Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Svijany trochu jinak

Jak to vlastně v tom pivovaru dělají


verze pro tisk

Svijany trochu jinak

Svijany trochu jinak [p192]

Před pár týdny jsem se zúčastnila tiskové konference v pivovaru Svijany u příležitosti otevření pivních lázní. Vzhledem k tomu, že doma jsme nejen milovníci dobrých piv, ale také fandové pivních lázní, rozhodli jsme se ty svijanské prověřit na vlastní kůži. Obstály na jedničku.

Pivovar Svijany
Pivovar Svijany

Dřevěná dubová vana s vířivkou, teplá voda s příměsí kvasnic, dvou druhů sladu, chmele z vlastních chmelnic, k tomu na čepu, z vlastního výčepního zařízení hned u vany, svijanský kroužkovaný ležák Zámek. K zakousnutí pak tradiční preclíky. A po koupeli odpočinek na slaměném lůžku. A kdo by jezdil domů po tak skvělé proceduře? Takže ubytování v Zámku, upravenému na hotel, s výhledem na ještě zasněžené Krkonoše, občerstvení v místní restauraci a návštěva podnikové prodejny.

Příprava lázně
Příprava lázně

Samozřejmě jsme nemohli vynechat ani prohlídku pivovaru. Děkuji tímto panu Petru Menšíkovi, který nám prohlídku nejen umožnil, ale přidělil nám za průvodce člověka, nejen pivovaru znalého do "posledního šroubku", ale i fandu do historie, pana Bohuslava Janíka. Díky jemu jsme se podívali i do míst, kam noha běžného návštěvníka nevkročí.

Nová varna
Nová varna

Pivovar Svijany píše svoji historii od roku 1564, prožíval chvíle slávy i chvíle, kdy se obával o svou další budoucnost. Střídali se majitelé i sládci, v roce 1921 byl pivovar zmodernizován, přestavěn a stal se tak čtvrtým parostrojním pivovarem s vlastní sladovnou u nás. Přežil obě války, v roce 1945 pak byl znárodněn a stal se postupně součástí několika společností. V roce 1998 vzniká společnost Pivovar Svijany s.r.o., která se stává novým vlastníkem svijanského pivovaru, akciovou společností se pak firma stává v roce 2005.

Spilka
Spilka

Pivovar se postupně rozrůstá, přibývají nové provozy. Původní varna zůstala zachována, k ní přibyla varna nová. Celkem je zde 8 nádob po 230 hl. Pivo kvasí v otevřených nádobách, kterých je v několika spilkách celkem 106, každá 240 hl. Ležáckých tanků je 189 o objemech od 60 do 630 hl. K dispozici je i 10 tanků po 10 hl a 2x 5 hl, ve kterých se pivo rozváží do hospod. Pivovar disponuje nejmodernější plničkou plechovek, kde se za přísných hygienických podmínek stáčí bez pasterace. Místo dosavadní plastové fólie začnou Svijany jako první český pivovar používat pro balení plechovek piva praktický a ekologický papírový šestipack TopClip. Moderní obal se zcela obejde bez plastů, je recyklovatelný.

Nejnovější tanky
Nejnovější tanky

Místní kuriozitou jsou Hans a Helmut, dva němečtí roboti, kteří manipulují se sudy. Pivovar má vlastní čističku odpadních vod, která slouží i pro obec, dále bioplynovou stanici vyrábějící elektřinu. V blízké budoucnosti přibude i malá fotovoltaická elektrárna. Slad odebírá pivovar z několika sladoven (Záhlinice, Nymburk, Kounice...), chmel je z vlastních chmelnic v Polepech (Litoměřicko), kvasnice množí ve vlastní propagační stanici. Vodu pivovar čerpá z vlastních vrtů, z hloubky 80 m. Na 1 hl piva se díky úsporné technologii použije pouze 4,5 hl vody. To vše je přítomnost, nová rozsáhlá část pivovarského areálu.

Stará spilka
Stará spilka

Minulost se skrývá v pivovaru "starém", vč. bývalé sladovny, části již provozu nesloužící. I ta nám byla ukázána. Sladové půdy s nádherným dřevěným trámovím, stará spilka, historický šrotovník s původní mechanickou váhou a šnekovými dopravníky, poháněnými dřevěnými koly. Vše funkční, stačilo by odehnat pavouky, kteří zde našli svůj ráj. Díky, pane Janíku, za nevšední zážitky. Cestou k autobusu jsme si na závěr ještě prošli "Pivní naučnou stezku Svijany", vedoucí od zámku do obce. Prostě příjemně strávené dva dny.


Fotogalerie



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 1249x] [19. duben 2022]
[Exkurze] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Sekal

čtvrtek, 21. duben 2022
19:34

Sekal

Jako chápu, že v pivovaru člověk ovlivněn atmosférou dojde k závěru, že je to dobré, v mnoha pivovarech mi pivo z tanku chutnalo, včetně Krušovic, ale vždy je to potřeba posuzovat tak, jestli bych si to koupil domů na stůl, případně na to šel do hospody. Zrovna mám Hostivar 2 11° a nějak si nedovedu představit, že bych místo něj konzumoval svijanského lahváče nebo šel naproti na filtrovanou krušovickou desítku.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI