Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Zlatý Strakonice

Jak to vlastně v tom pivovaru dělají


verze pro tisk

Zlatý Strakonice

Zlatý Strakonice [p222]

Jihočeské Strakonice mám rád. Už za mala jsme tam jezdívali na výlety, do bazénu. Rychlíkem je to od nás slabá půlhodinka a tenkrát bylo "reží", takže to nic nestálo. Už tehdy jsem vnímal, že je zde doma jiné pivo, než jaké jsem vídával po jižně-plzeňských hospodách - jakýsi Nektar. Pivo jsem ještě neřešil, takže mi to bylo tak nějak jedno. Po revoluci, možná by bylo lépe napsat po převratu, - to už mi začalo pivko pomaličku chutnat - se lahvový Nektar 10 probojoval hlavně svojí cenou i k nám na Nepomucko. Popravdě, nebyl moc dobrý a já byl rád za tu naší gábinu. Točená jedenáctka se ale ve strakonickém bufetu dala.

Časem se pomyslné křivky chutí plzeňského a strakonického piva začaly přibližovat a v určitém bodě (nevím kdy) se setkaly. Od průsečíku už se zase nůžky rozevírají, ale ve prospěch strakonických várečníků. Dnes je strakonické pivo u nás tak oblíbené, že loni bylo nejprodávanější v mé Prodejně.

Diplom
Diplom

Je všeobecně známé, že ve Strakonicích dělá sládka žena, Dáša Vlková. Již několikrát mě zvala na návštěvu do svého království, a protože se takové nabídky prostě neodmítají (i když dlouho nemůžeme najít vhodný termín), rozhodl jsem se to napravit jednu březnovou sobotu.

Slovo dalo slovo a tématický zájezd pro kamarády a hlavně zákazníky Prodejny je na světě. Bohužel výrobní ředitelka, jak se jinde sládkům říká, těsně před onemocněla a nemůže proto s námi prožít jistě příjemné chvíle :) Škoda, ale vše je již domluvené. V sobotu 17. března po poledni vyrážíme na nepomucké nádraží, aby nás rychlík teleportoval do jižních Čech, do města dudáků i Dudáků.

Před pivovarem je nová lávka
Před pivovarem je nová lávka

Dobře naladěni přicházíme do pivovaru, kde na nás čeká paní Eva Roučková, která už zde má na návštěvě zákazníky z Brna. Nicméně se nás ujímá a provází pivovarem. Klasické kolečko varna - spilka - sklep, žádné podrobnosti. Něco z historie, sem tam zvídavá otázka. Je sobota mimo sezónu, takže se nevaří. Varna je zde pětinádobová s tím, že je vidět čtyři nádoby, pátá je pak v "podzemí". Na co slouží jsme se sice dozvěděli, ale ta moje paměť :( Bych potřeboval do hlavy USB port...

Varna
Varna

Dnešní výlet není o sběru dat, ale o pohodě, takže se nedozvíte objem várky, ani počet oddělení na spilce či ve sklepě. Co Vám však mohu prozradit je, že spilka je zde klasická otevřená a pivo strakonické nepasterované, tedy alespoň to, které je určené pro náš trh. Pivo leží v ležáckých tancích, žádné CKT zde nenaleznete. HGB je prý minulostí. Všechny tyto vlastnosti technologického procesu mají na svědomí výbornou pitelnost strakonického piva. A věříte, že se mi na zdejší spilce líbilo více, než Na spilce v Plzni ?

Na spilce
Na spilce

Ale to už se nacházíme ve sklepě, kde se dočkáváme prvního dnešního svlažení hrdla (někteří už svlažovali předem, ale to já moc nedoporučuji). Bohužel jsem si nepřipravil koštovací strategii a tak začínáme tím, co normálně ochutnat nemůžete - vývozními speciály (jestli se nepletu USA a SSSR (pardon Rusko) :)). Začínáme černým speciálem, který byl základem pro Čokoládovou třináctku, kterou jsme mohli ochutnat o Vánocích v PET. Dalším je dle popisku Imperial Pilsner, jehož bratříčkem je speciál Velikonoční. Posledním vzorkem pak je "bukové" pivo, které zraje v ležáckém tanku s bukovými pilinami (nepletu-li se).

Vývozní speciál na stáčecí lince
Vývozní speciál na stáčecí lince

Všechny tyto speciály jsou chuťově výborné, ale bohužel dost silné. Na dlouhou cestu se pasterují a protože Měšťanský pivovar nevlastní pastér, převáží se pivo na tepelnou úpravu do Třeboně... Z ležáckého sklepa si do dalších provozů odnášíme máz Otavského zlatého, jehož si musíme stočit z horního patra tanků. To už je jiné pití, lehčí, pitelnější. Asi jsme měli žádat spíše košt pěkně od spoda, ale na ochutnání celého portfolia nebyl vzhledem k vytíženosti naší průvodkyně čas. Vývozní speciály zase nikde jinde nekoštneme, takže vlastně dobře...

Už nám teče otavské zlato
Už nám teče otavské zlato

Strakonický pivovar začal loni stáčet své pivo i do plastových PET lahví. Zatím jsme v nich mohli ochutnat celoročně Sklepáka nefiltrovanou jedenáctku, na Vánoce Čokoládovou 13 a Vánoční 16 a na Velikonoce se připravuje, resp. už je v prodeji Velikonoční skorotřináctka. Zvláště u těch speciálů si myslím, že balení 1,5l je až moc velké, zejména v porovnání s Klostermanem, který se dodává jen v třetinkových lahvích. Ale asi mi to marketingově nemyslí. Zájem o nefiltrované pivo v PET je prý velký a musejí se na jeho ruční stáčení nabírat brigádníci. Jaký je obecně důvod toho, že plno průmyslových pivovarů (Opat, Ferdinand, Hubertus ) stáčí svoje nefiltrované pivo do plastu?

Stáčírna PET lahví
Stáčírna PET lahví

Prohlídka pivovaru na Podskalí je u konce, ale teď přece ještě nepudem domů. Co tady budeme dělat? Budeme si povídat a pít strakonické pivo co hrdlo ráčí. Šalandu bohužel obsadili dříve přijezší brňáci a my se tak musíme spokojit s posezením za jídelnou zaměstnanců. Ne že by to tady bylo špatné, ale vzhledem k tomu, že se nacházíme přes celý dvůr od sklepů je nepraktické chodit pro máz, který vypijeme prakticky najednou. Volíme tedy posezení se soudkem nefiltrované dvanáctky, škoda, že jsme nenašli nějaký 20l, ten bychom vypili. Ale i tak jsme ze štěňátka dosti ubrali.

Jedli, pili, hodovali...
Jedli, pili, hodovali...

Bylo to krásné poetické odpoledne a je pomalu čas se rozloučit s tímto sympatickým pivovarem. Ale co s tím zbylým pivem? Jasně sebou do PETek, vždyť jich tu mají celou bednu. Tyhle jsou však spočítané a rozhodně se nesmí brát. No něco jsme po jídelně posbírali a naplnili na cestu. Určitě jsme si dnes strakonické pivo užili a pili jej s chutí plnými doušky. Věřím, že všichni účastníci zájezdu si podobný výlet rádi zopakují, ať už to bude opět do Strakonic nebo někam jinam.

Na zdraví!
Na zdraví!

Dej Bůh štěstí! A ať se daří!



[Richard Chodora] [Zobrazeno 8816x] [9. duben 2012]
[Exkurze] [comments: 13] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

bomber1

středa, 11. duben 2012
17:46

Hezký článek Chody, já se Strakonicím docela vyhejbal, spíš se vždy těšil na minipivovary, ale až pojedu na Plzeň budu to muset po cestě rychlíkem napravit.


napsal(a): bomber1 [Odpovědět]

pp

středa, 11. duben 2012
15:45

Jeste kdyby tak byl Sklepak i Klosterman v 0.5 l sklenenych lahvich, nemam Strakonickemu pivovaru co vytknout :-)


napsal(a): pp [Odpovědět]

Adsense

6. červen 2024
04:03


posted by: Inzerce

hroch

středa, 11. duben 2012
07:19

hroch

to Dan: Celkově je plnění do lahví míň výdělečná činnost než do sudů. Rozbitný obal, horší skladovatelnost, větší váha obalu oproti objemu, potřeba více personálu. Např. v Konradu, který má sudové a lahvové půl na půl, tak na sudárně po osmi lidech ve dvou směnách ve skladu pět lidí, na sudárně jsou čtyři lidi v lehce posunuté směně a zároveň jsou skladníkama. Takže poměr pracovních sil lahvové 23 sudové 4. Nehledě na prostorové uspořádání-větší stáčírna, větší sklady, manipulace při nakládání trvá déle, takže nakládání lahvového celé pod střechou, šatny pro personál, svačinové místnosti atd..
To plnění PET lahví bych snad kromě Berounského Medvěda bral všude jen jako reklamní záležitost, která moc financí nedodá a zaměstná někoho z minipivovaru v jeho jinak prostojích. jinak naprostý souhlas s Danem ohledně zpětného odběru, lahví manipulace, mytí atd..
---------------------------------
Zpráva byla upravena 11.04.2012 ve 07:22:17


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Dan

středa, 11. duben 2012
11:04

Dan

to hroch:
Díky za zajímavé informace. A to určitě ještě existuje plno dalších nákladů kolem plnění do lahví. Jen to, kolik se asi poztrácí obalů, bas, které se do pivovaru nevrátí...
Tyhle věci kolem lahví si někteří kritici PETek asi moc neuvědomují. Je jasné, že plast je výhodný i pro velké pivovary, které ho tu úspěšně zavedly, proto ho tak prosazují.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

honza1205

úterý, 10. duben 2012
20:35

honza1205

Tak já bych zas měl výhrady ke stylu,ale slibuju,že už s tim nebudu prudit :) V Dudákovi jsem byl taky(jednou děsnym nedopatřenim,ale bylo to skvělý a vyneslo by to veselej článek :D ) a moje zkušenost,je veskrz úžasná.I z posledního brigádníka je cejtit,že se mu tam líbí a jako brigoška je to skvělý :) Článek přesně odpovídá tomu jak jsme se tam cejtili my!Akorát by Dudákovi slušela nějaká stylová výčepna.Dej bůh štěstí!!!


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]

Krišot

pondělí, 9. duben 2012
21:13

Krišot

Jo, hezký článek, na vandr po strakonicku (jak jinak s Dudákem v patách) a návštěvu pivovaru ještě s bejvalkou před lety mám hezké vzpomínky. Po přečtení článku by se tam člověk rozjel hned. Tak si dám Dudáčka hned jak se pracovně dostanu do Brna v hospůdce U Srdcí.


napsal(a): Krišot [Odpovědět]

Dan

pondělí, 9. duben 2012
20:42

Dan

Pěkný článek. Strakonické pivo mám moc rád, škoda že nefiltrovaná verze v PETkách není lépe dostupná. Přeci jenom, jezdit si pro pivo až do podnikové prodejny, se dost prodraží.
A co se týká polemiky kolem PET lahví, myslím že je to jasné. Stačí se podívat na fotku zařízení na stáčení do PETek. Kolik asi stojí takové stáčení, proti lince na skleněné lahve...
Je víc pivovarů, kde do skla nefiltrované nestáčí. Třeba Hubertus Kácov. Takže i když je tam možnost si vybrat mezi sklem a plastem, sáhnu vždy po pivu v PET. Né proto, že bych měl tento obal raději, ale pro to, že jenom v PET mají nefiltrované pivo, kterému já dávám přednost, pokud to jde...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

jzb

pondělí, 9. duben 2012
22:43

to Dan: Stačí se podívat na fotku zařízení na stáčení do PETek. Kolik asi stojí takové stáčení, proti lince na skleněné lahve...

Vzhledem k tomu, že lahvovací linka je automatická, zatímco tenhle výčep na ruční pohon, je to srovnání trochu mimo:) Zmiňovaný brigádník by klidně mohl pivo lejt do sklinek a místo šroubování pet víček by měl nějakej jednoduchej špuntovač korunek.


napsal(a): jzb [Odpovědět]

Dan

úterý, 10. duben 2012
22:15

Dan

to jzb:
Tak já samozřejmě neměl na mysli ruční plnění do skleněných flašek a nasazování korunek pod stojanem na vrtačku, jak to dělají domovarníci.
Pokud se stáčí do PETek, tak jednoduchým způsobem, jak je vidět na fotce, tak i přes to, že je tam na to zvláštní pracovní síla, tak je to stále nesrovnatelně levnější, než automatická stáčecí linka na skleněné lahve.
Ona distribuce ve skle, není jen to do těch flašek naplnit, ale také zajistit jejich distribuci, návrat do pivovaru, mytí, náhradu poškozených, přepravní basy atd. Je toho hodně a je to drahé, proto na tento luxus mnoho malých pivovarů nemá. O minipivovarech ani nemluvě...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 10.04.2012 ve 22:18:04


napsal(a): Dan [Odpovědět]

val

pondělí, 9. duben 2012
20:25

val

V jednom pivovaru mi říkali, že nefiltrované do skla nestáčejí, protože jsou tam jednak zvýšené nároky na hygienu plnící linky a pak především prý to pivo příliš pění a provoz by byl značně neefektivní. Ale jelikož některé pivovary nefiltráky do skla stáčejí, tak to asi bude jen otázka investice do technologie.


napsal(a): val [Odpovědět]

velbloud

pondělí, 9. duben 2012
16:46

velbloud

Hezký článek... A proč se stáčí nefiltrované pivo do plastu? To taky nechápu. Je to určitý trend. Zkrátka, koupíte si PETku a musíte ji hned vypít, dokud se nezkazí. Toto je "okoukáno" od minipivovarů, kde Vám rádi natočí od cesty do PETky a v jiném balení se jejich pivo prakticky nedá sehnat. Nesouhlasím s tím a máme v tomto směru co dohánět pivně vyspělé země :) Mezi které se se počítáme...


napsal(a): velbloud [Odpovědět]

tomas

pondělí, 9. duben 2012
22:38

tomáš

to velbloud: Úchylnost z poslední doby je speciální klášterní Benediktin 15ka z Broumova v 0,33 PET !!!


napsal(a): tomas [Odpovědět]

DAN X

úterý, 10. duben 2012
00:33

to tomas: Možná úchylka, ale to pivo je skvělé. Jedno z nejlepších Broumovských piv.....


napsal(a): DAN X [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI