Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Kráva, dobrý pivo dává

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Kráva, dobrý pivo dává

Kráva, dobrý pivo dává [p1995]

To je jedno z hesel, které můžete najít v areálu čerstvě otevřeného pivovárku Zlatá Kráva v Nepomuku. O technologii a cílech pivovarského provozu jsme si řekli nedávno, dnes se spíše zaměříme na pivo vlastní a na místo, kde si jej můžete vychutnat. Od mé minulé návštěvy se prostory dočkaly finální podoby, fasáda září novotou, což z večerní fotky sice moc neuvidíte, ale vězte, že tomu tak je.

Exteriér
Exteriér

Otevření pivovárku pro veřejnost proběhlo v úterý 4. prosince s tím, že již v pondělí se konala zkouška ohněm pro zvané. Otevřeno bude od úterý do soboty v čase 15 - 22 hodin. My se sem vydali v úterý na 17. hodinu. Pivovarská šalanda je prázdná, ale postupně se dost plní, přeci jen každý je zvědavý na nové pivo. Na čepu jsou avizované čtyři druhy. My samozřejmě začínáme desítkou. Zlatá Kráva Polotučná je výborně pitelné výčepní pivo, krásně kalné, na desítku docela plné chuti. 12% Plnotučná Kravička je podobná, ale o poznání hutnější, opravdu výborný ležák.

Pivní nabídka
Pivní nabídka

Ale to už přichází jeden z majitelů a bere zájemce na exkurzi. Samozřejmě se přidáváme. Technologie je naleštěna, dovybavena nápisy a slogany. Dozvídáme se něco z historie tohoto areálu. Víte např., že zdejší pivovar byl založen ve stejném roce jako plzeňský Gambrinus? Z tanku dostáváme ochutnat ChocoCow 14%, tedy čokoládový stout, který se krásně "táhne", krémová pěna ulpívá na sklenici. K dispozici by měl být již od 12. prosince. Polotmavý speciál Jiskra 13% pak od prosince dvacátého.

ChocoCow
ChocoCow

Pivo je zatím čepováno do nelogovaného skla. My jsme si sklenici opatřili samolepkou. Vlastní sklo se připravuje. Bohužel zatím nejsou ani vlastní podtácky a v úterý nebyly žádné, což trochu vadilo, přeci jen orosená sklenice zanechává na stole docela dost vody. Ale to už je čas na ochutnání obou ejlů. 11% FarmAPA i 14% TractorIPA jsou i pro mě příjemně pitelné. Voní sice jako rozkvetlá louka, ale v extrémech chuti to nijak nepřehánějí.

Traktorová IPA
Traktorová IPA

Pivo bylo k dispozici ve skleněných lahvích o objemu 0,5l a 0,7l. Do budoucna se počítá i s plněním do PET, i když to majitelé moc rádi nevidí. A pivo s sebou se docela prodávalo, za tři hodinky našeho pobytu se vyprázdnila prakticky celá chladící vitrína.

V Šalandě dostanete krom piva i jiné nápoje, z jídla pak jen studenou kuchyni. Na teplé jídlo můžete zaskočit do sousedního Švejka. Po domluvě a pro větší skupiny není problém zajistit i něco teplého, na kachlových kamínkách se tak pro Vás může hřát třeba hrnec guláše.

Plnotučná kráva
Plnotučná kráva

Téma skotu je všudypřítomné. A tak nečum vole, nečum krávo a vyraz do Nepomuka na pivo, určitě nebudeš zklamanej, protože každá Kráva potřebuje svýho bejka...


Další fotky z pivovarské šalandy Zlatá Kráva

Další fotky z pivovaru Zlatá Kráva



[Richard Chodora] [Zobrazeno 2848x] [6. prosinec 2018]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI