Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Chmelaři se nemusí suchých let bát

Jak vlastně to pivo chutná


verze pro tisk

Chmelaři se nemusí suchých let bát

Chmelaři se nemusí suchých let bát

Stále častější sucha a vyšší teploty v posledních letech trápí tuzemské chmelaře, protože ovlivňují výnosy chmele. Proto byly vyšlechtěny nové odrůdy, které mohou být pěstovány i v oblastech s nízkými srážkami nebo na plochách bez možnosti závlahy, protože jsou tolerantní vůči suchu. Že se výborně uplatní pro různé druhy piv, už prokázaly tyto nové odrůdy v praxi. První piva vyrobená z těchto nově vyšlechtěných odrůd prokázala své kvality v prvním ročníku soutěže Česká pivní vize.

Česká pivní vize
Česká pivní vize

Organizoval ji Výzkumný ústav pivovarský a sladařský v rámci projektu „Aplikace nových odrůd a genotypů chmele odolných k suchu do pěstitelské a pivovarské praxe.“ Piva hodnotila 24 členná odborná senzorická komise složená ze zkušených pivovarských degustátorů České republiky. Soutěže se zúčastnilo 25 českých pivovarů s celkem 77 vzorky piva, které soutěžily v 7 kategoriích. Mezi soutěžícími byly jak pivovary velké a střední, tak celá řada minipivovarů.

Jedna z kategorií soutěže byla věnována právě pivům chmeleným novými českými odrůdami Saaz Shine, Saaz Comfort, Juno, Uran a Ceres. V této speciální kategorii soutěžilo 18 vzorků. „Kategorie to byla velice pestrá. Některé odrůdy tak slušely spíše spodně kvašeným pivům, jiné zase těm svrchně kvašeným,“ říká Jana Olšovská, předsedkyně senzorické komise VÚPS. „Ale všech pět odrůd je hodně zajímavých. Piva byla velmi kvalitní.

Česká pivní vize
Česká pivní vize

Mezi průkopníky používání nových českých odrůd se zařadily pivovary Strakonice, Plzeňský Prazdroj, Nymburk, Máša, Louka, Mazák, Pioneer, Prokopák, Proud, Zichovec a Antoš. Nejlépe u porotců uspěla piva z minipivovarů Pioneer (Chmelový Maják z odrůdy Saaz Shine) a Mazák (APA z odrůdy Ceres). Hned za nimi skončil Plzeňský Prazdroj a minipivovary Louka, Proud a Antoš.

V soutěži se uplatnila nová metoda hodnocení, která není založena na pořadovém testu a kterou připravila předsedkyně senzorické komise VÚPS spolu s kolegou Tomášem Vrzalem. Hodnotící „nominují“ pivo na dané místo 1-3 a pak se statisticky vyhodnotí četnost nominací a podle toho se udělí ceny. Jak vysvětlila Jana Olšovská, "je to z důvodu, že se někdy sejdou piva, která na diplom vůbec nemají a nějakému je třeba dát 1. cenu, protože je z nich sice nejlepší, ale přitom to zlaté pivo není. A naopak máš 8 piv na stole a říkáš si, 5 piv si zaslouží medaili a je těžké posunout jen tři."

Výsledky soutěže Česká pivní vize 2023

Výsledky
Výsledky

Zdroj: VÚPS



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 569x] [22. únor 2024]
[Degustace] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI