude od věci v budoucnu ochutnat takhle najednou průřez nějakého jiného pivovaru.



[Richard Chodora jr.] [Zobrazeno 1349x] [19. květen 2021]
[Degustace] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Sekal

pátek, 21. květen 2021
19:09

Sekal

Zajímavý, delší dobu (roky) jsem tam nebyl, protože mne z jejich tvorby nic neuchvátilo, tehdy jsem jak spodňáky, tak svrchňáky (ejly, stout) hodnotil spíš jako slabší, byť bez chuťových vad. Ale podle vzorků to vypadá, že trochu obohatili své portfolio. Tak tam možná zajdu, jestli se ještě někdy bude moct do hospody.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI