Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Malenovice (Zlín - Malenovice)

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Pivovar Malenovice (Zlín - Malenovice)

Pivovar Malenovice (Zlín - Malenovice) [p730]

Zpráva č. 34 o stavu pivovarnictví v Čechách

Vážení pivní přátelé, milí čtenáři,

Jsme ve Zlínském kraji. Někdo říká, že byl vytvořen uměle, aby toho Brno nemělo prý tolik. No já nevím. Co ale vím určitě je to, že Zlín jako město je město čisté, udržované, moderní a unikátní svými baťovskými cihlovými baráčky. Slyšel jsem o nich, ale až osobní návštěva mi ukázala, jak moc jich je a jak velkou stopu tady pan Baťa zanechal. No řekněte, kde a kdo dnes půjčuje svým zaměstnancům na výstavbu rodinných domů?

Byl prý jako šéf tvrdý a nekompromisní. Pamětníci tvrdí, že dokonce i dveře na WC nechal uřezat půl metru od země, aby mohl kontrolovat, zda se někdo na hajzlíku neulejvá. Ale nelze mu upřít i jistý sociální cit. Pro svojí firmu dokázal podle svých představ přebudovat celé město. Kdo tohle svede? Romantické naivní historky o něm se nemusí všechny zakládat na pravdě. Jistě musel být hodně tvrdý. Hodně.

Baťovy domky
Baťovy domky

Očitý pamětník vyprávěl kdysi v rádiu, že při jedné pracovní cestě do Vídně v otevřeném kabrioletu ulétla jeho synkovi, kterého vzal s sebou, nová čepice. Otec - podnikatel nelenil, nechal zastavit, synovi vtlačil do ruky bankovku na jízdenku, poručil mu vystoupit a ztracenou čepici najít. Ať prý dojede za nimi vlakem, on že musí být na jednání včas. Tak tomu říkám asertivita a smysl pro přesnost! A třeba právě proto má tento muž dnes v Otrokovicích pomník. My ostatní máme co?

Píše se rok 2008 a v blízkých Sazovicích se rodí další rodinný podnik. Další podnikatel, další výzva, další smělé plány ... o tom to je.

Pivovar Zlínský švec
Pivovar Zlínský švec

Vítejte v (bývalém) Spolkovém pivovaru Sazovice v Malenovicích. Zní to nelogicky, ale je tomu tak. Pivovar vznikl a byl založen v roce 2008 v nedalekých Sazovicích (cca. 3 km od Zlína), v roce 2012 byl však přestěhován pod hrad do Malenovic, což je v podstatě už čtvrť města Zlína. Dnes se pivovar jmenuje jednoduše Pivovar Malenovice, ale známe ho i pod jménem Zlínský švec. Vidíte, a zase... Baťa je 80 let po smrti, ale má prsty i v názvu minipivovaru nedávno založeném. To se mi líbí.

Okolo pivovaru je lešení a z něho se line příjemná slovenština. Stále není hotovo. Ale pivovaru to může být jedno, je zde stejně jen v nájmu.

Sládek a majitel pan Martin Velísek
Sládek a majitel pan Martin Velísek

Všemu tomu tady velí pan Martin Velísek, majitel, zakladatel, sládek i uklízečka v jednom. A pozor, taky amatérský hráč na banjo! Nemám strach, že to tomuto muži nepůjde! Vidím v něm tu potřebnou zarputilost. Abych nekřivdil, ještě tu vidím nějakého „poskoka“, dalšího mladého muže, zřejmě je to pomocník či podsládek. (dle slov pana Velíska zde dne 14. prosince 2012 jsou na to vše už čtyři muži - pracovníci).

Nad dveřmi ve varně visí, jak jinak, nezbytný latinský křížek. Chci věřit že v pivovaru věří. Mám lidi, co mají víru rád, mám rád jejich vnitřní klid. Vážím si jich asi právě proto, že sám tomu moc nedám. No, občas se zajdu do kostela vykecat ze svých hříchů. A že jich je! Zde jistě věří minimálně v to, že to s pivovarem dobře dopadne a že mají dobré pivo. Věří oprávněně. Víra není to, že něco dobře dopadne, víra je to, že něco má smysl. A jejich konání smysl má.

Varna
Varna

Varna je nerezová nádoba o objemu 5 hektolitrů. Vedle stojí scezovačka. Vaří se šestkrát týdně. Pěkná fuška. Po pivu je poptávka. Celá technologie pivovaru je navržena a vyprojektována samotným sládkem a vyrábí jí nejmenovaná firma, která se na tyto pivovarské technologie nespecializuje. Není to tedy dodávka žádné známé zavedené či renovované společnosti jako jsou Destila, MBS či Josef Krýsl.

Tento pivovar je dokonce už čtvrtý, který pan Velísek má. Jak postupně technologie nestíhala kapacitně, byla nahrazována a stará prodávána. Jeden si prý odkoupil kdosi v Litovli, jeden funguje dodnes v Hostinském pivovaru U Bizona v Čižicích v západních Čechách.

Spilka
Spilka

Jako spilka slouží otevřené plastové kádě, a jako ležácké tanky je v klimatizované místnosti umístěno 9 nerezových vertikálních tanků v celkovém objemu 70 hektolitrů. Vychází to tedy jen tak tak na knop. Počítám-li, že za 3 týdny uvaří 90 hektolitrů a ležáky jsou jen na 70hl, tak se to pivo zase tolik netetelí z toho uzrávání, viďte? Méně než 3 týdny. Pak tedy nevím, jak může pivo zrát, dle oficiálních webových stránek pivovaru, 40 dnů...

Ať počítám jak počítám, nevyjde mi to. Leda že by to jejich výčepní (10% 3,9 % alk) leželo velice krátce nebo někde byly ještě nějaké „tajné“ ležácké tanky. Což je možné. Pivovary si třeba různě vypomáhají.

Ležácké tanky
Ležácké tanky

Pivo, co dostávám na ochutnání - Zlínský švec světlý ležák (4,9% alk.), je dobré a nemohu mít jednu jedinou výtku. Takto nějak má chutnat, dle mého soudu, dobrá dvanáctka. Nečekejte zázrak (nedějí se), ale jen dobré pivo. To stačí! Voda, slad, chmel, kvasinky. Dobře se pije, žádný ocásek, žádná pachuť, bohatá pěna, pěkná barva. Jak říkají výstižně u Volkswágnů:„Das Auto“. Tak tady říkám zase já: Das PIVO!

V nabídce jsou čtyři piva - světlé výčepní, polotmavý a světlý ležák a světlý speciál. Černé se nevaří a do svrchně kvašených piv se tu prý taky nebudou hned tak pouštět. Myslím, že je to škoda, našli by tu jistě klientelu na voňavé „svrchňáčky“.

Plnička a lahve
Plnička a lahve

Pivo z Pivovaru Malenovice je na čepu v několika hospodách v okolí. Jsou na pivovarském webu a tak jmenujme hlavně Zelenáčovu šopu ve Zlíně (tato provozovna patří do Aliance P.I.V), dále restauraci U Pecivála v Otrokovicích a U Sousedů ve Zlíně. Nikde ovšem není Zlínský švec jen jako jediné hlavní pivo. Vždy jde o soutoč. O vlastní pivovarské hospodě se uvažuje zatím v hlavách a v plánech do budoucna. Pražácí mohou „ševce“ příležitostně ochutnat v Tramvaji nebo ve Zlejch časech v Nuslích.

Pivo v PET lahvích si lze koupit přímo v prostorách pivovaru a to jen v pátek od 14 do 17 hodin. Ale myslím si, že Vám ho prodají kdykoliv přijedete a někdo tam zrovna bude. Byli by sami proti sobě kdyby ne. Ještě dodávám pro sběratelskou obec, že v Malenovicích dostanete i pivní tácky a etikety, které se zde lepí na plastové láhve, ale i pivní sklenice (i když jen velmi obyčejné štucínky). Sběratelé etiket zavětřte prosím: co když na některé etiketě má ten kreslený švec v puse těch ševcovských nýtů či hřebů pět a na některé jen tři? Bacha na to ... zkontrolujte si to!

Hrad
Hrad

Koukám že hned nad pivovarem je docela zajímavý hrad. A dokonce ze 14. století. No vida. Snad ten pivovar dole taky něco zažije, prožije a bude pamatovat. Šternberkové odsud okopávali a kultivovali své malenovické panství. Příště, až sem zase někdy zavítám, slibuji, že si projdu nejen pivovar dole, ale i ten hrad o pár metrů výše. Jen dnes prostě na to nemám čas a ani náladu. Čekají mě „důležitější“ věci.

Řeznictví U Červenků
Řeznictví U Červenků

V centru Zlína na Náměstí Míru jsem totiž objevil super řeznictví U Červenků! A mají tam i to, co já bezvýhradně na řeznictvích miluji -„teplý pult“. Tam prostě musím. Doufám, že mají ledvinky nebo plíčky na smetaně! Hrad počká. Ledvinky se musí jíst (jak bylo řečeno ve Švejkovi) teplé! Po tom pivu jsem se naladil a příjemně mi vyhládlo. Hořké prostě povzbuzuje chuť k jídlu a jídlo chce zase zapít. Perpetum mobile. Jdu na věc! Ze Zlína se s Vámi proto loučí CzechBeerMan...

CzechBeerMan ve Zlíně
CzechBeerMan ve Zlíně

Pozn.: Tato povídka je psána v polovině prosince 2012 a pokud vyjde ještě před Vánocemi, přeji Vám tímto všem krásné svátky a hlavně pevné zdraví Vaše i Vašich nejbližších a milovaných. Pokud jí budete číst až po Novém roce, pak totéž platí do nového roku 2013.


Logo CBM
S pozdravem a úctou
Váš Libor Vojáček alias CzechBeerMan
pivní promotér, reportér a degustátor
Teplice
Album vypitých piv
Album pivních suvenýrů


[Libor Vojáček] [Zobrazeno 12523x] [7. leden 2013]
[Minipivovary] [comments: 6] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Vašek Švihlík

úterý, 8. leden 2013
20:24

Chody, můžeš zjistit, odkud byl psán komentář ve 13.31 pod mým jménem?
Na net sem se za celej den dostal až teď. Někdo vymyslel na PI věc dosud nevídanou-psát pod mým jménem.


napsal(a): Vašek Švihlík (vaclav.svihlik(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Chody

úterý, 8. leden 2013
20:49

Chody

to Vašek Švihlík: Nemohu, resp. neumím. Nechápu proč nepíšeš do diskusí pod registrovaným jménem. Pak by ses tomuto vyhnul. Od toho tu jsou registrace. Pak i Tvůj diskusní příspěvek má větší váhu...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
15:53


posted by: Inzerce

Vašek Švihlík

pondělí, 7. leden 2013
22:03

Koukám, že někdo už mě s hodnocením článku 1 * předběhl, nevadí, jsem druhý v pořadí, také dávám jeden bod z pěti. Opravdu moc hezké počtení


napsal(a): Vašek Švihlík (vaclav.svihlik(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Energetik

úterý, 8. leden 2013
08:33

Energetik

to Vašek Švihlík: Akorát že jeden bod znamená, že článek nestojí za nic... ;) Tady je to naopak.


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Vašek Švihlík

úterý, 8. leden 2013
13:31

to Energetik:
To je na mně moc vysoká matematika


napsal(a): Vašek Švihlík [Odpovědět]

Roman

úterý, 8. leden 2013
16:59

to Vašek Švihlík: Václave.....pán se opět pouze usmívá.....


napsal(a): Roman (roman.4691(a)seznam.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI